La culpa no és dels altres, alcaldessa, la culpa és teva

El 2006, una família monoparental del Carmel s’adreçava a serveis socials de l’Ajuntament per demanar auxili perquè l’anaven a desnonar de casa seva i els seus ingressos no eren suficients per poder pagar un lloguer de renda lliure. La resposta va ser que fins que no s’hagués executat el desnonament no els podien posar en llista d’espera d’un habitatge social, i que l’ajut que els podien donar fins aleshores era escolaritzar els fills menors. És a dir, que primer calia que passessin el trauma de veure’s amb totes les seves coses al carrer sense saber on anar per començar a tenir dret a un habitatge protegit, i que els infants sortissin del circuit d’escolarització per rescatar-los.

Han passat 15 anys, 3 alcaldes, més de 500.000 desnonaments a la ciutat (de 2008 a 2017 segons la PAH), la formació d’una plataforma antidesnonaments, l’arribada al consistori d’una alcaldessa que en provenia i que va fer de l’habitatge el seu gran tema de campanya, l’entrada del seu moviment polític al govern de l’Estat i el seu suport als pressupostos de la Generalitat de Catalunya. I acaben de morir 4 persones (inclosos dos infants) d’una família de 8 membres a qui havien ofert el mateix que s’oferia fa 15 anys, mentre malvivia a l’oficina buida d’una sucursal bancària perquè no es podia permetre un lloguer. 

Aquest cas no ens posa “un mirall a la societat”, com s’acostuma a dir, ni ens recorda que els pobres existeixen. Jo, com a part de la societat, no gestiono diner públic, ni probablement molts dels que llegiu aquest article, un diner públic que es pot fer servir per pagar el lloguer cada mes de tots els sense sostre de la ciutat, si es considera oportú. Jo, com a part de la societat, no gestiono cap capital polític, ni probablement molts dels que llegiu aquest article, un capital polític que, davant del mur que pugui suposar l’Estat o els bancs o les energètiques per posar solució a una vulneració tan flagrant de drets monumentals, es pot fer servir per desbordar l’statu quo en una desobediència massiva que mai no estaria millor justificada. Però Ada Colau, sí. 

I quan l’alcaldessa feia campanya per arribar on és i per mantenir-s’hi, s’atrevia a dir, per exemple, que al PP no li preocupava la vida humana (cita literal d’un acte a l’Arc de Triomf, a les eleccions al Congrés del candidat Xavier Domènech) i que Xavier Trias era un lladre (quan no ho va poder demostrar mai i encara mai no n’ha demanat disculpes públiques). I ja abans, com a portaveu de la PAH, havia anat a treure pit al Congrés amb un discurs que titllava els bancs de “criminals” per les execucions hipotecàries. Porta gairebé 7 anys al capdavant de la ciutat, i En Comú 3 anys a la Moncloa i encara avui continua culpant els mateixos (o gairebé els mateixos, perquè també deia que el PSC era màfia i ara governa amb ells), quan n’és responsable directa. Tant és així, tan poc responsable vol considerar-se del que ha passat, quan els seus predecessors per ella sí que ho eren de fets similars, que no ha considerat convenient comparèixer ella mateixa o com a mínim el regidor d’interior Albert Batlle (gairebé 40 anys vivint de sou públic) a la roda de premsa a l’Ajuntament per tractar la matèria. Ho ha fet una tinent d’alcalde, Laura Pérez, que, amb tots els respectes, no coneix ningú.

De la mateixa manera que els ciutadans independentistes han fet els deures mil i una vegades donant victòries a l’independentisme a les institucions, anant a mil i una manifestacions i fins i tot guanyant un Estat que els va enviar porres per evitar un referèndum que no va poder evitar, els ciutadans sensibilitzats amb la problemàtica d’habitatge han creat una plataforma que evita desnonaments, l’han posat a ella (primer amb el suport d’Esquerra i el PSC i després amb l’ajuda de l’expulsagitanos de Manuel Valls) al capdavant de l’Ajuntament i han posat una majoria que en deien progressista al Govern de l’Estat. Han fet tot el que se’ls demanava que havien de fer. Són els polítics com Ada Colau, com els polítics independentistes, que no fan la feina.

Si l’statu quo, digue’n Estat, digue’n IBEX 35, digue’n com vulguis, t’imposa uns límits que no permeten garantir uns drets, la teva obligació moral és desobeir-lo amb totes les conseqüències, no demanar-los que facin la teva feina, que és remunerada i no pas poc. Per donar la culpa als bancs i dir que “no pot ser” ja estan els teus votants, que t’han triat perquè facis més que ells i ningú t’hi obligava a presentar-t’hi. I si no vols o no t’hi atreveixes, reconeix que ets un d’ells o entrega el teu càrrec perquè imposin la seva voluntat, que és el que ja fan, però sense intermediaris. Ens sortirà més barat.

Comentaris

  Les xifres no encaixen Desembre 01, 2021 | 21:18
  La ciutat de Barcelona té una població estable des de fa anys de 1 milió i 650 mil habitants aproximadament. Si s'haguessin desnonat 500 mil habitatges, encara que sigui en 15 anys, gairebé tota Barcelona estaria al carrer. Cal explicar millor les coses, no n'hi ha prou de donar xifres al tun tun.
   Junedenc Desembre 01, 2021 | 23:55
   Has pensat que potser hi ha gent que ha estat desnonada 3 o 4 cops?
    Ray Desembre 02, 2021 | 09:33
    Mira, 10 anys son 3640 dies. Si això fos correcte, cada dia durant aquest temps s haurien desnonat 137 persones. Ho veig un pel exagerat.
    Sí, ho he pensat Desembre 02, 2021 | 11:03
    I també que a cada desnonament poden anar al carrer més d'una persona. Les xifres no encaixen.
   Horaci Desembre 02, 2021 | 13:18
   NI QUE NOMÉS FOS 1 FAMÍLIA DESNONADA SENSE RAONS, AQUESTA ALCALDESSA TAN ARREPAPADA HAURIA DE EXPLICAR I CORREGIR LES ACCIONS NO HUMANITÀRIES.
  fat boy Desembre 01, 2021 | 23:28
  Hi havia dos gangsters, Lucky Luciano i "Dutch" Schultz, el primer era un home elegant al qui li agradava la bona vida i que no tenia manies en matar qui fos pero nomes si ho exigien els "bisnis", menyspreava profundament Schultz perque anava mal vestit (amb trajos de set dolars, segons ell) i perque matava simplement perque li agradava matar, la qual cosa atreia l'atencio de la policia i perjudicava els negocis del Luciano, de manera que no va tenir mes remei que liquidar-lo (quan veieu a les pel.licules un mafios al que acaben de matar en un restaurant italia amb estovalles de quadrets blancs i vermells i amb la cara dins d'un plat de spaghetti penseu en el final de Schultz). Pregunta: Qui dels dos es Colau i qui es Valls?.
   Bultaco Desembre 03, 2021 | 14:39
   Colau i Valls no m'encaixen amb aquesta historieta. Però Puigdemont i Junqueras potser sí.
  teix Desembre 02, 2021 | 06:37
  És clar que sí, alcaldessa llorejada dels escraches: la culpa és ben teva
  adolf Desembre 02, 2021 | 07:36
  Si, la solució es proporcionar-lis un habitatge gratis + una renda + sanitat gratis + educació gratis + energia gratis + assistència social + ....i aquí ciutadants treballant de valent amb sous de 950 €.
   Barceloní Desembre 02, 2021 | 12:20
   Totalment d'acord Adolf.
   fat boy Desembre 02, 2021 | 16:28
   I bruts, 950 euros bruts, que s'han de pagar impostos per financar la despesa social.
   Carles Desembre 02, 2021 | 17:22
   Enfrontar els que són pobres i els que estan a la misèria és el que fan les elits. És un error colaborar-hi. Tot forma part del mateix problema.
    fat boy Desembre 02, 2021 | 21:07
    Vaja, i jo que em pensava que hi havia una contradiccio dialectica entre els interessos del proletariat i els del lumpenproletariat. Que baixin Marx, Engels i Lenin i ho vegin.
    La Catalunya tercermundista ara Desembre 03, 2021 | 01:19
    es un error pero pq ajudar a qui ni ell mateix s'ajuda?? tenir fills sense tenir on caure't mort es una irresponsabilitat repugnant. Hi ha una cosa que es diu "centre de planificacio familiar". la Natura us a donat el poder de raonar i de sentit critic, es quelcom inherent a l'home sapiens, no? Pero aixo va mes enlla del que podeu traginar la majoria. Podeu escoltar a Radio Caldes el podcasd d'Area hermetica on surt el Ninyo Becerra on diu que hi ha 3 o 4 generacions d'africants q a Gavatxolandia MAI han fotut brot i que sempre han viscut de la maella social. Sera veritat??? o el "govern nega tot coneixement"???
     fat boy Desembre 03, 2021 | 14:50
     Ui, ui el que has dit. Tota la beateria pijoprogre se't menjara amb patates.
  Viqui Desembre 02, 2021 | 08:53
  Qué tal si en compte de subhastar les propietats que embarga l'administració local, les convertíssin en parc públic d'habitatge. Qué tal si l'administració local en compte d'apujar l'IBI i prou negociés amb els propietaris per reforçar la oferta de lloguers. Qué tal si els Mossos investiguéssin qui són les màfies que controlen els locals buits i els faciliten a famílies que desconeix en el mercat i lleis de lloguer? I perquè no es facilita la documentació als emigrants? Som una societat envellidíssima, els necessitem i ens necessiten. S'ha de ser imbècil per ser racista avui a Europa.
  Ricard Desembre 02, 2021 | 09:33
  Colau sempre s'assabenta de les coses perquè passava per davant. No li pertoca mai fer res. És una maravella diposar de mil·lers de funcionaris, que no han de fer res ja que l'Ajuntament mai no és responsable de res.
  evigomariz@gmail.com Desembre 02, 2021 | 11:24
  ningú amb poder fa cas del clam l dels Ciutadans.... quan tothom s ofegui i no puguin cobrar els seus sous i altres ja serà tant tard que veurem la misseria per tot a les Ciutats no la podran amagar i esperar que vagin morint
  Barceloní Desembre 02, 2021 | 13:01
  Escolta Ada Colau, què nosaltres quan anem a viure en un pis ens demanen, prèvi pagament, la cèdula d'habitabilitat, i si tens un local i el vols reconvertir a vivenda, has de pasar per l'Ajuntament, es a dir per els teus funcionars, pagar, i fer el canvi de servei, de local a vivenda. Perquè no els hi apliqueu a ells???. Sensillament perquè ets una inútil incompatent. Això si fer caritat cristiana pagant els altres d'això si que en saps.
  Luisnomeacuerdo Desembre 02, 2021 | 14:17
  Con un alcalde de orden esto no pasaría, deshaucio y directos al trullo, problema resuelto.
  OK Gal Desembre 02, 2021 | 23:17
  La tal alcadesa només tenia i te interès en ser el nadó en el part, el bebé en el bateig, l’amiga dels desnonats, la còmplice de l’Íbex. No té cap mena d’ètica a part. No li demaneu res més. Els comuns són molt amics del Gal. Si no voleu desnonaments, tants aturats, tanta falta de vivenda decent pels salaris indecents busqueu en un altra banda. En altres polítics o països.
  ciutada del mon Desembre 03, 2021 | 09:48
  i aixo ho diu una paia que junt amb l'espot l'alexande i tarats varios, fan un partidet, i no el votan ni a la seua escala de veins mig esco en tre els 4 de 135 hahahahahaha te collons la cosa, hahahahaha
  bs Desembre 03, 2021 | 12:27
  la colaua, miserable, inútil vividora, mentidera i botiflera individua que mana amb els vots d´un delinqüent, fora ja de l´ajuntament
  Narcís Desembre 03, 2021 | 14:06
  Pilar, permete' m : demana missatge/ comentari d' un servidor enviat ahir .. a hores d' ara ja no sé si ha estat travat per qui d' encarregui o per tu ( seria lleig que així fos o censura pura i dura sense cap mena de raó ! ) ! PD : no pot ser hagi ' traspaperat ' .. verament ho dubto ! Nota : no penso torna'l a fer ( si cobrés ..) ! Anotació al marge: sento aquest actuar del diari .. cada vegada pitjor .. ja sembla un diari més pel que fa a la desconfiança que em produeix el capritx de no publicar comentaris sense faltar al respecte de ningú i, per contra, sí comentaris fatxes, malparlats, ofensius àdhuc bèlics contra allò català !
  Temps ee lladres, politica franquista.colau Desembre 04, 2021 | 07:57
  Barcelona capital mundial d'okupes subvencionats, tots venen aqui, italians a tope, i que siguin UE per poder votar a laCACIQUE COLAU, VOTS COMPRATS AMB DINERS PUBLICS, pur FRANQUISME COMU. I l'oposicio, a part de cobrar un dineral per no fer res de res, que fa? Gratarse la panxa com un maragall venut per erc a euro, lluç passat i podrit

Nou comentari