El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una altra entitat unionista exigeix el compliment del 25% de castellà

L‘Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) ha exigit que al TSJC que fixi una data límit per la Generalitat perquè acati la sentència del 25% de les classes en castellà a les escoles catalanes. D’aquesta manera, l’AEB s’afegeix així a la llista d’organitzacions unionistes que demanen el mateix, després del triumvirat format per Convivencia Cívica, Hablamos Español i la JUCIL –la principal associació de guàrdies civils– i de Vox. AEB ha presentat aquest dimecres una petició de execució forçosa que ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons han explicat l’advocat José Domingo i la presidenta de l’associació, Ana Losada, la demanda aporta proves de l’incompliment de la sentència per part de la Generalitat i sol·licita a la justícia que fixi un termini màxim d’un mes.

Segons ha assenyalat aquest dimecres Domingo, en la demanda presentada al TSJC faciliten una “guia” per al compliment de la sentència. En aquest sentit, l’AEB ha liderat la demanda col·lectiva com a associació part d’Escola de Tothom, plataforma que agrupa més entitats, i compta amb el suport de 1.643 famílies, que s’hi han adherit. En el seu escrit al TSJC ha afirmat que és necessari obligar la Generalitat a aplicar el que dictamina la sentència, ja que segons ells, el Departament també hauria d’ordenar als centres que aprovin una programació perquè en tots els cursos s’imparteixi “de manera efectiva” almenys un 25% de les assignatures en cadascuna de les llengües oficials.

Tot i la petició, no hi ha masses provabilitats que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya admeti l’organització com a part del procés judicial, Domingo ho ha vist “possible però improbable”. “Tenim totes les esperances que se’ns reconegui com a part”, ha dit. Tant ell com Losada han remarcat que Escola de Tothom representa diverses persones i col·lectius i hi ha més de 1.600 famílies adherides a la demanda a qui representen com a “afectats”.

No només l’AEB s’ha presentat sinó que ha aportat “proves” per remarcar que la sentència no s’està complint en tots els centres catalans. Així doncs, han assegurat que han agafat una mostra aleatòria i han explicat que els projectes lingüístics de 300 centres educatius de Catalunya: 150 de la província de Barcelona, 50 de Lleida, 50 de Girona i 50 de Tarragona “no tenen compte la sentència”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Barista a març 31, 2022 | 00:18
  Barista març 31, 2022 | 00:18
  Si es escuela bilingüe, perqué no escriuen la pancarteta també en català? El seu conscient ens deixa saber per on van.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 31, 2022 | 12:23
   Pere Llimonera i Citronell març 31, 2022 | 12:23
   'Home, Barista', pues como la Generalitat Cat y muchos ayuntamientos, donde todo está solo y exclusivamente en Catalán... ya se les ve por donde van... O por ejemplo, eso es como hace el Govern en las Ruedas de Prensa de la Generalitat: todo se hace en Catalán -enunciados, discursos, preguntas y respuestas- y solo al final hay unos minutos para hacer y contestar "en otras lenguas"... Que N0 Cuela, ¿A Quién queréis engañar? ... se coge antes a un mentiroso que a un cojo...
 2. Icona del comentari de: Josep a març 31, 2022 | 08:47
  Josep març 31, 2022 | 08:47
  no hi ha revolució sense sang
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 31, 2022 | 11:47
   Pere Llimonera i Citronell març 31, 2022 | 11:47
   Pues, Josep, tú necesitas urgentemente una TRaNSFuSióN... pero N0 de sangre, sino de seseras...
 3. Icona del comentari de: JordiP a març 31, 2022 | 09:37
  JordiP març 31, 2022 | 09:37
  Aquests espanyoloïdes són tan sectaris i fanàtics que no veuen més enllà del seu nas. No se'n adonen de que "25% en castellano" equival, mutatis mutandis, a "75% en català·. I aquesta condició és inexcusable, ja sigui a Pedralbes com a La Mina. Així que la quantitat de castellano que els seus fills trobaràn a l'escola serà força superior; tampoc se'n adonen de que la immersió, en la pràctica, és més esponjosa i flexible del que "ells" pensen. Clar que no tenen ni idea: no van a l'escola "de oyentes" ni els seus fills li donen importància a la llengua; la jovenalla que està submergida en la immersió (perdoneu) és prou competent en ambdues llengües i canvien d'una a l'altre automàticament.Com fem tots excepte el seus pares. Igual tant se'ls en dona el català: segurament només pretenen tocar els cataplins als catalans, que som uns com bitxos raros al mapa d'Espanya.
  • Icona del comentari de: MHP a març 31, 2022 | 11:16
   MHP març 31, 2022 | 11:16
   Per fanàtics, tu i els dos que han escrit abans que tu.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 31, 2022 | 12:14
   Pere Llimonera i Citronell març 31, 2022 | 12:14
   JordiP, nadie pretende tocar los cataplines, y nadie ve a bichos raros en Catalnuya, salvo a aquellos que si los son; esto es : los separatas suprematas del Nacional Catalanismo de patrias inventadas sectarios y totalitarios... Por lo demás, a la gente en Catalunya y todo el resto de España, le importa un rábano que hables en catalán, siempre que eso no condicione ni perjudique a los otros, ni traten de imponérserlo a todo el mundo a machamartillo (excepto a algún tarado del nivel de los separatas suprematas)... Baste poner como ejemplo, que la gente en toda España canta el "Asturias, patria querida" y lo han hecho suyo también; y eso que el original se cantaba en Bable y es obviamente de ámbito asturiano... La inmersión es tan "esponjosa y flexible que como sea una Escola supremacista separata das "0% en castellano" ; o como hace el Govern en las Ruedas de Prensa de la Generalitat: todo se hace en Catalán -enunciados, discursos, preguntas y respuestas- y solo al final hay unos minutos para hacer y contestar "en otras lenguas"... Que N0 Cuela, ¿A Quién queréis engañar? ... Y, N0 te confundas, ni tergiverses, la sentencia es clara: se trata del "25%, al menos, en castellano", o sea, como mínimo, de todas las asignaturas que se imparten... En alguna 'Escola' supremacista los separatas querrán aun adoctrinar y ademas, darán solo el "25%, o "25,01% en castellano" (o menos, si N0 les pillan), mientras que en otros centros puede ser el "47% en castellano" o el "65% en castellano" , o lo que consideren mejor y mas viable... El sectarismo Putinesco y el supremacismo ya N0 están "in" en la sociedad...
   • Icona del comentari de: Anònim a març 31, 2022 | 22:38
    Anònim març 31, 2022 | 22:38
    🤮
 4. Icona del comentari de: Oscar a març 31, 2022 | 11:53
  Oscar març 31, 2022 | 11:53
  Els.garrulos ja s'ho trobaran quan creguin feina i els demanin català i castellà però quan qui li faci entrevista noti que té un català lamentable, vol dir què no ha aprofitat els anys a l' escola i llavors el passaran davant en el procés de selecció. És el què em trobo dia a.dia en la.Consultoria...
 5. Icona del comentari de: bs a març 31, 2022 | 17:34
  bs març 31, 2022 | 17:34
  si no els hi agrada que s´en vagin al seu poble

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa