El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El català en mans de la Germandat de la Bandera Blanca

El debat electoral de RTVE de diumenge va ser una fantàstica lliçó de nacionalisme d’estat. El presentador, Xabier Fortes, va fer de detonant: va proposar que el debat fos en castellà perquè, en paraules seves, l’estava veient tot Espanya. A partir d’aquell moment, els candidats independentistes van fer el debat en català i els candidats contraris a la independència, incloent En Comú Podem, el van fer en castellà. Jéssica Albiach, també protagonitzant una genial metàfora del paper de la seva formació política en la defensa de la llengua catalana, va començar en castellà, però poc després va anar canviant d’idioma depenent del candidat a qui s’adreçava, i a Salvador Illa, que va mantenir el castellà, se li escapava alguna frase que s’acabava autocorregint. Poc després, la socialista catalana Sonia Guerra, reblava el clau a Twitter titllant de provincià i maleducat parlar la llengua del país a on et presentes a eleccions, i parlar castellà ho qualificava de “finestra d’oportunitat”.

En aquest cas, sortosament, els candidats independentistes no van entrar al joc, en què els límits de l’educació i el cosmopolitisme no els marca el món, on per cert també prima la ficció que et pots entendre amb tothom en anglès (generada per l’hegemonia dels Estats Units), sinó la nació espanyola. I les minories, si no s’avenen a una assimilació cultural, són titllades d’endarrerides. 

Malauradament, però, aquesta posició dels partits que asseguren defensar la llengua és anecdòtica, i fins i tot contradictòria en el si d’un discurs que precisament incideix a fer-nos creure que som massa febles per defensar-nos d’Espanya. Per això asseguren que hem de teixir aliances, sigui amb altres països de la Unió Europea, com fa Junts Per Catalunya, o altres pobles d’Espanya, com fan Esquerra i la CUP, per això no podem declarar la independència demà mateix, que és l’única forma de fer tot allò que permet protegir una llengua que té un estat en contra (començant per la legislació), i per això ni tan sols utilitzem el Congrés dels Diputats, on Catalunya no hi té cap influència real, perquè ens treguin cada dia, si cal a la força, del faristol perquè ens neguem a canviar la nostra llengua per una d’imposada. 

Perquè sí, no cal remetre’s al franquisme, a Primo de Rivera o als Decrets de Nova Planta per recordar que el castellà és una llengua imposada. El 2003, el text estatutari que va sortir del Parlament, amb una amplíssima majoria (120 contra 15), establia que la llengua de Catalunya és el català, abans de ser retallat unilateralment per Espanya amb l’ajut de Convergència i Unió.

El que és més greu de tot és que tots els partits independentistes, que es presenten a eleccions amb l’estratègia compartida de postposar l’única arma que tenim per protegir-nos de l’assimilació espanyola, la declaració unilateral d’independència, perquè ens volen fer creure que no es pot, que som febles, que no podem sols, que hem de tenir la complicitat de l’enemic, és a dir, la seva clemència, han estès els seus tentacles a tota iniciativa o institució influent per fitxar-les a la Germandat de la Bandera Blanca, o el Sindicat de la Rendició.

Així, una institució com Òmnium Cultural, amb més de 180.000 socis, que té entre els seus objectius fundacionals “el foment, el desenvolupament i la defensa de la llengua i de la cultura catalanes en tots els àmbits (…) i també davant de les institucions, organismes i entitats públiques o privades quan escaigui”, ha renunciat a lliurar la guerra cultural que ha intensificat Espanya després d’haver-li demostrat que el nostre límit en la defensa efectiva dels nostres drets (els discursos amb cara d’enfadats no entren en aquesta consideració) són la presó i l’exili. Per això ara tenen en la seva agenda (literalment, es pot consultar aquí) un aparador de la rendició, on només existeix l’amnistia i ajudar els espanyols en el derrocament de la monarquia espanyola i han incorporat a la seva junta directiva dos còmplices d’aquesta capitulació als mitjans de comunicació: la periodista Mònica Terribas i el politòleg Jordi Muñoz.

Sense partits polítics ni institucions culturals que aspirin a ser un problema de veritat, l’únic que podem fer la societat civil és sostenir el català a nivell individual, en una evolució moderna de la repressió lingüística de la dictadura, corregint els nostres fills quan es passen al castellà per expressar-se perquè és el que parlen a escola, prioritzant els pocs continguts audiovisuals que hi ha a internet (perquè a TV3 progressivament es va parlant més castellà que a Segovia) i lluitant per eradicar la idea que tan profundament tenim arrelada que no canviar la llengua amb el dependent que t’està atenent en castellà a la gasolinera és maleducat i no a l’inrevés.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jo mateix. a febrer 04, 2021 | 00:35
  Jo mateix. febrer 04, 2021 | 00:35
  Es molt facil nois, jo no parlare mai més en castella fins que Catalunya no sia independent. I si hi ha algu que no me entiende doncs a cagar a la via. Nota: si viatjo a Sudamerica "la cosa canvia" :-)
  • Icona del comentari de: Cardem el camp a febrer 04, 2021 | 18:58
   Cardem el camp febrer 04, 2021 | 18:58
   Fa 2 anys que ho practico i més content que in gínjol. A Sudamèrica els van prendre la llengua com ens la volen prendre a nosaltres
   • Icona del comentari de: Joco a febrer 05, 2021 | 01:11
    Joco febrer 05, 2021 | 01:11
    No te lo crees ni tu
  • Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a febrer 04, 2021 | 21:00
   Tripartit no, gràcies febrer 04, 2021 | 21:00
   I no us oblideu de fer boicot a tots els establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país. Això té un efecte multiplicador: si els inadaptats se'n adonen que no parlar la llengua del país els fa perdre oportunitats, l'aprendran, si els comerciants se'n adonen que perden vendes per haver llogat un dependent inadaptat, exigiran el coneixement de la llengua als candidats abans de contractar-los.
   84
   Icona de dislike al comentari de: Tripartit no, gràcies a febrer 04, 2021 | 21:00 74
   Respon
 2. Icona del comentari de: Estratègia d'Estat a febrer 04, 2021 | 08:45
  Estratègia d'Estat febrer 04, 2021 | 08:45
  La política lingüística supremacista no correspon a cap partit o institució particular de l'Estat espanyol, sinó que és una estratègia institucional. I no perquè governin el PSOE-Podemos o el Partit de la mare del Tano l'estratègia canviarà, atès que forma part de les linies mestres de l'Estat, igual que reclamar Gibraltar, o qualsevol dels preceptes de política exterior vers això o allò. A veure si algú dins el sistema polític català finalment pren consciència, acabar amb la llengua i cultura catalana és una estratègia d'Estat.
 3. Icona del comentari de: LlunyDeCat a febrer 04, 2021 | 10:37
  LlunyDeCat febrer 04, 2021 | 10:37
  A finals dels 70 el sociolingüista Lluís Vicent Aracil deia sempre que no hi ha pas guerra entre llengües sinó entre les nacions que les parlaven. L'anàlisi de l'article és perfecta amb una remarca: allò que cal defensar no és pas la llengua catalana, sinó els Catalans. Defensar els Catalans no s'ha fet pas mai a CAT (ni a la resta dels PPCC) per cap govern de la Generalitat. Feu l'anàlisi incorrecta. Durant 42 anys la Generalitat i el Parlament a tancat els ulls a totes les humiliacions i agressions als Catalans per llur exigència a parlar i a ésser atesos en Català. El resultat és la catàstrofe sociolingüística actual.
 4. Icona del comentari de: LlunyDeCat a febrer 04, 2021 | 10:48
  LlunyDeCat febrer 04, 2021 | 10:48
  Ni el Parlament ni la Generalitat feren pas mai una política lingüística adreçada a retornar a la llengua catalana allò que la Invasió Militar i Colonial dels Espanyols i llurs descendents va fer perdre. Només es concentraren en la Immersió Lingüística a les Escoles i a TV3. I ja tots sabem el resultat catastròfic actual: una majoria de Catalans menysprea llur pròpia llengua i troben normal l'espanyolització social ja massiva que podem veure a la web del Món amb tots els comentaris dels Colons i Ocupants Espanyols i en Espanyol. Fins que els Catalans no facin un boicot total als Espanyols i a llur llengua no assoliran mai la Independència.
 5. Icona del comentari de: Ricard a febrer 04, 2021 | 11:06
  Ricard febrer 04, 2021 | 11:06
  No sé perquè en dieu Espanya quan és Castella. No sé perquè no es denuncia el racisme castellanista d'emprar el castellà en els debats electorals catalans per fomentar comunitats nacionals diferents i fer-les enfrontar tot seguit. Tan nociu és un castellanista com un gihadista creant guetos.
  • Icona del comentari de: Cardem el camp a febrer 04, 2021 | 18:54
   Cardem el camp febrer 04, 2021 | 18:54
   Perquè "Espanya" és la marca blanca que Castella va adoptar quan encara tenien fums imperials. Ara és una simple guingueta de delinqüència organitzada que es fa passar per nació.
  • Icona del comentari de: Ramon a febrer 04, 2021 | 20:18
   Ramon febrer 04, 2021 | 20:18
   Diem Espanya i odiem Espanya perquè aquest és el nom que es fa dir el nostre enemic nacional, el nom amb el que s'identifiquen els nostres enemics i el nom pel que tothom coneix el nostre enemic, que efectivament segles enrere es deia Castella. Anar ara nosaltres tant pel món com a Catalunya mateix amb el discurs que també som espanyols però que en un altre sentit, no nacional, de la paraula Espanya seria embolicar la troca, no ens entendrien ni dins, ni fora.
 6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 04, 2021 | 11:27
  Luisnomeacuerdo febrer 04, 2021 | 11:27
  Por suerte este dialecto de patio de colegio va s desaparecer gracias al trabajo de los fascistas independentistas y colaboradores apesedebrados como esta pava y estos medios de la madriguera groc.
  1819
  Icona de dislike al comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 04, 2021 | 11:27 606
  Respon
  • Icona del comentari de: Fuck spain a febrer 04, 2021 | 12:47
   Fuck spain febrer 04, 2021 | 12:47
   Porteu dient això tants anys que ja avorreix?
  • Icona del comentari de: Luisa Falçllarga a febrer 06, 2021 | 08:24
   Luisa Falçllarga febrer 06, 2021 | 08:24
   No es que no te acuerdes, es nunca lo has conocido.
 7. Icona del comentari de: Narcís a febrer 04, 2021 | 12:26
  Narcís febrer 04, 2021 | 12:26
  1. Cosmopolitisme i educació n' és parlar cadascú sa llengua i sinó hom demani amb humilitat interlocutor la canviï ! I 2. Una cosa n'és dominar llengua estrangera o forana per sa incidència internacional i d' avançada o desenvolupament àdhuc de democràcia ..i altra sigui llengua sub i de sang! PD: com digué català que no recordo ' si una llengua no n'és útil i necessària, es perd ' i això no podem pas permetre-ho , òbviament !
 8. Icona del comentari de: LlunyDeCat a febrer 04, 2021 | 12:26
  LlunyDeCat febrer 04, 2021 | 12:26
  Per què els Catalans no fan pas com els Flamencs a Flandres ? Rebutgen parlar Francès malgrat que l'estudien a l'escola. La Flandres és ja independent psicològicament perquè s'han enfrontat des dels 60 al domini francòfon. Només els vells flamencs accepten parlar francès i fa uns anys ho varen comprovar jornalistes del diari suís Le Temps. El boicot total, intensiu a la llengua dels Espanyols és l'arma letal per fer-los fora de la nostra terra. I fer-los fora és el que significa la Independènca. Com els Irish foteren fora els British de gran part de llur territori. Enceteu el boicot no llegint pas els comentaris dels Espanyols a aquesta web. Ignoreu-los !
  • Icona del comentari de: Ot Vilamanya a febrer 05, 2021 | 01:07
   Ot Vilamanya febrer 05, 2021 | 01:07
   Apropa’t a Catalunya i ajuda’ s. calen veus potents com la teva per assolir la independència. Mort als colons.
   • Icona del comentari de: Lenin a febrer 05, 2021 | 01:09
    Lenin febrer 05, 2021 | 01:09
    Però que dius fill de puta Nazi
    • Icona del comentari de: Dani a febrer 05, 2021 | 10:01
     Dani febrer 05, 2021 | 10:01
     La señora está destila ún poco de odio, espero que en su empresa no acepte dinero de nadie que lleve DNI español, o para eso sí es bueno España, en fin los independentistas no DNA para más.
     11
     Icona de dislike al comentari de: Dani a febrer 05, 2021 | 10:01 44
     Respon
 9. Icona del comentari de: L'article no té cap sentit, rapaciña Pilarica a febrer 04, 2021 | 15:38
  L'article no té cap sentit, rapaciña Pilarica febrer 04, 2021 | 15:38
  Els comentaris dels lectors encara menys.
  11
  Icona de dislike al comentari de: L'article no té cap sentit, rapaciña Pilarica a febrer 04, 2021 | 15:38 37
  Respon
 10. Icona del comentari de: Octubrista a febrer 04, 2021 | 18:43
  Octubrista febrer 04, 2021 | 18:43
  Article fantàstic. La deserció d'Òmnium en la defensa de la llengua, fruit de la infiltració per part d'ERC, dol profundament a tots els que d'una manera o altra hi hem col·laborat. Em vaig donar de baixa el dia que en un acte polític organitzat per Omnium vaig veure uns cartells en la llengua dels colonitzadors. També coincideixo amb la senyora Carracelas en que els polítics catalans que diuen que són independentistes i que van al "Congreso" a humiliar-se i humiliar-nos a tots parlant la llengua dels castellans. No votaré en aquesta ni cap altres eleccions cap partit dels que hi van, que no es comprometi a abandonar-lo el o a intervenir exclusivament en català fins que els fotin fora.
  87
  Icona de dislike al comentari de: Octubrista a febrer 04, 2021 | 18:43 36
  Respon
 11. Icona del comentari de: Ramon a febrer 04, 2021 | 20:15
  Ramon febrer 04, 2021 | 20:15
  Vaig fer molt bé fent-ne soci d'Òmnium fa molts, molts anys. I també he fet molt bé esborrant-me'n ara (massa que vaig trigar a fer-ho). I segona, no cal ser independentista per defensar la llengua dels catalans. N'hi ha prou amb ser catalanista. Eren més defensors del català fins i tot algun català franquista que l'actual ERC.
  53
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 04, 2021 | 20:15 35
  Respon
 12. Icona del comentari de: Ramon a febrer 04, 2021 | 20:28
  Ramon febrer 04, 2021 | 20:28
  Es podria opinar, discutir, si Òmnium hi tenia dret a mobilitzar l'independentisme. Algun soci podria argumentar que la raó de ser de l'entitat era la defensa del català davant la interferència, l'agressió, la substitució intencionada per part del castellà. No pas la independència. I òbviament cabria replicar que l'estat propi és la millor manera de defensar la llengua. Sobretot quan l'estat del que formes part és tan malabèstia com Espanya. El que no es pot ni discutir és que Òmnium ha abandonat la defensa de la llengua, sort en tenim, de Plataforma per la Llengua, ha abandonat la defensa del català i en canvi es dedica a causes com per exemple la defensa de la violència okupa com a conseqüència lògica i inevitable de la desgràcia que l'entitat caigués en grapes de l'actual i mil vegades maleïda ERC.
 13. Icona del comentari de: PItxolí a febrer 04, 2021 | 20:49
  PItxolí febrer 04, 2021 | 20:49
  "...la socialista catalana Sonia Guerra..." No, Pilar, que aquesta senyora és "ciudadana".
  • Icona del comentari de: Pitxolí a febrer 04, 2021 | 20:50
   Pitxolí febrer 04, 2021 | 20:50
   Perdó, crec que m'he confós de "Sonia"
 14. Icona del comentari de: Octubrista a febrer 04, 2021 | 22:09
  Octubrista febrer 04, 2021 | 22:09
  La Muriel Casals mai hagués permès que Omnium abandonés la defensa de la llengua i es convertís en el que és avui, ni crec que en Cuixart tampoc si no hagués estat empresonat. En Mauri l'he sentit més d'un cop fent declaracions en la llengua colonial als periodistes.
  63
  Icona de dislike al comentari de: Octubrista a febrer 04, 2021 | 22:09 26
  Respon
  • Icona del comentari de: Ramon a febrer 05, 2021 | 00:13
   Ramon febrer 05, 2021 | 00:13
   No ho tinc tan clar. Òmnium cau en grapes d'aquesta maleïda ERC que considera la castellanització quelcom que hem de viure-ho "no amb resignació sinó amb alegria" amb Jordi Porta o sigui abans de la Muriel.
  • Icona del comentari de: Octubrista real a febrer 05, 2021 | 01:04
   Octubrista real febrer 05, 2021 | 01:04
   Estàs malalt?
   10
   Icona de dislike al comentari de: Octubrista real a febrer 05, 2021 | 01:04 10
   Respon
 15. Icona del comentari de: David. a febrer 05, 2021 | 18:53
  David. febrer 05, 2021 | 18:53
  La trista realitat és que el català és una llengua ja tocada de mort i a la que li queden 25-30 anys. Exemples propers els tenim a Perpinyà, les Illes i València. Com podem esperar que els nostres polítics facin possible la independència si ni tan sols tenen valor o interès en fer complir per exemple l'obligatorietat (teòrica) del català com a llengua vehicular a l'ESO? I polítics que s'estan carregant TV3 en comptes d'ajudar a crear plataformes d'streaming en la nostra llengua?
  33
  Icona de dislike al comentari de: David. a febrer 05, 2021 | 18:53 11
  Respon
  • Icona del comentari de: Guillem a febrer 06, 2021 | 02:37
   Guillem febrer 06, 2021 | 02:37
   L'error és creure que "algú ens ho ha de fer". Ho hem de fer nosaltres, nosaltres som els que salvarem o enterrarem la llengua, depèn de la nostra actitud en cada moment, en el dia a dia. I sí, també hem de saber triar els polítics i exigir-los que defensin la llengua, però la primera línia de defensa som nosaltres quan plantem cara no canviant d'idioma davant els castellanoparlants o exigim que ens atenguin en català als establiments on gastem els diners o si, per contra, fem el poll, amb l'excusa de que "som educats"
 16. Icona del comentari de: el verdugo del Cid a febrer 06, 2021 | 00:48
  el verdugo del Cid febrer 06, 2021 | 00:48
  Mireu, tenim totes les eines que calen per lluitar contra els escurçons merdespaÑistaÑols. Només cal, en comptes de recitar com a lloros els segadors, llegir-ne bé la lletra, entendre que és una lliçó de l'únic patriotisme possible i creure'ns d'una meretriu vegada el seu missatge com si fora un mantra sagrat, LITERALMENT, i deixar-nos d'hòsties de diàlegs. Aquesta púrria només entén les hòsties. Recordeu com van córrer els "polisias nasionás", cames-ajudeu-me, quan la gloriosa lluita dels nostres joves a via Laietana contra aquella escòria el dia de la sentència del procés? Quasi em saltaven llàgrimes d'alegria dels ulls en veure com tractaven l'enemic com el que és: L'ENEMIC. Quina vergonya sentir en Junqueres vomitant que estima espaÑa i els espaÑoles! El 14-F hem de votar, però el 15-F hem d'esmolar ben bé les eines -I tant que les farem servir!-, perquè aquesta merda de polítics , si els deixem fer, ens tornaran a VENDRE. Visca la Terra! Lliure!
  53
  Icona de dislike al comentari de: el verdugo del Cid a febrer 06, 2021 | 00:48 22
  Respon

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa