Acabat el judici contra Laura Borràs, és el moment de fer inventari de danys. Després d’un llarg periple judicial, qui ha volgut seguir les sessions del TSJ es pot haver fet una idea completa de tot plegat. De fet, com en la majoria de casos mediàtics, la sentència de l’opinió pública ja està dictada i pocs canviaran de parer pel que pugui resoldre finalment l’inefable jutge Barrientos. 

La gestió d’aquest cas de lawfare ha estat un autèntic test d’estrès per a l’independentisme o els partits i entitats que el representen. Començant pel fet que s’han esbatussat obertament sobre si realment és o no un cas de lawfare. Com si una persecució judicial amb l’excusa o amb l’ocasió d’un cas de mala gestió no pogués ser part de la guerra bruta contra adversaris polítics. I ha estat un test d’estrès que clarament no hem superat. Els danys són múltiples i van més enllà del cas concret.

No cal agafar gaire perspectiva per entendre que no hi ha res més espanyol que denunciar la corrupció del partit contrari, ni res més propi de règims autoritaris que perseguir i destruir dissidents acusant-los de corrupció. M’estalviaré citar-los per evitar les comparacions, però crec que la llista mundial d’exiliats i dissidents perseguits es divideix bàsicament entre els acusats d’algun tipus de violència política i els acusats de corrupció.

Vaig trobar especialment decebedor que Òmnium digués que no donava suport a Borràs perquè no es tractava “d’un judici per exercir drets civils i polítics”. Bàsicament perquè ells han intentat fer bandera d’una acció i una reflexió antirepressives en clau de país, que d’altra banda és imprescindible. I la veritat és que qualsevol que conegui la doctrina internacional sobre el tema sap que perseguir algú “per exercir drets civils i polítics” només és un element de tants que defineixen una persecució política. 

Els seguidors de la presidenta del Parlament sostenen que la persecució penal no té connexió amb cap delicte, que és un altre dels criteris del Consell d’Europa. Però no cal tampoc comprar aquesta tesi, ja que el caràcter desproporcionat o discriminatori del càstig que es pretén imposar són suficients per a presumir que hi ha una intencionalitat política de les autoritats policials i judicials. O fins i tot la manca de garanties bàsiques en el procediment penal. Dit d’una altra manera, no cal assumir que algú és innocent per dir que és víctima d’un cas de lawfare

Es pot, en definitiva, sostenir que el cas de la Institució de les Lletres Catalanes no és un cas de corrupció sense assumir que és un muntatge de la Guàrdia Civil. En realitat no cal negar els fets, ni afirmar la falsedat dels famosos correus (algú n’ha desmentit el contingut?) per defensar que l’exdirectora de la Institució mereix ser absolta. O si voleu, es pot concloure que és una persecució política, no perquè no sigui raonable investigar el que va passar sinó per les irregularitats del procediment i la desproporció absoluta de les acusacions.

Fins i tot en un cas tan polèmic i polaritzat com aquest, hauríem de reclamar un espai per pensar quina és la millor manera de fer front al lawfare prioritzant l’interès comú. Interès comú que es pot definir apel·lant a les institucions, als partits, al conjunt del moviment independentista o a la política en general. Evidentment, des d’aquesta perspectiva té sentit preguntar-se si tots plegats no podien fer les coses millor. És més, crec que era difícil fer-les pitjor

Sense anar més lluny, sempre m’he preguntat si va ser bona idea que Laura Borràs assumís la presidència del Parlament. No tant pel lawfare que ja patia, que també, sinó per la impossibilitat de contenir la reculada autonomista des d’aquest càrrec. Així doncs, també és legítim preguntar-se si no era millor que la presidenta hagués deixat voluntàriament els seus càrrecs i defensar al mateix temps que la seua suspensió de funcions va ser una decisió antidemocràtica. 

El problema seria més fàcil de gestionar si es pogués distingir millor entre l’empatia, l’amistat, el suport polític i la solidaritat antirepressiva. Hauria de ser possible denunciar la guerra bruta de l’Estat sense participar de l’adhesió incondicional ni de la cacera contra la persona o el partit que n’és víctima. Altrament no fem més que alimentar una batalla campal autodestructiva, que acaba legitimant l’actuació de la casa de Barrientos que és la justícia espanyola. El precedent que s’ha creat en aquest cas perseguirà les pròximes víctima de lawfare

En tot cas, la lliçó principal que hauríem d’haver après d’aquest cas és que ni el futur del moviment independentista, ni el de cap entitat, partit o institució en particular, no pot anar lligat a la sort personal d’un líder. Altrament, ho tendria molt fàcil l’Estat per derrotar-nos. De fet, ja ens varen avisar en el seu moment que ells pensaven que decapitant el moviment ens podrien neutralitzar. Per això hauríem d’haver entès, ja aleshores, que això serà una cursa de relleus. Que ningú no és insubstituïble, que no cal un sou públic per seguir lluitant però que sempre hi ha la possibilitat de tornar si pots ser útil. 

Laura Borràs representa eficaçment a molta gent. No són pocs els que creuen que a la cúpula del seu partit o al Parlament no hi queda ningú més amb qui puguin identificar-se. Però quan es tracta de valorar el paper d’un líder polític també és molt important que dirigeixi i prengui decisions amb la mateixa eficàcia i encert. I per les mateixes raons que hem convingut, molts de nosaltres, que no es pot liderar un moviment polític des de la presó, hem de preguntar-nos si és possible fer-ho exitosament des del banc dels acusats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a març 04, 2023 | 19:25
    Continua el frau convergent març 04, 2023 | 19:25
    La corrupció és corrupció, i no val fer pasar bou per bèstia grossa. Ja n'hi ha prou de rebaixar les aspiracions de molts catalans i reduir-les a això, es com quant volíeu confondre Pujol amb Catalunya, un lladre i prou és el que es. Fins i tot aquesta setmana han tornat a sortir merdes del 3% i les ambulàncies. Volem un país net i diferent del dels espanyols i ho sabeu, per això us acollona, perquè un partit corrupte com el vostre no hi tindria cabuda. PROU!
    53
    Icona de dislike al comentari de: Continua el frau convergent a març 04, 2023 | 19:25 52
    Respon
    • Icona del comentari de: País, no partit, burru a març 04, 2023 | 21:40
      País, no partit, burru març 04, 2023 | 21:40
      Ferrovial, tabac barat a La Seu… i tants i tants ajuntaments d’ERC.
      25
      Icona de dislike al comentari de: País, no partit, burru a març 04, 2023 | 21:40 12
      Respon
      • Icona del comentari de: Continua el frau convergent a març 05, 2023 | 10:30
        Continua el frau convergent març 05, 2023 | 10:30
        Pujol, madre superiora, ITV, Pretoria, Bcn regional, Palau, banca catalana, Diba, consells comarcals,diputacions, 3%, Egara, consells esportiu del Cornellà, tràpis, carnets de club privat, ajuntaments siciovergents, i encara em deixo coses.
        14
        Icona de dislike al comentari de: Continua el frau convergent a març 05, 2023 | 10:30 17
        Respon
        • Icona del comentari de: SALVEM ERC DEL LLADRE JUNQUERAS Y FAMIGLIA a març 05, 2023 | 11:07
          SALVEM ERC DEL LLADRE JUNQUERAS Y FAMIGLIA març 05, 2023 | 11:07
          KK FERROVIAL JUNQUERAS el GRAN QUINQUI DELS CATALANS. FISCALI HAGAN ALGO con el chorizon, por España y por ERC
      • Icona del comentari de: Aturem ERC PUTREFACTES a març 05, 2023 | 15:24
        Aturem ERC PUTREFACTES març 05, 2023 | 15:24
        Com es deia el lladre d'erc de la Seu, Conseller del TRIPARTIT DELS LLADRES, CARALLODS ROVIRA I BORRATXOS? Mestre de lladre JUNQUERAS, es deia AUSAS Y CADA DIA ROBARAS? . erc fabrica de quinquis i gordillos. Junqueras triar al Gordillo de jefe de cat,radio es un acte sexual que et produia plaer? Posar al PORT al porno Salvado Mesurador oficial d'erc de les Mamelles es un acte sedual d'erÑ?; ERC amb els puteros del Gobierno prostibulo del Sanchez, uf..... quines esquerres mes merdoses i españolas
    • Icona del comentari de: Barrientos a març 05, 2023 | 05:15
      Barrientos març 05, 2023 | 05:15
      Signat: Sergio Sol
      • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 10:42
        Anònim març 05, 2023 | 10:42
        Hola rahola, com va fer-se fotos amb el ninot corrupte a qui negaves la salutació?
  2. Icona del comentari de: Anònim a març 04, 2023 | 19:29
    Anònim març 04, 2023 | 19:29
    No veig que perdis ni un minut amb cap dels represaliats anònims que si estan patint lawfare. La tràpis es una corrupte que faria bé de respectar les nostres institucions, cosa que no ha fet encara. Si fins i tot ha acatat TOT el que li ha manat l'estat espanyol i ha fet oposicions per ser-ne funcionària. Ep, no t'oblidis dels 70.000€ vitalicis per no fer la feina que li pertocava Quanta hipocresia...
    48
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a març 04, 2023 | 19:29 38
    Respon
    • Icona del comentari de: Barrientos a març 05, 2023 | 05:16
      Barrientos març 05, 2023 | 05:16
      Signat: Sergio Sol
      • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 10:28
        Anònim març 05, 2023 | 10:28
        No saps ni el teu cognom converjuÑt? Que trist deu ser no tenir res a dir, i viure ple dosi.
      • Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 13:10
        Anònim març 06, 2023 | 13:10
        Ja t'he dit hola Rahola
  3. Icona del comentari de: CasT a març 04, 2023 | 19:50
    CasT març 04, 2023 | 19:50
    I tot això no és pot portar a tribunals fora d'Espanya? Pq hem de tragar amb aquesta merda?
    • Icona del comentari de: Pq hem de tragar amb aquesta merda? a març 04, 2023 | 21:21
      Pq hem de tragar amb aquesta merda? març 04, 2023 | 21:21
      Demanali a la xoni Borràs que n'és l'autora. Si que és una merda tenir polítics corruptes que a sobre, quan són jutjats, diuen que'ls jutjan per patriotes.
      46
      Icona de dislike al comentari de: Pq hem de tragar amb aquesta merda? a març 04, 2023 | 21:21 38
      Respon
      • Icona del comentari de: Barrientos a març 05, 2023 | 05:17
        Barrientos març 05, 2023 | 05:17
        Signat: Sergio Sol
        • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 10:43
          Anònim març 05, 2023 | 10:43
          La laca Rahola
    • Icona del comentari de: Faltan pebrots per portar-ho a EU a març 04, 2023 | 21:24
      Faltan pebrots per portar-ho a EU març 04, 2023 | 21:24
      Saben que és un delicte per corrupció i Europa no ho accepta, mira la grega vicepresidenta del europarlament que porta uns mesos a presó i encara no l'han jutjat. Per què creus que la xoni Borràs no ho ha fet?
      30
      Icona de dislike al comentari de: Faltan pebrots per portar-ho a EU a març 04, 2023 | 21:24 28
      Respon
      • Icona del comentari de: Barrientos a març 05, 2023 | 05:18
        Barrientos març 05, 2023 | 05:18
        Signat: Sergio Sol
        • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 10:33
          Anònim març 05, 2023 | 10:33
          Signat un imbecil que no sap el seu cognom i està al servei del ninot pujol
  4. Icona del comentari de: La fiscalia ho afina a març 04, 2023 | 20:23
    La fiscalia ho afina març 04, 2023 | 20:23
    Ja sabem que aquest cas s'acabarà amb una condemna d'Espanya pel TEDH.
    60
    Icona de dislike al comentari de: La fiscalia ho afina a març 04, 2023 | 20:23 23
    Respon
  5. Icona del comentari de: Desproporcionat??? a març 04, 2023 | 21:18
    Desproporcionat??? març 04, 2023 | 21:18
    Estem parlant d'haver fraccionat factures a un amic per evitar el control dels calers públics pel Parlament, prevaricació, el pitjor delicte d'un polític!
    45
    Icona de dislike al comentari de: Desproporcionat??? a març 04, 2023 | 21:18 35
    Respon
    • Icona del comentari de: Quitos a març 04, 2023 | 23:50
      Quitos març 04, 2023 | 23:50
      Ah sí? Cuantos has visto? Fraccionamiento en distintos años y por distintos trabajos? Cuando has visto alguno q vaya por lo penal? El mismo Síndic q la acusó resulta q también hizo contratos con una misma empresa en distintos años y ni siquiera se considera falta administrativa.
      17
      Icona de dislike al comentari de: Quitos a març 04, 2023 | 23:50 12
      Respon
    • Icona del comentari de: kodi a març 04, 2023 | 23:52
      kodi març 04, 2023 | 23:52
      Esperem doncs q ara surtin tot de casos per prevaricació similars al de la borràs quant a fraccionaments pressupostaris sent com és pràctica comuna dels polítics, tant a ñordia com a cat.
    • Icona del comentari de: Barrientos a març 05, 2023 | 05:19
      Barrientos març 05, 2023 | 05:19
      Signat: Sergio Sol
      • Icona del comentari de: Groc a març 05, 2023 | 09:46
        Groc març 05, 2023 | 09:46
        Barrientos ets un tarat mental
        • Icona del comentari de: Junqueras ens roba cada dia a març 05, 2023 | 10:01
          Junqueras ens roba cada dia març 05, 2023 | 10:01
          Barrientos i Ferrovial junqueras parella de fet.155. Groc bruticia ferrovial, t'has fet ric?
          • Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 13:13
            Anònim març 06, 2023 | 13:13
            Ni Villarejo ha aconseguit provar-ho, però l'Anna que es una mal follada plena d'odi en té totes les proves, ai no que només acusa sense saber res. D'això se'n diu difamació i sol acabar als jutjats, continua i el món i tu us hi trobareu aviat
        • Icona del comentari de: Jutge belga a març 05, 2023 | 14:13
          Jutge belga març 05, 2023 | 14:13
          Totalment d’acord
      • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 11:41
        Anònim març 05, 2023 | 11:41
        Digues Rahola, com tens la paella?
        • Icona del comentari de: Emili a març 05, 2023 | 14:13
          Emili març 05, 2023 | 14:13
          Ostres siii, aquesta la Pilar es i era d’ERC junt amb el castellanot Trapero
    • Icona del comentari de: ERC.TV3 en caiguda lliure a març 05, 2023 | 06:46
      ERC.TV3 en caiguda lliure març 05, 2023 | 06:46
      Ai junqueretes, robar es JUNQUERAS IL FERROVIAL, el lladremes gran la historia de la CAGALUÑA REPUBLICANA del piuleta Aragones.Ferrovial
      • Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 13:18
        Anònim març 06, 2023 | 13:18
        Si tens proves ves al jutjat, si no en tens tu i el món acabareu al jutjat per difamació. Ho entens Anna o necessites un plànol?
  6. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a març 04, 2023 | 21:46
    Tripartit no, gràcies març 04, 2023 | 21:46
    La senyora Borràs va ser condemnada en primera instància pel tripartit amb el suport dels ximplets de la CUP i després per tota la premsa i medis d'intoxicació al servei d'Espanya i els col·laboracionistes locals al servei del "imperiu" colonial. Òmnium s'ha convertit en un apèndix d'ERC que diuen que es dedica a reforçar la "cohesió social" i, per tant, tampoc se'n podia esperar gran cosa
    23
    Icona de dislike al comentari de: Tripartit no, gràcies a març 04, 2023 | 21:46 27
    Respon
  7. Icona del comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a març 04, 2023 | 21:54
    Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ març 04, 2023 | 21:54
    ? Sí, Costa. Una pobra innocent que pagará per actes que no va cometre, correus inventats pels Mossos que no s'han demostrat de cap manera certs, i per falses proves portades per la CIA, el Mossad i agents de Putin encoberts a Cultura i disfrssats de senyores funcionàries. Tot un complot per perjudicar una patriota que només viu de (perdó, per) Catalunya i presidenta d'un partit que va cap a guanyar-ho tot arreu. Vas a mal Borràs, Costa. I ho saps però, la pasta és la pasta. I sí, efectivament, Lawra amb L de Lletres Catalanes. A qui voleu seguir enredant els processistes de tots colors?
    18
    Icona de dislike al comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a març 04, 2023 | 21:54 12
    Respon
  8. Icona del comentari de: ERComuns mafia de lladres españols a març 04, 2023 | 22:39
    ERComuns mafia de lladres españols març 04, 2023 | 22:39
    Fina i Galdon de la corrupta Colau, si que son corruptes, fent estudis de nivell Colqu a preu d'atracament public. Junqueras adjudicant al seu germa una milionada es UN ATRACAMENT PUBLIC, ES ROBAR i la fiscalia el protegeix. Junqueras, quina vergonya, quin politic mes putrefacte
    16
    Icona de dislike al comentari de: ERComuns mafia de lladres españols a març 04, 2023 | 22:39 12
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 13:19
      Anònim març 06, 2023 | 13:19
      Continues difaman sense cap prova Anna, una més i els mossos ja tindran a qui investigar per difamació
  9. Icona del comentari de: Quitos a març 04, 2023 | 23:55
    Quitos març 04, 2023 | 23:55
    Tiene usted razón sr. Costa, es todo lawfare, lo mismo q le hicieron al presidente Lula da Silva. Cuando lo soltaron no decretaron q fuera inocente sinó q su juicio había sido injusto y con claras intenciones políticas.
    • Icona del comentari de: No cola a març 05, 2023 | 10:38
      No cola març 05, 2023 | 10:38
      Doncs a la meva empresa Lula i els seus sequaços van venir a extorsionar. Pot ser millor que l'anterior però continua se'n un corrupte com la tràpis.
    • Icona del comentari de: Ricard a març 06, 2023 | 08:52
      Ricard març 06, 2023 | 08:52
      Comentari de falsa bandera fer per un racista castellà.
      • Icona del comentari de: No cola a març 06, 2023 | 13:21
        No cola març 06, 2023 | 13:21
        D'això res, van demanar 60.000$
  10. Icona del comentari de: Ok Gal a març 05, 2023 | 00:19
    Ok Gal març 05, 2023 | 00:19
    Diria que millor tornar a escriure l’article. Fins i tot la part més raonable d’unitat i relleus (que seria com parlar de la tauleta de nit dels inefables). Al comentari que diu “desproporcionat”, primer, no t’importa la corrupció judicial?, segon parles de fraccionar (que no és un criteri gens matemàtic, doncs primer va l’objecte) per un amic (segur??). Per mi el més greu és la corrupció judicial incontrolable. La L. tenia molts controls i ningú va controlar, però només hi ha una perseguida, està clar?
  11. Icona del comentari de: Presó als lladres erc a març 05, 2023 | 05:56
    Presó als lladres erc març 05, 2023 | 05:56
    Quin tip de riure, la mafia FERROVIAL JUNQUERAS crema, estant esfonsats, i la CRIDAIRE ROVIRA DE JUNQUERAS, loca, loca, loca. YO SIGO diu el corrupte associat amb la mafiosa ALBA VERGES, PURA CORFUPCIO FERROVIAL. Comissio d'investigacio del cas de corrupcio JUNQUERAS. FERROVIAL.VERGES, pura mafia estraperlista
    10
    Icona de dislike al comentari de: Presó als lladres erc a març 05, 2023 | 05:56 11
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 10:40
      Anònim març 05, 2023 | 10:40
      Pujol, madre superiora, ITV, Pretoria, Bcn regional, Palau, banca catalana, Diba, consells comarcals, diputacions provincials, consell esportiu del Cornellà, 3%, Egara, tràpis..... Seguim.
      • Icona del comentari de: Erc containner de macarres a març 05, 2023 | 18:14
        Erc containner de macarres març 05, 2023 | 18:14
        Conseller AUSAS, Gordillo i Bosc porqueria ERC
        • Icona del comentari de: Pel corruptgent que no distingueix delictes de corrupció política de delictes privats a març 06, 2023 | 07:26
          Pel corruptgent que no distingueix delictes de corrupció política de delictes privats març 06, 2023 | 07:26
          Ausas condemnat per tràfic de tabac, Gordillo investigat per agressió sexual, i Bosc... qui és i què ha fet? En canvi la xoni ha estat jutjada per corrupció, tot i que ella li diu patriotisme.
    • Icona del comentari de: Anònim a març 05, 2023 | 10:41
      Anònim març 05, 2023 | 10:41
      Presó pels llestes del palau lladres juÑtaires. Torneu tot el que heu robat.
  12. Icona del comentari de: Indefensió a març 05, 2023 | 07:55
    Indefensió març 05, 2023 | 07:55
    Ja fem tard en denunciar la gran quantitat de contractes fragmentats que es porten a terme impunement a l'administració. Començant pels de l'Ajuntament de Barcelona. Ara bé, si els responsables d'aquests contractes poden donar la culpa a un indepe, com ha fet Isaias H. ja s'hauran salvat pq això serà el seu premi. És tant evident això que si el món indepe no ho vol veure voldrà dir que ja no hi ha reacció i que estem desprotegits.
  13. Icona del comentari de: El cit campejador a març 05, 2023 | 08:09
    El cit campejador març 05, 2023 | 08:09
    Lawfare con L de Loosers indepres como tú
  14. Icona del comentari de: Lawfare de calaix excepte pels autonomistes a març 05, 2023 | 08:31
    Lawfare de calaix excepte pels autonomistes març 05, 2023 | 08:31
    No conec cap institució pública que no modifiqui conceptes pet saltar-se treure despeses a concurs. Sigui pel llarg procés que implica o perquè són poc garantistes de qualitat. Amb tot, en el pitjor dels casos, això és una irregularitat administrativa, mai abans un delicte amb penes de presó, i encara menys d'inhabilitació pet a un càrrec polític totalment aliè al de la irregularitat.
  15. Icona del comentari de: airausu a març 05, 2023 | 08:32
    airausu març 05, 2023 | 08:32
    Totalment en contra del que diu en Costa. Apartar-se sense fer soroll, de què ens serveix? De què li serveix a la MHP Borràs? Guanya Ñ sense lluitar i no treu cap careta dels suposats indepes que tenim a les institucions. Se la petaràn igualment, doncs a treure caretes i a posar-los a tots al davant de les seves pròpies traïcions. A vegades no tinc gaire clar de quina banda està en Costa...
  16. Icona del comentari de: Jordi a març 05, 2023 | 11:12
    Jordi març 05, 2023 | 11:12
    Mandela, SinFein, etc. Estaven a la presó..
  17. Icona del comentari de: Narcís a març 05, 2023 | 11:24
    Narcís març 05, 2023 | 11:24
    Si tot plegat n' és molt senzill , ço es, com pot ser possible que PP i PSOE amb tant de delictes comesos siguin encara partits legals . . quantes operacions més i de quin caliu han de ser perquè deixin de ser-ho ( és que la ' llei de partits ' això no ho té en compte ? ) ? PD : per contra, aquesta demanda que fan contra la MHSra. Laura Borràs per quelcom que a hores d'ara no sabem ( i que de ben segur, si així fos, n' és fet pertot i amb quantitats de diners d' allò més . . i per no parlar de ' fons de rèptils ' ! ) !
  18. Icona del comentari de: Miren a març 05, 2023 | 11:38
    Miren març 05, 2023 | 11:38
    Avui m'he adonat que quan un es veu en caiguda lliure en lloc d'intentar superar aquest entrebanc ataca, sí, ataca el rival per tots els mitjans possibles, tot fent aliances amb el mateix diable si cal, en el nostre cas no cal ser més específic perquè ja sabem qui és/són. No crec que siguin baralles i prou, és un cos a cos, amb resultat letal, si cal. Es tracta de guanyar i passar per damunt de tot, amb falsedats per convèncer als més desorientats. El que em desconcerta és que en aquests temps d'internet qualsevol pot informar-se fil per randa que és que, i qui és qui, per fer afirmacions sobre coses que es desconeixen o no es volen saber, perquè arreu hi ha contractes i factures fraccionats. És molt simple, i està a l'abast de tothom.
  19. Icona del comentari de: Felicitats Alcalde de Lleida a març 05, 2023 | 12:48
    Felicitats Alcalde de Lleida març 05, 2023 | 12:48
    L'alcalde actual de LLEIDA d'erc, nomes feia contractes de 18.000 euros, i encara no ha ingressat a la Presó. Quants anys i anys fent d'estraperlista, encarregant als seus contractes impurs?
    • Icona del comentari de: Què eran a la mateixa persona i regularment cada trimestre durant 4 anys? a març 05, 2023 | 15:38
      Què eran a la mateixa persona i regularment cada trimestre durant 4 anys? març 05, 2023 | 15:38
      Doncs denúncia'l, és prevaricació, es a dir corrupció com la xoni Borràs!
      • Icona del comentari de: ´VIVA EL REY JUNQUERAS.155 a març 05, 2023 | 19:17
        ´VIVA EL REY JUNQUERAS.155 març 05, 2023 | 19:17
        ERC la VOX DEL JUNQUERAS, es el REY DE ERÑ, tots els militants son subdits del REY, i el REY els alimenta i forra amb impostos robats als catalans. VIVA EL REY JUNQUERAS, ARRIBA ERÑ
        • Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 13:23
          Anònim març 06, 2023 | 13:23
          Molt bé Anna, tu t'ho has buscat. Aquest diari i tu rebreu una querella per difamació. Ja ens veurem als jutjats.
          • Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 16:58
            Gonzalo març 06, 2023 | 16:58
            La denuncia la firmaras con "anónimo"? Jajaja!
  20. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 06, 2023 | 12:20
    Luisnomeacuerdo març 06, 2023 | 12:20
    Y aquí está el que faltaba ee la triada de tontos aún más tontos ss2. Ya veras lo que se va a acordar la lazipija de sus compis fascistas independentistas como consiga la pensión vitalicia pues al fin y al cabo todo lo que os mueve es vuestro interés, de lo demás res de res.
  21. Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 15:14
    Gonzalo març 06, 2023 | 15:14
    Palabrita de alguien que salió por patas cuando recibió la advertencia del tribunal constitucional. 12000 euros diarios tienen la culpa de esa "espantá". Jajaja! Y va de valiente por la vida. ¿Cómo te va la gira en plan Faemino y Cansado con el Albano Dante fachin? Jajaja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa