El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El jutge que entenia Twitter
  • CA

Hi ha un jutge a Barcelona que ha sorprès tothom amb una lliçó de proporcionalitat que haurien de seguir molts dels seus col·legues, la Fiscalia i els Mossos d’Esquadra. Amb diligència i contundència, ha tancat un cas que no s’hauria d’haver obert mai, el conegut popularment com a ‘sumari Canelons’. Es tracta de la macroinvestigació oberta per la policia de la Generalitat arran de denúncies de Vox i entitats ultres contra tuitaires que van criticar la resolució judicial que obligava una escola de Canet de Mar a fer en castellà el 25% de les classes d’un grup de P3. Els Mossos van destinar-hi tants recursos i tantes hores que la Fiscalia es va entusiasmar amb la seva “profusa” investigació.

La policia catalana que arran de l’1-O va tenir comandaments imputats i va ser menystinguda per la judicatura –que va passar a considerar els seus agents sospitosos d’independentisme per no haver apallissat votants del referèndum–, en aquest cas va satisfer àmpliament els desitjos espanyols. Moguts per la pulsió d’esforçar-se perquè el sistema penal de l’Estat els perdonés, els Mossos han fet moltes coses, una de les quals va ser aquesta recerca, que els va portar a identificar 40 tuitaires que, a parer seu, podien haver comès un delicte amb els seus comentaris a Twitter, llançats en uns dies de forta polèmica pel cas de Canet. La piulada criminal més famosa del cas és la que hi dona nom: “Ja tinc preparada la carn de nen castellanoparlant per fer canelons“.

Inicialment, el jutge es va prendre el cas seriosament, fins al punt de separar el gra de la palla i imputar només quatre dels 40 assenyalats per la policia. I va fer saltar totes les alarmes quan va demanar un traductor perquè els imputats parlaven en català i assegurava que no els entenia. Finalment, però, aquest jutge poc sospitós de ser independentista ha deixat la Fiscalia i els Mossos amb un pam de nas amb una interlocutòria que ridiculitza la investigació per excessiva. Sense embuts, qualifica les piulades jutjades de “verborrea pròpia de les xarxes socials” i la broma dels canelons de “trivial metàfora culinària”. Malgrat que no oculta el seu menyspreu literari per les piulades, deixa clar que no veu cap delicte per enlloc i arxiva les imputacions. Amb la seva resolució, el magistrat del cas Canelons demostra que Twitter és una bombolla fàcil de rebentar. Només cal voler-la petar en lloc d’aprofitar ximpleries que s’hi diuen políticament per a martirologis inventats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 26, 2023 | 07:55
    Ricard maig 26, 2023 | 07:55
    En sap greu. No hi estic d'acord. La novetat és que ahir va rebentar la bombolla de Twitter quan els que escriuen són catalans. Quan els comentaris són de castellans xenòfobs referint-se a Catalunya la bombolla sempre ha estat rebentada. A l'inrevés de les mares de déu. Igual. Si és una d'espanyola et processen. Si és una de catalana no passa res. Curiós, oi?
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 26, 2023 | 10:04
      Gonzalo maig 26, 2023 | 10:04
      Pues será porque aqui les gustará que insulten a la moreneta.ay no... Que si el que lo hacía eran "els joglars", entonces si que se enfadaban.
  2. Icona del comentari de: Narcís ( aquest twit .. facècia conseqüència de les bestieses dites per éssers que pul·lulen defora ! ) a maig 26, 2023 | 08:18
    Narcís ( aquest twit .. facècia conseqüència de les bestieses dites per éssers que pul·lulen defora ! ) maig 26, 2023 | 08:18
    Article encertat d'allò més : en lloc d' encausar/ processar qui estomacaren àdhuc contra resolució judicial . . volgueren anar contra policia civilitzada, democràtica i mateix que executaren allò manat ! PD : el magistrat ha estat com ha de ser pel que fa a ' verborrea pròpia ' .. simples pensaments sense més o nyic-nyac/ renyines entre ciutadans !
  3. Icona del comentari de: Guim a maig 26, 2023 | 08:52
    Guim maig 26, 2023 | 08:52
    ¿Si una persona diu, que la premsa de la caverna, tal com actuen contra els catalans, aviat diran que els catalans ens mengem als nens castellans, com feia el diari alemany Der Stürmer sobre els jueus, et porten als tribunals?
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 26, 2023 | 13:07
      Gonzalo maig 26, 2023 | 13:07
      Ya os gustaría...y suerte tenemos que el gas está por las nubes.... Porque menuda banda de supremacistas sois.
      • Icona del comentari de: Guim a maig 26, 2023 | 19:15
        Guim maig 26, 2023 | 19:15
        Escrius des de Laietana?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa