El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sumari Canelons: jutge i fiscal s’alien contra els tuitaires del cas Canet
  • CA

Finalment, el titular del jutjat d’instrucció número 12 de Barcelona ha fet cas del ministeri fiscal i ha obert diligències penals contra quatre tuitaires que van dir la seva sobre el cas Canet. En concret, sobre l’aplicació del 25% del castellà a l’escola Turó del Drac i l’oposició de la Generalitat. Una situació que va despertar un cop més els líders ultraespanyolistes contra la immersió lingüística acusant els docents catalans de, fins i tot, prohibir anar al lavabo als nens si no ho demanaven en català o posar-lis pedres a les motxilles. Les diligències ja es coneixen com el cas Canelons, perquè un dels tuits investigats pels Mossos d’Esquadra, apuntava que ja tenien un nen castellanoparlant a punt per “fer canelons per Nadal”. Un sarcasme en tota regla que el ministeri públic qualifica d’un delicte contra la integritat moral i un delicte de lesió de la dignitat.

El cas arriba després d’una investigació de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra en coordinació amb la fiscalia de delictes d’odi. La policia va investigar fins a una cinquantena de tuitaires. Una investigació que advocats com Josep Rosell o Lluís Gibert, del Grup d’Advocats Independents, que van assistir diversos encartats van qualificar de “prospectiva”. Ara encaren la instrucció del cas basant la defensa en l’ús legítim de la llibertat d’expressió. L’1, el 5 i el 12 de setembre són les dates previstes perquè els investigats passin pel jutjat a declarar. La interlocutòria arriba, casualment, després del compromís de desjudicialització de la política catalana.

“Angoixa, sotsobre i acovardiment”

La interlocutòria del jutge, dictada el passat 18 de juliol i comunicada aquest dijous i a la que ha tingut accés El Món, copia fil per randa la denuncia i els arguments del fiscal molt agressiu amb els encausats. Així indica que els quatre investigats van publicar tuits suposadament “feridors i humiliants” contra la familia de la menor que va reclamar la imposició del 25% de castellà a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, al Maresme. Fins i tot, acusa als quatre que en “represàlia” de la seva petició van “humiliar-los i vexar-los” demanant “‘aïllament de la menor” i la “seva exclusió social pel fet d’exercir el seu dret a utilitzar la llengua castellana”.

En aquest marc, el jutge recull el relat de la fiscalia apuntant que els imputats tenien la intenció de generar a la família “sentiments d’angoixa, sotsobre i acovardiment”. És més, la pretensió era que desistissin de la petició i, de retruc, “servís d’avís a d’altres famílies amb els mateixos plantejaments lingüístics”. Tot un recopilatori d’intencions a través de quatre tuits.

Part de la interlocutòria que obre la investigació del cas Canelons, per l'afer de l'escola de Canet de Mar/Quico Sallés
Part de la interlocutòria que obre la investigació del cas Canelons, per l’afer de l’escola de Canet de Mar/Quico Sallés

Els tuits

El fiscal recull els quatre tuits que serien objecte de delicte. Un que demanava aïllar la menor amb la lletra “Ñ de ñordo” amb què segons el jutge, “usualment s’insulta als espanyols”. Un segon tuit on s’hi llegia el nom de la família i on s’esperonava a un “infern mediàtic” per tal que abandonessin el poble. Un tercer tuit, identificava els pares de la menor com a “colons inadaptats i integristes” i “pares intransigents”. I un quart, on fiscalia admet que és una “befa” però que “cosifica” el “menor castellanoparlant” com “si fos carn per fer canalons”.

De fet, aquest darrer tuit és força “simptompàtic”, segons les defenses consultades per aquest diari, del poc rigor jurídic del cas. Al capdavall, aquest tuitaire feia conya de les “barbaritats” que deien els líders espanyols sobre el tracta que proferien els docents amb els nens que enraonen en castellà. “Era un sarcasme”, indica per la seva banda a l’afectat amb què “escarnia les ximpleries de dir que a Catalunya els nens no podien fer un riu si no ho demanaven en català i d’altres barrabassades”.

Fins a dos anys de presó

Els delictes pels que ara s’investiguen els quatre tuitaires poden suposar fins a dos anys de presó. Per una banda un delicte per lesió de la dignitat per motius discriminatoris de l’article 510 i un contra la integritat moral del 173.1 del Codi Penal. A més, el ministeri públic emfatitza que en acabar la investigació els tuits no s’havien esborrat -ara ho demanen com a mesura cautelar- i que cap d’ells n’ha demanat disculpes.

És curiós que un dels tuitaires denunciats va aconseguir que Twitter retirés un tuit de resposta d’un diputat de Vox al Parlament, Alberto Tarradas, on l’insultava durament, i que en canvi, Fiscalia ni ho mencioni. Per altra banda, a final de la investigació Twitter no ha retirat cap dels tuits denunciats per fiscalia.

Més notícies
Una mare acompanya els seus fills a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, en una imatge d'arxiu | ACN
El TSJC tomba el recurs de les famílies de Canet contra el 25% de castellà
Notícia: El TSJC tomba el recurs de les famílies de Canet contra el 25% de castellà
Comparteix
El tribunal confirma les mesures cautelars i el centre haurà d'aplicar el 25% a una classe de P4 mentre es resol el cas
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El TSJC denega el 25% a un centre per primera vegada gràcies a la nova llei
Notícia: El TSJC denega el 25% a un centre per primera vegada gràcies a la nova llei
Comparteix
Al·lega que és impossible complir la sentència per la nova llei i decret aprovats pel Govern per esquivar el 25%
Les famílies de Canet de Mar, l'advocat Benet Salellas i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, presenten l'estratègia judicial per defensar la immersió lingüística / S.B.
Les famílies de Canet i Òmnium volen ser “l’avantguarda” de la defensa de la immersió
Notícia: Les famílies de Canet i Òmnium volen ser “l’avantguarda” de la defensa de la immersió
Comparteix
Els pares que s'oposen al 25% responen a la demanda amb el suport d'Òmnium per crear jurisprudència contra la "intromissió dels jutges" en el model lingüístic de l'escola
Una pintada a favor de l'escola en català a prop de l'escola del Turó del Drac de Canet de Mar / JAG
Les famílies de Canet porten Carrizosa i Roldan davant dels tribunals
Notícia: Les famílies de Canet porten Carrizosa i Roldan davant dels tribunals
Comparteix
Els acusen d'un presumpte delicte d'injúries i calúmnies per les seves declaracions sobre la polèmica del 25%

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a juliol 29, 2022 | 10:35
    Manel juliol 29, 2022 | 10:35
    Dons jo amb cago amb la familia franquista, i els desitjo la pitjor vida que puguin tenir.
  2. Icona del comentari de: Ricard a juliol 29, 2022 | 12:17
    Ricard juliol 29, 2022 | 12:17
    Twits de castellans, medalla segura. Twits de catalans, condemna segura.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 30, 2022 | 19:36
      Pere Llimonera i Citronell juliol 30, 2022 | 19:36
      ... Calma... No soltéis animaladas, como de costumbre... Reflexionad y dejaos guiar por la razón y el Espíritu Democrático; y veréis lo errados que estáis los que soltáis exabruptos y vejaciones a todas horas en contra de una educación en la 'Escola' igualitaria, justa y Democrática para todos, y en contra de todos los catalanes que con animo de colaboración Democrática la promueven... Apa, Adéu!
  3. Icona del comentari de: MHP a juliol 29, 2022 | 12:37
    MHP juliol 29, 2022 | 12:37
    A qulsevol pais normal, això que van fer aquests feixistes de Canet, asenyalant a la familia que va demanar aplicar el seu dret, no hi hauria cap discusió per ser jutjats. A Catalunya es trepitgen continuament els drets dels no adscrits al "movimiento nacional" i, de vegades, no pasa res. Molt bé pel jutge, a judici aquest impresentables feixistes.
    • Icona del comentari de: María Teresa a setembre 03, 2022 | 11:36
      María Teresa setembre 03, 2022 | 11:36
      Espanya molt que algú pugui proposar que s'assenyali, és margini i es faci objecte de befa a una criatureta possant-li una Ñ; però encara espanta més que tanta gent ho defensi. Molt bé, els mossos, per evitar el buiylling als infants!
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 29, 2022 | 13:01
    Doctor Strangelove juliol 29, 2022 | 13:01
    Tot el pès de la llei contra aquells que intimiden, vexen i amenacen als altres! Doc.
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 29, 2022 | 13:11
    Luisnomeacuerdo juliol 29, 2022 | 13:11
    Bajo esa sonrisa solo se esconde odio supremacismo y racismo a borbotones, ya lo hicisteis ayer en la puerta del parlamento de la región catalana.
    • Icona del comentari de: Independència a juliol 30, 2022 | 20:10
      Independència juliol 30, 2022 | 20:10
      afortunadamente ser o no una nación no depende de ninguna ley española, de ningun juez ni politico ni de los nacionalistas españoles como tu.
  6. Icona del comentari de: ton c. a juliol 29, 2022 | 15:49
    ton c. juliol 29, 2022 | 15:49
    pobre de mi, i jo que pensaba que jutge i fiscal eren el mateix, és recent aixó o ho ha estat sempre?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa