El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Així va ‘arreglar’ Interior l’examen a policia del xòfer de Bárcenas
  • CA

No deixar “suelto” el principal informador de l’operació Kitchen. Aquest va ser l’objectiu, finalment assolit, que es van proposar el comissari jubilat José Manuel Villarejo i el número dos d’Interior, Francisco Martínez, per tal de mantenir content i alegre Sergio Ríos, el xofer de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i peça indispensable de l’operació de la policia patriòtica per recuperar els famosos “Papers de Bárcenas”, la comptabilitat B del partit que presidia Mariano Rajoy. 

En una conversa el 22 d’agost de 2014, en una terrassa de la costa malaguenya, a la que ha tingut accés El Món, Villarejo li proposa la idea de compensar la feina del “cuiner” –Sergio Ríos, en l’argot de l’operació- amb fer-lo entrar al Cos Nacional de Policia i manegar l’oposició. Una opció que compra Martínez fins al punt que encarrega al comissari que l’intenti convèncer. Finalment, Segio Ríos va obtenir la plaça de funcionari policial. 

Per quan tu i jo no hi siguem

De fet, el magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Manuel García Castellón, va aprofitar la sospita que Sergio Ríos havia aprovat l’oposició per investigar l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. En aquest sentit, considerava que evidenciava el coneixement dels fets, tenir un confident, per part dels comandaments els fets que li compressin una pistola Glock i cobrés un sou de dos mil euros al mes finançats amb fons reservats i el misteri de l’oposició aprovada. 

La conversa demostra com tots dos van preparar aquesta sortida al “cuiner”. “El cuiner bé, el cuiner té 39 anys i jo crec que amb la finalitat de tancar-ho tot i tal, aquest tio si hi ha una oposició d’aquelles policials…seria policia!”, proposa Villarejo. “Ell vol?”, replica Martínez. “Jo el puc convèncer, no et sembla?”, respon el comissari.  I, a continuació en detalla les avantatges de la proposta. A més, afegeix que “físicament està preparat i intel·lectualment no és ximple”. 

En aquest marc, emfatitza el risc que suposa el pas dels anys i que aquesta persona estigui “suelta”. “Jo crec que el puc convèncer… mira, lipuc deir deixa’t de cap de seguretat, tu tens fusta de policia… i ja es policia, no et sembla?”, interpreta Villarejo. “Perquè els anys passen i la gent és més immadura del que ens pensem i sense sentit d’Estat i tal… i la gent és molt imprudent, i quan tu i jo no hi siguem no sabem quin tractament se li donarà a aquest sagal, si el deixaran tirat o què o si es cabrejarà”, pronostica. Una opció que Martínez entèn amb un “que sí, que sí”. 

Part de la conversa on el comissari Villarejo negocia amb Francisco Martínez arreglar-li l’oposició a policia al xòfer de Bárcenas/QS

Una conversa que dona la raó al jutge

La gravació dona la raó al jutge i als investigadors que sempre van sospitar que hi havia hagut tupinada en l’obtenció de la plaça de policia per part de Sergio Ríos. Curiosament, ni un mes després  de la conversa, el septembre de 2014, Ríos va presentar la instància per participar a les proves d’accés a la policia, i va assolir la plaça el 2015 tot i quedar en penúltim lloc, segons confirma el BOE. De fet, no serà fins el maig de 2017 que el secretari d’Estat de Seguretat no signa conforme ha superat la formació a l’acadèmia. La conversa, anterior a les que fins ara apuntaven aquesta possibilitat, acredita com oferir-li ser policia era un preu per evitar tenir problemes en un futur i tenir a l’espia content. “No se’l pot deixar suelto!”, insisteixen.  

Més notícies
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz
Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats
Notícia: Interior pagava a l’ex nòvia de Jordi Pujol Ferrusola amb fons reservats
Comparteix
Noves converses destapades per 'El Periódico' confirmen que el govern de Rajoy coneixia l'Operació Catalunya i la Kitchen
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz
L’Audiència Nacional envia Fernández Díaz a judici però aparta Cospedal
Notícia: L’Audiència Nacional envia Fernández Díaz a judici però aparta Cospedal
Comparteix
La sala d'apel·lacions, convençuda que hi ha indicis
El comissari Villarejo, al congrés/Eduardo Parra Europa Press
El CNI exigia a Villarejo diferenciar els fons de l’operació Catalunya
Notícia: El CNI exigia a Villarejo diferenciar els fons de l’operació Catalunya
Comparteix
Un mail d'una tapadora dels serveis secrets, clau en el judici contra el comissari jubilat i molt revelador
L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, amb boina i un pedaç a l'ull, a la sortida de l'Audiència Nacional el dia després de quedar en llibertat provisional | ACN
“L’extracte anirà a ‘El Mundo’, que ho radicalitzarà”: àudio de Villarejo contra Pujol
Notícia: “L’extracte anirà a ‘El Mundo’, que ho radicalitzarà”: àudio de Villarejo contra Pujol
Comparteix
'El País' destapa nous àudios de l'excomissari explicant com va fabricar un informe per influir a les eleccions catalanes del 2012

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 06, 2022 | 17:37
    Pere Llimonera i Citronell juny 06, 2022 | 17:37
    Yo antes era un obrero que votava al PP, luego viendo lo que hacian me pasé a Ciudadanos, pensava que ellos ivan a ser la salvación de España pero no, y ahora, ahora si que estoy superconvencido, ahora soy un obrero catalan que vota a VOX, porque ellos si que van a salvar a España. Estoy super esperanzao.
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 20:04
      Anònim juny 06, 2022 | 20:04
      Ets un franquista de merda fruita podrida
      • Icona del comentari de: Ricard a juny 06, 2022 | 22:43
        Ricard juny 06, 2022 | 22:43
        No sembla que vostè enganxi les ironies...
  2. Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 18:30
    Anònim juny 06, 2022 | 18:30
    Felicitats trolls putañols,vosaltres aquí pagant la festa dels altres amb el vostre 70% del pressupostos, mentre a alguns els arreglen el sou i la vida amb els vostres calers. Mira que bé els fan servir les clavegueres de l'estat a costa teva i plora.
  3. Icona del comentari de: egs a juny 06, 2022 | 18:43
    egs juny 06, 2022 | 18:43
    Els fills d'aquest home estaran orgullosos d'un pare tant talós.
    • Icona del comentari de: Anònim a juny 06, 2022 | 20:05
      Anònim juny 06, 2022 | 20:05
      Els fills d'aquest home ni coneixen al seu pare, no sabia ni com fer nens
      • Icona del comentari de: egs a juny 06, 2022 | 21:16
        egs juny 06, 2022 | 21:16
        A ben segur!
  4. Icona del comentari de: Ricard a juny 06, 2022 | 22:45
    Ricard juny 06, 2022 | 22:45
    Enèsima mostra de la corrupció castellana.
  5. Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a juny 07, 2022 | 00:31
    Ermessenda de Carcassona juny 07, 2022 | 00:31
    Mare meva, la de xanxullos com aquest que hi deu haver per investigar!
  6. Icona del comentari de: Joan de Canyamars a juny 07, 2022 | 13:37
    Joan de Canyamars juny 07, 2022 | 13:37
    Pere Llimonera: suposo que deus fer broma, si no no s'entén que defensis que per arreglar "espanya" s'hagi de fer amb les propostes de VOX. Hi ha una possibilitat: que siguis masoquista i t'agradi que et maltractin. Encara hi han altres possibilitats, però no m'agrada insultar i menys a gent una mica curta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa