La pregunta va sorgir del debat ‘Veus plurals en un valencianisme per al s. XXI, organitzat pel Grup de Recerca sobre Personalisme i Cosmopolitisme de la Facultat de Dret de la Universitat de València. El debat es va celebrar el passat dia 9 de maig, coincidint amb el dia d’Europa i al bell mig de la guerra d’Ucraïna, que a més d’altres drames, està deixant molt en evidència el nefast paper d’Europa, com ja vaig mirar d’explicar en aquest altre article.

La pregunta sobre si el País Valencià som o no una colònia va sorgir d’una manera tangencial, com a una possible resposta al tractament que rebem el poble valencià en el terreny econòmic, jurídic i lingüístic-cultural. En el mateix debat al qual faig referència jo mateix vaig respondre que no ho som, ja que tot i que patim una relació econòmica extractiva i espoliadora que ens empobreix, i un tractament lingüístic-cultural totalment supremacista, d’altra banda, i almenys formalment formem part de l’arquitectura jurídica de l’Estat. Vaig avançar com a possible alternativa el concepte de colonialitat, que està molt més estudiat amb relació a les excolònies llatinoamericanes, però que entenc que també pot ser d’utilitat a casa nostra.

Repassant la nostra literatura nacionalista-sobiranista-independentista, el concepte de colònia surt de tant en tant, però sense la contundència o el rigor que un tema d’aquestes característiques requeriria. Més aviat apareixen conceptes com “rebem tractament de colònia” “ens tracten com si foren una colònia” “ens espolien com a les colònies”, etc. Pense, però, que sense una adequada definició i conceptualització de la nostra relació amb el conjunt de l’Estat, ens és i ens serà molt més difícil poder confrontar, amb certa garantia d’èxit, amb aquells que entenen que simplement som una regió més d’Espanya i que els problemes que puguem tindre no són altra cosa que els derivats de la situació política o econòmica general de l’Estat.

Si repassem, però, algunes de les característiques estructurals que ens genera la relació amb l’Estat, és possible que puguem constatar la singularitat derivada d’eixa relació. En el terreny econòmic, hi ha almenys tres característiques que podrien ser determinants per a definir la nostra relació. La primera és que des de la pèrdua dels nostres furs, l’antic Regne de València vam perdre la capacitat de dissenyar autònomament el nostre model econòmic, i això és molt més greu estructuralment que el fet que ens espolien fiscalment. És més, en apoderar-se d’eixa capacitat, la corona castellana ens ha anat modulant pensant la nostra economia com a extensió del seu mateix interés o hinterland. La posterior conversió a partir del segle XIX de la corona castellana en Estat espanyol, no només no va canviar la relació sinó que pel contrari la va aguditzar. Fruit d’aquesta agudització es produeixen les altres dues característiques que vull esmentar. La segona característica és que l’estat sempre ha invertit menys al País Valencià del que proporcionalment ens pertoca tant pel que fa al nombre d’habitants com pel que fa a l’aportació econòmica i fiscal que realitzem. Els estudis acadèmics han demostrat que, almenys des de l’any 1900, les inversions estatals al nostre territori han estat un 19% inferior a la mitjana de les regions espanyoles. La manca de dades estadístiques fiables impedeixen anar més enllà del 1900, però res ens fa pensar que no mantingueren la tònica dels últims cent vint-i-dos anys. La tercera característica és la relativa al finançament autonòmic. Des de l’any 1982, les diverses competències transferides per l’Estat a la Generalitat Valenciana no han estat cobertes prou amb els recursos imprescindibles per a una gestió equivalent a la resta d’autonomies del Règim Comú. Si la definició de la relació entre el País Valencià i l’Estat espanyol la poguérem fer només valorant la relació econòmica no hi ha cap dubte que la podríem qualificar de colonial.

En el terreny lingüístic-cultural sí que crec que és convenient recordar que, llevat de matisos, el valencià ha patit la mateixa dissort que el conjunt de la llengua catalana, que, a més de les infinites prohibicions i entrebancs per a l’ús normal i quotidià i els canvis demogràfics –nosaltres vam passar de 4 milions a 5 milions d’habitants de 1996 al 2015– va ser amb la generalització de l’ensenyament a les classes populars, amb un control monopolitzat pels estats i en les seues llengües d’imposició —francés, castellà i italià— i sobretot amb la generalització dels mitjans de comunicació audiovisuals, que la nostra llengua sense estat propi –excepte Andorra— va començar un declivi que hui dia s’està accelerant i que, si no ens dotem de les eines escaients, acabarà sent definitiu.

Al País Valencià a més a més, cada dia que passa es fan més visibles els límits de la llei d’ús i ensenyament del valencià, aprovada el 1983. Una simple llei de despenalització del seu ús, però que no arriba a ser una llei d’igualtat i que hui ha quedat amplament desfasada. Les tímides propostes de millora fetes els darrers set anys des dels governs del Botànic no han anat en la direcció d’aprovar una veritable llei d’igualtat lingüística, sinó que s’ha acceptat el marc conceptual de la dreta més uniformadora i espanyolista, aprovant-ne el Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPLI), renunciant a la immersió en valencià en aquells centres on ja s’aplicava, a canvi (teòricament) d’estendre’n la presència en un major nombre de centres. Si ens atenim als fets, podem afirmar que lingüísticament i culturalment vivim en una situació de supremacisme i imposició del castellà que ens homologaria també en aquest aspecte a rang de colònia.

És en el tema jurídic on apareixen més dubtes, ja que si bé, com ja vaig dir al citat debat, formem part de l’entramat jurídic i institucional de l’Estat i teòricament en un cert pla d’igualtat, tanmateix, no és menys cert que patim certes discriminacions jurídiques que entrebanquen la nostra possible evolució com a col·lectivitat. La primera discriminació es deu a la no derogació del Decret de Nova Planta amb el qual van abolir els nostres Furs i capacitat d’autogovern. La segona discriminació és la referida al nostre dret civil, ja que som l’única comunitat històrica amb dret civil propi que no l’hem pogut recuperar, al contrari que Galícia, Euskal Herria, Aragó, Catalunya i les Illes Balears. Un dret civil valencià que ha estat reivindicat pel 98% de tots els ajuntaments valencians i per la immensa majoria de les Corts Valencianes, però que depén d’una modificació constitucional que els partits majoritaris del Règim del 78 espanyol no semblen disposats a tramitar.

La tercera discriminació jurídica té a veure amb la Llei electoral valenciana, única juntament amb la de les Illes Canàries (un enclave territorial africà) que manté una barrera electoral del 5%, pensada per a garantir el manteniment de les majories polítiques que no qüestionen el citat Règim del 78.

Seguint l’antropòleg alacantí José M. Copete, podríem dir que la concepció de colonialitat, de la que es deriva la teoria i pràctica decolonial, i que ha estat treballada per autors com ara Grosfoguel, Dussel o Boaventura de Sousa Santos, ha estat molt útil per a enriquir i superar els estudis i les posicions postcolonials –emanats per estudiosos de les antigues colònies de l’imperi britànic, però que partien sense qüestionar-les des de les concepcions de la modernitat eurocèntrica—. La teoria de la colonialitat integra una diversitat epistemològica que incorpora el conjunt de sabers previs a la conformació d’eixe pensament de la modernitat-colonial-eurocèntric. En el cas del País Valencià i possiblement també en el de Catalunya i les Illes, la teoria de la colonialitat ens ajudaria a pensar-nos des de la nostra centralitat i més enllà de les relacions subalternes imposades des de la dominació centralista castellana-espanyola.

Servisquen aquestes línies com a una modesta invitació a l’estudi i desenvolupament d’aquest tema.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 19:24
  Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 19:24
  Es normal, hasta cierto punto, que gente que ha sufrido década tras década de Adoctrinamiento escolar/TV3%/Medios "Subvencionados" y tras la Crisis Económica del 2008, se haya inclinado erróneamente por una visión xenófoba, supremacista totalitaria y sectaria de la situación... Cuando se parten de Falsedades tan grandes y Fantasías inexistentes, como las que se han recibido en el adoctrinamiento, la Ingeniería Social y las que se exponen aquí, hay gente que puede sentirse confundida y ver todo al revés... Gente a la que se le ha metido por embudo una Historia inventada y una cultura impostada en un periodo de Décadas tras la aparición de los primeros come-cocos del Nacional Catalanismo de patrias inventadas (con intereses espurios por cierta parte de la Burguesía Extractora) desde hace siglo y pico... Hay que decir que el trabajo de adoctrinamiento y abducción realizado por los separatas suprematas ha sido muy bueno... Eran 4 gatos de la Burguesía, a los que la inmensa mayoría ignoraba... El 'Procés'ismo NuNca ha sido mayoritario en Catalunya; ni siquiera el Nacional Catalanismo de Patrias-Inventadas.... Y tampoco lo es ahora.
  10
  Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 19:24 11
  Respon
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 27, 2022 | 15:32
   Anònim maig 27, 2022 | 15:32
   Pàtria inventada n'hi ha una, la putañola, i no és la dels catalans.
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 19:32
  Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 19:32
  Catalunya obviamente N0 es una Colonia. Nunca lo ha sido; es una Región de la nación Española, bajo la forma actual político-Administrativa del Estado, en todo el territorio nacional, de Región Autonómica... Siempre ha sido de una u otra forma España y es, ademas, elemento fundacional de la España actual... El 'Procés'ismo actual comenzó en una minoría de 4 gatos que se lo inventaron hace siglo y pico, con intereses espurios, y han comido el coco a otros durante décadas con objetivos económicos egoístas escondidos de parte de la elite Burguesa Extractora (y parte de la masa se ha creído el cuento; y ahora son incluso mas radicales que los primeros; !Como le pasó a USA con los talibanes en Afganistán!)... 4 gatos a los que la gran mayoría de Catalanes NO hacían ni caso en la época y tildaba de locos (No lo digo yo, lo dicen ellos en sus escritos; esto son hechos y pruebas)... Catalunya, de una forma u otra, siempre ha sido una Región Española; y los separatas radicales y enloquecidos, que no son tantos (recordemos que son una minoría de abducidos aumentada tras la Crisis económica del 2008 y venida a mas usando el adoctrinamiento en la educación y "Medios subvencionados", las falacias históricas, el supremacismo, etc.), siempre han manipulado todo para manejar al pueblo y dirigir su pensamiento como si fueran titeres... Tanto "Fent País"/ "Fem País", tanto "Reinventar la nació"... Si tanto hay que hacer país, inventarlo o Reinventarlo, es porque N0 estaba hecho... o sea , no lo había, NO existía, ni existe... ... Una burbuja de falacias y sofismas incluso hoy... un 51% (no 52%) de votos, por 1 sola vez en la vida, tras adoctrinamiento intensivo durante décadas,y con una participación flojísima porque a la mayoría de la gente poco le importan las chorradas autonómicas y menos las separatas (debería importarles para evitar todo el 'Mangoneig', el 3%, sueldazos, 5000 grandes puestos con + de 120.000 € , Chiringuitos sin Fin de la "Industria del Catalanismo" y el pésimo Gobierno y derroches de los partidos nacionalistas separatas); y con 1 millón y medio menos de votos que en las anteriores elecciones ... ¿A Quién queréis engañar ? !?!?!? ... ademas de un sistema de Votación que gracias al sistema d'Hont favorece a los partidos separatas suprematas siempre y en cada votación... Aunque fuera un 70% no se puede permitir que unos cuantos se roben, o lo pretendan, lo que es de todos; de 7,5 millones en Catalunya, de los cuales 6 no os han votado y de 40 millones mas en el resto del País... Casi na!
  • Icona del comentari de: Fabencio a maig 27, 2022 | 05:25
   Fabencio maig 27, 2022 | 05:25
   El nacionalismo español lo acabará destruyendo todo.
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 27, 2022 | 09:41
   Pere LLimonera i Citronell maig 27, 2022 | 09:41
   Cataluña no es una colonia, Cataluña es lo que a mí me sale de las pelotas, YO Pere LLimonera i Citronell dixit, palabra de Dios.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 27, 2022 | 13:31
    Pere Llimonera i Citronell maig 27, 2022 | 13:31
    Deja de escribir sandeces una y otra vez USuRPaNDo mi Nombre y el de OTros, TRoLL separata supremata de patrias inventadas... Apa, Adeu!
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 28, 2022 | 12:54
     Pere Llimonera i Citronell maig 28, 2022 | 12:54
     Hay gente que dicen ser Pere Llimonera Citronell y no lo són. Hay mucha maldad entre los independentistas.
   • Icona del comentari de: querube a maig 28, 2022 | 00:15
    querube maig 28, 2022 | 00:15
    supremacista col-lon
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 27, 2022 | 15:35
   Anònim maig 27, 2022 | 15:35
   Vés a la merda putañol, aquí es vota amb la mateixa llei que a l'estat putañol, però ets tant ignorant que encara no te n'has enterat. Molta diarrea per res ..
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 28, 2022 | 14:00
    Pere Llimonera i Citronell maig 28, 2022 | 14:00
    'Anònim SIN 🥚🥚...' eres demasiado sectario, totalitario, obcecado y cerril (como buen separata supremata de patrias inventadas), como para iniciar un dialogo contigo sobre el tema; solo te diré una cosa: Es bien sabido que el Sistema de Votacion FaV0ReCe a las zonas rurales y poco pobladas, que es donde mas existe el supremacismo secesionista... por algo los Partidos separatas suprematas N0 quieren cambiar el sistema de Votación, y en el Parlament dicen que N0 a cualquier referencia o intento a ello. Hacen falta el doble, tripe, cuádruple mas de V0Tos en Barcelona o en según que áreas, que en la Catalunya profunda, para obtener un Parlamentario... Por eso No quieren Cambiarlo... Apa, Bon Dia
    • Icona del comentari de: El Cid Campejador a maig 28, 2022 | 19:10
     El Cid Campejador maig 28, 2022 | 19:10
     Es que los colonos españoles estaís todos amontonaos en pisos de la area metropolitana , Mataró, Blanes y alguna que otra población costera. Con eso quieres gobernar Catalunya? Els independentistes controlem el 80% del territori català. Vete a llorar a España, colono.
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 28, 2022 | 22:10
      Pere Llimonera i Citronell maig 28, 2022 | 22:10
      ... Otro supremacista independeciero de los del 'Volem Acollir"... Quina pena; i quina vergonya!
  • Icona del comentari de: Pedro Limonero y Citronelo a maig 27, 2022 | 19:20
   Pedro Limonero y Citronelo maig 27, 2022 | 19:20
   Estoy tan cargado de odio que cuando veo un titular, antes de leerlo enseguida me pongo a escribir un comentario y después me tomo la pastilla.
  • Icona del comentari de: Ramon a maig 28, 2022 | 00:13
   Ramon maig 28, 2022 | 00:13
   Estas molt equivocat,no dius casi be cap veritat pewr ignorancia o mala fe
  • Icona del comentari de: El Cid Campejador a maig 28, 2022 | 12:50
   El Cid Campejador maig 28, 2022 | 12:50
   Lo que nunca ha sido España, és una sola nación. Nunca. Tu bandera rojigualda és muy moderna comparada con la senyera.
 3. Icona del comentari de: quique a maig 26, 2022 | 19:54
  quique maig 26, 2022 | 19:54
  curiosa colonia esta q tiene policía propia, controla la seguridad interna, organiza sus prisiones a su antojo, y maneja un presupuesto de 25.000 millones.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 27, 2022 | 15:37
   Anònim maig 27, 2022 | 15:37
   Si no fos una colònia el pressupost seria de 45.000.000.000. Entens la diferència o et cal un gràfic? Per cert, la notícia parla de Valencia, tros d'ase, encara s'independitzarà als vostres morros i no ho veureu.
 4. Icona del comentari de: Anònim a maig 26, 2022 | 20:45
  Anònim maig 26, 2022 | 20:45
  Ja comenceu a entendre que es ser una colònia, ara que ja ni sou "la playa de madriz" i que us han endeutat fins el fetge. Fa anys que us diem que ens unim, però encara teniu masses blavera a les vostres terres. Sou una infracolonia sense corredor mediterrani, i no el tindrem mai mentre no ens fem les coses nosaltres mateixos. Desperteu!
  • Icona del comentari de: Democracia a maig 27, 2022 | 12:50
   Democracia maig 27, 2022 | 12:50
   Si a Valencia es parla català es per la imposicio de les armes que va fer Jaume I i companyia, es una pretesa colonia Catalana, sino no es parlarià català.
   • Icona del comentari de: Rosa a maig 27, 2022 | 15:39
    Rosa maig 27, 2022 | 15:39
    Ben cert, si no hagués estat per Jaume I, segurament seguirieu sent moros. No recordo ben bé de quina ètnia i segurament parlarieu àrab o amazic. Tria tu mateix.
    • Icona del comentari de: Avi a maig 28, 2022 | 00:02
     Avi maig 28, 2022 | 00:02
     Bon argument, quan els teus besnets (si entens) només parlin castellà, podran dir que va ser una llengua imposada pero així no han de parlar el provincià català i parlarien una de les llengues mes importants del mon.
    • Icona del comentari de: Democracia a maig 28, 2022 | 00:05
     Democracia maig 28, 2022 | 00:05
     El mateix argument que fan servir els espanyols amb la conquesta d'america, ets una llumenera, potser si que no som tant diferents.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 27, 2022 | 14:03
   Pere Llimonera i Citronell maig 27, 2022 | 14:03
   Catalunya és una Regió; pot ser, la més guai, però una regió... pero los separatas suprematas N0 sois una Colonia... sois un "Meme"... un xodi0 Meme andante... un "Parque Temático" de 'wannabes' 'Estado-Nación'... la fusión entre Wilfredo el Velloso, Disney, Churchill y Milikito... Apa, Adeu!
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 27, 2022 | 15:41
    Anònim maig 27, 2022 | 15:41
    Igual que castellà, no va ser mai un regne ni una pàtria, segons les teves regles de tres. Oi fruita podrida diarreica?
 5. Icona del comentari de: Realitat a maig 26, 2022 | 21:00
  Realitat maig 26, 2022 | 21:00
  Valencia primerament fou colonitzada per catalunya, sino no es parlaris català
 6. Icona del comentari de: fat boy a maig 26, 2022 | 22:17
  fat boy maig 26, 2022 | 22:17
  El que us fa mes colonia als valencians es que voteu molt majoritariament els partits dels invassors. Pitjor que els catalans, que ja es dir. Si no us en refieu dels vostres al menys quedeu-vos a casa tocant-vos les gonades al sofa.
 7. Icona del comentari de: Pau a maig 27, 2022 | 00:02
  Pau maig 27, 2022 | 00:02
  Antoni tu que ets nascut a Andalusia i ara fervent catalanista Valencià,creus que la teva terra natal Andalucia no és també una colònia de la denominació centralista Castellana-Espanyola?
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 27, 2022 | 15:46
   Anònim maig 27, 2022 | 15:46
   També tenen un moviment independentista, tot i que de moment es minoritari, com a canàries, i Galicia. I venen al darrera Astúries i Teruel. Si s'adormen gaire es quedaran sense pais
 8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 27, 2022 | 00:15
  Luisnomeacuerdo maig 27, 2022 | 00:15
  Pues aún no te has enterado Antonio, pues esta bien claro, Sois una pandilla de tontos pululando y berreando por tractoria como pollo sin cabeza.
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 27, 2022 | 10:12
   Luisnomeacuerdo maig 27, 2022 | 10:12
   Yo no soy estúpido, yo soy catetodrático, ojete! ojete de gamba, je,je
 9. Icona del comentari de: Narcís a maig 27, 2022 | 09:31
  Narcís maig 27, 2022 | 09:31
  Ras i curt : és obvi que els PPCC no són TTCC ( Terres Castellanes ) així tan sols cerquen que ho siguin ! PD : però si aquest estat es diu espanya .. perquè no són conseqüents amb allò que és que no pas voler fer una sinonímia amb Castella ( qui tingui orelles que hi senti ! ) ?
 10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 27, 2022 | 09:42
  Doctor Strangelove maig 27, 2022 | 09:42
  T'ho explico campió! Som un lloc d'Espanya on es viu de p.. mare, sobretot els que ens guanyem molt bé la vida. Ara si ets un amargat aleshores t'has de fer indepre i dir que vius en una colonia:):):) Quin tip de riure. Doc.
 11. Icona del comentari de: MHP a maig 27, 2022 | 13:33
  MHP maig 27, 2022 | 13:33
  Colònia??? Varon Dandy?Brummel? Invicto-Paco Rabanne? possiblement tu ets mes de Floïd, es te que donar de menjar al Madí. Ben pensat, no fa falta donar de menjar al Madí, ell ja es busca "xanxullus" per viure bé a costa de tots els catalans.
 12. Icona del comentari de: Rosa a maig 27, 2022 | 15:45
  Rosa maig 27, 2022 | 15:45
  Benvingut al club dels que fa anys i panys que pateixen l'expoli econòmic i cultural de l'estat espanyol. Digues-li colònia, camp d'extermini o cortijo dels castellans. Però això no millorarà el perjudicis que ens ocasiona i que si ens hi enfrontessim plegats potser tindria més fàcil solució. Dividir és vèncer, ja ho deien els romans.
 13. Icona del comentari de: 'Si no us en refieu dels vostres al menys quedeu-vos a casa tocant-vos les gonades al sofa.' a maig 27, 2022 | 17:32
  "Si no us en refieu dels vostres al menys quedeu-vos a casa tocant-vos les gonades al sofa." maig 27, 2022 | 17:32
  Buen consejo.Y avalado por la larga experiencia del consejero en la materia.
 14. Icona del comentari de: incpub a maig 27, 2022 | 22:03
  incpub maig 27, 2022 | 22:03
  És veu la consideració que mereixen els espanyols pel nivell de llurs arguments. Els haig d'estar agraït que es mostrin tan a les clares.
 15. Icona del comentari de: Ibèria a maig 27, 2022 | 22:50
  Ibèria maig 27, 2022 | 22:50
  Exercit i opus. Els putis amos
 16. Icona del comentari de: L’Alguer a maig 28, 2022 | 00:17
  L’Alguer maig 28, 2022 | 00:17
  València colònia de Cat??? No ho havia sentit mai. El Regne de Val còlonia Cat? Algú s’ha llegit l’article? Cap historiador available?
 17. Icona del comentari de: Jo a maig 28, 2022 | 06:49
  Jo maig 28, 2022 | 06:49
  Pues un perfum
 18. Icona del comentari de: Teix a maig 28, 2022 | 08:13
  Teix maig 28, 2022 | 08:13
  No Antoni, no ens consideren ni atorguen ni la dignitat d’una colònia. Simplement ens consideren una terra, una regió oriental sotmesa, agemolida, emmotllada, rebaixada, passada per l’adreçador... Però això no és el pitjor; alguns ja ens mostrem resignats, altres conformats. La realitat més negra és que estem dividits.
 19. Icona del comentari de: Lagrimitas a maig 28, 2022 | 19:41
  Lagrimitas maig 28, 2022 | 19:41
  Feliz día de las Fuerzas Armadas compatriotas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa