Alejandra Matamoros, advocada de Hasél: “L’única defensa que ens queda és la mobilització”

Entrevista a la lletrada del raper on assegura que l'única violència d'aquests dies ha estat "l'exercida per la policia"

Alejandra Matamoros, persistent advocada de Pablo Hasél, presentarà aquest dilluns vinent a Lleida, l’ofensiva jurídica i judicial per excarcerar el seu client. Tot i això avança que l’única via estratègica que resta és la mobilització per defensar no només el seu client sinó el dret a la llibertat d’expressió. 

S’estan dient moltes coses, però Pablo Hasel és a la presó per una condemna contra la llibertat d’expressió? 

De fet, Pablo té més processos judicials oberts, però les dues úniques que té fermes són per delictes d’opinió o expressió, la del 2014 molt semblant a aquesta i la del 2018, que és la que fa entrar a presó. A més, el 2018 tot i que és una condemna baixa, se’l considera reincident. 

Com veieu, fins i tot, des del punt de vista de l’estratègia de defensa, les protestes  i la moblització que s’han aixecat per l’entrada a presó del teu client? 

Tant la mobilització com la campanya de desprestigi de Pablo demostra que s’ha despertat la consciència social que vivim en un Estat que no és en absolut democràtic. La gent està amb Pablo Hasel. És per això que la majoria de la premsa i grans mitjans de comunicació s’han unit a la campanya de desprestigi de Hasel i per això milers de persones de tot l’Estat han sortit a exigir la llibertat de Pablo. De fet, l’única estratègia de defensa que tenim són les mobilitzacions. 

La justícia no us dona més camins, doncs?

La via judicial dels recursos per a l’excarceració va ser tallada pel Tribunal Constitucional. Per això la mobilització és l’única manera de no només treure Pablo de la presó, sinó d’aconseguir el nostre dret a la llibertat d’expressió. És la nostra única via de defensa, l’única que ens queda. 

Hi ha un relat explícit de violència extrema

No, no. Aviam, nosaltres sí que hem vist violència extrema aquests dies al carrer, i violència extrema molt aclaparadora però ha estat exercida per la policia, pels diferents cossos policials de l’Estat. Ahir ho vèiem a València, quan una manifestació avançava per un carrer i els antiavalots com a bèsties van sortir a atonyinar els manifestants. Això és violència extrema, exercida per qui va armat.

Hem vist al llarg del procés polític català, llevat de les protestes post sentència, que les protestes han estat amb consignes de pau com el “ni un paper a terra”. En canvi, en els atestats policials o en els relats mediàtics s’han titllat de violentes, i ara també qualifiquen de violentes les protestes per l’engarjolament del seu client. Tot plegat no ho trobeu xocant?

És molt xocant. Qualifiquen de violència el que volen, de manera injustificada i sense cap criteri. Cal destacar que pel que fa a la violència que diuen que exerceixen els joves, la majoria d’ocasions no és violència per violència, sinó que el 99,9% de les vegades són tècniques d’autodefensa. Quan surts a protestar pacíficament, com ha passat, sembla que no existeixis. Dissortadament, les úniques manifestacions per la presó de Hasèl que han sortit a la premsa són perquè hi ha hagut aldarulls. Cal plantejar, hi ha d’haver batussa per què hi hagi ressò d’una injustícia? És per reflexionar-hi.

Un cop tancada la via espanyola, però, queda estratègia internacional no només de caire judicial? 

Sí. Primer, presentarem un recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg per demanar l’excarceració de Hasél, però no hi tenim gens de confiança. Entre d’altres coses, perquè quan es pronunciï Pablo ja haurà complert totes les penes del món. Per això busquem difondre el cas a través de mitjans internacionals o de figures públiques de la cultura, com Tomi Molero. 

Comentaris

  Pau 20/02/2021 3:32 pm
  O sea que libertad de expresión,pero solo para unos,los demás,los que no sean de tú agrado,callados,y esa es la libertad de la nueva republica. Pues se parece más a una dictadura.
  Miquel 20/02/2021 2:06 pm
  Si a Catalunya és republicana i España monàrquica, algu passa... la gent va votar democràticament el 14f no a la constitució78. Així els borbons que el paguin les altres comunitats, que Catalunya no els volen.
   gorka 20/02/2021 5:03 pm
   el 14 F no hi va haver referèndum per la constitució, no inventis coses que ja molts mentides fiqueu
   43
   13
   Respon
  Teix 20/02/2021 11:36 am
  Dona, Alejandra, he llegit la teva conversa amb en Quico i jo diria que et falta un bull com a les guixes i, si com advocada dius que l’única via estratègica que resta és la mobilització, ja podem plegar i planyo el teu defensat. Que la gent està al seu costat? –?. Potser menys del que et penses i potser cada cop menys. Jo defenso la llibertat d’expressió, també amb barroeria. Però, si es manifesteu pel seu dret, perquè les destrosses a El Periòdico?
   Jo 20/02/2021 2:47 pm
   Perquè el periódico és un pamflet, subvencionat per l'estat espanyol, per fer propaganda i res més, o sia credibilitat 0 i lo millor seria que també es traslladés cap a Madrid, aquí no ens el creiem! Ni el volem!
    Pau 20/02/2021 3:23 pm
    O sea que libertad de expresión,pero solo para unos,los demás,los que no sean de tú agrado,callados,y esa es la libertad de la nueva republica. Pues se parece más a una dictadura.
  Vicenç Ramoneda 20/02/2021 9:59 am
  A Europa estan apareixent els primers dubtes sobre si a Espanya es persegueix la llibertat d'expressió. La revista Stern, un dels tres grans setmanaris alemanys, s'ha preguntat obertament si aquest dret està en risc a l'Estat espanyol i ha carregat contra els jutges. En un reportatge sobre la detenció del raper Pablo Hasél, el setmanari explica que "Espanya ha tancat a la presó el raper Pablo Hasél, proporcionant un altre exemple de com els jutges reprimeixen els artistes, músics i polítics crítics". "Està en perill la llibertat d'expressió en aquest país de la UE?", o "Espanya està a l'altura de la Xina o l'Iran" després de tot el que ha passat.
   Doctor Strangelove 20/02/2021 10:24 am
   A veure "niño Vicente el repelente", com molt bé va dir la senyora Ayuso, aquest individu té menys art que qualsevol de nosaltres amb un parell de copes en un karaoke. Doc.
   25
   38
   Respon
    Anònim 22/02/2021 11:36 pm
    Ja començem a insultar "vicente el repelente" no sabeu parlar be?
    al Strangelove 20/02/2021 2:56 pm
    Potser es germà teu i no ho saps...
    Ramon 20/02/2021 11:30 am
    La senyora Ayuso pixà fora de test. Que el ruc de Lleida tingui més o menys art en llurs rodolins enaltint totalitarismes, genocidis i terrorismes és quelcom del tot irrellevant, doctor. Convindràs amb mi, que si als cantants mereixessin ser empresonats per eixa raó qualitativa, al Miguel Ríos li hauria caigut la perpètua pel Blues del Autobús. I a Lax'n'Busto, treballs forçats.
     Manel 20/02/2021 3:27 pm
     Quieres decir que si yo a uno le digo hijo puta,es un insulto,pero si se lo digo rapeando,es libertad de expresión,pues de aquí en adelante,tendremos todos que rapear.
     Joan Manel 20/02/2021 12:20 pm
     Ramon, és un delinqüent, agressiu violent això ha estat la gfota que ha fet vessar el got, aquest raper és fems
      Lisa 20/02/2021 2:53 pm
      Que a tú no t'agradi no vol dir que és mereixi estar a la presó, a mi tampoc m'agrada, però això no vol dir que per dir o cantar el que pensa l'hagin de condemnar, mentre els que amenacen a fusellar no sé quants milions d'espanyols, o els que ho fan amb el president Puigdemont, o els que fan homenatges als nazis de la división azul, no els passi res...quan tindrien d'estar tancats per molts anys!
      16
  Doctor Strangelove 20/02/2021 9:39 am
  La paia aquesta és filla d'en Kiko o d'en Coto? Doc.
  Miquel 20/02/2021 9:38 am
  Els contenidors han posat a Pablo Hasél a presó? Jo entenc que no. Un municipi penja un ninot del President de Catalunya Puigdemont amb el llaç llibertat presos polítics amb l'estelada, l'insulten li disparen foc real, el cremen. I això és una festa, ni odi als catalans, encanvi cantar rap dir el rey va de putes és corrupte lladre, això és presó.
   Doctor Strangelove 20/02/2021 9:56 am
   Miquel, llegeix més documentat i no escriguis mai més, faràs un favor a la humanitat! Doc.
  Vicenç Ramoneda 20/02/2021 9:32 am
  De González Pons a l’ABC: el suplicatori contra Puigdemont, sota sospita. L'eurocambra preveu sancions per a casos com la filtració a l'ABC i les declaracions públiques de González Pons (PP) i d'Adrián Vázquez (Cs). La publicació al diari ABC del contingut de l’informe sobre el suplicatori contra el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí és un fet inèdit en la història del Parlament Europeu, perquè mai no s’havia trencat d’aquesta manera tan visible l’obligada confidencialitat de les deliberacions i els documents en un procediment en què s’ha de decidir l’aixecament o el manteniment de la immunitat d’un eurodiputat. Aquest fet ha causat malestar a l’eurocambra, segons que informava ahir l’agència ACN, perquè s’afegeix a un cúmul d’irregularitats que qüestionen la netedat i la imparcialitat del procediment. Les més greus, les declaracions públiques del president de la Comissió d’Afers Jurídics del parlament, l’espanyol Adrián Vázquez, de Ciutadans, i les de l’eurodiputat i membre d’aquesta comissió Esteban González Pons, del PP
   Lluis 20/02/2021 12:22 pm
   ja mateix a la presó el Puigdemont, és el seu lloc, on ha d'estar
   61
   43
   Respon
    Jo 20/02/2021 2:57 pm
    I tú tancat al psiquiàtric..
    41
    26
    Respon
  Manel 20/02/2021 9:20 am
  Joder,te habrás quedado descansando con lo que has dicho,ahora,viendo a tus clientes,está todo dicho.
  Populismos 20/02/2021 8:55 am
  Es increíble que alguien pueda decir tantas tonterías y populismos en tan poco tiempo .... donde han sacado a esta señora?
  37
  30
  Respon
  Bot 20/02/2021 1:05 am
  Operació BLM per a xais
  Tela 20/02/2021 12:17 am
  El Estado porquejant a Catalunya, amb els colaboracionistes de torn. Cal identificar-los. Son l'últim escull a la independència. Estan muntant un sidral amb la complicitat de depstate, Comuns, poli i més enllà. No caigueu a la trampa CUP. Erc ja està perduda.
  23
  39
  Respon
   LLuis 20/02/2021 12:24 pm
   identificarlos y matarlos viva la democracia indepe, "colaboracionistas " que palabra tan fascista y antigua
    Anònim 22/02/2021 11:41 pm
    Doncd tu et podias dedicar al doctorat, no deud ser gaire boy a este no le echan por fusilar a la gente?
  Pau 19/02/2021 11:53 pm
  Para ser esta señora letrada,una persona con estudios,como se pueden decir tantas tonterías,es que no hemos visto por la televisión y en videos quién ha empezado,que cumpla la pena que le han impuesto y punto.
  91
  70
  Respon
  Joan M 19/02/2021 9:45 pm
  I això justifica la violència i que destrossin les ciutats i cremin vehicles per exemple, el meu?. Apa aneu a pastar fang ,que es civilitzi a la presó
  41
  25
  Respon
  Ramon 19/02/2021 8:43 pm
  Sempre el mateix patró. I nosaltres, imbècils, sempre piquem el mateix ham.
  20
  37
  Respon
   Doctor Strangelove 20/02/2021 8:34 am
   Un primat demostra més intel.ligència que aquest sub-èsser. Doc
   12
   32
   Respon
    Pepe 20/02/2021 5:41 pm
    L’advocada de Hasel: “En Pablo se solidaritza amb ferits i detinguts, i el seu missatge és que s’ha de collar més”. Matamoros denuncia "amenaces i el xantatge" del sub-director de seguretat del Centre Penitenciari de Ponent a Hasel.
    al Strangelove 20/02/2021 3:05 pm
    També més que la que tens tú.. això no és gaire difícil...
    Lisa 20/02/2021 3:04 pm
    I que tú...
    Doctor Strangelove 20/02/2021 9:41 am
    Em referia a la filla d'en Kiko o d'en Coto! No era cap resposta al comentari del meu estimat Ramon. Doc.

Nou comentari