El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Algèria crida a consultes l’ambaixador a Madrid pel gir d’Espanya al Sàhara

El govern algerià ha expressat la seva “sorpresa” pel suport d’Espanya al pla d’autonomia marroquina per al Sàhara Occidental i ha fet una crida a consultes al seu ambaixador a Madrid, Said Musi. Algèria ja ha qualificat el fet com a “traïció” per part d’Espanya. “Les autoritats algerianes, sorpreses per aquest brusc gir de la posició de l’antiga potència administradora del Sàhara Occidental, han decidit convocar consultes el seu ambaixador a Madrid amb efecte immediat”, ha publicat el Ministeri d’Afers Exteriors algerià en un comunicat.

“Estem molt sorpresos per les declaracions de les autoritats espanyoles relatives a la qüestió del Sàhara Occidental”, ha afegit el Ministeri. Prèviament, fonts diplomàtiques algerianes han criticat el canvi de postura d’Espanya que consideren la “segona traïció històrica” ​​de Madrid al poble sahrauí. “És la segona traïció històrica al poble sahrauí per part de Madrid després del funest acord del 1975”, ha apuntat la font, citada pel portal de notícies algerià TSA. “Finalment el Marroc ha obtingut el que volia d’Espanya”, ha apuntat el diplomàtic algerià.

Seria la segona “traïció” a causa de l’acord signat el 14 de novembre de 1975 pel qual cedia l’antiga colònia del Sàhara Espanyol al Marroc i Mauritània, sense tenir en compte la voluntat de la població sahrauí. Aquest acord de Madrid va ser immediatament denunciat pel Front Polisario, erigit en representant del poble sahrauí i que immediatament va proclamar la independència de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que la decisió de l’estat espanyol canviant la seva posició sobre el Sàhara Occidental és “un error amb conseqüències importants, especialment sobre el poble sahrauí”. És més, el president català creu que “cal una rectificació i retornar a la defensa del referèndum d’autodeterminació” del Sàhara Occidental. Aragonès creu que la consulta és una “eina per a la resolució del conflicte, d’acord amb l’ONU”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a març 19, 2022 | 18:00
  LLARENA dPENA març 19, 2022 | 18:00
  Quina baixada de pantalons per part de Ñordia. Tanta hipocrsía durant tants anys no admeten l'anexió marroquina del Sáhara però tampoc negant.la. Fent als saharauis una traició ben gran abandonant.los després de la marxa verda, a les mans marroquines. Res d'estranyar per part de Ñordia, de la seva responsabilitat i ,a seva diplomacia. I tanta miseria no és només d'en Sánchez i el PSOE perquè, tots els presidents anteroiors inclosos els del PP, han fet el mateix.
 2. Icona del comentari de: Ricard a març 19, 2022 | 18:15
  Ricard març 19, 2022 | 18:15
  Tot està acordat amb els EUA. Tot. Des de la baixada de pantalons castellana fins a la "indignació" algeriana. Els EUA agraeixen al Marroc el reconeixement d'Israel, Espanya també per pressions nord-americanes i de pas pacífica la frontera amb el Marroc, i Algèria necessita vendre gas a Espanya en la mesura que es un país tan improductiu com Rússia. Els saharauis són uns pàries per tots 4 estats.
 3. Icona del comentari de: Traïdors a març 19, 2022 | 18:34
  Traïdors març 19, 2022 | 18:34
  Reconèixer Israel + control dels immigrants per part Marroc + la no invasió de Ceuta I Melilla = a l'entrega de tot un poble digne a un estat, el Marroc , que els odia I els ha fet viure 40 anys en ple desert I amb greus mancances de tot. Algèria, què faràs? Traïras també al poble saharaui?
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 19, 2022 | 20:13
  Pere Llimonera i Citronell març 19, 2022 | 20:13
  España no se divide, el Sahara és español, y Sidi Ifni, Rio de Oro. Coño, que España no se divide! Aggggggghhhh
 5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 19, 2022 | 20:23
  Luisnomeacuerdo març 19, 2022 | 20:23
  Perdimos Guinea Ecuatorial y esta llena de petroleo y gas, y el 1976 perdimos el Sahara Español. Y perderemos también Ceuta, y Melilla, y las Chafarinas, y Cataluña y Euskadi. El imperio español se ha ido a pique.
 6. Icona del comentari de: Los viejos tiempos a març 19, 2022 | 20:31
  Los viejos tiempos març 19, 2022 | 20:31
  Id comprando un brasero.
 7. Icona del comentari de: Vendetta a març 20, 2022 | 01:11
  Vendetta març 20, 2022 | 01:11
  Tallalis el gas cacanya es covarda de mena solsament serveixan per passejar la cabra
 8. Icona del comentari de: Vendetta a març 20, 2022 | 01:13
  Vendetta març 20, 2022 | 01:13
  Y com corrían els cacanyols per tot el dessert gent mes covarda no hay, al llarg de la historia els an fotut fora de tot arreu
 9. Icona del comentari de: JOSEP ,de CARDEDEU , ( BARCELONA ) CATALUNYA .. a març 20, 2022 | 03:20
  JOSEP ,de CARDEDEU , ( BARCELONA ) CATALUNYA .. març 20, 2022 | 03:20
  Si ara estan caros los Precios , como ALGERIA CIERRE A ESPAÑA LA LLEGADA DEL GAS . Ya no me himagino como se lo ara PEDRO SANCHEZ EL P.S.O.E. =P.S.C. la a cagado bien cagada . Se a ganado un buen enemigo lo peor que a este enemigo lo necesita y mucho . ESPAÑOLES CERRAR LAS CALECCFACIONES Dira haora BORRELL JA JA . Nos quedamos sin GAS . Pero tranquilos siempre les quedara EL GAS DEL CRIMINAL COMUNISTA PUTIN , Que biene de RUSIA . España y la UNION EUROPEA Pagan LA GUERRA DE UCRAÏNA A PUTIN , Las Sacciones no llegan al GAS Y PETROLEO ..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa