Acabo de veure una cosa que està molt bé, que m’ha fet molta il·lusió. En una compareixença a peu de carrer que ha fet el conseller Cambray davant dels mitjans, en el clàssic moment en què una de les periodistes li ha demanat, en català, que resumís en castellà tot el que acabava d’explicar, ha passat una cosa interessant. Primer el conseller ha rigut, després ha dit, en català, que ja s’ho esperava -sempre passa- i llavors ha accedit a fer el resum en castellà. Quan ha hagut de parlar, però, ha fet tres segons de silenci, quasi podies veure l’electricitat corrent pel seu cervell i, finalment, s’ha negat a fer el resum. La manera en què ho ha justificat és molt millorable, bàsicament perquè ha vingut a dir que això era una excepció, que un dia és un dia, “avui no, avui subtituleu”, donant a entendre que la seva conducta no respon a una convicció sinó a una llicència. Això no val gaire. 

En tot cas, la gràcia de l’escena, el que a mi m’ha fet il·lusió, són els tres segons de moviment mental en què la xarxa neuronal de Cambray feia córrer electrons a tot gas per calibrar la situació i acabar prenent la decisió final: en aquest context, fer un resum en castellà em fa massa vergonya. Que jo, un conseller del Govern, davant de l’escola afectada per la sentència, hagi de fer de lloro de repetició per estalviar feina a periodistes que treballen cobrint la política catalana, és patètic, i a sobre en castellà, i pels mitjans espanyols, i a demanda de periodistes catalanoparlants, i enmig del merder de la sentència! La vergonya, aquesta és la tecla que ha sonat dins de Cambray perquè s’hagi negat –“avui”- a devaluar el català. Sempre que no sigui malaltissa, la vergonya pot catalitzar conductes més responsables, més conseqüents amb allò que volem, a mi un dia em va fer massa vergonya seguir passant-me al castellà cada cop que algú me’l parlava, quin futur podia demanar pel català si fins i tot jo l’empetitia? Quan una cosa t’importa, has d’escoltar la vergonya i millorar les conductes que te la fan sentir. I no avui, sinó cada dia, conseller.

Comentaris

  Narcís Desembre 11, 2021 | 23:44
  Ras i curt : doncs sí .. és absurd a hores d' ara voler semblar flexible o comprensiu àdhuc empàtic amb res castellà .. de cap de les maneres ningú li ho agrairà/ reconeixerà . . . si país veí botxí no troba raons per fúmer's amb allò català .. ja les hi buscarà tot inventant-les ! PD : a hores d' ara .. quines més bestieses poden dir de nosaltres que no hagin dit ja ( i de sempre ) !
   Psiquiatra d'en Narcís Desembre 12, 2021 | 12:27
   Recordi pendre la medicació abans de vomitar les seves incongruències, altrament l'hauré de tornar a tancar al frenopàtic d'on no l'hauria d'haver deixat sortir.
    Ricard Desembre 12, 2021 | 14:41
    Vostè deu ser molt millor psiquiatra que opinador polític. Insulta al que no pensa com Vostè, li perdona la vida i, a sobre, no argumenta. Vostè sobra perquè això no és cap clínica psiquiàtrica.
     Observador Desembre 12, 2021 | 21:57
     Menys fums! Tots sabem que Narcís i Ricard son difetents nicks pel mateix becari corruptgent que comenta...
  Luisnomeacuerdo Desembre 11, 2021 | 23:57
  Ya sabes hiperingridventilada que los camisas amarillas de tractoria os cagaos en los pantalones a la primera de cambio, solo tienes que oír a tu amigo el atontado supremacista apedreador de los fogones o el donnadie. Típicos exponentes de la raza superior.
   Fart de pallassos Desembre 12, 2021 | 20:56
   Aixuga't els mox i tira pal Pueblo, xarnego
  LlunyDeCAt Desembre 12, 2021 | 02:02
  Jo vaig deixar de parlar Espanyol als 19 anys i d'això en fa més de 40. Fou simplement dir Prou ! Prou als Amos Espanyols que ens imposen llur llengua. I com vaig anar-me'n a un altre Estat europeu on encara que hi havia Espanyols no eren pas els Amos, mai més vaig estar obligat a parlar Espanyol. Tenir una nacionalitat diferent de l'Espanyola és molt interessant. Ho explica en Joan Ramon Resina (USA) a Vilaweb. Cada visita a CAT parlava Anglès a la duana dels Guàrdia Civils Espanyols. A tot arreu anglès i "qu'ils aillent se faire mettre chez les Grecques", que diem en francès. Torno a insistir: Boicot total als Espanyols: a llur llengua, mitjans i productes. Cap Català hauria de parlar Espanyol. Els Catalans tenim l'eina letal per desempallegar-nos d'aquesta raça de maleïts cafres: la nostra llengua. I ells ho saben.
   Doncs quina solució Desembre 12, 2021 | 11:10
   Per no parlar espanyol te'n vas a un altre país. Si no és Andorra tampoc no es parlarà català. O sigui, te'n vas a un lloc on no es parla ni espanyol ni català i has d'aprendre el que parlen allà. I et sembla de conya. L'argumentació no pot ser més estúpida.
    Ricard Desembre 12, 2021 | 14:44
    Els annexionistes castellans, quan no els obeïm com Vostes volen, tenen la dèria de voler fer-nos fora del nostre propi país, mala educació a part.
   Pau Desembre 12, 2021 | 14:50
   A los 19 dejas de hablar Español y hace 40,te vas a otro país para no tener que hablar Español, perdona que te lo diga pero según ese planteamiento,hace 59 años que eres tontito.
   Tots som Turó del Drac Desembre 12, 2021 | 21:28
   Jo vaig deixar de parlar la llengua dels castellans el 2 d'octubre del 2017 i, des d'aquell dia i sense sortir de Barcelona, no he pronunciat una sola paraula en el seu cony de llengua. Certament, si hagués fet com "LlunyDeCat" també m'hagués estalviat de sentir-les i llegir-les, pel carrer. en els anuncis, en les etiquetes de la majoria dels productes i, fins i tot, en els prospectes dels medicaments. En aquest sentit, envejo LlunyDeCat
  Ai nacionalistes catalanets Desembre 12, 2021 | 10:08
  El dogmatisme us fa intransigents i maleducats. La premsa pot demanar a un conseller que parli en xinès, i si ho sap parlar, ho hauria de fer. Per això és un càrrec públic que deu un respecte a tota l'audiència. Tota.
   Fart de pallassos Desembre 12, 2021 | 11:03
   Doncs com a llengua que forma part de la constitució, espero sentir al congrés dels diputats català, gallec i basc, com a minim per respecte a TOTS, repeteixo a TOTS i TOTHOM. Ai supremacista xarnego que quant parles de tots t'oblides de tots els que a tu et convé. Au passa a jeure
   Als nazionalistes espanyols Desembre 12, 2021 | 11:45
   El ruc li diu al porc: orellut!
   Ricard Desembre 12, 2021 | 11:52
   Respecte a tota l'audiència? I quina és l'audiència, la que ens manen els castellans? O sigui en una dictadura hem de ser simpàtics amb el dictador? Miri, les persones hem d'actuar amb els principis propis i no amb els dels demés. A més, si ens equivoquem o encertem ja ens jutjaran. Mentrestant em temo molt que el Conseller González no hem pas perdre el seu vot.
   fat boy Desembre 12, 2021 | 12:05
   No veig a sant de que un carrec public ha de cedir als capricis d'un empleat d'una empresa privada, sobretot si es estrangera. Si no enten el catala es que no esta capacitat per exercir a Catalunya i el que hauria de fer la seva empresa es acomiadar-lo o traslladar-lo a l'Africa o al tercer mon on es parli la seva llengua.
   fat boy Desembre 12, 2021 | 12:15
   A menys que el seu proposit sigui humiliar als catalans i fer-nos fer el que a ells els surt de les gonades quan a ells els surti de l'escrot. Si continuem aixi aviat ens haurem de treure el barret i cedir el pas al carrer quan veiem un espanyol. I a casa nostra.
   Per intransigents i maleducats ja tenim als hidalgos mesetarios i als botiflers com tu Desembre 12, 2021 | 12:32
   Un regim posat a dit per l'assassí fexista Franco Un-cojón és un regim fexista i ho demostra cada dia amb llurs jutges, piolines, polítics i inadaptats com tu que viuen a Catalunya.
   Ah si? Desembre 12, 2021 | 12:35
   Jo trobo que són més malefucats els Ñordos que venen a Catalunya i portan un munt d'anys aquí sense parlar ni un borrall de català, la llengua del País que'ls ha acollit.
   Ai nacionalistes catalanets Desembre 12, 2021 | 13:00
   Tots em doneu la raó. Sou gent fanàtica i maleducada i negueu les realitats més evidents.
    Ricard Desembre 12, 2021 | 19:06
    Quina sort tenim que els annexionistes no siguin ni fanàtics ni maleducats. És un gran què, els que ens diuen què hem de pensar, fer o dir perquè ho saben millor que cap català, siguin tan equànims i educats, cinisme a part.
    fat boy Desembre 12, 2021 | 19:08
    Encara has de menjar moltes sopes per vacil.lar-me, nen.
     Com macarra no tens preu Desembre 12, 2021 | 20:32
     Fas riure, nano.
      fat boy Desembre 13, 2021 | 04:54
      Aixo es el que em diu la teva mama.
    Fart de pallassos Desembre 12, 2021 | 20:55
    Que, ja has demanat que al congrés dels diputats es parlin TOTES les llengües que diu la constitució? O és que consideres molt educat que tant sols es parli la que a tu et surt de la pebrotera? I si, ara ja som maleducats amb gentussa maleducada. Ja era hora. Au tira pal pueblo xarnego
  Groc Desembre 12, 2021 | 11:26
  Donde las dan las toman y callar es bueno Els fatxes españols per anar contra Catalunya ,ja tenen grans "intelectuals" començan per Calderon de la Barca , Vargas Llosa etc. etc.
  Ricard Desembre 12, 2021 | 11:48
  No han estat 3 segons només. Han estat 49 anys, tota la seva vida.
   Antoni Desembre 12, 2021 | 20:30
   Com el Llunydecat
  Gonzalo Desembre 12, 2021 | 12:39
  Lenguas oficiales en la comunidad autónoma regional catalana: castellano, catalán y aranés. La prensa le solicita a un cargo público, pagado por todos los catalanes, un breve resumen de su discurso en castellano. El cargo público dice que hoy no toca. Señor consejero, sabe usted que los catalanes que usamos habitualmente el castellano también le pagamos su más que generoso sueldo? Y luego van pregonando que son el gobierno de todos los catalanes. Mentira.
   fat boy Desembre 12, 2021 | 13:35
   Jo tambe li pago els sou als politics espanyols i no veig que em parlin mai en el meu idioma, a part que el catala es l'idioma oficial a Catalunya i si aixo et fot, ja ho saps, a omplir l'Espanya vaciada que hi falta gent que d'invasors i pieds noirs ja tenim tots els que necessitem.
    Molts polítics espanyols et parlen català Desembre 12, 2021 | 16:56
    Per exemple: Puigdemont, Comin, la iaia Ponsatí, Aragones, Illa, Carles Riera, Junqueras, Rufian, Iceta, Artur Mas, Jordi Pujol, Laura Borràs ... i un llarg, etc. De què et queixas?.
     fat boy Desembre 12, 2021 | 19:07
     L'espanyol o castella es la llengua dels espanyols o castellans (Jaume Perich).
      Desembre 12, 2021 | 20:28
      "Toda persona inteligente suele quedar como un imbécil cuando se halla rodeada de imbéciles.“ — Jaume Perich
      fat boy Desembre 13, 2021 | 04:57
      Tu no corres perill.
     Ricard Desembre 12, 2021 | 19:08
     Em queixo del TEU català.
   Carles Desembre 12, 2021 | 14:28
   Com comentes l'article d'un diari en català es pot concloure que el llegeixes perfectament i, n'estic segur, també comprens el català parlat. Quin problema tens, doncs? Pots escoltar en un idioma i parlar en un altre. Tots ho fem. Per què tu no?
    Gonzalo Desembre 12, 2021 | 18:20
    Repito de nuevo, ya que observo que vuestra capacidad lectora es nula. Este señor es un cargo público pagado por todos los catalanes. Y no todos los catalanes hablan habitualmente la lengua vernácula. El que yo entienda, escriba y/o hable el catalán, es secundario. Y lo de que un cargo público madrileño tenga que hablar en catalán....pues absurdo, como lo es el que lo ha escrito. Repito: en la región autónoma catalana hay tres idiomas. Y los cargos públicos a sueldo de TODOS LOS CATALANES, deben de usarlos cuando se les requiera.
     Fart de pallassos Desembre 12, 2021 | 21:02
     Es un càrrec públic com els de mox, que no parlen cap de les llengües oficials que no sigui castellà, tot i que els paguem el sou. Per tant et reafirmés, tots els polítics de més enllà del Ebre, només són uns ignorants analfabets lingüístics com tu, xarnego acomplexat e inadaptat
   Fart de pallassos Desembre 12, 2021 | 20:58
   Tu no ets ni seràs mai català. Ets un colono xarnego i para de comptar. I si no t'agrada, la porta és ben ample....
    Gonzalo Desembre 13, 2021 | 09:35
    Han cantado charnego! Ya tardaban. Y acompañado de inadaptado! Bingo. Has ganado dos medallas. Una por tonto, y otra para cuando la pierdas. De verdad creéis que llamándonos charnegos, colonos, inadaptados, etc, hacéis un favor a vuestro objetivo? En estas elecciones regionales, de un censo de 5 millones y medio de catalanes, 1 millón trescientos mil votantes votaron a partidos que creían que eran independentistas. Perfecto. Hay 4 millones de catalanes que no. Todos esos somos colonos, charnegos, inadaptados?. Dónde está lo de "un sol poble"? En el fondo me dais pena. Aparte de un tremendo ascazo.
  Pau Desembre 12, 2021 | 17:18
  republicas balticas meitat Rusos independencia tots parlen Lithuania,Estonia.. O al carrer
  joandomenec Desembre 12, 2021 | 17:52
  Cambray és un pobre home que hauria d'anar-se'n a casa. Pura misèria d'ERC.
  director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen Desembre 13, 2021 | 12:23
  infermera garcia altra vegada s'ha escapat el tarat lluny de tot, on es , ah ja l'he vist es al meu despatx escrivint bajanades infermera la pàstilla, be i ara al llit, miri baix veus no n'hi ha monstres ni dicccionaris de castella, ni res tarat lluny de tot, ara i sense parlar mai en castella infermera garcia la peli de vietnam amb el hispa desangrant-se i plorant en castella i l'himne els segadors a tope i ja el tarat es calma hahahahahaa.
  director de psiquiatrico molt llunya numero 13456 Desembre 13, 2021 | 14:29
  va be el tarat li ha gustat la peli infermera garcia, si director johansen ha llorado, perdo ha plorat de emocio quan l'hispa es desangrava i deia no puedo mas me muero, i els segadors l'he posat a maxim volum, i el tarat s'ha calmat i ja dorm director johansen es voste el millor, res infermera garcia mai havia vist un cas clinic com el d'aquest tarat pero be el curare si pot.
  director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen Desembre 13, 2021 | 14:30
  va be el tarat li ha gustat la peli infermera garcia, si director johansen ha llorado, perdo ha plorat de emocio quan l'hispa es desangrava i deia no puedo mas me muero, i els segadors l'he posat a maxim volum, i el tarat s'ha calmat i ja dorm director johansen es voste el millor, res infermera garcia mai havia vist un cas clinic com el d'aquest tarat pero be el curare si pot.

Nou comentari