A la primavera de 1940, quan Hitler tenia la victòria al seu abast, Winston Churchill va prometre als britànics «Blood, toil, tears and sweat». Sang, esforç, llàgrimes i suor. Fluïds corporals a dojo, que desagradable… Eeeeeccccs, oi?

Ara ves i digues tu unes paraules com aquestes i comença a córrer abans no t’apedreguin: «Hem d’afrontar una prova molt dolorosa. Ens esperen molts, molts mesos de lluita i patiment. Em pregunten quin és l’objectiu… Puc respondre amb una sola paraula. La victòria. La victòria al preu que sigui. La victòria, malgrat tots els temors. La victòria, per llarg i dur que sigui el camí, perquè sense victòria no hi ha supervivència».

No hi ha polític ni a Catalunya ni al país veí, i tampoc a Europa, amb el valor necessari per dir la veritat als seus ciutadans, que no volen escoltar coses com aquestes. Ves i digue’ls tu ara que això de la covid va per llarg, que ens esperen proves encara més dures, que no tornarem ràpidament a les coses d’abans. Vés i digue’ls la veritat: que les hem passat, les passem i les passarem molt putes.

Però la realitat és la que és, tossuda com una mala cosa, i ens continua bombardejant. 

I així veiem en Sánchez convocant una cimera autonòmica per passar l’estona, els altres que convoquen els «procicats» de torn, els de més enllà que van embolicant la troca… I les xifres que s’enfilen i s’enfilen, però a veure qui té el valor de dir a la gent que es deixi de sopars de Nadal i de llumetes i cervesetes i les típiques llibertats que tant agraden als hàmsters tancats a la seva gàbia, que ens hem relaxat massa, per variar, i ara toca tornar a endurir dràsticament totes les mesures que ja coneixem. I ja no diguem que caldria obligar a vacunar o imposar passaport sanitari a la feina o al transport públic.

El que estan fent és mirar de repartir responsabilitats. En castellà hi ha una expressió magnífica, molt adient per a la manera espanyola i catalana de fer les coses: «escurrir el bulto»

Necessitem un o una Churchill. No un Sánchez, no un Aragonès, no una Ayuso, cadascú calculant no córrer més riscos dels necessaris. I necessitem encara molt menys egoïstes sense escrúpols com Casado o Abascal, autèntics terroristes que juguen a guanyar punts amb el terror que escampen, demagogs antipatriotes, antiespanyols, anticatalans i antielquefacifalta a canvi d’esgarrapar algun vot, encara que sigui jugant miserablement amb la vida i la seguretat de la gent.

Algú que digui les coses pel seu nom, brutalment. Algú que provoqui una reacció valenta, adulta, no la queixa infantil a la qual ens estem acostumant perillosament. Necessitem polítics/es amb valor per a les grans crisis, que és quan es fa evident qui té talla i qui no en té. Gent disposada a estavellar-se o arribar al cim, però decidida a fer el que cal, sense mitges tintes, sense airbag.

Gent que planti cara a una pandèmia que ens tindrà assetjats fins al 2023, com a mínim, i que lideri una societat cansada, sí, però què hi farem: els cansats són els que fan la feina, oi?

Això no va de cervesetes, de la llibertat de les terrasses, de floritures jurídiques amb els egoistes i estúpids que no es vacunen en nom d’uns drets i unes llibertats que cal debatre, sí, però quan acabi la guerra contra la covid.

Ja n’hi ha prou de contes amables, de mitges veritats i mentidetes amables per a una societat infantilitzada, incapaç de tancar els punys, serrar les dents i aguantar el que faci falta. 

Toca això: sang, esforç, suor i llàgrimes. I arremangar-nos. I ser solidaris amb els que pateixen les patacades més dures. I activar els mecanismes d’un Estat que, si vol, té diners de sobres, però, clar, hauria de tocar coses intocables…

Però no hi ha polítics disposats a prendre mesures impopulars, no fos cas que perdéssin seguidors a les xarxes socials o els posin de color de julivert.

Aquí tenim, despullada, la política catalana i espanyola del segle XXI. No dona per a gaire més. Qui dia passa, any empeny, i ja vindrà algun epidemiòleg a dir el que la gent no vol escoltar. I després voldran, clar, tenir l’autoritat moral d’un Churchill… I no entendran per què, en el fons, a la gent cada dia se’ns en fot més el que diguin i el que facin. 

Amb tots ells, el 1940, Gran Bretanya s’hauria rendit davant de Hitler. O d’un virus. O del que sigui.

Comentaris

  dir tota la veritat Desembre 19, 2021 | 20:15
  D'acord amb tot però amb un però. També caldria ser sincers amb la gent vers els efectes secundaris de les vacunes en alguna gent, no pas poca, com ara noies joves. Les teràpies gèniques s'han venut com vacunes, però no ho són, poden causar efectes seriosos sobre la resposta autoimmune o la capacitat de reparació de l'ADN. I no ho diu "El Caso", sinó articles seriosos, I el mateix inventor de les teràpies basades en ARN.
  Fart Desembre 19, 2021 | 20:20
  Churchill, sense ser perfecte, perquè ningú no ho és, era intel.ligent, extremadament culte, capaç de parlar clar i clarivident. Quan tothom intentava pactar amb Hitler, ell va dir : ”no es pot pactar amb un tigre quan tens el cap dins la seva boca" Va alertar sobre el creixent militarisme japonès quan ningú l'esmentava. Això que tenim ara són una colla d'aprofitats sense cap més talent que la d'enganyar i una cara de ciment. És la conjura dels necis. I nosaltres, que no som capaços de fer-los fora, uns covards.
   fat boy Desembre 19, 2021 | 20:47
   Amen.
  Luisnomeacuerdo Desembre 19, 2021 | 21:50
  Joder cuanto odio escupes por esa hedionda bocaza de fascista independentista. Lo único que hacéis bien los camisas pardoamarillas es poneros a cuatro patas con el ojete al aire. Comentarios a repugblicafracassada@pasteleroloco.tractoria.
   Luisnomeacuerdo Desembre 20, 2021 | 09:55
   La estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad, seguid así que vais bien.
   Luisnomeacuerdo Desembre 20, 2021 | 09:56
   El bigote de una gamba por el ojete.
  DesDelBrasil Desembre 20, 2021 | 02:40
  Aquí al Brasil el 75% de la població creu que la pandèmia s'ha acabat. La variant Delta no tingué l'efecte devastador esperat i les infeccions varen començar a caure (el mateix a la resta d'Amèrica Llatina). Però el problema és que la població s'ha relaxat, tots als bars, restaurants, molta gent sense màscara i tornant als mateixos costums que abans. I això després de la massacre dels mesos de març i abril quan vàrem ultrapassar els 5'000 morts per dia. Tinc veïns al davant que varen enxampar els 8 el covid i en moriren dos i alguns amb seqüeles post-covid. I ara ja fan com abans de la pandèmia. Creuen que amb el vaccí estaran protegits. Un altre veí amb 50 anys i pare de quatre fills mai duia màscara (i la dona tampoc). El vaig veure un dia amb gent i quinze dies més tard mort a l'hospital. Tothom vol tornar a viure com abans i fer el mateix que abans. Però el virus se'n fot dels nostres desitjos. Al Brasil no hi ha pas resistència a la vaccinació. Ho tenen molt ben organitzat des de fa 100 anys a l'època dels doctors Oswaldo Cruz i Carlos Chagas. Però la gent continua morint de covid. Uns 150/200 per dia.
  Jordi (Català i Suís) Desembre 20, 2021 | 03:04
  L'article posa el dit a la nafra del tarannà de la Humanitat i en particular dels polítics sobretot Espanyols i Catalans que malhauradament són dels pitjors d'Europa. Però la gent vol tornar a fer el que feia abans. A CH hi tenim una catàstrofe conspiracionista-complotista-anti-vaccí que ja ha assolit el nivell perillós de violència imminent i tot a través de la xarxa telegramm. 12 o 13 mil casos per dia, els hospitals saturats i el Conseiller Fédéral responsable de la Salut Alain Berset amenaçat de mort. A CH hi tenim Pfizer-BioNTech i Moderna (ARN messenger). I és públic que dels milions de persones vaccinades (65% de 8.5 milions), unes 2'000 han tingut i tenen greus seqüeles del vaccí. Si hi afegim els milers de persones amb seqüeles del virus (covid long), aleshores ens trobem amb un dilema. Però els anti-vaccins no són tots els mateixos. Una minoria té por del vaccí perquè sap que li pot tocar la mala loteria. La majoria són complotistes: que si Bill Gates vol control.lar la Humanitat, que si els Jueus (Rockfeller), que si els Xinesos, que si ens inoculen coses per control.lar-nos, etc. Són els mateixos ignorants que expliquen els chemtrails dels avions com fumigació per control.lar la Humanitat. Suïssa, França i els USA és on més complotisme hi ha. I són gent sovint amb estudis. Però el virus ( i els que vindran potser seran més mortals) se'n fot de totes aquestes creences. El Dalai Lama va dir l'any passat que "pregar no servia pas per a res amb aquesta pandèmia i que calia respectar les mesures de protecció i vaccinar-se". Un taxista de Genève ha eixit fa uns dies de l'UTI amb covid. Va estar a punt de morir-ne'n. I ha declarat a la tv: "jo no sabia pas que aquest virus era tan perillós i per això no em vaig pas vaccinar".
  Narcis Desembre 20, 2021 | 09:10
  Ras i curt : no es qüestió de fer-s' hi l' orni / desentès ni fugir d' estudi . . . és qüestió de refiar-se'n dels laboratoris així com de les ' agències ' que donen el vist-i-plau d' aquests vaccíns ! PD : i, què dir-ne, de canviar munt de cops d' edats .. i de si millor una que l' altra .. o que tant n' és barrejar-les ! Nota : a saber els efectes secundaris fumuts . . així com qui amb ' dosis completa ' l' agafà igualment en temps rècord ! Anotació al marge : òbviament que som venuts o d' algú ens hi hem de refiar . . així prendre-la . . quin remei ( Déu me'n guard un servidor donar consells .. som adults, madurs, majors d' edat i amb dret de vot .. ) ! Incidència : allò gens normal d' una ministra o Darias és llançar tavernàriament ' quien no se ponga l' AstraZeneca se quedará en la cola de la cola ' .. i poc després es parli d' obligar vaccinar-s'hi !
  Luisnomeacuerdo Desembre 20, 2021 | 09:56
  El bigote de una gamba por el ojete.
  Doctor Strangelove Desembre 20, 2021 | 09:57
  Trossos de carn, per què abans d'escriure idioteses no apreneu a escriure en català? volen destruir el meu model de vida, on sí, sí, visc molt bé i em foto mariscades, la millor carn i els millors vins, i què? Ho faig perquè em guanyo molt bé la vida, i per què me la guanyo tan bé? Doncs, perquè, a més a més del talent què tinc, també treballo, poc però el que faig ho faig amb excel·lència. Així que prou, deixeu viure al que us paguem la festa, només volem això viure tranquils! Doc
   Vendetta Desembre 20, 2021 | 12:58
   Jjjja tros de catedratic aki es be plorat de casa ,jjja o de la universitat jjjja
  Gonzalo Desembre 20, 2021 | 12:44
  Aquí los únicos que dicen de apedrear sois vosotros, laZisnaZis de mierda. Y cuando te refieres al país vecino supongo que te referirás a Francia, a Portugal a Marruecos o a Andorra, no, so payaso?
   Gonzalo Desembre 21, 2021 | 09:54
   Gracias, tocayo, no lo podrías haber dicho mejor jajaja aprendes con el tiempo puto lazinazi
  Estoy convencido... Desembre 20, 2021 | 20:14
  Que en una republica catalana seccesinada de España por las bravas tal y como pretendian saltandose la ley la voluntad de los españoles, habria a dia de hoy tantos casos de coronavirus como los que hay en China, o incluso menos. (Ademas las empresas harian colan por venir, los niños tendria helcado gratis todos los dias y la os perros se los pasearia con una cuerda hecha de butifarras)
  Tornant a la infància Desembre 21, 2021 | 14:21
  La frase, per molt de Churchill que sigui, sona el clàssic infantil "culo, caca, pedo, piés". En el nostre context COVID no vol dir res. No oblidem que els anglesos van acabar de Churchill fins a la gorra i que no va sortir elegit primer ministre a les primeres eleccions després de la guerra.

Nou comentari