El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bustos va ser informador de la policia patriòtica a través d’un exdetectiu de Método 3

L’exalcalde de Sabadell condemnat per corrupció, Manuel Bustos, va ser un dels informadors de la policia patriòtica per alimentar causes judicials contra el sobiranisme en el marc de l’Operació Catalunya. Així es desprèn dels àudios i documents incorporats a la macrocausa Tàndem de l’Audiència Nacional, la que investiga els negocis privats del comissari d’intel·ligència ara jubilat José Manuel Villarejo. Bustos va accedir a la policia patriòtica gràcies a la relació que va establir amb l’exdetectiu de Método 3 Antonio Tamarit, àlies el Mago, un sobrenom que li van posar per la semblança del seu cognom amb el de l’il·lusionista Juan Tamariz. Un mes abans, Bustos havia deixat els seus càrrecs després de la ser imputat, el novembre del 2012, al del jutjat número 1 de Sabadell per les irregularitats que va destapar del cas Mercuri i que el van acabar portant a la presó. 

La primera trobada es va celebrar el 3 de setembre del 2014. Una trobada que va servir per oferir a Villarejo informació sobre presumptes negocis relacionats amb Convergència Democràtica de Catalunya i tota mena de xafarderies sobre diversos actors de la política catalana: els problemes d’oposició internar d’Oriol Junqueras a ERC, qüestions sobre la Diputació de Tarragona, sobre el grup de construccions OMSA, sobre les empreses de la família Sumarroca i sobre Carme Forcadell. 

Ara bé, la reunió va estar preparada amb tot detall en un dinar entre Villarejo, el Mago i la mà dreta del comissari jubilat, Antonio Giménez Raso, que també havia treballat a Método 3. La relació amb Tamarit ja s’havia temptejat, tal com va avançar El Món, sobretot quan la policia patriòtica va aconseguir els informes confidencials de l’agència que dirigia Francisco Marco. La trobada entre el detectiu, Raso i Villarejo permet constatar que els col·laboradors cobraven dels informadors a canvi de futura protecció. Una reunió per saber com operava una facció de la policia patriòtica.

Part de l'agenda de Villarejo del 28 d'agost quan programen la reunió amb Giménez Raso y Tamarit/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo del 28 d’agost quan programen la reunió amb Giménez Raso y Tamarit/Quico Sallés
Part de l'agenda de Villarejo on fa un escandall del que parlaran amb Bustos/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo on fa un escandall del que parlaran amb Bustos/Quico Sallés

Tot molt ben preparat

El 28 d’agost del 2014, segons es desprèn de les agendes de Villarejo, Giménez Raso enraona amb el comissari proposant-li que celebri una reunió amb Manuel Bustos, que defineix com un “exalcalde del PSOE implicat en diverses corrupcions”. La cita serà el dia 3. Ara bé, unes hores abans, al migdia es troben tots tres en un dinar per preparar la reunió amb Bustos. Segons detalla Tamarit, ha contactat amb Bustos a través de dos informadors. La tesi és que Bustos li ha ofert informació sobre “l’exconseller Felip Puig” o “Port Tarragona”, “Ros Roca”, “Jordi Jané” (aleshores diputat de CiU), l’empresa Copisa i la Diputació de Tarragona, i fins i tot del major del cos dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, entre d’altres. Abans, però, Giménez Raso, Tony, li ha fet una llista de les qüestions que prèviament ha parlat amb Tamarit com, per exemple, els dos contactes que li han proporcionat conèixer Bustos, un mosso d’esquadra anomenat Paco, casat amb una dona, María José, molt afí al PSC.

Part de l'agenda de Villarejo del 3 de setembre quan comenten com han de fer el comissari, Tamarit i Giménez Raso, la reunió amb Bustos/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo del 3 de setembre quan comenten com han de fer el comissari, Tamarit i Giménez Raso, la reunió amb Bustos/Quico Sallés

La trobada serveix a Tamarit per exposar els presumptes casos de corrupció o irregularitats dels partits independentistes i fins i tot, de l’oposició interna que suposadament té Oriol Junqueras dins el partit. Un resum d’una reunió que ha tingut aquest estiu durant un sopar, des de les vuit del vespre fins a les cinc de la matinada, amb el mateix Bustos, després que dos informadors habituals del detectiu l’haguessin contactat. Segons explica Tamarit, Bustos li ha explicat que és “honest”, que “l’han fotut” i fa el seu “descàrrec”. Així, proposa donar informació sobre els negocis sospitosos i posar “als peus dels cavalls a Felip Puig”. “Sé com robaven al port de Tarragona”, afegeix el detectiu que li ha explicat en Bustos. I també exposa la predisposició d’acostament als crítics de Junqueras.

Part de la conversa entre Tamarit, Villarejo i Giménez Raso amb què el detectiu posa en antecedents sobre la informació que pot oferir Manel Bustos/Quico Sallés

Amic de Rubalcaba

Tamarit continua explicant que Bustos és molt amic de José Zaragoza, aleshores secretari d’organització del PSC, i del totpoderós Alfredo Pérez Rubalcaba, una dada que Villarejo rep encantat perquè, precisament, va ser quan era ministre de l’Interior quan el van ascendir a comissari. Giménez Raso apunta les operacions que Bustos ha pogut fer amb obra pública. Tamarit comenta, rient, que Bustos ha intentat enredar-lo amb algun detall menor i destaca que l’exalcalde sabadellenc demana ajuda per arreglar la seva “imatge”.

Part de la conversa on Tamarit explica l’amistat de Bustos amb Rubalcaba i José Zaragoza/Quico Sallés

“Dividim-nos el joc”

Villarejo, un cop escoltat Tamarit, prepara l’estratègia per a la reunió amb Bustos a la tarda. El comissari els proposa que li expliquin a Bustos, “per posar-lo en situació”, que Villarejo ha estat l’encarregat de “l’Operació contra els Pujol”. Per altra banda, subratlla que se li ha de deixar clar a Bustos que no li cobrarà res per ajudar-lo en els seus embolics judicials o d’imatge. En aquest sentit, proposa donar-li un cop de mà si la informació que dina és bona, i els planteja que tant Tamarit com Giménez Raso cobrin a Bustos per haver-li presentat a Villarejo. Per altra banda, Tamarit insisteix que Bustos està en “disposat a entrar en el joc”. Fins i tot, Villarejo avança que li proposarà que Rubalcaba li demani per ell. En la conversa proposen, fins i tot, decidir si s’hi adrecen com a “Manuel” o com a “alcalde”.

Part de la conversa entre Villarejo, Tamarit i Giménez Raso on preparen el joc per la reunió amb Bustos/Quico Sallés

La conversa continua i Tamarit comenta que Bustos té contactes amb grans empreses i que “són empreses que necessiten serveis”. Una mena de prospecció de mercat per a futures investigacions. Per això, Villarejo recomana a tots “funcionar com un equip” i sobretot que no es pensi que Tamarit és un “comissionista”, sinó que “són un grup operatiu i que tothom aporta alguna cosa”.

Villarejo recomana als seus interlocutors pensar i actuar com un grup operatiu/Quico Sallés

Acaben el dinar i preparen amb detall com s’han de trobar amb Bustos. Fins i tot, per evitar fer enfadar els responsables de seguretat de l’hotel on s’ha de celebrar la trobada. Tamarit els comunica que es comprarà una camisa. Preparen l’operatiu per recollir tota la informació de Bustos, com l’han de saludar i com ha de ser el protocol. La reunió, segons els diaris i agendes, és positiva. Villarejo en fa un resum en què apunta les finques d’ERC que tindrien un valor de 17 milions, les operacions de CiU amb Sumarroca, el muntatge a Catalunya Caixa, els “pisos a Torredembarra de Jordi Janet [Jordi Jané], el Port de Tarragona, els problemes del germà de Felip Puig, o noms històrics d’ERC com Jordi Portabella o un advocat d’Incasol. Continuarà.

Part final de la conversa on preparen com ha de ser la rebuda a Bustos/Quico Sallés
Part de l'agenda de Villarejo on sintetitza la informació que li ha proporcionat Bustos/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo on sintetitza la informació que li ha proporcionat Bustos/Quico Sallés
Més notícies
Francisco Marco, exdirector de Método 3, en un moment de l'entrevista al FAQS
Método 3 reneix com a marca deu anys després de la Camarga
Notícia: Método 3 reneix com a marca deu anys després de la Camarga
Comparteix
Francisco Marco "rellança" com una agència d'intel·ligència que obrirà oficina a Andorra
Manuel Bustos ingressa a la presó de Lledoners
Notícia: Manuel Bustos ingressa a la presó de Lledoners
Comparteix
L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha ingressat a la presó de Lledoners, al Bages
Francisco Marco, exdirector de Método 3, en un moment de l'entrevista al FAQS
L’excap de Método 3 diu que “Camacho va encarregar la gravació de La Camarga” a través d’algú “vinculat al PSC”
Notícia: L’excap de Método 3 diu que “Camacho va encarregar la gravació de La Camarga” a través d’algú “vinculat al PSC”
Comparteix
Francisco Marco explica al programa 'FAQS', de TV3, la història del doble pacte amb l'exlíder del PPC destapada per El Món
Francisco Marco, en la seva compareixença a la comissió del Frau Fiscal, que presidia David Fernández/Parlament
Villarejo declara dimecres per un cas clau de l’Operació Catalunya: Método 3
Notícia: Villarejo declara dimecres per un cas clau de l’Operació Catalunya: Método 3
Comparteix
García Castellón cita el comissari per l'entrada i escorcoll a la seu de l'agència de detectius

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep a abril 24, 2023 | 21:33
    Josep abril 24, 2023 | 21:33
    A la cuneta
  2. Icona del comentari de: Spain is pain a abril 24, 2023 | 21:54
    Spain is pain abril 24, 2023 | 21:54
    Si es que tots són uns corruptes, fàstic de gentola.
    • Icona del comentari de: Que no a abril 25, 2023 | 19:38
      Que no abril 25, 2023 | 19:38
      No parlen del campió en corrupció, corruptgència. Què tal la xoni?
  3. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a abril 24, 2023 | 21:59
    Tripartit no, gràcies abril 24, 2023 | 21:59
    Res d'això és estrany. Si mai hi ha hagut alguna persona honesta dins el psc, va marxar després quan es va destapar l'assumpte GAL. Que Bustos sigui un confident del clavegueram colonial o que en mandonguilla encapçalés manifestacions feixistes contra Catalunya de bracet amb el més granat del PP i C's, és el més natural. Que ERC s'hi associï potser deu costar una mica de pair als seus votants
    • Icona del comentari de: Si noi, a abril 25, 2023 | 19:36
      Si noi, abril 25, 2023 | 19:36
      A la DIBA hi ha bipartit: PSOEc + Corruptgents, com a molts ajuntaments...
  4. Icona del comentari de: Tot és possible! a abril 24, 2023 | 22:50
    Tot és possible! abril 24, 2023 | 22:50
    Això no és res! El PSC va passar de defensar l'autodeterminació a defensar el 155!
  5. Icona del comentari de: Però ja vos tenim calats a abril 24, 2023 | 23:29
    Però ja vos tenim calats abril 24, 2023 | 23:29
    I doncs, el Estafo nessecita a tots els mercenaris eue pugui per aturar Catalunya. Des den Bustos a en Junqueras.
  6. Icona del comentari de: ernst a abril 25, 2023 | 00:25
    ernst abril 25, 2023 | 00:25
    es absolutament logic i encara mes obligatori per a un membre del PSOE colaborar amb la policía patriotica, per a lluitar contra el separtistes
  7. Icona del comentari de: Anònim a abril 25, 2023 | 00:40
    Anònim abril 25, 2023 | 00:40
    Lladregot i col·laboracionista, té totes les qualitats aquest Bustos
  8. Icona del comentari de: ERCorrupció amagada a abril 25, 2023 | 05:45
    ERCorrupció amagada abril 25, 2023 | 05:45
    Les finques d'ERC? AI, AI, AI?
  9. Icona del comentari de: Guaita, un altre corrupte que'ns ha venut a abril 25, 2023 | 07:14
    Guaita, un altre corrupte que'ns ha venut abril 25, 2023 | 07:14
    Com la xoni Borràs, que aviat entrarà a presó. La sociovergència retorna...
    • Icona del comentari de: Maragalls mafia psc.erc a abril 25, 2023 | 07:31
      Maragalls mafia psc.erc abril 25, 2023 | 07:31
      PSC.ERC mafies dels maragalls del psc.GAL.FILESA.TIME EXPORT
      • Icona del comentari de: Forum MARAGALL, 350% LLADRES COM CAL a abril 25, 2023 | 17:08
        Forum MARAGALL, 350% LLADRES COM CAL abril 25, 2023 | 17:08
        Tete, ens deus una explicacio, i del FORUM DELS GARRIGOSA, quant cantaras? SECUESTROS I AL MIG LA CUNYADA, Quina famiglia mafiosa, pura erc.filesa
    • Icona del comentari de: Duna a abril 25, 2023 | 13:59
      Duna abril 25, 2023 | 13:59
      No comparis...has de ser molt soca per trobar semblances entre la Sra Borràs i el gitano se'n Bustos..
      • Icona del comentari de: Tururut a abril 25, 2023 | 14:35
        Tururut abril 25, 2023 | 14:35
        Tranquil es el ñordo anormal que tots sabem qui és, el del batxiller i la xoni
      • Icona del comentari de: Senyora? a abril 25, 2023 | 15:16
        Senyora? abril 25, 2023 | 15:16
        Si ha demostrat ser una xoni amb macarra propi, Dalmases que va intimdar, escridassar i magrejar una periodista professional!
    • Icona del comentari de: ERC MAFIAMARAGALL.FILESA a abril 25, 2023 | 17:34
      ERC MAFIAMARAGALL.FILESA abril 25, 2023 | 17:34
      La Sra Borrás no s'ha embutxacat un euro. Maragall, tota una vida de FIKESO.PORCIOLITIC,i encara no ha robat prou?
  10. Icona del comentari de: am a abril 25, 2023 | 08:17
    am abril 25, 2023 | 08:17
    vomitiu individu
  11. Icona del comentari de: Acrata. a abril 25, 2023 | 08:25
    Acrata. abril 25, 2023 | 08:25
    No sé pas de què us exclameu: la política és aixó.
  12. Icona del comentari de: borinot a abril 25, 2023 | 08:32
    borinot abril 25, 2023 | 08:32
    un mafiós, un mal nascut ... un franquista
  13. Icona del comentari de: Corruptes i lladres a abril 25, 2023 | 08:34
    Corruptes i lladres abril 25, 2023 | 08:34
    Quina púrria aquests socialistes. Iceta, si no ho condemnes és que n'ets cooperant. Per tant culpable. Sou tots una colla de corruptes. Considereu que amb Catalunya és poden fer totes les bestieses possibles, cal no perdre els diners que ens trobeu.
    • Icona del comentari de: Corruptes i lladres? a abril 25, 2023 | 19:35
      Corruptes i lladres? abril 25, 2023 | 19:35
      Com els corruptgents?
  14. Icona del comentari de: Gecko a abril 25, 2023 | 10:04
    Gecko abril 25, 2023 | 10:04
    Cal prendre més mesures de protecció i de seguretat, com ja havien fet els nostres pares i avis durant el maleït franquisme, cal prendre precaucions, seguir protocols de seguretat i estar alerta, ben entès amb les adaptacions necessàries al segle XXI. I també saber detectar amb antelació els col·labos amb l'enemic. Ànims a tothom !
  15. Icona del comentari de: Fora col·labos a abril 25, 2023 | 10:07
    Fora col·labos abril 25, 2023 | 10:07
    Aquest individu inepte es col·loca, i col·loca el psc, al mateix "nivell" que el PP de Fernandezdiaz i Sanchezcamacho.
  16. Icona del comentari de: Silvana a abril 25, 2023 | 10:15
    Silvana abril 25, 2023 | 10:15
    El nostre país és ple de delators i col·labos amb l'enemic, l'inefable José Zaragoza surt en tots les conspiracions, les trampes i l'espionatge espanyol amb les quals es pensen que defensen la seva fal·làcia de la unitat indissoluble d'Espanya. Hem de tenir clar qui és l'enemic i no caure en les trampes que ens paren des l'estat espanyol.
  17. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a abril 25, 2023 | 10:23
    Joan de l'Ós abril 25, 2023 | 10:23
    Metodo 3 no feia d'agència paraoficial d'informació dels socialistes? Un tema per a investigar. Que en penseu Sallés?
  18. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 25, 2023 | 12:36
    Pere Llimonera i Citronell abril 25, 2023 | 12:36
    Els pròxims a sortir: Celestino Corbacho i José Zaragoza. Recordeu els noms.
  19. Icona del comentari de: Cagañistan a abril 25, 2023 | 14:34
    Cagañistan abril 25, 2023 | 14:34
    Policia mierdotica aquests fills de p.
  20. Icona del comentari de: fat boy a abril 25, 2023 | 15:52
    fat boy abril 25, 2023 | 15:52
    Si tu no vas, ells tornen...
  21. Icona del comentari de: Jomateix a abril 25, 2023 | 19:12
    Jomateix abril 25, 2023 | 19:12
    Model 347 de método 3 ultims 25 anys…AEAT te tota la informacio. Un crack en Francisco marco i la seva mare. Ara, no se si la seva imatge no ha quedat destrossada a catalunya perque está a tot el clavegueram…qui tracti amb ell por ser sospitos de claveguera ñorda ara…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa