El fiscal Felipe Maldonado està disposat a no deixar-ne passar ni una al magistrat Joaquín Aguirre, titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona que instrueix l’Operació Volhov. El ministeri fiscal no s’està per brocs i va presentar un recurs d’apel·lació el passat 20 de juliol, al que ha tingut accés El Món, amb què demana l’arxiu de la investigació contra Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, i el suposat espia rus, l’empresari Aleixei Dmitrenko. Tots dos embolicats en la trama russa del Procés dissenyada per la unitat de la policia judicial a Catalunya de la Guàrdia Civil, i posada en marxa pel tinent coronel Daniel Baena. El fiscal considera que aquesta investigació és “prospectiva”, vulnera tots els drets i “excedeix de les atribucions d’investigació que correspon a autoritat”.
En un dur escrit de tres pàgines, el fiscal va directe a barraca i carrega contra la providència del 12 de juliol del mateix jutjat on es conclou que cal investigar “intrusivament” arran d’un atestat de l’institut armat amb les dades obtingudes del telèfon mòbil del cap de l’Oficina del President Carles Puigdemont. Com exemple, el fiscal al·lega un dels indicis amb què la Guàrdia Civil va sucar-hi més pa, la transacció de 295.000 d’una venda de petroli d’una empresa xinesa a una russa que Dmitrenko i Alay celebren en un missatge. La relació que la Guàrdia Civil fa amb un cas de Mateo Salvini de finançament de la seva formació política amb venda de petroli va animar als analistes a considerar que la venda i els missatges posteriors cal investigar-los “per esbrinar si aquest operació és només una pantalla per finançar un partit polític”.

Maldonado es posa les mans al cap davant la gosadia de la policia i l’instructor la “falta de motivació lògica de la investigació i, essencialment, el seu caràcter prospectiu” perquè, entre d’altres, ni “indica els possibles delictes comesos ni conductes penalment rellevants no la seva qualificació jurídica”. Així considera que és una “investigació prospectiva vulneradora dels més elementals drets i llibertats en una societat democràtica basada en la supremacia de la llei”. I conclou sol·licitant l’arxiu a l’audiència de Barcelona emparat pel caràcter que té el ministeri fiscal de “garantidor del principi de legalitat”.