Ara que acaba l’any i és època de fer repàs, d’una banda, i de marcar objectius, de l’altra, aniria bé que penséssim què ha aconseguit Catalunya el 2021 i què està en disposició d’aconseguir el 2022. Tant la revisió com la projecció són francament depriments. Els partits del Govern ni han fet res que ens acosti a la independència ni tenen previst fer-hi res. La política del Parlament és de pin i pon i tenim les institucions segrestades per les pors petites i avaricioses dels qui les dirigeixen. Mentrestant, mentre el país s’empetiteix pel desànim i la impotència, els polítics sí que van aconseguint cosetes per a ells, a costa del futur de Catalunya. Esquerra i Junts conserven la teranyina de sous que tant ansiegen i enguany, després d’anys de renúncies i humiliacions, han aconseguit la gràcia de l’indult dels amos. I mira, doncs anar fent. 

Pel que fa a la gent, sembla com si els catalans només tinguessin força per aguantar, per aguantar prou com per poder passar la patata calenta de la independència a les generacions futures. Això té un problema bàsic: que cada cop som menys. La llengua és el millor indicador de l’estat del país. Fins fa més d’un segle, l’única llengua d’ús social era el català, mentre que ara el parla habitualment poc més d’una tercera part de la població. Cada cop som menys i, a més, no estem trobant la manera de revertir aquesta tendència i recuperar terreny. Per tant, el temps ens va en contra i en realitat no hi ha un moment millor per fer la independència que ara mateix, mai sortirà tan barat i cada cop ens sortirà més car. Espanya no canviarà, per tant hem de canviar nosaltres, i no hi ha res que pugui fer-se d’aquí a uns anys que no pugui fer-se el 2022. Si seguim merament aguantant, si seguim fent passar els dies per empènyer els anys, farem tard. 

Comentaris

  Carles Desembre 26, 2021 | 14:15
  D'aquí no molt direm "Feliz año nuevo" als nostres nets.
  Lagrimitas Desembre 26, 2021 | 14:55
  Le queda mejor el pelo cortito
  ç Desembre 26, 2021 | 15:23
  Gràcies per un article molt lúcid.
  Joaquim Desembre 26, 2021 | 15:32
  Molt bon article. Què podem fer?
  Luisnomeacuerdo Desembre 26, 2021 | 17:42
  Supongo hiperingridventilada que tú estarás en primera línea luchando y no en el sofá viendo los programas que neflix hayan tenido a bien doblar al dialecto de la colonia. Tienes que hacertelo mirar pues tú odio supera a tu estupidez.
   Anònim Desembre 27, 2021 | 15:37
   I del teu odi i la teva estupidesa què diem lluispallasso?
  Narcís Desembre 26, 2021 | 18:03
  Què ha de canviar aquest estat .. encara està publicitant llurs Felipes i llur imperi . . pobres llàtzers .. quan només els hi roman poc més que l' altiplà ( àdhuc digué aquell president d' Extremadura ' si no rebem diners d' espanya .. perquè ser espanyols ' ? ) ! PD : en l' endemig .. nosaltres que no som Castella i se'ns duen ( furten ) els diners ensems amb silenciar nostra història així nostra existència .. amb més raó hem de sortir com llamps d' aquesta misèria moral i material .. infrahumana d' allò més !
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 05:50
   Si entiendo bien lo que insinúas, estás equivocado: es justamente Catalunya quien necesita, y hoy mas que nunca, del resto de España y del Estado de la Nación Española... Gracias a las horribles políticas de los IndePendencieros y su corrupción, que es incluso peor que la de los grandes Partidos del bipartidismo nacional, Catalunya está en la ruina total... Los dispendios de los partidos supremacistas del Nacional-Catalanismo han sido terribles. Catalunya tiene una deuda Autonómica enorme de mas de 100.000 millones de Euros y ademas la parte alícuota de la deuda española, que es cerca de 235.000 € o 250.000 € millones (el total es de mas de 350.000 € millones grosso modo; casi del doble del PIB catalán de 1 año; mientras que la deuda de España es es del orden de 1 año de PIB ... Catalunya está calificada en todos sitios como región con "Deuda Basura", que se considera casi impagable por los Catalanes solamente; por eso Cataluña vive y recurre a los prestamos del Estado de la Nación Española; que a su vez recibe prestamos de la UE y otros, porque también tiene una deuda enorme, aunque mejor proporcionalmente y mejor situada que Catalunya específicamente. O sea Cataluña puede aun seguir financiándose, vivir y funcionar económicamente gracias al resto de España, que es quien la mantiene y paga sus deudas y las demencias y derroches de los nacionatas... Y eso que España también esta , aunque mejor, en una situación económica de enorme estrés.
    Pedro Cantalapiedra Canto - Cascajo Desembre 27, 2021 | 09:17
    No t' entenc.. i no hi estic d' ànims per fer servir el Google ! PD : a xerrar/ escriure a Zamora .. ací no hi fums res que no sigui perjudicar nostra terra, nostra població i nostre treball !
     Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 11:10
     ... Pedro Cantalapiedra Canto Cascajo... tengo la impresión de que necesitas mucho amor: Bon Nadal a ti y los tuyos y ¡ Bon Nadal a tothom - Feliz Navidad a todo el mundo ! ... Lee el poema y reflexiona sobre el mismo, que te hará bien... --- Una noche, ociosa de aquellas / en que un indePendenciero no grita, / no rompe cristales, ni agita / carteles, ni banderas con estrellas; / ni busca, con el prójimo, querellas / y cual ciudadano honesto y probo, / razona, dejando de hacer el b0bo, / sobre la falsa Historia impostada, / ve, bajo la luna, en su gloria alzada, / el porqué del tres por ciento y el robo.
     Gonzalo Desembre 27, 2021 | 14:08
     Siendo español, y viviendo toda tu vida en España, y no entiendes el idioma en común? Tractoriano, seguro.
      Narcís Desembre 27, 2021 | 18:25
      Només he entès ( amb traductor ) ' siendo ' . . així tu ho has dit espanyol que no castellà .. si ta espanya és Castella .. impossible per més que vulgui ser espanyol .. ho entens cuca ? PD : quan sàpigues quelcom de nostra nació o Catalunya/ PPCC ( àdhuc mateix Aragó .. amb la por que tenia llur rei oncle de Peronella fos envaït per Castella ) que no només lloc on emigrar als teus manaies fàctics gràcies ..
      Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 20:41
      Narcís, a ti y los de tu manga, los arboles no os dejan ver el bosque... ja, ja, ja... siempre con los mismos mantras falaces y las mismas chorradas e invenciones 'psicodélicas'... Es patético y preocupante, pero ya de tan obsesivo y ridículo, da hasta risa... Las reflexiones y patrañas de los supremacistas de Patrias-Inventadas son realmente patéticas. Cataluña va; por causa de los separatistas y supremacistas, encantada de mirarse el ombligo, por el camino de la irrelevancia y el desastre económico, político y social. Me recuerda, salvando las diferencias geográficas y de una región a un país, algo a Argentina, que en los anos 50 siglo pasado, dominada por unas elites racistas y supremacistas de origen Europeo diverso, tenia mas industria, tecnología, ciencia y desarrollo que todos los demás países de Sudamérica juntos y hoy están sumidos en el desastre (mas de la mitad de la industria de Sudamérica era argentina), la irrelevancia y dependencia económica y de devenir un país del 3er mundo... Sospecho que los soberbios supremacistas de Patrias-Inventadas no lo harán, pero mas les valdría tomar nota de ello en lugar de culpar siempre y por todo a otros de lo que ellos mismos hacen mal...
    JordiP Desembre 27, 2021 | 11:16
    ¡Olé sesgo! De aquest abort escrit diem "comentari superficial".
  Ferran pty Desembre 26, 2021 | 19:05
  En aquest article et dono tota la raó. Potser cal que sobresurti un líder amb sentit d'estat!
   Ray Desembre 26, 2021 | 21:12
   L'actual cultura catalana no permet lideratges forts. El consens i l assamblea no son gaire bons liders per moments dificils.
  Gonzalo Desembre 26, 2021 | 20:54
  Marchando otra pastillita para la frustración indepre.
  jojojo Desembre 27, 2021 | 00:59
  jajaja
  Anselm Llorenç Zarzalejos Desembre 27, 2021 | 06:52
  L'Àstrid Bierge per casualitat no serà de la corda del Santiago Espot?
  Francesc Desembre 27, 2021 | 07:40
  Fem una altra DUI falsa de 8 secs amb el Fuigpelmón
   Si Desembre 27, 2021 | 10:14
   Millor encara, ens entreguem a l'enemic i que ens utilitzin per xantatge, no?
  Si Desembre 27, 2021 | 10:16
  Qui dia passa, partit empeny. La miseria del que en diuen política a l'estado corrupte espanol.
  Ja Desembre 27, 2021 | 10:18
  Jo muntaria unes eleccions catalanes, al marge del estado. No podem acceptar la legalitat del colonitzador.
  Ecbecb Gener 02, 2022 | 11:32
  Companys, als trols ni cas. Per respecte a l'autora i a nosaltres mateixos.

Nou comentari