Posem-nos flamencs

"Si nosaltres no fem servir el dret de parlar català amb tothom i a tot arreu, si hi renunciem, de què ens podem queixar?"

Avui declararà al jutjat Kris Charlier, un home flamenc que es va haver de quedar en calçotets enmig de l’aeroport del Prat perquè dos guàrdies civils no l’entenien en català. Quan fa uns anys va decidir viure la jubilació a Bigues i Riells, va voler aprendre la llengua d’aquí. El castellà l’entén però no el parla i aquell dia a l’aeroport ell mirava d’explicar als guàrdies civils del control de seguretat que allò que notaven sota la seva roba era una bossa recol·lectora que porta des que el van operar de càncer de còlon. Ells no l’entenien, o això li deien, “habla en español que estamos en España”, però en tot cas, no van portar cap persona que el pogués atendre en català, que era per llei el seu deure. 

Al final, Charlier, en veure que començava a fer tard, es va abaixar els pantalons per ensenyar la bossa recol·lectora d’excrements. Ui! El van agafar, se’l van endur a una saleta amb més policies i li van posar dues denúncies. Malgrat tot -un tot que va durar una hora-, va poder pujar a l’avió i, quan ja era assegut i pensava que s’havia acabat la putada, una agent de seguretat de l’aeroport el va fer baixar perquè la policia, li va dir, no el deixava volar.  

Charlier va tornar cap a Bigues i Riells però no ho va voler deixar córrer. De fet, aquell dia hauria pogut parlar en anglès o francès, potser així els policies l’haurien entès o haurien buscat algú que l’entengués, però es va voler mantenir en català, ha explicat, perquè és la llengua d’aquí. I punt. No va voler tolerar que uns funcionaris no l’entenguessin i no vol tolerar que no siguin sancionats pel que li van fer. Ara, quasi un any i mig després, declara com a denunciant contra els dos guàrdies civils en una instrucció penal. 

Charlier, ja ho he dit, és flamenc. A Flandes, no només seria impensable que un funcionari no complís les normes lingüístiques sinó que, a més, el neerlandès està protegit per unes lleis molt més estrictes que les nostres. Les van suar, és clar, van haver de posar-se flamencs als anys 60 i 70 per blindar la seva llengua. Ho van fer sense perseguir pastanagues bilingüistes, tenint clar que l’objectiu era precisament acabar amb el bilingüisme i fer del neerlandès l’única llengua de l’administració i l’única llengua comuna de Flandes. Ho van aconseguir, volent-ho de veres i ficant-hi la banya, que és com es guanya.  

Alguns diran dona, però és que els valons no són com els espanyols. I és veritat, però els catalans tampoc són com els flamencs. Si mirem els polítics, no són ni capaços de fer complir lleis catalanes que protegeixen la llengua, com la del cinema, la de consum o la immersió lingüística. Si no fan complir ni les seves pròpies lleis, com tenen la cara de passar tots els morts a Espanya? A més, si no saben ni rendibilitzar les cosetes que tenim, quin sentit té que en demanin més?  

I la gent? Quants catalans haurien fet com Kris Charlier? Pfff, la majoria de catalanoparlants es passen al castellà quan algú els el parla, però ja no quan es troben un policia espanyol que els ho ordena i és el dia que han d’agafar un vol, sinó sempre i amb qualsevol persona, apa, vinga, de la manera més gratuïta, sense que l’altre ho demani ni doni cap senyal de no entendre el català. Si nosaltres no fem servir el dret de parlar català amb tothom i a tot arreu, si hi renunciem, de què ens podem queixar? Ai, és que si em mantinc en català em sento molt incòmode, em diuen sempre. Doncs aguanta’t i supera-ho!

Comentaris

  Els menjamerdedes 06/05/2021 10:30 pm
  Estan molt actius. O enpreperen alguna, o estan molt nerviosos . CONTRA LA MERDA :DUI
   Ramòn 06/05/2021 11:11 pm
   Todo lo contrario que las casposa y rancia cagaluña golpista que está escondida en las cloacas de lo mas profundo de su miserable existencia. Me "enpregunto" el por qué....
  DUI 06/05/2021 8:25 pm
  Dui
   Gonzalo 06/05/2021 8:45 pm
   Saben aquel que DUI......?
   108
   10
   Respon
  Jordi tururú 06/05/2021 8:22 pm
  Con franqueza,la imagen de los catalanes que hemos tenido siempre en la memoria desde el todo el resto del país, con estos talibanes que copan todos los púlpitos mediáticos, y con el respaldo de los (que quiero pensar) dóciles y adoctrinados votantes, sin espírutu de auto-crítica.De verdad sois pasto de los sembradores de odio, como muestra este articulo de opinión de hechos puntuales que están a disposicion de cualquiera que sepa usar el google y buscar la información que nunca estuvo tan cerca (para los que buscan aproximarse lo mas posible a la verdad y no dejar intoxicarse) y tan lejos para los ovejos catetos que recibnen su dosis de pasto diarios apuntando simpre alas visceras de los inútiles, menos dotados/formados y críticos. Total que. vale lo mismo el voto de un catedrático que el de un asesino o ladrón. Hay que hacer fuego a discrección porque la inteligenciano es precisamente una cualidad tan repartido como el optcion al voto que mantiene a la gente de mal vivir de lo público. SUERTE CATETOS!
  Gavà 06/05/2021 8:03 pm
  Els independentistes hauríem de recordar sempre la frase de l’historiador romà Tàcit: “La marca de l’esclau és parlar la llengua del seu senyor” El colonialisme castellà la té sempre present.
  Doctor Strangelove 06/05/2021 7:49 pm
  Aquest flamenc és un nou vingut i es pensa que sent més radical serà més català! I no és pas així, els catalans de veritat som gent tolerant, dialogant i culta, per tant estimem una llengua tant bonica com el castellà com la pròpia! Doc.
  Doctor Strangelove 06/05/2021 7:46 pm
  La llengua de Cervantes no és colonial és universal, trossos de quòniam amb potes! Doc.
   3r&[email protected] 06/05/2021 8:06 pm
   És cert això que diu el doctor menjamerdes aques: als planetes d'Alfa Centauri no en parlem d'altra
    KK x Doc 06/05/2021 8:29 pm
    A Andròmeda i rodalies passa el mateix. Estem tan orgullosos de parlar la llengua de l’Aznar i la Belen Esteban que, en comptes d’Andròmeda, la denominació local és “Constel·lació de les Calces Pudentes d’Isabel la Catòlica” (en castellà, naturalment)
  Teresa 06/05/2021 7:44 pm
  Observant la situació de la llengua amb perspectiva, es veuen unes “muntanyes russes” amb davallades que es corresponen generalment amb els períodes de màxima activitat genocida castellana (p.e en el segle XX les dictadures de Primo de Rivera i la del general Franco) i redreçaments posteriors. Sorprèn, però, el desinterès per la llengua de part de l'independentisme els darrers anys, fins fa poc, com si per a molts l’important fos independitzar un territori prescindint de la seva llengua la seva cultura. Un independentisme ben estrany. Diria que, des de fa 2 anys la situació ha canviat, amb un creixement alhora de l’acció catalanicida de l’estat colonial i una resistència creixent a l’assimilació. Jo no tinc cap dubte de que el camí per salvar la llengua i el camí cap la independència són un sol camí. El poder colonial també ho ha entès així. Caldrà veure si els nostres partits polítics estan a l’alçada del moment
   Jordi tururú 06/05/2021 7:58 pm
   Creo que te equivocas Teresa, el Catalán, el Valenciano y el Mallorquín, este último con todas sus variantes (que los talibanes no respetais) como el Menorquín a dia de hoy goza de la mayor salud, protección y difusión de toda su historiay vida ideomática, jamás se empleó en el mundo académico como idioma vehiculary de culto, jamás en la escuela fue obiligatoria antes de la transicion en los terminos de hoy, al margen de otras cuestiones. El declive o retroceso ( que no es tal sino que no ves los resultados que tu esperarías por las medidas de imposición y preotección que te he comentado) es por fruto de una ley de natural: acción-reaccíon (Newtom el de las manzanas). No se puede ni prohibir ni imponer nada, genera el efecto totalmente opuesto. Toma nota fascista de la lengua. No deberia ilustrarte para que corrigas tus errores, pero me sabe mal que estés ahí llorando en tu "caberna" sin saber qué pasa con "todo lo que seesta -haciendo-"...CATETA-TOTALITARIA! Disculpa los términos, es para que me entiendas con pocas palabras. ;)
  Narcís 06/05/2021 7:32 pm
  1. Hi ha individus ( persones !? ) que fen l' honorable feina de grums pensen ser generals per l'' uniforme ' ! 2. Hi ha individus ( persones !? ) que no baden boca tot arrossegant-s'hi als superiors mentre que trepitgen ciutadà mil del carrer ! 3. Hi ha individus ( persones !? ) que són treballadors del que són per ser única eixida lluny de la fam/ amb seguretat laboral ! 4. Hi ha individus ( persones !? ) que mai per mai mereixerien professió de servei públic atès que el públic sempre el tindran per dessota ! i 5. Hi ha individus ( persones !? ) que no saben gens ni mica allò que és la dignitat ni de bon tros l' honor que sí la mesquinesa o total absoluta bona consciència ! PD : aquests individus són la vergonya de qualsevol col·lectiu, de qualsevol cos, on hi ha ( aquestes, sí ) persones que valen un tresor ! Nota : tan sols desitjar siguin minoria .. però mentre tinguin el suport de llurs manaies i tribunals, sa ignomínia no s' aturarà ! Anotació al marge : pobre home, com n'és poca la malaltia soferta .. només faltaven aquests no ningú .. pel sol fet de parlar català a Catalunya ( que no pas a Segovia, que no pas a Santander, que no pas a . . . . . . . així n'és com fan pàtria, pobres diables, amb el senzill que és demanar amb humilitat parlin llur idioma si no l' entenguessin ! ) ! Incidència : sembla mentida defora romanguin individus així .. no n'és d'estranyar amb els mitjans que llegeixen, escolten o veuen ( o empreses bastardes ) ensems amb la ignorància o, senzillament, la neciesa efecte de dropo sinó directament, maldat ! ) !
  Anònim 06/05/2021 6:57 pm
  Vamos que yo que vosotros no intentaria hablar en catalán para que "el enemigo" no se entere, aunque este fuera de un pueblo profundo de la mancha en la montaña , con una sola ceja y sin estudos básicos, este "cifrado de la informacion" no cumple los requisitos mínimos y estándares...jajajaja por mucho que el químico Pompeu Fabra ya en el siglo XX, hiciese la primera gramática catalana, antes de ello no había nada,cero, vacio, nada... cada uno hablaba y escribia como le salida de los 00's. Esto es información no opiníon. el que lo dude que no me replique y que tire de google y se informe aunque sea ya ala vejez por lo que no le han contado en la su parcial y sectaria educación.
  47
  43
  Respon
  Anònim 06/05/2021 6:38 pm
  Segun la articulista el "Falmenco" entiende la lengua española pero no la habla, en cuatro años que lleva aqui entiende y habla cantalan.(¿?) y segun ella les dijo que:" era una bossa recol·lectora que porta des que el van operar de càncer de còlon"....ummm Ostras! Mi gato que sólo habla en su propioidioma lo habría entendido a la primera, otra cosa que en un afan de virtualismo idiomático este señor que sólo lleva cuatro años en España, además de haber llegado a dominiar el Catalán de TV3 oficial(que entiende hasta uno de murcia), si les hubiera hablado en Mallorquin de Pollenza (Que no entienden ni los catalanes) lo podría llegar a enteder... Vamos que, con todos mis respetos,un idioma que se dice diferente para decir en un aeropuerto como idea principal a transmitir en esa situación: " era una bolsa recolectora que porta desde que (le) van a operar de cáncer de colon " para decir en una leguna itenligble:"era una bossa recol·lectora que porta des que el van operar de càncer de còlon".. no se , no se...no es por tocar los 00; pero idioma, idioma ummm?con todos los respectos....
  67
  59
  Respon
  Jordi (Català i Suís) 06/05/2021 6:21 pm
  L'estat psicològic actual dels Catalans és a anys-llum de l'estat psicològic dels Flamencs als 70 quan es van desempallegar de la imposició del francès. Aquests 42 anys (setembre 1978) d'escola catalana ha estat un fracàs gairebé absolut per la manca de coratge i la covardia del 90% de les nostres elits. Hom va desaprofitar l'embranzida del Català i la voluntat de molts estrangers espanyols arribats des de la misèria als 60 que volien que llurs fills esdevinguessin catalans a través de la llengua catalana. Fins i tots ells sabien que la llengua catalana és el requisit indispensable per tal d'aspirar a esdevenir català. Sense adoptar la llengua com a pròpia i transmetre-la als fills, hom continua essent estranger. Doncs les nostres elits es concentraren amb la immersió lingüística que tots sabem ara que ha estat un fracàs perquè socialment no dóna res: només tot en Espanyol. I enguany les elits encara mantenen la mateixa actitud: covarda i mesella amb els Ocupants i Colons Espanyols. I no canviarà pas, malhauradament.
  Anònim 06/05/2021 5:41 pm
  Tú de respeto hacia las mujeres andas regular,no se qué opinaran las feministas,yo conozco señoras de la limpieza que hablan perfectamente el catalán.
  Enric 06/05/2021 5:39 pm
  El que més fot als espanyols és que parlem en català. Jo sempre ho faig, especialment als xarnegos quincorros que no tenen ni el graduat escolar, ho recomano a tothom perquè sovint t'emportes una sorpresa quan l'altre et contesta en català, i si no t'hi contesta però veus que li fot jo també em quedo satisfet. :P
   Jordi tururú 06/05/2021 6:06 pm
   No me gustará tener como vecinos, compañeros de trabajo, gente que viva en mi pueblo o ciudad y menos otras cosas, con tantos prejuicios, soberbia, elitismo, sentimiento de superioridad moral e intelecual, falta de empatia y lleno de rabia, odio e intolerancia como tu que disfruta cuando poniendo palos en las ruedas del dia a dia de cualquiera con el tenga relacion y ocasion. Todo esto por lo que se intuye que eres por las cautro lineas que has "cagado"... Seguramente eres un cateto con titulo universitarios cagalan que se sacaria hasta mi gato, que es un poco retrasado. ¿Estarás muy orgulloso de ser asi?¿ a que si?¿O lo que te pasa es tus complejos personales e identitarios te mueven con la "musica de moda" a ser asi de super "chuchiguay"?¿Mañana si la guardia urbana mata un perro a disparos por un ataque a un agente estarás en la mani en primera linea?¿A que si? Parte de la sociedad catalana esta en declive, tu eres la muestra chato! Afortudamente sois la gente tan despreciable como tu, haceis mucho ruido, pero sois una minoria gracias a "dios".
   5
   107
   Respon
    Otro subnormal llamando adoctrinado a quien no piensa como el... 06/05/2021 9:55 pm
    Y luego dice que las cosas pasan “gracias a dios” Eso sí es adoctrinamiento, ¡¡¡BORREGO!!!
  @"El choque frontal de los trenes acabó con 9 fallecidos. Y todo por no querer cambiar de idioma ni el maquinista ni el responsable del centro de control." 06/05/2021 5:25 pm
  Antes morir que pecar. La chatarra del tren se venerará para siempre en la Itaca Celestial de la independencia, junto con los misales de la sagrada familia, la pancarta de Torra, la bolsa del Sr Charlier y las demás reliquias de los mártires de nuestra gloriosa cruzada de liberación nacional.
  ciutada del mon 06/05/2021 4:41 pm
  jajaja als dos tarats de sempre el suis, i el marcia dit lluny de cat, on viura aquest imbecil, com a prop en marte s'ha afegit ara dues clowns tarats mes l'octubrista, i un tal ricard, el meu dubte es els 4 tarats son el mateix, o son 4 tarats per separat, que algu tarat m'ho digui, ho dic per quan siga l'ingres al frenopatic de malalts mentals, si ha de ser dins u o els quatre.quina colla de mamarratxos hiperventilats.
  Ramon 06/05/2021 4:25 pm
  Doncs els borbons, ERC i Vox consideren que el castellà ens és una riquesa brual i que hem de viure la castellanització amb alegria
  Jordi tururú 06/05/2021 3:54 pm
  ..En este sentido, el afectado admite que, efectivamente, “hubo un instante” en que elevó “la voz” porque “estaba enfadado”, y que en un momento de la conversación les gritó: ‘¡Queréis ver la bolsa, queréis verla!”. Sin en lugar de la GC son los mossos al grito de "Quereis ver la bolsa..." le cosen alli mismo a tiros, por alà y por acá.
  Jordi tururú 06/05/2021 3:52 pm
  Todo el mundo sabe que cualquier persona que por motivos medicos requiera una excepcion en las medidas de seguridad de un aeropuerto, solo hace falta llevar un justificante medico, por ejemplo pitar en un arco por una protesis etc etc. Este es un embustero ademas de un indocumentado publerino de Flandes, al igual que la señorita que escribe esto que miente mas que habla. Todo por la "causa", creando odio y crispacion para generar unidad entorno a un enemigo virtual, mas que por la defensa de algo comun, loable en este caso, que seria la lengua propia. Aqui la lengua es un exusa para llegar a la viscera y señalar al "enemigo" en un caso que no es caso. FIN.
  10
  77
  Respon
  Jordi (Català i Suís) 06/05/2021 3:16 pm
  Fa uns 15 anys el diari suís Le Temps va anar a Flandres per veure quins eren els comportaments lingüístics dels Flamencs. Cap jove els responia en francès i directament els parlaven anglès. Només els vells acceptaven parlar francès. És això el que cal que facin els Catalans del Sud dels PPCC. En Lluís Vicent Aracil ho va proposar a finals dels 70 i als 80. Utilitzar l'Anglès per barrar l'Espanyol. Però coneixent el material humà de les nostres elits tinc dubtes que puguin engegar una campanya així per canviar els comportaments lingüístics dels Catalans. Haurà d'eixir del Poble com el referèndum d'Arenys. Res a esperar de la gent que viu confortablement de la menjadora autonòmica. I oblideu-vos de comparar l'Estat Espanyol amb Bèlgica i els Flamencs amb els Sud-Catalans: els Flamencs ho control.len tot fins i tot l'Exèrcit Belga.
   fat boy 06/05/2021 4:11 pm
   Nomes cal veure en quin llenguatge parlen els Honorables Consellers de la Generalitat quan parlen per les telivisions d'Al Andalus. Oh, i de Barcelona estant!.
  Jordi tururú 06/05/2021 2:57 pm
  ...En este sentido, el afectado admite que, efectivamente, “hubo un instante” en que elevó “la voz” porque “estaba enfadado”, y que en un momento de la conversación les gritó: ‘¡Queréis ver la bolsa, queréis verla!”....Después de permanecer una hora con los agentes de la Benemérita en el despacho, y de que le registraran sus maletas, los policías le devolvieron su carné de identidad y la tarjeta de embarque. A partir de ahí, accedió al avión sin problemas. Pero justo antes de despegar, cuando ya estaba instalado en su asiento, personal de Ryanair (la compañía con la que volaba) le invitó a bajar de la aeronave..Finalmente, se quedó sin poder viajar. Y no solo eso, volvió a Bigues i Riells con dos denuncias administrativas bajo el brazo: una por desorden público y otra por negarse a cooperar. ..fue “el piloto quien decidió que el pasajero no viajara” después de que la policia le informara de lo sucedido previamente: “Se informó al comandante, como estipula el protocolo y los planes de seguridad, de la presencia de un pasajero conflictivo, sin dar más detalles”.
   Gonzalo 06/05/2021 3:51 pm
   Encima, viajando con Ryanair.....se puede ser más cutre y pobre...!!!?????
    fat boy 06/05/2021 4:17 pm
    Yes, you can always fly Iberia. On top of poor and cheesy you get usually disreptected by their mean employees. I had enough of them the day I asked them to heat the feeding bottle of my baby but to be careful it was not boiling. The answer of the sonofabitch was "Do you think I have a thermomether?". Typical al andalusi and enough is enough forever.
     Anònim 06/05/2021 5:15 pm
     Yo también tengo traductor.
     Gonzalo 06/05/2021 4:25 pm
     ......pobre hijo ....el niño gordito, le llaman en el colegio... jajajajajaja!!!!!!
      fat boy 06/05/2021 5:29 pm
      No, they don't call me that Stupidty Gonzalo, the most idiotic rat in Al Andalus.
     Gonzalo 06/05/2021 4:24 pm
     Vale....chico gordo...ya sabemos que el traductor de Google te funciona.... jajajajajajajaja!!!!!!
      El Gonzalo de mierda es español 06/05/2021 9:57 pm
      Pobrecito Gonzalito...
  Jordi tururú 06/05/2021 2:52 pm
  Un jubilado belga, que reside en Catalunya desde hace cuatro años, ha sido denunciado por la Guardia Civil por negarse a mostrar la bolsa de colostomía, artilugio por donde evacua la materia fecal, que lleva desde hace dos años a causa de una intervención por un cáncer de colon. Los hechos tuvieron lugar en el aeropuerto de El Prat de Barcelona el pasado lunes día 9 de madrugada cuando Kris Charlier, de 70 años, se disponía a coger un vuelo a Bruselas, según avanzó RAC1 . No te han ensañado en la Ikastola cagalana de tu pueblo que por mentir, odiar y crear crispacion se ha al infierno? Apuntas maneras para la edad que tienes.
  Jordi (Català i Suís) 06/05/2021 2:37 pm
  L'any 2001 parlava amb un Suís d'origen català i li deia que d'aquí 10 anys hi hauria una majoria de Catalans independentistes. No s'ho va creure i va somriure. L'any 2012 em va demanar com ho havia sabut. Resposta: fins i tot amb unes elits polítiques incompetents, covardes i miserables com les catalanes, que malden per tenir els Catalans ben tranquils i mesells, quan els Espanyols varen desencadenar la Gran Ofensiva a finals dels 90 - un Espanyol em va insultar a CH per ésser català - la població no pot pas aguantar tant i tant de temps perquè tampoc no té pas assegurat el salari com aquesta gent que fa política i té càrrecs (sottogoverno). La primera alerta seriosa fou el referèndum d'Arenys el 2009. Faig una previsió del que esdevindrà: més atacs i humiliacions contra els Catalans amb la llengua més afartament i el Boicot a la llengua dels Espanyols és inevitable: es veu venir. Les elits i TV3 faran tot el possible per neutralitzar-ho.
   Gonzalo 06/05/2021 2:50 pm
   Zzzzzzz.....Zzzzzzz......otro con las batallitas del abuelo cebolleta....Zzzzzzz.....Zzzzzzzzz.....
  Jordi (Català i Suís) 06/05/2021 2:30 pm
  No cal pas escarrassar-hi. No té pas solució. Per què ? Doncs perquè durant els darrers 42 anys CAP ni UNA de les agressions lingüístiques ha estat perseguida i castigada. El Parlament de CAT MAI no ha fet una llei amb la petita lletra per tal de facilitar el càstig dels agressors. El dret a ésser atès en la pròpia llengua no existeix pas a la realitat perquè les nostres elits mai no van voler que pogués ésser exercit. Ni la Generalitat ni el Parlament MAI no han defensat els Catalans de les agressions lingüístiques. I això és completament diferent al Quebec i a Flandes. I no us parlo de CH on quan truques a l'Administració Federal et trobes les quatre llengües nacionals per triar: Francès, Alemany, Italià i Romanx (el Català dels Alps). Però com molts Catalans saben ara, la Civilització encara no ha pas arribat als Espanyols, el Cul d'Europa. I tampoc a les nostres elits.
   Gonzalo 06/05/2021 2:54 pm
   Eso del romance, el catalán de los Alpes, será porque lo hablan 4 gatos, no? Sólo un 0.8% de toda la población suiza.....en fin......Zzzzzzzzz......Zzzzzzzzzzz.......otra vez con las batallitas del abuelo cebolleta ....
  Octubrista 06/05/2021 1:29 pm
  Hi ha molts independentistes que no s'han alliberat del marc mental espanyol, de fet consideren que el català és una llengua "d'estar per casa" i això és nota en molts aspectes del dia a dia, des de canviar de llengua davant un inadaptat que potser és un veí que saps perfectament que fa 30 anys que és a Catalunya i no li dona la gana d'aprendre la llengua del país, fins els que s'humilien consumint i canviant de llengua en establiments que tenen gent de cara al públic que no atén en català o els que compren en botigues virtuals que no tenen la web en català com Amazon . El més còmic és veure catalans que parlen en castellà als xinesos o pakistanesos. Feu una prova: pregunteu a algun company o familiar amb el que us comuniqueu habitualment en català i que parli anglès, francès, etc: "Què vol dir ..(una paraula senzilla en una d'aquestes llengües). Gairebé tots us donaran la resposta en la llengua dels castellans, en comptes de respondre en català
  Ricard 06/05/2021 1:25 pm
  Es gravíssim que funcionaris públics mostrin el racisme anticatalà, característica massa habitual entre els castellans. Això sí és un delicte d'odi contra minories indefenses com som els catalans. Els castellanistes se saben impunes pel sistema racista, que és el sistema institucional de l'Estat! És gravíssima la situació, i els casos no són més perquè no fem com els flamencs. Milions de catalans s'acoquinen diàriament pel racisme castellanista dels funcionaris, i es donen centenars de casos anualment sense càstig ni restitució de la dignitat dels nostres compatriotes maltractats. Tanta comèdia de la constitució i de l'escola pública democràtica i en 40 anys res no ha canviat. El racisme anticatalà es manté inalterable amb la complaença del gruix de castella, i conseqüentment de l'Estat racista que patrocinen. I a sobre es diuen "constitucionalistes". Miserables.
  LlunyDeCat 06/05/2021 1:07 pm
  El primer boicot que cal fer és als Espanyols que vénen a la web del Món a penjar-hi comentaris en llur llengua d'Ocupants i Colons. Catalans: no els llegiu i si sou masoquistes i els llegiu, no els contesteu. Jo ho faig des de fa més de 20 anys quan als fòrums de Vilaweb un Espanyol va començar a penjar-hi comentaris en la seva llengua. La crida que vaig fer a boicotar-lo va tenir efecte. El paio va tornar al Català. És molt fàcil. I d'altra banda no paga pas la pena d'establir falsos diàlegs amb els Opressors i Colons. És completament inútil. Ells sí que ho tenen clar. Com el Món no filtra els Espanyols, fem-ho nosaltres.
   Octubrista 06/05/2021 1:14 pm
   Comentaris en la llengua colonial: ni llegir-los ni puntuar-los, encara menys respodre'ls
    Cada vez que el Mon publica un comentario en castellano, LlunyDeCAT mata un gatito catalano suizo 06/05/2021 6:03 pm
    ¡No lo hagas , Jordi! ¡Por Dios, detente! ‚¡El gatito no tiene la culpa, joder!!
    Gonzalo 06/05/2021 1:16 pm
    Hitler estaría orgulloso de vosotros.
  LlunyDeCAT 06/05/2021 12:20 pm
  Per destruir el Poder dels Espanyols a CAT només cal que tots els partits i entitats independentistes facin la crida següent als Catalans: No parleu pas Espanyol, No contesteu pas quan us parlen Espanyol, Exigiu que us parlin Català, Exigiu tots els documents en Català i finalment Boicot a la llengua dels Espanyols. És el que van fer els Flamencs amb el Francès. Però cal que siguin els polítics els qui facin aquesta crida. I l'enfrontament als Espanyols estarà servit. Serà l'inici de l'alliberament.
   Gonzalo 06/05/2021 12:35 pm
   Anda.....sigue bien lejos de Cataluña....mínimo hasta que recuperes la cordura, si es que alguna vez la tuviste....
  CaterinaCh 06/05/2021 11:14 am
  És molt pitjor del que dieu. No només no el van voler entendre, sinó que el van fer baixar de l'avió, per, senzillamen,t fotre'l. Perquè, què s'ha cregut un belga nom´s parlar català. QUe s'ha cregut "d'humiliar-los" així? ës MOLT pitjor que negar-se a entendre'l, és que el van perseguir per parlar català!!! I perdona, uns policies que viuen a Catalunya, com poden dir que no l'entenen? I no tenen ningú que els hi tradueixi? És una vergonya, perquè no només no van voler-lo entendre si no que en van fer mofa i, més tard, van fer¡-lo treure de l'avió. COm pot ser?!!!! Qui va tenir la idea de primer deixar-lo passar i després treure'l? Algú ho ha explicat? Això és molt més que discriminació lingüística!!!!! Es un abús de poder molt gran, Molt. Si ens quedem només amb el fet que no l'entenien, no veiem la foto de veritat. És una venjança perquè un estranger no vol parlar castellà.
   Anònim 06/05/2021 5:26 pm
   Yo también tengo traductor.
    fat boy 06/05/2021 5:30 pm
    How do you like my German translator?.
  fat boy 06/05/2021 10:57 am
  Jo quan vaig al Prat directament parlo amb tothom en angles, siguin guardies civils, cambrers o el que siguin.
   Anònim 06/05/2021 5:32 pm
   Eres un fantasma.
   Anònim 06/05/2021 1:13 pm
   Doncs la cagues, reiet. Als països catalans cal parlar en català
    Gonzalo 06/05/2021 1:18 pm
    Los paisus catalans no existen, idiota....!!!!!! Jajajajajajaja!!!!
    15
    15
    Respon
     JOAN 06/05/2021 3:43 pm
     I la teva inteligència i respecte al altres tampoc, analfabet espanyol, com tots els d'aquella merda de país corrupte.
      Gonzalo 06/05/2021 3:54 pm
      Otro frustrado laZinaZi..... jajajajajajajaja!!!!!
   Ricard 06/05/2021 1:00 pm
   A Catalunya al carrer parles en anglès i no en català? Això demostra que l'article és útil.
    fat boy 06/05/2021 1:53 pm
    No, nomes parlo en angles a l'aeroport del Prat perque m'encanta veure com pateixen sense que et puguin vomitar al damunt.
     Anònim 06/05/2021 5:33 pm
     Eres un fantasma.no se pueden decir más tonterías.
   Gonzalo 06/05/2021 11:35 am
   Habla correctamente. Se llama aeropuerto Josep Tarradellas. Y tu el aeropuerto lo has visto sólo en películas.... jajajajajajajaja!!!!!
   18
   17
   Respon
  Esteve 06/05/2021 10:44 am
  Exacte Àstrid. El problema és que a Espanya qualsevol funcionari, qualsevol subnormal, està protegit pels (seus) tribunals quan es tracta de menystenir i de vexar el català, per això ho fan. Com pot treballar un guàrdia civil a l'aeroport de Barcelona sense entendre el català? Doncs perquè el seu objectiu és eliminar el català, per això nosaltres som ciutadans de segona lingüísticament parlant. Els flamencs a Bèlgica o els que parlen romanx a Suïssa o els suecs de les illes Aland a Finlàndia no tenen aquest problema perquè els seus estats (policia, jutges, etc) no volen eliminar la seva llengua. Nosaltres tenim la desgràcia d'haver estat envaïts per uns genocides i etnocides. Jo sempre parlo en català i ensenyo als meus fills a fer el mateix, i el castellà cada vegada em fa més fàstic (literalment), cosa que abans no em feia.
  Gonzalo 06/05/2021 9:21 am
  Jueves, 21 de marzo de 2001. El intento de evitar el accidente de trenes en Bélgica fracasó por un problema lingüístico. El choque frontal de los trenes acabó con 9 fallecidos. Y todo por no querer cambiar de idioma ni el maquinista ni el responsable del centro de control. Muy flamenco todo....
   JOAN 06/05/2021 3:45 pm
   Igual que el tren de madrid, estúpid, que va ser per culpa d'un il·luminat feixista del teu país, anomenat aznar i ningú l'ha jutjat, com sempre és clar; allà només jutjeu a gent que posa urnes; el que he dit abans analfabets i bàrbars.
    Gonzalo 06/05/2021 3:56 pm
    Menuda empanada mental arrastras, laZinaZi.... jajajajajajajaja!!!!!!! Ánimo...que en 18 meses, Ho teniu a tocar!!!!! Jajajajajaja!!!!!!
   Roger 06/05/2021 10:37 am
   No ets més ruc perquè no hi ha més nivells de ruqueria, Gonzalo. Has de tenir clar que el castellà és només la llengua dels narcotraficants i de les dones de la neteja. Quan ho hagis acceptat viuràs més tranquil. :P
    Gonzalo 06/05/2021 11:29 am
    Otro con 256 apellidos catalanes.... jajajajajajajaja!!!!
   Joan F 06/05/2021 10:11 am
   Si els dos haguessin parlat espanyol això no hauria passat, no? Però no tenen la "sort" de ser espanyols...
    Gonzalo 06/05/2021 11:32 am
    Aver, tontito...uno hablaba en francés, y el otro en neerlandés....y ninguno quiso cambiar de idioma. Resultado: 9 muertos. Seguid así, palurdos....que sois unos pueblerinos de tomo y lomo....payasos!!!!!
     Ricard 06/05/2021 6:02 pm
     Pel que es pot comprovar un cop més amb els comentaris dels castellanistes és que és condició suficient per no conèixer o no saber-se la Constitució del 78 és autodenominar-se "constitucionalista". El més terrible es que sovint inclou ser racista i, per tant, despreciar-ho tot dels catalans pel sol fet de ser català. Això els treu de polleguera. Bon profit racistes.

Nou comentari