El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La família Sumarroca, objectiu cobejat de la policia patriòtica 
  • CA

Els Sumarroca –el pare, Carles, i els fills, Carles i Jordi– van ser objectiu de la policia patriòtica en l’entramat de l’Operació Catalunya. Investigats durant set anys en la causa dels Pujol i en la causa del 3% –per la qual Jordi Sumarroca va ser l’únic implicat del cas que va estar en presó preventiva–, els àudios i les anotacions a les agendes del comissari ara jubilat José Manuel Villarejo mostren que van ser una de les peces claus de l’operació contra el sobiranisme, vinculant els negocis dels Sumarroca amb la família Pujol Ferrusola. Són documents que consten en el sumari del Cas Tàndem –instruït pel magistrat Manuel García Castellón, titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional–, al qual ha tingut accés El Món.

De fet, Sumarroca és un dels noms que posa sobre la taula l’empresari Javier de la Rosa en les seves converses amb Villarejo per tal d’obrir una investigació judicial. Així mateix, serà l’aleshores líder del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, qui insisteixi al comissari que coordinava l’operació parapolicial per tal que investigui els Sumarroca. Un nom que li fa saber amb insistència Victòria Álvarez, l’examant de Jordi Pujol Ferrusola. El principal motiu per justificar una investigació prospectiva era que la família Sumarroca havia estat fundadora de Convergència Democràtica de Catalunya. Sumarroca serà investigat juntament amb Carles Vilarrubí, Josep Massot o Albert Costafreda.

Part de l'agenda de Villarejo de la suposada trobada amb Alícia Sánchez Camacho/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo de la suposada trobada amb Alícia Sánchez Camacho on ja parla de Carles Sumarroca/Quico Sallés

Investigació prospectiva arran de La Camarga

Com inici de les investigacions sobre els Sumarroca cal destacar la conversa que Villarejo va mantenir amb Sánchez-Camacho en plena campanya electoral per a les eleccions del 2012 al Parlament de Catalunya, amb la promesa d’una virtual consulta sobiranista formulada per Artur Mas, amb les sigles encara de CiU, si guanyava les eleccions. És en aquesta conversa on Camacho proposa a Villarejo investigar Sumarroca. És el sis de novembre del 2012 i Villarejo en fa un resum en el seu diari.

Part de la conversa entre Camacho i Villarejo on li proposa investigar Sumarroca

Camacho no parla perquè sí. Les referències de Sumarroca li arriben de Victòria Álvarez, l’examant de Jordi Pujol, qui li filtra el nom en la famosa conversa de La Camarga del 7 de juliol del 2010. Un dinar que seria una de les primeres etapes de l’Operació Catalunya. Álvarez, davant les insistents preguntes de Camacho, li acaba confessant que Jordi Sumarroca és “molt amic” de Jordi Pujol Ferrusola i que sempre estan parlant de “negocis”. Per cert, que Camacho confon Teyco, l’empresa constructora dels Sumarroca amb Teisa, una empresa de transport públic de cotxes de línia.

Conversa entre Alícia Sánchez Camacho i Victòria Álvarez a La Camarga el 7 de juliol de 2010/QS

L’empresari, a tots els informes

Posteriorment, Villarejo encomana un informe a José Luis Clemente Marcet, alies Clon, un nom recorrent en la xarxa empresarial d’investigacions del comissari. De fet, Clon es feia passar com a “col·laborador” de la policia espanyola i, fins i tot, de l’FBI. Clemente també té un historial, com a mínim, fosc, d’empresari que ha tingut alguns problemes amb la justícia, amb processos per exemple relacionats amb el narcotràfic. L’informe de Clon consta d’informació sobre Sumarroca i d’altres empresaris com Carles Vilarrubí , Artur Suqué i conté dades de diverses entitats financeres d’Andorra.

Sumarroca, al primer gran informe dirigit a Clon per tal d'investigar la seva relació amb el Procés/Quico Sallés
Sumarroca, al primer gran informe dirigit a Clon per tal d’investigar la seva relació amb el Procés/Quico Sallés

Dies després, Villarejo va ampliant la informació sobre Sumarroca. El 19 de novembre del 2012, el comissari recull més detalls de la família, que van des de la seva relació històrica amb el president Jordi Pujol –fins i tot recorda que Carles Sumarroca pare el va anar a buscar a la presó el 1962 quan en va sortir després de complir dos anys i mig per les seves activitats antifranquistes– fins a les empreses que aleshores gestionaven els fills. El 29 de novembre, Villarejo anota que els Sumarroca, juntament amb l’empresa Casinos de Catalunya, haurien aportat 225.000 euros per al finançament irregular del partit.

Anotacions sobre Sumarroca i la seva relació personal amb els Pujol/QS
Anotacions sobre Sumarroca i la seva relació personal amb els Pujol/QS
Recull d’empresaris que juntament amb Sumarroca tindrien relació amb els Pujol/QS
Anotació oj apunten que Sumarroca hauria aportat diners al finançáment del partit o dels Pujol/QS
Anotació oj apunten que Sumarroca hauria aportat diners al finançáment del partit o dels Pujol/QS

Totes aquestes informacions es traslladaven puntualment al llavors secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i a Dolores de Cospedal, aleshores secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa. Durant l’abril del 2014, Sumarroca torna a aparèixer en els plans de treball. En aquell moment, l’encarregat de trobar la informació va ser el comissari Enrique García Castaño, alies Big, el cap de la poderosa Unitat Central de Suport Operatiu (UDACO), és a dir, la unitat d’elit del Cos Nacional de Policia que procura la logística a les investigacions més delicades de la Comissaria General d’Informació, la UDEF o Afers Interns.

Anotació sobre la trobada amb Big per obtenir informació de Sumarroca/QS
Anotació sobre la trobada amb Big per obtenir informació de Sumarroca/QS

Sumarroca es manté a la primera línia de la investigació en dues reunions claus de l’operació Catalunya. En primer lloc, una reunió el 10 d’abril del 2014, on hi participa Villarejo amb l’aleshores Director Adjunt Operatiu del CNP, Eugenio Pino, i el cap de la Unitat d’Afers Interns, Marcelino Martín Blas, on centren la pilota sobre els empresaris a investigar que tindrien relacions amb comptes i finances de la Generalitat. Dos mesos després, hi ha una nova reunió amb Pino en què Sumarroca torna a brillar pel seu protagonisme, que el posa al mateix nivell que “Banca Andorrana”. Continuarà.

Part de l'agenda on Villarejo apunta les perquisicions sobre Sumarroca amb el DAO Pino/Quico Sallés

Més notícies
Francisco Marco, exdirector de Método 3, en una compareixença al Parlament/Premsa parlament
Villarejo va oferir 35.000 € dels fons reservats per informes de Método 3 sobre polítics catalans
Notícia: Villarejo va oferir 35.000 € dels fons reservats per informes de Método 3 sobre polítics catalans
Comparteix
ÀUDIO | Una conversa amb un exdetectiu de l'agència mostra com la policia patriòtica volia enfonsar el director de l'empresa, Francisco Marco
Jordi Pujol Ferrusola i els seus advocats Cristobal Martell i Albert Carrillo/EP
La relació del fiscal Maza amb Villarejo afegeix més dubtes al cas Pujol
Notícia: La relació del fiscal Maza amb Villarejo afegeix més dubtes al cas Pujol
Comparteix
El relleu a la fiscalia general de l'Estat va augmentar la pressió sobre el jutge
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu
Un detectiu enterboleix encara més l’escorcoll de la seu de Método 3
Notícia: Un detectiu enterboleix encara més l’escorcoll de la seu de Método 3
Comparteix
La peça 27 de la causa Tàndem ensenya les primeres actuacions de la clavaguera de l'Estat
El comissari Villarejo, a l'entrada de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares/Alberto Ortega / Europa Press
La policia de l’Audiència Nacional ha ‘supervisat’ la salut de Villarejo
Notícia: La policia de l’Audiència Nacional ha ‘supervisat’ la salut de Villarejo
Comparteix
El comissari passarà revisió forense l'1 de setembre
El comissari Villarejo, en una imatge d'arxiu/EP
Els documents que acrediten que Villarejo tenia el permís d’Interior
Notícia: Els documents que acrediten que Villarejo tenia el permís d’Interior
Comparteix
El jutge recull certificats dels directors adjunts operatius del CNP sobre les activitats del comissari

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi 35 a agost 29, 2022 | 07:23
    Jordi 35 agost 29, 2022 | 07:23
    No hi ha dubtes que ha estat una cacera de bruixes sobre tot allò que tingués res a veure amb convergencia, el Pujolisme, o res que tingui q veure amb l'independentisme. El que més em sorprèn és que sectors polítics catalans hagin fet el gara gara a tota aquesta xusma "patriòtica feixista"
  2. Icona del comentari de: Placid a agost 29, 2022 | 08:04
    Placid agost 29, 2022 | 08:04
    Marchem ya. Prou d,estat faxista, fem la DIU ya.
  3. Icona del comentari de: Joan de l'Os a agost 29, 2022 | 11:05
    Joan de l'Os agost 29, 2022 | 11:05
    Com que els aparells de l'estat saben on ferir per a fer mal, mai se'ls has acudit perdre el temps en investigar a fons forces considerades menors i fàcils de doblegar, i que com s'havist es venen per quatre monedes per fugir de la repressio i viure en el mediocre confort autonomic. Els objectius policíacs espanyols són un termòmetre infalible.
  4. Icona del comentari de: Independence Process a agost 29, 2022 | 11:11
    Independence Process agost 29, 2022 | 11:11
    A propòsit on para ara la Camacho i tutti quanti ? Quan torna al nostre país, si és que hi torna, ho fa d'amagat ? De què li ha servit a ella i a tota la patuleia col·labo i delatora defensora de la fal·làcia de la unitat d'Espanya per damunt de tot ? Al capdavall a hores d'ara quasi tots els col·labos amb Espanya o be se n'han anat del nostre país, o resten amagats, "missing" per voluntat pròpia... Cal seguir la nostra lluita vers la independència política endavant, encara amb més vehemència. Som-hi. Ànims, salut, bons aliments i unitat en la diversitat.
  5. Icona del comentari de: Delfí Artós a agost 29, 2022 | 12:56
    Delfí Artós agost 29, 2022 | 12:56
    Espero que tots plegats, els catalans, puguem posar seny i reaccionar a un tema com aquest de l'espionatge espanyol il·legal i poca-solta, investigacions prospectives, lawfare, repressió per part de l'estat espanyol i el col·laboracionisme de renegats catalans i de residents espanyols. Cap agressió espanyolista sense resposta, pacífica i no violenta.
  6. Icona del comentari de: Ricard a agost 29, 2022 | 20:31
    Ricard agost 29, 2022 | 20:31
    Ho sento, però tots som l'objectiu cobejat pels racistes. Exemple: l'1 d'octubre.
  7. Icona del comentari de: ESPAÑA NO LLEGA A 2030 a agost 30, 2022 | 00:11
    ESPAÑA NO LLEGA A 2030 agost 30, 2022 | 00:11
    Quina falera per destruïr catalunya, però no ho aconseguiran mai, al contrari abans quedarà ben destruïda espanya.
  8. Icona del comentari de: Jomateix a abril 17, 2023 | 09:57
    Jomateix abril 17, 2023 | 09:57
    Infiltrats, talps, falsos informes, trucades del monarca a Alemania, 155, creació de llei a mida per buidar d empreses cotitzades a catalunya, acusacions de terrorisme, de fer servir fairy com arma de destruccio masiva…i mentres…preso, falses acusaciones, tortura, mutilacions persecució ideológica manca inversions, terrorisme d estat, tocaments a adolescents…qui dialoga o pacta amb terroristes sense que ells deixin d atemptar…son col.laboradors del terrorisme Espanyol que ha porta mes ferits a catalunya (victimes) que ETA al largo de tota la seva historia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa