Bascos i gallecs van ajornar eleccions amb una incidència de Covid-19 molt inferior

La taxa d'incidència per cada 100.000 habitants a Catalunya duplica la que tenien bascos i gallecs a l'abril en ple confinament domiciliari

Les eleccions catalanes no són les primeres que s’han d’ajornar a causa de la situació sanitària provocada per la pandèmia. Els comicis bascos i gallecs s’havien de celebrar –anticipadament en els dos casos, per decisió dels executius– el dia 5 d’abril, en ple confinament domiciliari a tot l’Estat. Van acabar celebrant-se el 12 de juliol amb l’aval de tots els partits i de les juntes electorals autonòmiques. Però quan es va prendre la decisió d’ajornar les eleccions del 5 d’abril, en l’argumentari de les condicions epidemiològiques les dades de la incidència de la Covid eren més favorables que les que tenia aquest dijous Catalunya, un dia abans de prendre la decisió d’ajornar les eleccions previstes per al 14F –també anticipades, però per la inhabilitació del president Torra i la inexistència d’un candidat alternatiu.

Segons dades del ministeri de Sanitat, que van servir als executius basc i gallec per argumentar l’ajornament de la cita electoral, la incidència acumulada del coronavirus a catorze dies entre 100.000 habitants a Galícia el 5 d’abril del 2020 era de 183,11, i a Euskadi, de 289,9. Aquest dijous 14 de gener, Catalunya va registrar una incidència acumulada de 532,44 casos per cada 100.000 habitants.

El candidat del PNB a la lehendakaritza i actual lehendakari, Íñigo Urkullu, al míting final a Bilbao
Euskadi i Galícia van ajornar les eleccions del 5 d’abril al 12 de juliol amb l’aval de la junta electoral autonòmica

En qualsevol cas, el confinament domiciliari no va ser un argument decisiu per ajornar les eleccions ni tampoc per a les juntes electorals, que van donar-hi llum verda. I és que el decret d’estat d’alarma, tal i com remarca a EL MÓN el penalista Joan Queralt, “deixava clar que el ciutadà podia abandonar el seu domicili per dur a terme tràmits oficials, i el dret de vot n’és un. Per tant, que a Catalunya no hi hagi confinament domiciliari no pot ser ni un argument a favor ni en contra de l’ajornament”. Sí que ho és, com va remarcar la Junta Electoral del País Basc, que no es pugui garantir la seguretat dels votants amb les mesures sanitàries que s’havien previst per al 14F, tal i com defensa el Govern català, degut a l’increment de la incidència de la pandèmia.

La junta basca va argumentar aleshores que “l’administració electoral havia previst ja mesures preventives per protegir la votació i per al recompte de vots d’una manera que es minimitzés la possibilitat de contagi, entre elles, una neteja desinfectant intensiva dels locals i del material electoral, la provisió d’elements per a la higiene de mans i gel hidroalcohòlic, així com guants per a les persones que actuessin com a membres de mesa electoral, interventors, apoderats i representants de l’administració”. Però els experts que van elaborar els informes governamentals van considerar aquestes mesures insuficients, i la Junta Electoral del País Basc els va donar la raó.

Més informació

Comentaris

  Vicenç Esteban Pastor 19/01/2021 10:08 am
  Que ens diferencía dels bascos i gallecs, que van poder ajornar la celebració de les seves eleccions autonómiques, sense pràcticament contestació política per formacions , que com el "perro del hortelano" no mengen ni deixa menjar. Es curiós com surten del armari, grups que sols busquen posar pals a les rodes, a l'ajornament dels comicis autonómics a Catalunya, donant feina afegida a instancies judicials. Es evident que hi han grupuscles de pressió que busquen la notorietat, que els medis de comunicació no els donen.
  Ganxò 19/01/2021 8:09 am
  Evidentment, no es tractava pas de Catalunya. Si no fos que fer propaganda no és correcta, diria que l'Emoal alguns de la Ñ i els sucursalistes de casa nostre, encara que se l'apliquin amb el dit de l' ET, no els cura. Aquí sempre som l'enemic a batre. Fem el que fem. I... troben rar que vulguem fotre el camp ? . Jo, veritablement no
  joanka 18/01/2021 9:51 pm
  Es que no us adoneu que aqui tot depen dels jutjes i dels iinteressos dels partits espanyolistes. El 155 segueix i seguira mentres els partits espanyols no puguin gobernar la generalitat i faran el que calgui perque mani el psoe .. a sobre tenen por que la gent caigui en el compte de quina mena de personatge és el canditat del psoe a Catalunya.
  FARTS DE CINICS 18/01/2021 6:16 pm
  Doncs, no vaig veure al socialistes queixar-se de l'endarreriment en aquelles dues eleccions. El PSC i els seus satèl·lits carronyaires (Federalistes d'Esquerres, La Lliga, Lliures, Units per avançar) són els líders del cinisme a Catalunya. Amb una mà van de demòcrates i amb bones formes i amb l'altra abracen amatents el 155.

Nou comentari