El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La desfeta moral d’Espanya
  • CA

El País pensa que l’Assemblea del Consell d’Europa és una mena de cabinet d’assessors del president Sánchez perquè diu que l’Assemblea “apoya los indultos y pide que se retire la solicitud de extradición de Puigdemont.” És l’anomenat “periodisme independent”; independent de la realitat. L’Assemblea no “apoya” res, sinó que aprova una recomanació a l’Estat espanyol i al Comitè de Ministres del Consell que s’alliberi als presos polítics catalans i es retirin els euros-ordres. No té efectes vinculants, però pot influir sobre les decisions d’altres òrgans que si són vinculants, per exemple el Tribunal Europeu de Drets Humans, del mateix Consell.

L’ideal per a El País haguera estat que Espanya no fos objecte del debat sobre la situació dels drets humans al pèl de brau, no donar dos quarts al pregoner, com diuen a l’altiplà imperial, i molt menys en companya dels sarraïns de la sublim porta. Quin desprestigi pels hereus de Lepanto! La realitat no pot espatllar l’espectacle de recomposició que l’Estat havia muntat al Liceu i el periòdic alena amb il·lusió d’una “nova Espanya”. Així, doncs, es rebaixa l’estatus de l’Assemblea a un òrgan que “apoya” el govern que critica. No em negareu que convertir una crítica, una admonició en un suport, es, o hauria de ser, més difícil que tornar la merda en or. Però hi ha gent que el fa i en sentit literal.

L’espectacle del Liceu estava pensat per contraprogramar la sessió de l’Assemblea Parlamentaria. Pretenia ser un acte d’alçada, magnànim, un símbol de la nova normalitat. La confirmació que Espanya és un Estat de Dret i el govern, un govern d’esquerra nacional i obert. El resultat, però, ha estat una mena de meeting a l’antiga usança, amb tocs lerrouxistes i un orador del segle passat, a un escenari del segle XIX i una mentalitat del XVI; l’Espanya Retrobada, amb ritme de regeneracionisme cañí i assistència devota dels espanyols residents a la colònia, fins i tot els comuns, amb l’alcaldessa al capdavant, com als millors temps del franquisme.

No hi ha manera d’amagar la magnitud de la desfeta moral d’Espanya. Ni tan sols ho aconsegueixen els mitjans públics de comunicació espanyols o catalans. Ni els membres del club de la taula de diàleg, el govern actual, reduït avui a la condició de guardamobles. Ni una legió de tertulians disposada a morir en defensa de l’Espanya del Cid. La democràcia consolidada i el gobierno d’esquerres més progressista són el que sempre han estat, una farsa.

Una desfeta moral que pot tornar-se en jurídica davant el TEDH, dins dos, quatre anys i que, mentrestant ha de canalitzar-se políticament per dues raons. La primera perquè la previsible desfeta jurídica pot no tenir els efectes devastadors que avui es vaticinen, com tampoc va tenir-los la sentència del judici-farsa de l’1-O. La segona perquè el moviment no es va aturar, la mobilització no va afluixar i cal trobar mesures per assegurar-la i fer-la efectiva.

Està bé demanar unitat a l’independentisme. No és una novetat. L’hem demanat sempre. Però l’experiència mostra que si la unitat es fa al preu de la davallada de l’objectiu principal, la unilateralitat, al preu de la inactivitat, no paga la pena. Encara no s’entén perquè JxC està al govern d’ERC quan és clar que, si estigués a l’oposició, tindria més força per fer valer en positiu la unitat que predica.

Aprofitar la desfeta moral d’Espanya per fer política independentista és un deure. Parlar dels indults és perdre el temps. El que cal és parlar de si es respectarà la immunitat dels eurodiputats catalans. La pregunta que el MHP Puigdemont ha fet directament al president Sánchez de si respectarà la seva immunitat a Espanya, és la pregunta que el mateix govern hauria de plantejar, posant per testimonis els òrgans europeus, de la Unió i del Consell.

La tornada amb seguretat del president Puigdemont sí que podria ser una nova normalitat que obrís un camí fins ara no transitat: la constitució d’un moviment unitari (que no vol dir únic) de l’independentisme al seu voltant, atès que és reconegut per tots com a president legítim de Catalunya. Un moviment de país, transversal, instrumental per assolir la independència, com va ser La Crida al seu moment. Un moviment per aprofitar l’empenta carismàtica del president.

Per optar a aquesta posició, òbviament, el president hauria de renunciar a la militància en qualsevol partit polític estant. La seva no pot ser una candidatura de partit, sinó de país. La renúncia no hi hauria de ser difícil. ERC no és un partit independentista en cap sentit racional del terme. Quant a JxC tampoc no hi hauria de ser difícil per al president tallar amb un partit al qual s’ha vist forçat a donar suport gairebé per silenci administratiu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juny 22, 2021 | 21:02
    Doctor Strangelove juny 22, 2021 | 21:02
    Com diria un castís:"Este tio es un majadero". Quines palles mentals es fot el paio. Mira que s,ha de ser gamarús per dir que un batxiller amb ínfules d,estadista és el pressident reconegut per tots els catalans. I una merda, els mediocres te'ls quedes tu a la meseta, aquí els catalans volem excel.lència, tros de quòniam envellida! Doc
    • Icona del comentari de: Antoni SF a juny 23, 2021 | 09:17
      Antoni SF juny 23, 2021 | 09:17
      Benvolgut Dr. Strangelove: Ja tornem a ser-hi? Encara no has apres a respondre als altres, a debatre les idees, a discutir dialecticament amb arguments i sense insults? Saps, tenir de compatriota a gent maleducada no ens fara mes grans ni mes respectats a Europa... ni a casa nostra. Anims, et convido a que reflexionins i aportis la teva sabiduria a aquests comentaris... pero amb elegancia i savoir-faire. Se que pots... intenta-ho.
  2. Icona del comentari de: Ona a juny 22, 2021 | 21:32
    Ona juny 22, 2021 | 21:32
    Benvolgut professor Cotarelo, parlar de partits també és una pèrdua de temps. No cal desgastar-nos en el que no té solució. Per més que diguem que ERC no és independentista a ulls de l’EE sí que ho és i això hauria de ser suficient, farsa contra farsa. Al cap i a la fi no seran els partits que guanyaran la llibertat sinò la gent determinada quan sortim al carrer. Els partits ens seguiran i qui no ho faci no sortirà a la foto i anirà a la paperera. No alimentem més el relat de la divisió. L’EE l’aprofita en mans dels seus milions d’agents amb múltiples cares. Alimentem el relat que els debilita a ells, alimentem el relat de la seva divisió. Gràcies!
  3. Icona del comentari de: Neus a juny 22, 2021 | 22:19
    Neus juny 22, 2021 | 22:19
    Poc a poquet els van coneixent els "hidalgos" aquests. Amb l'ajuda inestimable del Borbó mataelefants, els jutges franquistes, la trepa del Gurtel, els Florentinos, bisbes i toreros i tota la oligarquia extractiva de terratinents, alts funcionaris i buròcrates dels partits que, a més de parasitar els Països Catalans, escuren les butxaques dels ciutadans europeus, poc a poquet la imatge d'Espanya es va tornant cada dia més nítida als ulls de la comunitat internacional.
    • Icona del comentari de: Jo a juny 23, 2021 | 10:48
      Jo juny 23, 2021 | 10:48
      Exacte Neus, uns delinquents professionals de fa mes de 500 anys.
  4. Icona del comentari de: baldiret a juny 22, 2021 | 22:22
    baldiret juny 22, 2021 | 22:22
    Ostres jo primer que Strangers in the nigth....? no caerà esa breva, o com se digui.
  5. Icona del comentari de: Anònim a juny 22, 2021 | 22:46
    Anònim juny 22, 2021 | 22:46
    Si, hay que aprovechar de la inmane derrota moral de España.
  6. Icona del comentari de: Ramon a juny 22, 2021 | 22:49
    Ramon juny 22, 2021 | 22:49
    Francesc Macià arribaria a les mans (o al sabre) amb l'actual ERC.
    22
    Icona de dislike al comentari de: Ramon a juny 22, 2021 | 22:49 34
    Respon
    • Icona del comentari de: Ramoneta i puta a juny 23, 2021 | 16:27
      Ramoneta i puta juny 23, 2021 | 16:27
      Fill meu, ton pare ja t'ha colocat a AENA?
      • Icona del comentari de: Ramon a juny 23, 2021 | 23:18
        Ramon juny 23, 2021 | 23:18
        Tants i tants insults a Duran (per desgastar Convergència). Tants i tants insults a Gordó (per desgastar Mas). Tants i tants insults a Vila (per desgastar Puigdemont). I al cap i la fi, ERC, per acabar amb un relat nacional al costat del quan Duran era Barrera, Gordó era Macià, i Vila, el general Moragues.
  7. Icona del comentari de: Espectador a juny 22, 2021 | 23:02
    Espectador juny 22, 2021 | 23:02
    PSOE=155,i ERCpacta amb PSOE. I encare hi ha algú que es refii dels politics catalans ? Mala peça al teler amics.
    20
    Icona de dislike al comentari de: Espectador a juny 22, 2021 | 23:02 40
    Respon
    • Icona del comentari de: per l'Espectador borni a juny 23, 2021 | 16:26
      per l'Espectador borni juny 23, 2021 | 16:26
      Després del 155, Junts-per-no-se-sap-què va pactar amb el PSOEcat regalar-li la Diputació de BCN a la també corrupta Nuria Marín perquè no la tingués ERC que havia guanyat les municipals. Capito?
  8. Icona del comentari de: ernst a juny 22, 2021 | 23:26
    ernst juny 22, 2021 | 23:26
    Es que el santet d'Esquerra el Companys no era en absolut independentista. El van assassinar els de Franco , això no el converteix en independentista, però fins ara en viscut en la ficció de que els Companys i els seus hereus actuals son independentistes. Ja sería hora d'acabar amb aquesta ficció
    24
    Icona de dislike al comentari de: ernst a juny 22, 2021 | 23:26 42
    Respon
    • Icona del comentari de: JordiP a juny 23, 2021 | 12:41
      JordiP juny 23, 2021 | 12:41
      Efectivament, noera independentista. Diuen que, al entrar al Palau desde el balcó de la Gene des del qual va proclamar la república catalana va comentar "Ara ja no podreu dir que no sóc catalanista, oi?" Però això és història. Amb els anys, qui no evoluciona no és res.
  9. Icona del comentari de: Noemia a juny 22, 2021 | 23:37
    Noemia juny 22, 2021 | 23:37
    Consejo Europeo y Consejo de Europa, no son lo mismo. Consejo Europeo o Consejo de la Unión Europea -> https://www.consilium.europa.eu/es/ Consejo de Europa -> https://www.coe.int/en/web/portal/home Los activistas suelen utilizar las declaración del segundo como si fuesen del primero. El primero es una institución dentro del ente de la Unión Europea. El segundo es una organización de derechos humanos grande, pero no una institución de la unión europea.
    • Icona del comentari de: Per l'activista hidalgo mesetario Noemia a juny 23, 2021 | 16:20
      Per l'activista hidalgo mesetario Noemia juny 23, 2021 | 16:20
      És tant gran el Consell d'Europa que abarca tots els països de la Unió Europea i d'altres europeus que no forman part de la Unió, com Turquia i aviat també la Monarquia Bananera de ejpaÑistán.
  10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 23, 2021 | 00:21
    Luisnomeacuerdo juny 23, 2021 | 00:21
    Habrá que estudiar detenidamente porque este fascista independentista de adopción destila tanto odio hacia su país, sin duda es debido a la influencia de los fanáticos lazinazis y quiere hacerse un hueco en sus filas, sin duda los reconvertidos son los peores pues deben demostrar continuamente que son más fanáticos y adeptos al régimen y a su amado líder, que los de pata negra y barretina enroscada.
    • Icona del comentari de: Antoni SF a juny 23, 2021 | 09:27
      Antoni SF juny 23, 2021 | 09:27
      Estimado Luisnomeacuerdo: El Prof. Cotarelo no es fascista ni independentista de adopcion. No es fascista pues siempre ha luchado y defendido las libertades personales y colectivas de las clases populares. No es independentista de adopcion pues el escogio apoyar al independentismo sin ningun tipo de invitacion por parte de los catalanes. Tampoco creo que tenga ningun tipo de odio hacia su pais (castilla, como bien siempre indica) sino hacia las clases gobernantes, pudientes y corruptas. Creo que en este punto, la gran mayoria de nosotros estariamos de acuerdo, verdad? Por todo ello, seria de agradecer que respetaras a toda pesona y le adjudicaras los adjetivos pertinentes. He de entender que tu eror es por falta de informacion y, espero, no de formacion. Saludos.
  11. Icona del comentari de: Gràcies Sr Cotarelo ! Persona honesta, valenta, i coherent ! Un rara avis en el món intelectual i polític a juny 23, 2021 | 01:21
    Gràcies Sr Cotarelo ! Persona honesta, valenta, i coherent ! Un rara avis en el món intelectual i polític juny 23, 2021 | 01:21
    Excel·lent article ! Gràcies Sr. Cotarelo per la seva saviesa i coherència ! Totalment d'acord amb la seves propostes explicades ben clarament !
    133
    Icona de dislike al comentari de: Gràcies Sr Cotarelo ! Persona honesta, valenta, i coherent ! Un rara avis en el món intelectual i polític a juny 23, 2021 | 01:21 105
    Respon
    • Icona del comentari de: Què està enamorada del 'chaquetero' Cotalelo? a juny 23, 2021 | 15:51
      Què està enamorada del "chaquetero" Cotalelo? juny 23, 2021 | 15:51
      Honest, valent i coherent un que passa de comunista a neocon? ????
      85
      Icona de dislike al comentari de: Què està enamorada del 'chaquetero' Cotalelo? a juny 23, 2021 | 15:51 21
      Respon
  12. Icona del comentari de: Narcís a juny 23, 2021 | 05:53
    Narcís juny 23, 2021 | 05:53
    Ras i curt : què pot esperar ningú d' un estat que diu ' Puigdemont ha de presentar-se a la justícia espanyola ' ( Calvo ) ? Àdhuc togats xerraires enfiladors progres ( ?! ) esmentant com ' prófugo ' nostre MHP ? Quan ni tan sols ' no compareciente ' seria encertat de dir ( que ni això diuen ), atés que és al cor d' Europa i sempre s' hi presentà ! PD : és obvi ser un estat de falsedat, mentida, engany, fal.làcia . . . d' una indignitat i misèria moral que clama al cel ! Nota : o quan diuen allò que si som dins ( dessota ) d' espanya n' és per a treure'ls profit ,i si volem sortir- ne, que no som solidaris i patatim patatam àdhuc llançant que ' un socialista no pot deixar no munyir Catalunya ( així delinquir-la ) en pro de sa espanya ' ! Anotaciò al marge : Catalunya/ PPCC facin sa vida .. i Castella i ses extensions facin la seva , tot plegat, desapareguin políticament de nostra vida !
    29
    Icona de dislike al comentari de: Narcís a juny 23, 2021 | 05:53 71
    Respon
    • Icona del comentari de: Psiquiatra d'en Narcís a juny 23, 2021 | 15:49
      Psiquiatra d'en Narcís juny 23, 2021 | 15:49
      Quants de cops li he d'explicar que no escrigui mai abans de medicar-se? No veu que només diu rucades incomprensibles?
      31
      Icona de dislike al comentari de: Psiquiatra d'en Narcís a juny 23, 2021 | 15:49 16
      Respon
    • Icona del comentari de: Llegir a juny 24, 2021 | 16:27
      Llegir juny 24, 2021 | 16:27
      Estem vivint un moment històric espaterrant! No cal llegir ciència ficció. En intentar llegir el que passa a Catalunya i a Espanya des des tots els angles n'hi ha prou. Tot, tot, més enllà de la imaginació més desbocada!
  13. Icona del comentari de: Junqueras el caudillo dels miserables del 155 a juny 23, 2021 | 08:09
    Junqueras el caudillo dels miserables del 155 juny 23, 2021 | 08:09
    Erc no esi ndependentista, ni es un partit democratic. Es una secta religios del GURU JUNQUERAS, un home boig, venut españa, traidor als catalans, forradordel hermano i que dona feina als seus esclaus d'erc.españa, a canvi de robar als catalansamb impostos descomunals. Junquerases creu Dios i cal parar.li els peus, per que es un dictador absolut. Pobre Aragones, el seu gosset tontet
    191
    Icona de dislike al comentari de: Junqueras el caudillo dels miserables del 155 a juny 23, 2021 | 08:09 169
    Respon
    • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta a juny 23, 2021 | 16:17
      Fins als nassos de juntsxlapasta juny 23, 2021 | 16:17
      Ah dons l'independentisme ja no es el 52% segons tu. Felicitats fill
      63
      Icona de dislike al comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta a juny 23, 2021 | 16:17 42
      Respon
  14. Icona del comentari de: Argelaguer a juny 23, 2021 | 08:27
    Argelaguer juny 23, 2021 | 08:27
    Els teus amos de Junts han entrat al Govern per la menjadora, sense aixó en quatre díes tres quartes parts dels seus popes ja hauríen sortit corrents, com en algún cas patètic s'ha vist. Tots sabem que aixó dels indults és una pantalla dels espanyols per mirar de trampejar el temporal europeu, però hi ha una cosa: si t'afectés a tu personalment que faríes... aiiii ramonet, que depressa t'agafaríes on poguéssis per sortir del forat. Que fàcil és anar de pur i digne desde el confortable sofà de caseta.
    156
    Icona de dislike al comentari de: Argelaguer a juny 23, 2021 | 08:27 75
    Respon
    • Icona del comentari de: Vividors pùblics a juny 23, 2021 | 09:42
      Vividors pùblics juny 23, 2021 | 09:42
      I que difícil es viure sense un sou pùblic, Argelaguer. Esteu atrapats entre el poble i el Règim78. Ho teniu cardat.
      96
      Icona de dislike al comentari de: Vividors pùblics a juny 23, 2021 | 09:42 113
      Respon
      • Icona del comentari de: Com el batxiller foll? a juny 23, 2021 | 16:09
        Com el batxiller foll? juny 23, 2021 | 16:09
        Que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot empantanegat, oi?
        97
        Icona de dislike al comentari de: Com el batxiller foll? a juny 23, 2021 | 16:09 59
        Respon
  15. Icona del comentari de: Donec Perficiam a juny 23, 2021 | 08:37
    Donec Perficiam juny 23, 2021 | 08:37
    Mentides, tot mentides. Aixó és el que ha fet Caspaña des de fa segles. Hauriem d'haber aprés la lliçó per sempre i no ho hem fet. Si no aprens dels teus errors, la vida et suspén....i per descomptat que l'independentisme ho està fent molt malament perque segueix esperant coses que no existeixen com creure que el marit maltractador un dia es portarà bé amb la dona i deixarà de pegar-la. És al revés, cada dia que la dona calla, li està donant ales perque el maltractador pensi que la pot matar perque és seva...no fa falta dir res més.
    • Icona del comentari de: Yos a juny 23, 2021 | 12:49
      Yos juny 23, 2021 | 12:49
      A "donec porsaco". Deja de usar el sufrimiento de las mujeres maltratadas para tu mierda de causa que no tiene nada que ver. No al maltrato, no al uso de las mujeres✊✊
    • Icona del comentari de: Yos a juny 23, 2021 | 12:53
      Yos juny 23, 2021 | 12:53
      A "donec porsaco". Deja de usar el sufrimiento de las mujeres maltratadas para tu mierda de causa que no tiene nada que ver. No al maltrato, no al uso de las mujeres ✊
  16. Icona del comentari de: GROC a juny 23, 2021 | 10:25
    GROC juny 23, 2021 | 10:25
    Cotarelo ,un porc español , al servei de la burgesia catalana. Els mes progres ,llepàn el cul a Cotarelo , cada dia mes , per desacreditatar a ERC. Cotarelo es tan bo , que li surt el problema catala per tots els poros de la pell. El proper dimecres que el Cotarelo opini , ja ens exposarà la solució per guanyar l'independencia i la forma de castiga a perpetuitat a ERC
    248
    Icona de dislike al comentari de: GROC a juny 23, 2021 | 10:25 276
    Respon
    • Icona del comentari de: groc, quan cobres de la mafia erc.ferrovial? a juny 23, 2021 | 11:26
      groc, quan cobres de la mafia erc.ferrovial? juny 23, 2021 | 11:26
      TANOCA, torna al llit a fer de junqueras
      175
      Icona de dislike al comentari de: groc, quan cobres de la mafia erc.ferrovial? a juny 23, 2021 | 11:26 148
      Respon
      • Icona del comentari de: En aquesta resposta es demostra lo savi que és el refranyer espanyol a juny 23, 2021 | 16:02
        En aquesta resposta es demostra lo savi que és el refranyer espanyol juny 23, 2021 | 16:02
        CREE EL LADRON, QUE TODOS SON DE SU CONDICION
      • Icona del comentari de: GROC a juny 24, 2021 | 10:25
        GROC juny 24, 2021 | 10:25
        Jo cobro de Ferrovial i tu a sou de Cotarelo ?.
  17. Icona del comentari de: Angelblau a juny 23, 2021 | 10:35
    Angelblau juny 23, 2021 | 10:35
    Puigdemont el nostre PRESIDENT
    142
    Icona de dislike al comentari de: Angelblau a juny 23, 2021 | 10:35 123
    Respon
    • Icona del comentari de: No cola a juny 23, 2021 | 16:15
      No cola juny 23, 2021 | 16:15
      Serà et teu, però després de dues eleccions on no ha sortit guanyador, és evident q el seu moment va passar abans dels 8 segons
      145
      Icona de dislike al comentari de: No cola a juny 23, 2021 | 16:15 26
      Respon
      • Icona del comentari de: Ramon a juny 23, 2021 | 23:15
        Ramon juny 23, 2021 | 23:15
        El seu i també el meu. I el de moltíssims més catalans, només cal recordar com van anar les europees. Puigdemont és el president legítim de Catalunya. Tan legítim com ho va continuar sent Companys el Bienni Negre o Tarradellas abans que li ho reconegués Adolfo Suárez.
  18. Icona del comentari de: La senyoreta a juny 23, 2021 | 11:17
    La senyoreta juny 23, 2021 | 11:17
    Groc, fas moltes faltes. Costa llegir-te.
  19. Icona del comentari de: junqueras el NOSTRE REY a juny 23, 2021 | 11:25
    junqueras el NOSTRE REY juny 23, 2021 | 11:25
    Junqueras segur que presenta el telenoticies mati, migdia i nit, per honor d'españa. Es l'amo i senyor PUTINgueño de TV3, CAT radio i RAC1, en una paraula, es més caudillin que Franco
    115
    Icona de dislike al comentari de: junqueras el NOSTRE REY a juny 23, 2021 | 11:25 93
    Respon
  20. Icona del comentari de: Gran Antoni SF! a juny 23, 2021 | 11:40
    Gran Antoni SF! juny 23, 2021 | 11:40
    Avui el senyor SF ha calçat dues òsties, una pel Luis i una altra pel Doctor, amb una educació i saber estar brillants, cosa que aquests dos no tenen. Jo crec que encara no han acabar d’entendre que ha passat ni per on els ha vingut la cleca (o ¡¡¡ZASCA!!! con dirien d’altres). Animo al senyor SF que ens continuï enlluernant amb les seves opinions, i a les dues “víctimes” intel·lectuals que prenguin notes...
  21. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juny 23, 2021 | 11:54
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juny 23, 2021 | 11:54
    Intentant buscar el positiu de la situació actual, que del el negatiu ja n'hem parlat abastament: conèixer que uns quants que es feien passar per independentistes eren un altra cosa, té la seva importància perquè ara estan "cremats" com a talps o agents de qualsevol espècie de l'enemic, poden convèncer algú de que la independència no val la pena o és impossible, però ja no es poden fer passar per independentistes, els uns ja no poden jugar amb l'ambigüitat de parlar de "república" sense concretar quina és la república que volen perquè ara ja sabem que és l'espanyola i que ens volen mantenir sota la bota del poder colonial, ara ja sabem que els que reneguen del 1 i el 27 d'octubre i diuen que s'ha de fer un nou referèndum acordat amb Espanya, ens volen espanyols 500 anys més.
    65
    Icona de dislike al comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juny 23, 2021 | 11:54 72
    Respon
  22. Icona del comentari de: FUERA LA OLIGOCRACIA a juny 23, 2021 | 12:03
    FUERA LA OLIGOCRACIA juny 23, 2021 | 12:03
    Los que hostais corrompiendo moralmente sois los independestitas. Porque haceptais los indultos, no hos manifestais encontra y exigir Amnistía.
    • Icona del comentari de: JordiP a juny 23, 2021 | 12:35
      JordiP juny 23, 2021 | 12:35
      Nen, has aprés castellà a la Conxinxina o qué? Veus, si hagués anat a escola a Catalunya tindries millor qualificació en ortografia. I potser també tindries les neurones una mica més ordenades.
    • Icona del comentari de: Yos a juny 23, 2021 | 12:41
      Yos juny 23, 2021 | 12:41
      A "Fuera la oligarquía"....o sea, eres capaz de escribir bien "amnistía" y no, "hostais", "independestitas", "haceptais", "hos", "manifestais" y "encontra", ( no hago hincapié en la pésima redacción)...Suenas a falso....
    • Icona del comentari de: Joer, joer a juny 23, 2021 | 13:18
      Joer, joer juny 23, 2021 | 13:18
      Joer, joer; "hostais"? , "haceptais "??, "hos"???
      • Icona del comentari de: ??? a juny 23, 2021 | 15:40
        ??? juny 23, 2021 | 15:40
        Pobre noi, va estudiar a la escuela ejpaÑola...
        84
        Icona de dislike al comentari de: ??? a juny 23, 2021 | 15:40 30
        Respon
  23. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juny 23, 2021 | 12:45
    Doctor Strangelove juny 23, 2021 | 12:45
    A veure si parlem clar, aquest tal Xitxarel·lo és un incendiari. Un fracassat vital, al que van fer fora de la universitat i ara no sap on caure mort, i per més inri, parla de moral aquest sicari a sou de corrupgència que havia de fer la feina bruta contra ERC, però és clar, en Santxès (el que va trigar 10 anys en treure's dret) quan ja va veure la feina feta el primer que va fer va ser desempallegar-se de gent tòxica com aquest individu. Realment és un pària, que vol la destrucció de l'estat del dret i del ben estar, però que ni els que volen destruir-ho tot el volen. Finalment, al subnormal del Antoni SF, que només critica i no aporta res, car des de la barrera els toros es veuen molt bé, que no llegeixi ni comenti el que dic, car no té nivell. Bé sí que en té, per l'altre idiota que sempre es fica amb la meva humil personal, i és que , un idiota sempre en troba un altre de més idiota que li fa cas. Doc.
    243
    Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a juny 23, 2021 | 12:45 327
    Respon
    • Icona del comentari de: Doooctor amor extraño a juny 23, 2021 | 13:16
      Doooctor amor extraño juny 23, 2021 | 13:16
      Doooctor amor extraño, tómate el cubata de primera hora de la mañana ahora, que estás demasiado alterao!
    • Icona del comentari de: Pel doctor menjamerdes a juny 23, 2021 | 18:43
      Pel doctor menjamerdes juny 23, 2021 | 18:43
      Et paguen gaire per escriure les bajanades que escrius ? ...Malaguanyats !
  24. Icona del comentari de: Narcís a juny 23, 2021 | 18:23
    Narcís juny 23, 2021 | 18:23
    Strangelove ( psiquiatre meu ) : Com pot ser no sigui pro la independència de Catalunya .. quan defora no et volen per català, quan mitjans d' abast estatal no paren de ser contra allò català, quan sos politicastres fumen el gall en catalanofòbia, quan mateixos politicastres àdhuc es fumen contra allò català fins i tot celebrant el dia de sa ( no ) autonomia, quan més ens espolien i més aturen lleis nostres pro la prosperitat , quan . . . . . . i no diguem-ne res pel que fa a la història ! PD : verament , inconcebible o .. no pas
    73
    Icona de dislike al comentari de: Narcís a juny 23, 2021 | 18:23 30
    Respon
  25. Icona del comentari de: Arnau a juny 23, 2021 | 18:46
    Arnau juny 23, 2021 | 18:46
    Només des del sectarisme i la ignorància es poden oferir algunes de les opinions insultants contra el Dr. Cotarelo que, entre d'altres coses, ha dir sempre el que pensa que és la veritat, carregant contra ERC quan ha calgut (massa vegades per desgràcia) o contra JuntsxCat (amb raó també). en tot cas, cal preguntar-se QUÈ DIMONIS FEIA ERNEST BENACH, PROHOM D'ERC, A L'ACTE DEL LICEU ????
    174
    Icona de dislike al comentari de: Arnau a juny 23, 2021 | 18:46 113
    Respon
    • Icona del comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 00:07
      Ramon juny 24, 2021 | 00:07
      Rick Rubin digué: "Neil Diamond was Springsteen before Springsteen". I jo dic: "Benach was tripartit before tripartit". Aquesta bóta de greix ja fou abduïda per la màfia sociata abans i tot que la resta. Suposo que via La Barberia (TVE-Sant Cugat era la República de Salo de l'anticonvergent). Vet aquí per què era al Liceu.
      30
      Icona de dislike al comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 00:07 23
      Respon
  26. Icona del comentari de: Ni oblit ni perdó a juny 23, 2021 | 18:47
    Ni oblit ni perdó juny 23, 2021 | 18:47
    Ni oblit ni perdó pels botxins del poble de Catalunya, encara menys pels botiflers catalans que els donen suport i volen enterrar el 1 - O
    217
    Icona de dislike al comentari de: Ni oblit ni perdó a juny 23, 2021 | 18:47 142
    Respon
    • Icona del comentari de: Ni oblit ni perdó 2 a juny 24, 2021 | 08:03
      Ni oblit ni perdó 2 juny 24, 2021 | 08:03
      L'1-O el va enterrar un batxiller foll quan va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot empantanegat.
      177
      Icona de dislike al comentari de: Ni oblit ni perdó 2 a juny 24, 2021 | 08:03 119
      Respon
  27. Icona del comentari de: Ramon a juny 23, 2021 | 23:16
    Ramon juny 23, 2021 | 23:16
    Francesc Macià arribaria a les mans amb l'actual ERC.
    140
    Icona de dislike al comentari de: Ramon a juny 23, 2021 | 23:16 113
    Respon
    • Icona del comentari de: Més aviat, a juny 24, 2021 | 13:45
      Més aviat, juny 24, 2021 | 13:45
      el MHP Macià renegaria del seu poc honorable successor que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot empantanegat.
      44
      Icona de dislike al comentari de: Més aviat, a juny 24, 2021 | 13:45 67
      Respon
      • Icona del comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 13:56
        Ramon juny 24, 2021 | 13:56
        No ho crec pas. Francesc Macià seria molt més de Puigdemont de de l'actual ERC. Per mil raons.
        • Icona del comentari de: Per la Ouija m'ha dit Macià .... a juny 24, 2021 | 19:18
          Per la Ouija m'ha dit Macià .... juny 24, 2021 | 19:18
          .... que al merda de Puigdemont caldria afusellar-ho. És el que tenen els militars.
  28. Icona del comentari de: Uno más a juny 24, 2021 | 10:19
    Uno más juny 24, 2021 | 10:19
    Señor Cotarelo, habiendo estudiado Ciencias Políticas y, por ello, habiendo admirado su trabajo, siento verdadera vergüenza de que un profesional de su calibre haya llegado a prostituirse tanto por el nacionalismo. Le adelanto que no ha habido una derrota moral, que no vivimos en el franquismo, y que por mucho que se empeñe en enfrentar a unos y otros con la misma retórica irredentista, excluyente y apocalíptica del nacionalismo más conservador, no va a ver una supuesta nación catalana independiente.
    41
    Icona de dislike al comentari de: Uno más a juny 24, 2021 | 10:19 103
    Respon
    • Icona del comentari de: Manolo The Linx a juny 24, 2021 | 13:14
      Manolo The Linx juny 24, 2021 | 13:14
      Se admiten apuestas...
    • Icona del comentari de: Josep M. Ponsa a juny 24, 2021 | 20:07
      Josep M. Ponsa juny 24, 2021 | 20:07
      M'estàs dient que no vivim en el franquisme ? doncs explica'm l'existència del "Tribunal de Cuentas" i anomenem deu dels seus integrants, que no tinguin familiars relacionats emb l'època negra negríssima del franquisme. El mateix puc dir-te del Tribunal Suprem, de la Fiscalía de l'Estat, del Tribunal Constitucional, i ... fins i tot Felip VI, ve de l'herència d'en Franco, al seu pare, per allò de dejarlo atado y bien atado !! O encara no te'n has enterat ?
  29. Icona del comentari de: Som el 90.18 % de chichinabo y parió la abuela a juny 24, 2021 | 13:55
    Som el 90.18 % de chichinabo y parió la abuela juny 24, 2021 | 13:55
    I ara ens diu el Consell d'Europa que l'1-0 va ser una pallassada (amb altres paraules, això sí), que no va servir per res ni va generar cap mandat i que no es pot tornar a fer.
  30. Icona del comentari de: pol a juny 24, 2021 | 17:05
    pol juny 24, 2021 | 17:05
    Una mica naif, no poden patir una desfeta d'alló q no tenen.
  31. Icona del comentari de: Erc hamas del Rey Maduro Junqueras I de la Andalusia del Nord (abans Catalunya) a juny 24, 2021 | 20:54
    Erc hamas del Rey Maduro Junqueras I de la Andalusia del Nord (abans Catalunya) juny 24, 2021 | 20:54
    Ahir un dia gloriós, el comunistaMaduro Junqueras, el Rey dels impostos als catalans, va sortit pansit,amargat i SENSE EL PUNY ENLAIRE. Que li passa al venut, Rey d'ERC? EL ferrovial, el QUINQUI IMPERIAL mes gran nascut a Catalunya des de Jesus esta cagat, com bon espanyol venezolano. Robar i postos per forrar menas es la justicia d'erc.hamas? Junqueras vol anar al cel de Mahoma, un panxut com ell
  32. Icona del comentari de: ciutada del mon a juny 25, 2021 | 10:09
    ciutada del mon juny 25, 2021 | 10:09
    estimat antoni sf castilla com pais no existeix, es diu ja de fa segles espanya, de la mateixa manera que baden- wutemberg el piamonte, o la provenza no existeixen com paisos, ni bohemia ni moravia, ni la regio polaca que es diu ,ducat de volodia, els paisos al segle 21 es diuen franca, espanya, italia o alemanya o polonia, el que algu de vosaltres vulgau tornar enrere a l'edat mitjana, i fer altra vegada territoris tribals, no es cap on va el mon Antoni SF MES BE ANIREM PROMPTE A mart, el planeta roig, no a les comarques i subcomarques es questio dels temps benvolgut antoni i ser amb la historia i amb el segle 21 de res Antoni, tu al menys ets un indepe tribal educat.
  33. Icona del comentari de: Ramon a juny 23, 2021 | 23:20
    Ramon juny 23, 2021 | 23:20
    Heu vist, com de rabiós ha saltat el candidat del 155 Oriol Junqueras quan algú li ha reclamat que prou d'eufemismes i digui la paraula independència? Ara els sociates ja no li consenten ni l'eufemisme "república". Ara ja li han dit que parli de "llibertat". Com si fos un anunci de compreses.
    74
    Icona de dislike al comentari de: Ramon a juny 23, 2021 | 23:20 114
    Respon
  34. Icona del comentari de: Uno aque vive en Tabarnia a juny 24, 2021 | 08:57
    Uno aque vive en Tabarnia juny 24, 2021 | 08:57
    Pobre senyor, senyor vostè?
  35. Icona del comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 14:02
    Ramon juny 24, 2021 | 14:02
    Vaja quina gran cosa. Com si no fos pràctica habitualíssima entre els espanyols això de bandejar el cognom Garcia ("Ana Obregón") o els acabats en -ez (quan el president espanyol Rodríguez va nomenar de vicepresident Pérez en substitució de Fernández, al Rodríguez li digueren Zapatero, al Pérez, Rubalcaba, i a la Fernández, De la Vega). Amb motiu afegit, evidentment, ja es fa i més que es farà a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa