Què ens importa el que passi a Madrid?

"L’unionisme té l’independentisme tan rendit que es pot permetre que guanyi pel percentatge que sigui al Parlament"

El que ha passat aquesta setmana a Madrid, amb la convocatòria d’eleccions per part de la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz-Ayuso, per evitar la moció de censura que es plantejava contra ella és una excel·lent presa de temperatura de la salut del projecte independentista. I aquest raonament va més enllà de la roda d’acomplexament i de cofoïsme que alternem amb la precisió d’un rellotge suís (acomplexament perquè sempre necessitem un capitalí que ens expliqui com funciona la política, i cofoisme perquè alhora som capaços de creure’ns epicentre de qualsevol canvi que es produeixi a Espanya).

El cataclisme que aguaita a Espanya, que ara té el màxim exponent en la batalla per Madrid i l’esfondrament de Ciutadans, té a veure amb la situació a Catalunya en la mesura inversa que defensen els que l’atribueixen al resultat de l’independentisme a les darreres eleccions autonòmiques. L’unionisme té l’independentisme tan rendit que es pot permetre que guanyi pel percentatge que sigui al Parlament i ni tan sols Podem necessita demostrar públicament que donarà suport a l’amnistia. A la manera de Ciutadans (i probablement amb el mateix destí), ha abandonat Catalunya com objectiu per centrar-se a Madrid, que és on resideix el poder que pot plantar cara a l’Estat, com hem vist amb les polítiques d’Ayuso.

Evidentment això posa catifa vermella a VOX, que cada vegada més concentra el vot d’una dreta que a Espanya sempre ha estat extrema, i per això el PP, que aglutinava abans aquest suport, mai s’ha pogut homologar a cap partit de dreta europeu. Però com va passar abans del franquisme, això és un preu que l’esquerra jacobina espanyola, valgui la redundància, està disposada a pagar per intentar, per enèsima vegada, reproduir el model d’Estat francès.

La paradoxa és que Madrid persegueix donar contingut, artificialment, a un poder que ja té. Un contingut que només Podem fa anys va ser capaç de definir i portar a l’esfera pública, a través de figures que la formació ha acabat relegant, com la de Pablo Bustinduy, i que ara ha regalat a la ultradreta. En canvi, Catalunya, en comptes d’aspirar a donar al contingut genuí que té (com per exemple tenir el suport d’un 52% de vots a la independència) un poder polític capaç de plantar cara a la capital, hi renuncia a canvi de pau social, és a dir, d’evitar el perill que ens esclafin.

El màxim exponent de tot això és portar al Congrés una proposta de llei d’amnistia que mai, amb cap composició al Congrés, hauria aconseguit majoria, perquè ningú té motius per donar-hi suport. O entendre que perdre una votació al Parlament Europeu que aixeca la immunitat als eurodiputats independentistes encausats a Espanya és una victòria moral, podent haver donat forma a poder polític a aquesta immunitat durant més d’un any i mig.

Evidentment que Espanya va a l’abisme. Que l’únic que pugui frenar la independència de Catalunya sigui implantar l’agenda de la por a la ultradreta i per tant sobredimensionar-la sense que hagi hagut de fer cap ‘mèrit’ real té un cost. Però que aquest cost sigui el de perdre Catalunya només depèn de, per una banda, no evitar el conflicte sinó atiar-lo, i per l’altra, donar aquest poder al contingut polític (la ciència política sempre n’ha dit nació) que cada cop més, per culpa de la nostra classe política, pren forma de pura resistència.

Comentaris

  federalista 24/03/2021 7:14 pm
  a mi tambe m'importa una merda lo que pensis tu o et pase a ti,be si em fas unes carantonyes amb la boqueta de pinyo que tens, en la entrecuixa, et cante els segadors i tot, pero ho has de fer be carracelas, maneras apuntes i boca tambe jajajajaja
  Donec Perficiam 19/03/2021 12:54 pm
  Sra. Carracelas, no estic d'acord amb l'article, absolutament no. El que passi a Caspaña i el partit que desgoberni, ja ha deixat d'afectar-nos. Tots ells són tant aberrantment obtusos per veure Catalunya com un amic, o per fer un minim gest de respecte (cal recordar que sóm el 20-25% del PIB Caspañol, prou important ...), tots ells han traspassat linies vermelles, granates i negres, s'han passat 10 pobles trinxant tots els nostres drets, per aixó res podem esperar ni res del que ens ofereixin podrà compensar-nos. No hem nascut ahir, i portem dècades amb diferents desgobiernos, però cap d'ells ha tingut el més minim respecte per Catalunya. Només tenim un camí, l'únic que ens han deixat, ahhh però ara resulta que no volen que marxem...perquè? doncs per la pasta evidentment. No cal donar-li gaires voltes. Caspaña és un voltor gegant i mai deixarà anar la seva presa.
  Pere 19/03/2021 12:22 pm
  Al que passa amb regions del pais del costat NO ens hauria de ocupar gens, en canvi el que nos hauria de preocupar per exemple es el govern de la diputació de Barcelona que van consumar el P$C i el "SECTOR NEGOCIS" de CIU, això si que ens hauria de preocupar
   Ramon 19/03/2021 1:42 pm
   ERC, tot ella és "sector negocis". Llur únic horitzó ja només és el sucu-sucu.
  Pere 19/03/2021 12:22 pm
  Al que passa amb regions del pais del costat NO ens hauria de ocupar gens, en canvi el que nos hauria de preocupar per exemple es el govern de la diputació de Barcelona que van consumar el P$C i el "SECTOR NEGOCIS" de CIU, això si que ens hauria de preocupar
  Charnego 19/03/2021 8:49 am
  Que nos importa lo que tú digas .....por cierto eres la vergüenza de los Gallegos ....
  10
  17
  Respon
  Ramon 19/03/2021 2:26 am
  Doncs a mi m'importa, Pilar. M'importa perquè les eleccions madrilenyes en si mateixes ja putegen molt els plans del tripartit. I això és bo per a nosaltres, els netament independentistes. Si a sobre els sociates se la fumen i els pudents queden trinxats, millor encara.
  Manel 18/03/2021 8:11 pm
  No fan ni faràn MAI botifarra perque són uns calenta cadires, tenen un bon sou,viatges gratis,ajudes per a llogar,etc.etc. RIEN NE VAS PLUS !!
  Observador 18/03/2021 7:48 pm
  Teresa, com podeu demanar dignitat a un polític?. Els pocs que en tenen son a la presó o a l'exili.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 18/03/2021 6:27 pm
  Joan Margarit: "Espanya és franquista des del segle XV".
  Un deportista 18/03/2021 5:42 pm
  Dios mio, cuanto resentimiento! Juajuajuajua! Venga hasta luego family, me voy a jugar al padel! Juajuajuajua!
  Lluït 18/03/2021 12:02 pm
  Quan els articulistes i altres més o menys coneguts del partit Primàries han sortit en desbandada contra Junts amb arguments inconsistents i forçats han perdut la credibilitat que s'havien guanyat alguns dels seus dirigents i partidaris. Llàstima! Els veia com una opció més integra. Ara ja no.
  116
  33
  Respon
  Realitat 18/03/2021 11:57 am
  Jo soc de Lleida. I a mi que m'importa el que fan a Barcelona, o a Girona, o a Bruseles? Doncs el mateix.
  87
  98
  Respon
  Ramon 18/03/2021 11:49 am
  Ser antifranquistes ara no toca. Ser antifranquistes ara, hauria de ser tan absurd com ser antiprimoderiveristes, antiborbònics o anticondeduquedeolivaristes. O com "lluitar contra el Règim del 78". L'enemic no és un règim espanyol concret. L'enemic és Espanya.
  144
  21
  Respon
  Ramon 18/03/2021 11:44 am
  Això que "la dreta a Espanya sempre ha estat extrema" és propaganda de l'esquerr a que a Espanya sempre ha estat hiperlegitimada. És essencial, és fonamental, és imprescindible tant per la independència, com pel nacionalisme català i fins i tot per la democràcia, que deixem d'enfocar el tema dretes i esquerres com ho fan les esquerres espanyoles per fer-ho com es fa a les democràcies. Només així podrà haver-hi més unitat catalana i menys pulsió palanganera vers sociates i pudents.
  112
  40
  Respon
   fat boy 18/03/2021 7:51 pm
   Entre UCD i PP, PP, entre PP i C's, C's, entre C's i Vox, Vox. Tu mateix.
  Doctor Strangelove 18/03/2021 10:02 am
  Maquillatge horrible el d'aquesta senyora! Si no en saps no te'n posis, coi! Doc.
  52
  69
  Respon
  vendetta 18/03/2021 9:25 am
  putaejpanya sempre
  140
  1550
  Respon
  Anònim 18/03/2021 8:58 am
  Excel·lent radiografia del moment polític.
  72
  43
  Respon
  Veterà antifranquista. 18/03/2021 8:45 am
  L'anomenat franquisme és moltg anterior a Franco; aquest no va fer res més que apropiar-se d'una ideologia preexistent i molt arrelada a l' Estat Espanyol. Per aixó Franco va durar tant i la ideologia persisteix
   Anònim 19/03/2021 12:10 am
   El independentismo catalán ya existía antes de existir Cataluña,venga ya.
  Teresa 18/03/2021 2:03 am
  No entenc que hi fan els nostres representants a Madrid, fent acatament al poder castellà. Si tinguéssin una mica de dignitat, els farien una bona botifarra i se'n tornarien a Barcelona
  106
  2
  Respon
   Anònim 19/03/2021 12:08 am
   Llevarse un buen sueldo por nada,pero todos,no solo los de ERC,que pintan allí,no desean que ya eran independientes,pues para casa,pero estos no vuelven sin tener aquí otro sueldo seguro,no es verdad Sra Borras.
  Narcís 17/03/2021 10:38 pm
  L' unionisme o llur poder superior judicial ( malgrat els/ les jutges de llei que hi són ) ? PD : la justícia n' és sagrada .. i un estat on allò que hi ha és tot el contrari a veritat, bé, raó i dret . . . mai per mai pot ser Estat de res que sí simples ' hermanos Watson ' !

Nou comentari