No ho he pogut evitar i m’he vist una mica interessada pel judici del Johnny Depp i l’Amber Heard. Per qui no n’estigui al cas, ella el va acusar de pegar-li regularment mentre estaven casats i ell, com que va passar a ser un empestat, la va denunciar per difamació, i ara hi ha el judici, que es pot seguir per Internet i que, a banda de les declaracions, està farcit de gravacions que es van fer entre ells i de missatges que es van enviar. Tot un show que amaga un debat de fons important

El fet és que no hi ha cap prova que demostri que Depp agredís Heard físicament -ell afirma que mai a la vida li ha posat la mà a sobre a una dona-, però per contra sí que hi ha un àudio en què ella reconeix haver-li pegat a ell, que també es reivindica com la víctima d’un maltractament físic i psicològic constant. Sí que hi ha proves que Depp té problemes XXL amb l’alcohol i les drogues, que li fan perdre el control i, per exemple, barallar-se amb el mobiliari. També hi ha missatges on parla de qui llavors era la seva dona amb una ràbia còsmica, insultant-la de puta cap amunt i dient als seus amics que la mataria i que faria no sé quantes coses amb el seu cadàver. En tot cas, que es demostri que Depp pot tenir conductes violentes i que era un marit de merda, d’aquells que val més que corris nena, no demostra que pegués la seva dona

Pel que fa a ella, es veu d’una hora lluny que la senyora no gira rodona, fa cosa i tot, quan declara sembla que hagi passat hores assajant la posada en escena davant del mirall, com una bruixa intentant semblar bona perquè entris a casa. Tenint en compte tots els àudios que va arribar a enregistrar de les converses amb el seu marit, també es fa difícil de creure que mai pensés de fer-se un reconeixement mèdic després d’una de les suposades batudes, per tenir una prova objectivable. Alhora, res de tot això demostra que menteixi sobre el maltractament físic, podria estar dient la veritat, el que passa és que en un judici no es decideix qui diu la veritat sinó si hi ha prou proves o no per condemnar l’acusat

El més interessant del cas, però, no és el judici legal -d’on no en traurem gaire res- sinó el judici públic. Curiosament, el món s’ha col·locat al Team Depp. Però malauradament, en un context en què a ningú li sembla una discriminació escandalosa que en esclatar la guerra d’Ucraïna l’estat prohibís marxar del país les persones amb penis, tenint en compte el deliri actual, em temo que Internet s’ha bolcat amb Depp senzillament perquè cau bé al gruix de les dones, que són les que estem mirant aquest judici, no ens enganyem. Depp sempre ha agradat perquè abans estava com un tren i perquè és el típic home misteriós, bohemi i emocional que moltes dones es pensen que volen. 

Amb tot, el debat que envolta el judici és majoritàriament superficial -bàsicament es diu que ella és una sonada i que ell és un tio de puta mare- i no s’està aprofitant l’ocasió per parlar del tema de fons, que és que el “believe all women” representa la destrucció de la presumpció d’innocència per al 50% de la població, i que el fet de ser XX no t’hauria d’eximir d’haver de demostrar allò de què acuses un XY. I no només perquè és injust, així, en abstracte, sinó perquè aquest marc moral pervertit fomenta la feblesa espiritual, obrint espai perquè cada cop hi hagi dones més mandroses i corruptes -que és el contrari de l’apoderament- i homes més petits i amargats -que és quan poden desenvolupar actituds més agressives. A més, en un sistema en què s’atorga aquest privilegi a una part de la població, es neutralitzen i es banalitzen els casos reals de violència de gènere. Només cal veure com les violacions o els assassinats només surten als breus i en canvi els casos de suposades “microagressions” ocupen portades i obren TN’s -si finalment els exoneren, això sí, llavors directe cap als breus. 

A Twitter he topat amb un article d’opinió del NYT titulat “Amber Heard i la mort del #MeToo”, però com deia, tinc la sensació que el cas Depp no mourà cap tecla important, no només perquè tan sols està servint per a fer salsa, sinó perquè en aquest debat superficial també hi persisteix el problema de base de la proposta moral del #MeToo -o del que ha acabat sent-, que és la idolatració de les víctimes. En aquest cas, Depp. A una víctima cal ajudar-la i cal reconèixer-li la fortalesa de denunciar, però no podem posar-la com a referent pel mal que li han fet. 

És cert que el moviment #MeToo ha ajudat a destapar casos d’agressions sexuals terribles, però també és cert que ha fet sorgir casos en què les dones, si haguessin estat més ben preparades, si haguessin estat més fortes, haurien pogut evitar l’abús. I no es tracta de fer-les sentir culpables per no haver actuat com hauria estat millor per a elles, però el que no podem fer és encimbellar conductes submises. Cal ensenyar a les víctimes i a totes les dones què poden fer per protegir-se, per a ser heroïnes i no víctimes, per guanyar i no perdre. El moviment #MeToo, en comptes d’aspirar a un sistema que protegeixi les dones a base d’honors i privilegis que potencien els nostres defectes, el que hauria d’aspirar és a generar un moviment de fortalesa que es digués #NotToMeDesgraciat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a maig 22, 2022 | 14:28
    fat boy maig 22, 2022 | 14:28
    Amb tot aixo s'ha d'anar amb peus de plom. Recordo que fa bastants anys a Italia hi va haver un cas d'una nena de dos anys que va morir i en l'autopsia van veure que tenia ferides al recte, de seguida es va armar un pollo acusant al pare de violador de sa filla a tots els diaris que el posaven de fill de puta cap amunt, el van condemnar a anys de preso pero despres es va comprovar que el que havia passat era que la nena tenia un cancer extraordinariament rar al colon. Pero a aquell home ja li havian destruit la vida. Per altra banda hi ha el cas contrari, amb aquestes violacions en grup perfectament provades que es mereixerien cadena perpetua o, en el seu defecte, una venjança amb sis trets al ventre pero que es tracta com si fos una entremaliadura.
  2. Icona del comentari de: JordiP a maig 22, 2022 | 18:31
    JordiP maig 22, 2022 | 18:31
    O com en el dit "cas Polansky" acusat de accès a una menor. Trobat el sumari a Internet, es pot comprendre de seguida que la menor segurament administrava la seva virtut amb criteri molt nordamericà: la seva mare la va portar amb instruccions molt detallades a una entrevista privada amb Polanski. Com que volia per la seva filla un futur estelar al cinema, va aconseguir enviar-la per a satisfer la demanda sexual del director. Li va dir: "Tú fes tot el que et demani, pero digas no, d'entrada" i li va pagar el preu prefixat. Angeleta, la mama. Vista la foto de la "nena", passa perfectament per una universitària de 18 anys perfectament farcida de hot dogs i coca-cola. En plena feina, Polanski li va preguntar si prenia la pastilla, perquè empraven protecció. Ella va dir que no i ell vatenir la gentilesa d'ejacular al seu anus. Malgrat la clara explicació de la "nena", Polanski va ser condemnat.
  3. Icona del comentari de: JordiP a maig 22, 2022 | 18:37
    JordiP maig 22, 2022 | 18:37
    I algo similar passa amb el Windsor. La foto ens mostra una valkiria rebosant de felicitat, i els textos ens la presentan com una alegre companyera de "jocs". Per descomptat, no sembla en absolut menor d'edad. Va percebre les pagues acordades i aquí paz y allá gloria. Un clàsic molt freqüent a la lkiteratura universal ens explica alló de la dona frustrada per no haver aconseguit enllitar-se amb el seu cunyat que s'estripa el vestit i acusa aqjest d'haerña intentat violar. És clar, amb totes les conseqüències de l'ensangonat drama familiar. Aquest guió és tan vell com la humanitat. Em temo que la oscilació del péndul ha anat massa enllà amb el "MeToo" i tot aixó.
  4. Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 08:12
    Ricard maig 24, 2022 | 08:12
    Finíssim article.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa