El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El reglament del Consell per la República blinda Puigdemont

Carles Puigdemont, president a l’exili, surt guanyant en l’assemblea de representants del Consell per la República que s’ha celebrat aquest diumenge al matí per debatre el reglament de funcionament de l’òrgan. En el debat virtual, i segons ha aprovat el parlament a l’exili, Puigdemont podrà compaginar càrrecs en un partit amb la presidència de l’entitat independentista.

L’ordre del dia era tan fàcil com tediós: aprovar –amb debat d’esmenes inclòs–, la proposta de reglament que va ser presentada el 6 de febrer. Hi havia 50 esmenes dividides en diversos blocs i cada proponent tenia un un minut per defensar-la i amb rèplica d’un altre minut per part dels defensors de la comissió delegada que ha elaborat el text.

Un dels punts més interessants de la votació ha estat el debat de les sis esmenes del segon bloc, tot i que en un principi n’eren set. Eren les correccions de diversos parlamentaris sobre la normativa de compatibilitats dels càrrecs i la càrrega presidencialista i, per tant, menys assemblària, de l’entitat.

Mesa de l'assemblea de parlamentaris del Consell per la República
Mesa de l’assemblea de parlamentaris del Consell per la República

Aquestes esmenes anaven lligades directament al debat intern que han obert dos parlamentaris sobre la conveniència que un president del Consell pugui també presidir un partit polític. Una manera més o menys oficial de demanar a Carles Puigdemont que triï una cosa o l’altra. Les esmenes proposaven la incompatibilitat.

Pere Cardús, membre de la comissió redactora i cap de gabinet de l’expresident Quim Torra, s’ha esgargamellat en defensar el text inicial que permet la compatibilitat. En aquest marc, ha arguït que no es poden limitar drets i no es pot elaborar una “normativa ad hoc” per a una persona. Així, ha proposat fixar criteris de compatibilitat més endavant quan, per exemple, es redacti el codi deontològic.

Com era de preveure, les esmenes no han reeixit. De fet, han estat tombades amb gairebé el 80% dels 114 vots emesos. Ara bé, al final de l’assemblea, els parlamentaris podran debatre una de les primeres mocions presentades: un text que proposa al president a l’exili a deixar la presidència de Junts en benefici de la “transversalitat” del Consell per la República. “Així s’han compromès”, assegura Jordi Roset, impulsor de la iniciativa, a aquest diari. Tot indica que la moció tampoc prosperarà.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Quina colla a febrer 13, 2022 | 13:55
  Quina colla febrer 13, 2022 | 13:55
  El senyor Puigdemont va perdre les darreres eleccions i ha de fer muntatges, recolzats pel personal de la foto, per fer bullir l'olla i desacreditar el moviment independentista. Fer veure que ets transversal, i fer publicitat del teu partit.
 2. Icona del comentari de: Un mort vivent... a febrer 13, 2022 | 15:20
  Un mort vivent... febrer 13, 2022 | 15:20
  un batxiller que ha enfollit, la vanen cagar suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Es el que passa quan poses a dit a una persona gens preparada per càrrec, també pot ser que per això el triés l'Astut Miss Catalunya...
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 13, 2022 | 16:07
  Pere Llimonera i Citronell febrer 13, 2022 | 16:07
  FuigPelMón és a la democràcia / el que Alí-Babá a la seguretat / perquè la seva prioritat / és l'autocràcia i desgràcia. / Qui de demòcrata presumeix / i valent i honrat es jutja, / no pot ser tal si al cim puja, / de corrupció, delicte i cop d'estat. / Que l'aigua tèrbola no és el mateix / que la més diàfana claredat.
 4. Icona del comentari de: Consell per la republiqueta de 8 segons a febrer 13, 2022 | 19:13
  Consell per la republiqueta de 8 segons febrer 13, 2022 | 19:13
  Només és una menjadora per mantenir l'ego i la butxaca d'un batxiller foll que no ha fet la feina, li anava gran, no està capacitat... Potser serviria com vedet?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa