L’estratègia judicial de Puigdemont i la taula de diàleg: dues cares del mateix autonomisme

"De la mateixa manera que Esquerra Republicana utilitza les expectatives en la taula de diàleg per enterrar el líder de Junts Per Catalunya, Puigdemont utilitza el seu periple per Europa per erosionar Esquerra Republicana"

Un dels paranys en què molts independentistes hem caigut és a comparar Espanya amb una dictadura. Això implícitament significa que tenim dret a separar-nos de la resta de l’Estat en la mida que aquest sigui d’una determinada manera, per la qual cosa, sempre hi haurà una barrera a la independència mentre hi hagi democràcies amb uns estàndards pitjors que els d’Espanya, com els Estats Units, França, Itàlia, Portugal, Bèlgica o Lituània.

Tenim dret a la independència en la mida que hi ha una població concentrada en un territori sotmesa al que decideixen el seu nom, la població d’un altre territori que, entre d’altres, en reben un benefici econòmic que no permeten gestionar i imposen la seva llengua i la seva cultura a l’existent. Punt. Aquest dret no el garantirà ningú: ni Espanya, el territori que es beneficia del fet de no garantir-lo, ni la comunitat europea o internacional, que no estan interessades a priori a posar-se Espanya en contra sense veure’n un benefici, que només veuran un cop els fets ja estiguin consumats i vegin que no hi ha marxa enrere com ha passat fins ara. Cal recordar que no hi ha cap ens amb poder coercitiu que pugui assegurar l’aplicació d’una mesura a un país concret. Per moltes unions europees que hi hagi, cada país és sobirà.

En aquest sentit, el fet que el president Carles Puigdemont provoqui una detenció en obediència a una suposada euroordre d’Espanya a tots i cadascun dels països de la Unió Europea i en surti lliure no beneficia en res la causa independentista. L’única victòria possible en aquesta estratègia judicial és allò tan suat de deixar en evidència Espanya aconseguint una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans en què es reconegui que l’Estat ha vulnerat els drets del president, que l’Estat col·leccionarà com ho fan països que n’acumulen més dins de la mateixa Unió Europea, com ara Polònia, Grècia, Bulgària o Hongria, i també fora, com ara Turquia, Rússia o Ucraïna. Amb una mica de sort quan això passi podrà tornar a Catalunya (si no inventen un nou delicte on implicar-lo que torni la peregrinació judicial al punt de partida), on els catalans seguirem essent espanyols i demanarem majoritàriament la independència, com es va demostrar al referèndum de 2017 que ells mateixos van desobeir.

Com que això no ho sé jo perquè sóc molt llesta sinó perquè és evident, i per això quan ho vaig demanar en directe a TV3 fa uns mesos a Gonzalo Boye ell i la seva companya Isabel Elbal van intentar caricaturitzar la meva pregunta a les xarxes afirmant que els preguntava si hi ha cap tribunal que declari independències com si els seus mateixos clients no estiguessin intentant fer implícit això mateix, que aquesta estratègia acaba amb la independència, hem de concloure la intenció de Puigdemont és una altra. De la mateixa manera que Esquerra Republicana utilitza les expectatives en la taula de diàleg per enterrar el líder de Junts Per Catalunya, Puigdemont utilitza el seu periple per Europa per erosionar Esquerra Republicana. I això, ho saps tu, ho sé jo, ho sap tothom, es diu disputar-se l’hegemonia autonòmica, no lluitar per la independència.

L’única diferència entre uns i altres és que l’estratègia de Puigdemont fa trempar, perquè ridiculitza Espanya, com els esclaus que se’n riuen de l’amo perquè no se’n poden alliberar i és l’únic que poden fer. Però a mi em deprimeix encara més que Esquerra intentant defensar, com si algú s’ho cregués, que té algun sentit dialogar amb el govern d’Espanya afirmant alhora que el deep state que suposadament és qui persegueix Puigdemont va per lliure, quan és absurd dialogar amb qui consideres que no té el poder. Perquè si el teu rival ho fa tot del revés, com passa amb Espanya, i tu no fas el més mínim intent per enfonsar-lo, com passaria si Puigdemont deixés d’arriscar-se a ser extraditat finalment a canvi de res i entrés a Espanya amb un milió de persones protegint-lo (només cal comptar, com a mínim, amb els seus votants) per declarar la independència, aleshores ets molt més ridícul que ell.

La batalla entre Puigdemont i Junqueras és la de sempre, la que han protagonitzat convergents i republicans (que sempre s’han odiat a mort) des de fa un munt d’anys: la de presentar-se cadascú a ell mateix a Catalunya com l’alternativa inevitable perquè l’Estat no ens acabi d’esclafar, mentre a Madrid es presenten com l’única solució perquè seguim ben espanyols i sense llençar ni un paper a terra. Això és el que van fer Pujol i Duran i Lleida trenta anys. Amb la diferència que ara a Espanya ens han vist les cartes, i caldrà pagar un preu molt més alt per arribar a generar conflicte (perquè sense conflicte no hi ha problema, i sense problema no hi ha independència).

I ja podem anar demanant unitat o que canviïn de rumb, que només ho faran quan no fer-ho els surti car. Com per exemple, que la gent no els voti a cap dels dos. Si seguim regalant-los el vot perquè no governin els unionistes, evidentment, entendran que no han de canviar mai d’estratègia perquè aquesta ja els va bé.

Comentaris

  LlunyDeCat 30/09/2021 3:21 am
  Molt bona anàlisi. No trigarà pas gaire a esdevenir evident per a molts Catalans. A Vilaweb (en Partal i la resta) ja hom pot llegir entre línies aquests plantejaments però encara consideren "estratègic" la lluita judicial a Europa. L'article diu i té raó, que els Espanyols podrien inventar-se un altre delicte contra en Puigdemont quan la justícia europea obligui Espanya a deixar-lo entrar. Però l'article reflecteix una situació molt greu a CAT: la incompetència i la deshonestedat de la majoria de líders d'ERC i e JXCAT. No varen pas executar el mandat del 1-O-2017 i fins i tot en Junqueras desaparegué del mapa. No volien pas fer la independència i la reeixida del referèndum i el resultat els sorprengué. No eren ni són pas el lideratge d'un nou Estat Independent. Però els Catalans continuen regalant-los els vots.
  Red Baron 30/09/2021 4:34 am
  10 punts Pilar. Som allà on la gent vota.
  Red Baron 30/09/2021 4:38 am
  Votem amb clau de partit no en clau d'independència. Si el marc mental del elector independentista és erroni. el resultat és erroni
  Dijous 30/09/2021 7:55 am
  No m'ha convençut aquest article.
  La distància és enorme, però la teva mirada curta 30/09/2021 8:13 am
  L'1-O es van aturar les càrregues per la intervenció d'Europa. Espanya està econòmicament en mans de la UE i en la mesura que aquesta pugui desactivar la repressió pel fet de votar, obrirà camí. El que fa Puigdemont és evident que està ajudant a que la UE s'acabi posicionant de forma més ferma. Això és acció. La taula és passivitat. Aquest cop no et compro l'article ni-ni.
   Pippen 30/09/2021 9:23 am
   Ja, ja, ja… a Europa Puidemlnt, Catalunya i Espanya…lo importen tant con a la Carracelas l’ independencia.. RES. Deixeu les drogiueswi a currar.. que hi ha un pais que aixecar…
   Gonzalo 30/09/2021 1:49 pm
   Eso te lo dijo la Merkel justo después de que se tomase el café con las pastitas, no? Ningún país, repito por si algún abducido no lo ha leído bien, ningún país puede interferir en asuntos internos de otro país. Y fijaros que cuando se han pronunciado ha sido para posicionarse del lado de la legalidad constitucional española.
    ¿Eso te lo dijo uno de los policias a los que espias? 30/09/2021 7:58 pm
    Los de Rambla de los Hijos de Mil Putas, 74?
    La UE os vapulea cuando le da la gana 30/09/2021 10:05 pm
    No me seas imbécil, españolito hambruno. ¿O ya no te acuerdas del cambio urgente de tu mierda de constitución que los hombres de negro os obligaron a hacer? Vais con el mondadientes por la calle como si os comierais el mundo cuando no sois más que unos matados acomplejados.
  Airausu 30/09/2021 8:16 am
  4 anys que na Carracelas porta omplint-se les butxaques i encara no s'ha dignat a informar-se de que va l'estratègia jurídica de l'exili, cosa que qualsevol persona amb una mica de interés per resoldre el conflicte ja ha fet milers de cops i això que no som "periodistes"... Per què no s'informa? Per què desinforma? Per què intoxica? Na Carracelas també ens hauria d'explicar com té més quota de pantalla als mitjans ella sola que el President legítim de CAT, o per què el Professor Cotarelo està vetat pel Comissari Sergi Sol i ella no. Té a veure que quan arriben eleccions na Carracelas acaba demanant el vot per Erc? Quan algún hooligan d'Erc s'ha encarat amb ella a twitter, ella l'ha amenaçat amb parlar amb algú de la cúpula d'Erc i el hooligan s'ha disculpat públicament. Per pensar-hi.
  Regal 30/09/2021 9:00 am
  Estàndards pitjors que els de Ñ: militars colpistes i criminals, manant directament 40 anys i al 70% actualment; justícia de part i corrupta interessada en els bitllets; PSOE-gal- monàrquic-segrestadors de polítics... Progrés que va de viure amb un sou a no arribar amb dos sous. Nens aparcats i retinguts en escoles durant 15 anys mínim. Progrés sabent que per uns anys de natalitat superior, coneguda de fa anys, molt previsible alhora de calcular pensions i estalvi (que els govern els regalen perquè se’ls fumin els bancs) A occident hi res pitjor? A USA la poli mata, però també la gent armada (però van entrar desarmats al Capitol)... alguns semblants o pitjors en algun aspecte, pitjor impossible a occident en conjunt. OK, el de Brussel·les pot tornar i té molta gent, però llavors els de in Love amb el Montilla s’exiliaran a Mad?
  Narcís 30/09/2021 10:04 am
  L' autora està de broma, no? Què diu, que en MHP Puigdemont sigui ' segrestat ' per aquest estat ? Què diu, que l' ànsia d' en MHP Puigdemont no n' és tornar a ca seva amb sa família, amb sa gent/ compatriotes, al seu poble/ ciutat, a sa terra, a sa nació, que sí fúmer ERC o partit quin fos ? PD: hi hagi una ' insurrecció popular ' ( fos només de llurs votants ) tot armant un sagramental . . . i ?
  Raw 30/09/2021 10:20 am
  Ho sento, no m'agraden les mitges tintes, "la culpa és dels dos per igual i punt" , buf... És interessant que esmentis altres països q col.leccionen incompliments com España i no passa res, un punt a favor teu, això ens hauria d despertar d la inocència, però d'aquí a dir q no serveixen per a res les victòries judicials em sembla esbiaixat. Són ajudes molt importants tot i q per sí soles no són suficients. Ignoro quins motius tens per no acceptar-ho. D'altre banda pixes clarament fora d test quan situes l'estratègia judicial d'en Puigdemont com un intent d'erosionar Aragonès, per irrisori (i tendenciós) no val la pena ni debatir-t'ho. Tot plegat una llàstima, com et deia l'article té punts interessants, però t'entestes a espatllar-lo.
  Charles de secondat 30/09/2021 10:27 am
  España no necessita ningú per posar-se en evidència. Ho fa tota soleta. I el MH President Puigdemont el que fa es el que faria qualsevol perseguit per una justícia que , quan es l'espanyola, esdevé un oxímoron.
  POLITICS D'ENGREIX I BONA PANXA inflada per Ferrovial 30/09/2021 2:04 pm
  No sé quina diferencia hi ha entre un Lamban i un Aragones. Son el mateix, exactament el mateix, uns MENJANOMINES. PAGUEM IMPOSTOS PER MANTENIR GOLFOS I BARRUTS.
  Maria 30/09/2021 4:39 pm
  Aquesta dona és més ruc que feta d'encàrrec. Sempre dubto si és dels Colaus-Comuns o de les arrimades-ciudadanos, amb els seus posats suposadament raficals. Però d'anàlisi política no en sap ni un borrall!.
  Doctor Strangelove 30/09/2021 5:04 pm
  Aquesta senyora podria entrar fàcilment a les llistes de ERC. I aquí ho deixo. Doc.
  BondiaCatalunya 30/09/2021 9:43 pm
  Mai ningú ha plantejat que cap tribunal europeu ens declari la independència. Això no treu que pot ser molt útil el que en surti (més del TJUE que no pas del TEDH). Pel que fa a la utilitat de deixar de votar els actuals partits, completament d'acord. El problema és que en necessitem un de nou a qui votar.
  Objectius 01/10/2021 7:40 am
  Què vol CArravelas? Aclarir o confondre? No es defineix. Encén totes les posicions.Per tant és un bon producte mediàtic. Per mi va a confondre. Passo de discutir-li el fons i la forma és pur teatre.
  Realitat 01/10/2021 11:25 pm
  L'estrategia d'en Puigdemont no ajuda en RES a l'independencia de Catalunya, algú ho havia de dir. Com a molt d'aqui a uns anys tindrem alguna petita sentencia que no obligarà a res a espanya i que es passaran pel folre, mentrestant només ens distreu de l'objectiu.
  Girona 02/10/2021 5:47 am
  Noia, quin article més mal argumentat. Si us plau, ja sabem que és un article d'opinió, però informa-te'n una mica millor. Sembla fet a mida per reduir, sinó fer desaparéixer, els riscos que corre Puigdemont i les victòries a països de la UE, fent-los prendre decisions que quatre anys enrere preferien no haver de prendre i/o expressar en públic. Això sol ens portarà a la independència, probablement no. Ara bé, comparar aquesta estratègia amb la de les taules de negociació, és absurd. Més que res perquè abans de l'1 O tothom va sentir els d'ERC proclamar urbi et orbi que era IMPOSSIBLE pactar amb l'estat espanyol, que sempre mentien, que mai no complien cap promesa, que ells mai no claudicarien bla,bla,bla. I ara fan allò del peix al cove, però molt pitjor que en Pujol, perdent fins i tot la immersió lingüística a les escoles. Au va! Ens ha costat dos o tres anys, però a molts ex-votants ens ha caigut la bena dels ulls. Quina decepció. De polítics i de periodistes com vostè.
  No hi ha per on agafar aquest escrit 02/10/2021 9:16 am
  Per fer caure una cosa aquesta primer s'ha d'afeblir. Es pot fer des de dins o des de fora. O de dins i de fora al mateix temps. Que l'estratègia de Puigdemont erosiona l'estat des de fora és innegable. Que la taula de diàleg no només no erosiona, sinó que apuntala el "gobierno de la nación [española]" també és innegable. A partir d'aquí tota comparació és pura estultícia.
  botijero 02/10/2021 6:07 pm
  articulo de consumo , copia y pega , podría estar firmado por colau, Carrizosa, coscu o cualquiera de los muchos majaderos/poltroneros del espectro "sottogoverno" .
  Octubrista 02/10/2021 7:35 pm
  Em sembla que la Pilar pixa fora del test. Si no fos pels exiliats i la seva estratègia de informar al món de la nostra situació (la única estratègia judicial de Puigdemont és defensiva contra l'agressió espanyola), la imatge internacional de la nostra situació colonial seria la d'una bassa d'oli. És injust i no té cap base afirmar que Puigdemont viatja per erosionar ERC, en tot cas, el que erosiona ERC és el l'acceptació de Junqueras del nomenament com a virrei de Catalunya per part d'Espanya a canvi d'enterrar el 1-O i, certament, el coneixement per part de la comunitat internacional de la situació de Catalunya, fruit del treball de l'exili, erosiona tots els que volen tornar a l'autonomisme, siguin d'ERC, del sector autonomista de JUNTS o del PDeCAT

Nou comentari