El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bolaños dona la raó a ERC sobre la llei de memòria democràtica
  • CA

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha reconegut aquest dijous que l’esmena al projecte de llei de memòria història “no canvia res” respecte a la investigació de crims del franquisme, que és el que Esquerra Republicana de Catalunya també denuncia. “Cap canvi, el que es podrà fer quan entri en vigor la llei és exactament el mateix que ja es pot fer des de 2002“, ha admès en una entrevista a Onda Cero.

Aquesta esmena es va registrar de manera conjunta entre PSOE i Podemos, i el ministre de la Presidència ha argumentat, segons ha informat l’ACN, que el seu objectiu és “ratificar la vigència de la llei d’amnistia” de 1977, que és la llei que ha impedit que es jutgin crims franquistes. Segons Bolaños, aquesta esmena indica que aquesta llei s’haurà d’aplicar conforme al dret internacional que estableix que “els crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i tortura” són “imprescriptibles i no amnistiables“.

Així doncs, el ministre Bolaños ha reconegut allò que ERC ha assegurat en d’altres ocasions, i és que l’únic que implica aquesta esmena és una ratificació de la situació vigent des de 2002, quan Espanya va subscriure l’Estatut de Roma. “Des d’aquell moment, s’aplica la llei d’amnistia i els tractats internacionals. L’esmena posa en valor ambdues circumstàncies“, ha afegit. És a dir, que Bolaños ha reconegut que això no implica cap canvi en la possibilitat de jutjar crims franquistes, cosa que ara mateix no es pot fer. “Aquesta legislació no pot tocar la legislació penal”, ja que “no és una llei orgànica” i, a més, “les lleis penals no poden ser retroactives”, ha afirmat.

Així doncs, amb aquesta iniciativa presentada per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, la situació “no canvia” i “és exactament la mateixa que des de 2002“, ha reconegut el mateix ministre de la Presidència. Això està lluny del que demanen partits necessaris per aprovar la norma, com ERC. Bolaños ha admès converses amb Ciutadans sobre la llei de memòria democràtica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jou a novembre 18, 2021 | 13:17
    Jou novembre 18, 2021 | 13:17
    Si, us donem la raó, però continuem fent els que ens manen els putos feixistes presents en totes les institucions d'un estat que se’n va a la merda. De res. Tot plegat sembla un Gag del Polònia.
  2. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a novembre 18, 2021 | 15:20
    Veterà antifranquista. novembre 18, 2021 | 15:20
    Els crims franquistes son inamnistiables. Però van ser amnistiats, i ara ja està fet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa