Un 25 d’abril nostàlgic ens recorda la Diada del País Valencià, l’alliberament d’Itàlia al final de la II Guerra Mundial i la revolució dels clavells portuguesa. Dates amb l’antifeixisme com a bandera, amb el poder del poble al centre. Fuster i Grandola Vila Morena com a lletra i himne. Avui però, despertem amb un resultat de la segona volta de les eleccions presidencials franceses que, lluny d’alleujar-nos, ens hauria de preocupar i entristir a parts iguals. El feixisme no és que torni, ja és aquí.

Emmanuel Macron ha guanyat i sembla que aquí ens n’alegrem. Estar contents per la seva victòria, perquè és el mal menor, perquè representa l’europeisme, perquè garanteix el creixement econòmic malentès, és no veure que ell també és un extrem: el del capitalisme ultraliberal i depredador més antisocial i antiecològic. Estar contents per la renovació cinc anys més de la seva Presidència, és no veure que l’extrema dreta de Le Pen ha obtingut el 41,6% dels vots, és no veure que a la Catalunya Nord, casa nostra també, el seu populisme xenòfob ja hi ha guanyat.

Entre el desinterès i la protesta, amb un augment progressiu d’abstenció, vots nuls i en blanc, al territori que va amagar les urnes del 1 d’octubre, avui hi ha guanyat un discurs que vol apropar-se a la classe obrera i als pobles petits i perifèrics, en contraposició a les elits econòmiques i el poder centralista de Paris. Molt hàbils amb les xarxes socials i fent veure que són moderats, el Ressemblement National de Le Pen té el mateix mètode i discurs que VOX. França és el mirall i la targeta groga del que, en breu, pot arribar més al sud. Aquí, a casa, també.

És cert que el sistema a dues voltes genera la lògica del vot útil, però la tendència creixent de l’extrema dreta a Europa, hi és. Les eleccions legislatives del proper mes de juny, que conformaran l’Assembla Nacional i permetran triar el primer ministre francès, són estratègiques i de vital importància. No serà igual governar amb l’esquerra de Mélenchon que amb l’extrema dreta de Le Pen. Els francesos podran fer virar l’ultraliberalisme de Macron cap a polítiques més responsables amb el canvi climàtic i els drets socials i dels pobles, o accelerar un tancament regionalista i xenòfob.

Ara bé, aquí, a nosaltres, ens és molt fàcil no mirar més enllà del Pertús, oblidar Elna i Prada i dir que Perpinyà és francès i no parlar-hi en català quan hi anem. Tenim tendència a no mirar més enllà del nostre melic, com si el Pirineu fos una frontera i no un territori compartit que un tractat entre Estats ens va manllevar. No només hauríem de mirar més al Nord, sinó que hi hauríem d’enfortir els llaços. Non per solidaritat internacionalista, sinó perquè som el mateix poble, els Països Catalans.

No n’hi ha prou amb tenir-hi una seu del Consell de la República i organitzar-hi actes en els que els nostres exiliats hi puguin participar. No n’hi ha prou amb demanar a les entitats culturals i polítiques catalanistes del Nord que participin en els nostres actes i entrevistar-les breument a TV3 i Catalunya ràdio avui que allà hi ha guanyat l’extrema dreta. El Nord no pot ser una quota ni una part oblidada de la nostra nació. Si el mal avui ve del Nord, cal anar allà a combatre’l, colze a colze amb tots aquells que porten molts anys fent-ho des de la solitud de tenir un Estat en contra, el francès, i uns germans, els catalans del Sud, que poc els coneixen i menys encara s’hi parlen.

Parlem d’oferta cultural compartida, de mitjans de comunicació recíprocs i en català, d’activisme per la llengua, els drets socials i nacionals a banda i banda dels Pirineus. Parlem de contrarestar l’oblit i la manca d’inversió en un món rural i perifèric facilitant les comunicacions, les infraestructures i el serveis transfronterers. Parlem d’identitat compartida, de sentir-nos un mateix poble i de reconèixer que, catalans i catalanes, n’hi ha de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a abril 25, 2022 | 22:56
    fat boy abril 25, 2022 | 22:56
    I una mica d'autocritica?. Des d'atacar Israel com els nazis, defensar els islamistes que menyspreen les dones com els nazis. defensar l'agressor Putin, com els nazis, o dir que matar un terrorista suposadament carregat d'explosius es una execucio extrajudicial, pero atropellar de dotzenes de persones a la Rambla es una cosa de la que mes val no parlar, per exemple.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 25, 2022 | 23:34
    Luisnomeacuerdo abril 25, 2022 | 23:34
    De que nación habla esta petarda, aún siguen en sus ensoñaciones pancatalanistas, no se han enterado que son una región más del reino de España, y estas tonterias que se les pasan por sus débiles mentes se les van a acabar en breve y por las bravas.
  3. Icona del comentari de: Vendetta a abril 26, 2022 | 01:20
    Vendetta abril 26, 2022 | 01:20
    Els fascistas del futur es faran dIr antifascistas,sir Winston Churchill mira com tu yeya com tu
  4. Icona del comentari de: Una a abril 26, 2022 | 01:48
    Una abril 26, 2022 | 01:48
    No surtis amb aquestes. Prou feina hi ha al Principat sud com per anar a fer la mona amb els pocs milers de sempre. No cal anar a fer res, tot és tan perdut com viure avui a Nou Barris, Formentera o Guardamar. Escriviu gasetilles per engrescar el personal en comptes d'explicar la realitat. Com abans assumim la desfeta abans trobarem el remeï. Per a uns serà el psicòleg o anar a Montserrat a fer el préssec com qui es prepara per a morir. Per a altres deixar-se de punyetes i controlar el territori que es pugui, deure de tot connacional de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó
  5. Icona del comentari de: Una a abril 26, 2022 | 02:00
    Una abril 26, 2022 | 02:00
    I et diré més. Els serveis secrets espanyols sabien on eren les urnes, tal com ho sabien els francesos. Tot s'anirà destapant. Si no fos per les dones catalanes que es giten al llit amb els bocamolls espanyols aquest país romandria encara més desarmat. Perquè la majoria d'homes no tenen ni la meitat de valor ni intel·ligència per a fer res amb cap i cames.
  6. Icona del comentari de: Una a abril 26, 2022 | 03:49
    Una abril 26, 2022 | 03:49
    4625 Khz. MDZhB
  7. Icona del comentari de: Ricard a abril 26, 2022 | 08:27
    Ricard abril 26, 2022 | 08:27
    Crec que Occitània és la nostra pàtria germana, que té moltes esperances dipositades en nosaltres. Si, el Principat ha de poder amb tot.
  8. Icona del comentari de: Narcís a abril 26, 2022 | 09:40
    Narcís abril 26, 2022 | 09:40
    Pobres .. ? Que nooooo .. ! Que no paaas .. ! Omplim-nos-en de munt de persones amb la camisa a l' esquena així sense mitjans o mans buides que a Catalunya Nord som plens de necessitat de mà d' obra foranaaaaa .. en particular, de cultura i religió d'allò més endarrerida àdhuc extrema .. sense cap mena d' enllaç amb la pròpia! PD : continueu cridant a aquesta mena de dreta .. continueu fent el paperot humanitari i de drets mentre França desapareix com ha desaparegut Catalunya .. a espanya gràcies !
  9. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a abril 26, 2022 | 09:55
    Pere LLimonera i Citronell abril 26, 2022 | 09:55
    Mira que eres "pesadeta", 'Anònim' SIN ??... Yo de "Franquista", N0 tengo ni he tenido nunca NaDa de NaDa... Al Contrario, pero los enfermos lo confunden todo, claro está... No das ni una, la verdad... pero sigues una y otra vez... Lo tuyo se llama "Delito de Odio"... No se si sabes que es repulsivo y hasta punible -te puede caer un paquete- tu racismo, supremacismo y xenofobia ... pobret ?????? ?? ? ? ?... ? ? ... adoctrinado y abducido en Fantasías ? ? ????? ????? ... ? ??? por la 'Escola' ? ? de Historia inventada, la ?3% y los Medios ? "Subvencionados" ... ?... Apa Adeu! ☮️ ?✌️?️...
  10. Icona del comentari de: Ferpinya a abril 26, 2022 | 10:17
    Ferpinya abril 26, 2022 | 10:17
    malauradament també s'ha d'admetre que (fruit del sentiment d'abandonament o maltractament, de la insatisfacció i les pors), a la Catalunya Nord hi ha catalanistes, i fins i tot independentistes, que poden votar el Reagrupament Nacional sense adonar-se que aquest partit es gairebé igual a Vox i comparteix gran part de la seva ideologia! D'aixo s'en diu votar en contra del seu interès, cosa que les classes treballadores també fan de manera més general...
  11. Icona del comentari de: Joan Saura i L a abril 26, 2022 | 14:37
    Joan Saura i L abril 26, 2022 | 14:37
    Hi havia un savi, què va ser vicepresident de la Generalitat, què sempre afirmava que Cat és d'esquerres. El Principat, ja no ho tincc tant clar, però a la Cat Nord ja s'anirà veient. La CUP, els més feixistes de la Cambra Catalana, heu d'estar ematents i, canviar la vostre politica per no crear més feixistes d'acció-reacció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa