Que caiguin les mascaretes!

Catalunya, la nació-esponja de Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen o el que convingui per acabar amb això

Vagi per endavant que aquest no és un article negacionista ni antivacunes, ans al contrari. Acaba de fer-se pública al Regne Unit una carta oberta d’un grup de científics que defensa una idea atrevida al voltant de les restriccions. Quan encara la Covid-19 causa milions de contagis i centenars de milers de morts a tot el món aquests experts fan una crida a abolir el distanciament social, penjar les mascaretes i aixecar les restriccions quan sigui ja una evidència científica que no són sempre necessàries a tot arreu. El fet és que la pandèmia sembla estar encarrilada cap al desenllaç, amb uns programes de vacunació —malgrat les entrebancades inicials— que van fent. Aquest desenllaç serà feliç només si la gent suficient es deixa punxar el vaccí (a Catalunya, sembla, que vivim el moment amb eufòria i ens hem declarat la nació-esponja [bravo!] de Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen o el-que-sigui-o-convingui, si és que això ens ha d’alliberar del pes de la pandèmia).

Més val que no deixem que passi desapercebudala carta dels científics anglesos perquè és ben sabut per tots que els polítics que gestionen la cosa pública no sempre ho fan seguint “les dades epidemiològiques” i els criteris dels experts com acostumen a dir repetidament. Diuen que sí, però no. En algun moment potser sí, però no sempre. La gestió política de la pandèmia arreu sembla més guiada per la pulsió de la por —comprensible—, disfressada de prudència, que no pas per l’evidència científica, sobretot quan aquesta encara no existeix, i també per voler quedar bé davant dels electors: és a dir, per mantenir el poder, que és un dels objectius centrals de la seva vida abans que qualsevol altra consideració (com que pensen que són tan bons amb nosaltres i ens fan tant de bé, no ens volen abandonar: és comprensible). Sembla evident que quan el virus va irrompre fa un any no hi havia cap altre opció que tancar-se a casa i no moure’s, era el temps en què el president Torra implorava dia sí i dia també que calia aturar-ho tot. Però aquella consigna política aterridora del “que no es mogui ningú” ha hagut d’evolucionar paulatinament a mesura que la ciència ha anat trobant respostes i el mercat ha anat aportant material i productes per a la protecció personal. Les organitzacions, amb l’ajuda de la tecnologia, han anat trobant camins per reduir els contagis sense deixar de ser productives.

Tornant a la carta dels experts: una idea important que han destacat és que se’ns diu que les vacunes són segures i se’ns mostren els resultats que la seva administració ha tingut en residències i entre el personal sanitari, mentre alguns diuen que algunes mesures seran per sempre. Però el cert és que s’han desplomat els contagis i les defuncions en residències. Diuen que la incidència allí tendeix a zero. Quan aquesta realitat es traslladi a la resta d’àmbits i es generalitzi hi haurà mesures que resultaran lògicament absurdes. Per això sembla un acudit que en aquest país fa un mes s’estigués discutint al voltant de la necessitat de portar mascareta a la platja o en una excursió a la muntanya, un delay amb la comunitat internacional on ja es parla que l’ús de la mascareta es podrà relaxar quan els plans de vacunació estiguin avançats. Aquí en comptes de parlar-ho es prefereix continuar construïnt el tabú.

Des del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties i des dels Centres pel Control i Prevenció de Malalties dels EUA es va obrir el debat sobre el relaxament de l’ús de la mascareta. És obvi que aquesta possibilitat s’haurà de fer realitat quan el nivell d’immunització de la societat sigui elevat, i per tant cal reclamar també una mica més de confiança dels gestors públics en el comportament responsable i informat de la ciutadania. Per Setmana Santa es va posar en evidència, la incidència esperada era de catàstrofe epidèmica, però la realitat ha estat una situació d’estabilitat. La prudència, si pot ser, cal deixar-la en mans de cadascú. Al cap i a la fi portem un any d’aprenentatge sobre com protegir-nos. I finalment, cal reflexionar al voltant de la idea que han defensat els científics britànics a la seva carta: el benestar d’una societat no es pot construir posant el focus sobre una única malaltia. Un cop hem aconseguit les eines de defensa davant del virus cal defensar una gestió de la pandèmia des de la raó científica i allunyada de la desconfiança cap als altres. Més ciència i evidència i menys prejudici ideològic en la gestió política de la pandèmia, perquè les ideologies acostumen a ser molt benintencionades, però les seves bones intencions no sempre van acompanyades d’accions que tinguin garantia d’èxit ni generin un efecte positiu per a l’interès general.

Comentaris

  Pep 27/04/2021 7:03 pm
  Venga, aplícate el cuento y empieza tu primero???
  Jordi (Català i Suís) 27/04/2021 4:14 pm
  https://www.letemps.ch/sciences/fautil-vacciner-enfants-contre-covid19 La variant britànica arribada massivament a CH està atacant majoritàriament el grup d'edats entre 10 i 39 anys. Els infants encara no han estat pas vaccinats. I ja hom parla de COVID-LLARG per un percentatge d'infants força important. I avui el ministre federal Alain Berset ha parlat que hi ha empreses a CH que ja treballen per fer un vaccí combinat grip-covid19 i que molt probablement haurem de vaccinar-nos cada any. En tenim per anys.
  Jordi (Català i Suís) 27/04/2021 4:02 pm
  Casos per a reflexionar: Primer cas de variant d'Índia a CH anunciat avui però datant de la fi de mars. Aquesta persona venia d'Índia i va transitar per un aeroport europeu. Cas de variant brasiler a Jaen d'una dona que venia del Brasil via un aeroport europeu (London). Cal saber que cap companyia aèrea deixa entrar a l'avió un passatger sense el test PCR negatiu. Però durant les 72 hores abans d'embarcar la persona es pot infectar o simplement al mateix aeroport amb els aerosols als lavabos. Casos variant brasiler a CH: SWISS fa 5 vols setmanals Brasil-Zurich i arriben 300 persones amb cada avió. Totes amb PCR negatiu de 72hores, la qual cosa no garanteix res. Aquest vol SWISS és el que fan servir altres europeus per tal d'anar al Brasil i tornar-ne. Com podeu veure la greu irresponsabilitat de tot plegat és aclaparadora.
  Jordi (Català i Suís) 27/04/2021 3:19 pm
  Una amiga belga ens ha explicat que a Bèlgica, malgrat l'augment de les infeccions, la majoria de la gent només té ganes ja de sortir, d'anar als restaurants, als bars i de viatjar i anar de vacances. Com l'estiu arriba arreu els governs parlen d'afluixar les restriccions com varen fer l'any passat que provocà la segona onada a l'Octubre. L'Institut Pasteur ja ha avisat el govern francès del que esdevindrà.
  LlunyDeCat 27/04/2021 2:42 pm
  Al Brasil ja ha aparegut la variant sueca. A l'inici de la pandèmia epidemioligistes de tot el món varen avisar del perill de la promiscuitat i de la manca de distància social: més infectats hi haurà, més variants perilloses es podran desenvolupar. Ja sabem per què la variant britànica es va desenvolupar a UK: el govern d'allà va optar per la immunitat de grup fins que el PM va estar a punt de morir i li varen mostrar les xifres dels morts si no es feia el confinament. Però ja era massa tard i la variant ja havia arribat. A South Africa el mateix. I aquesta és pitjor que la britànica i a més a més el vaccí d'Oxford no funciona pas. L'altre país on ni tan sols varen fer confinament és el Brasil on va aparèixer la variant de Manaus (Amazones) i ara ja n'han trobat dues més de perilloses. L'Índia és el darrer país on la promiscuïtat ha estat massiva amb el festival Holi. Resultat: una variant fins un 35% més infecciosa que la britànica. La història de les mascaretes i llur rebuig per metges i individus és molt antiga. Al segle XIX un metge francès resident a la Xina va actuar en una epidèmia de Pesta. I es va posar màscara contra l'opinió dels altres metges llur majoria estrangers. Només un xinès va seguir la recomanació. Tots els metges moriren ràpidament de la malaltia. Resultat: tota la població amb màscares. La grip "espanyola" del 1918-20 va tenir els mateixos conflictes als USA on ciutadans van anar als tribunals per no haver de dur màscares. L'estupidesa humana és infinita.
   LUCIANA IMOBERDORF 27/04/2021 4:22 pm
   VIVA LA MUERTE
  Narcís 27/04/2021 10:53 am
  M' hagués agradat parlés del perquè només 60-69 anys l'Astra ( àdhuc sense considerar altres anomalies no descrites ) ! Quin feixisme poder n' és aquest ( ' quién no se la ponga , nada / a la cola de la cola ' Darias, dixit ) ? PD : si Pfaizer o Moderna dónsón més innovadores .. i rebrem milions .. perquè nostres pares o avis la hi han de posar de collons ( la hi posin ells !) .. ja aquestes tenen el seu risc amb anafilaxis o allò que fos !
  Al otro lado de la frontera 27/04/2021 9:49 am
  Seguimos siendo "conejillos de India", para lo que usted mande.
  ciutadà 27/04/2021 9:06 am
  La mascareta és útil- s'ha denostrat ja de molts anys- per a impedir que les gotes de saliva emeses al tossir o estornudar, es dispersin i contagiin als que estan a prop. Pensar que serveix per a no deixar passar els virus és com pretendre protegir-se dels mosquits amb una tela de galliner.
   fat boy 27/04/2021 12:36 pm
   Es que els virus son, justament, dins de les goticules que expelim al tussir o esternudar. I no contaminen nomes als que estan al costat, poden arribar fins a mes de 3 metres.
    LUCIANA IMOBERDORF 27/04/2021 4:24 pm
    3000 METROS
  ciutadà 27/04/2021 9:06 am
  La mascareta és útil- s'ha denostrat ja de molts anys- per a impedir que les gotes de saliva emeses al tossir o estornudar, es dispersin i contagiin als que estan a prop. Pensar que serveix per a no deixar passar els virus és com pretendre protegir-se dels mosquits amb una tela de galliner.
  LlunyDeCat 26/04/2021 9:45 pm
  Malhauradament no comparteixo pas l'article. https://www.lexpress.fr/actualite/societe/retour-a-la-vie-d-avant-les-scenarios-de-l-institut-pasteur-selon-la-vaccination_2148354.html "La vaccination de 90% des plus de 65 ans et de 70% des 18-64 ans pourrait ne pas suffire pour relâcher toutes les mesures de contrôle à l'automne, selon les chercheurs de l'Institut Pasteur" És del 07.04.2021. I l'Institut Pasteur cita la variant britànica com responsable. Però no parla pas de les noves varians brasileres ni de la darrera de l'Índia molt més perillosa que la sud-africana. Parlen clarament de no relaxar les mesures. El Brasil és ja fora de control i ja han trobat dues variants de la de Manaus (que ja és arreu del món) que són encara més infeccioses. L'Índia va permetre la darrera festa religiosa HOLI finals de mars amb aglomeracions i ara tenen la collita amb la nova variant i la gent que pot fuig a Dubai. El Dr Fauci ha estat molt clar: ni vaccinat ni amb màscara aniré a un restaurant amb gent sense màscara dins d'un espai tancat. Al Brasil ha tingut una caiguda en les infeccions i morts perquè la gent ha agafat molta por que se li moren els veïns. Una altra remarca: l'OMS no va recomanar l'ús de la màscara a l'inici de la pandèmia perquè no hi havia pas stock i tot és fabricat a Xina. Així, doncs, la meva recomanació és sempre màscara, no freqüentar pas espais tancats gaire temps, no freqüentar pas amics ni parents i tenir al cap que el virus cada cop és més infecciós i letal i que ja ha començat a atacar la gent per sota els 40. Aguantar tot el 2021 i esperar que vaccinar el 90% dels adults i els menors provocarà una mínima immunitat de grup si no arriba pas una nova variant que els vaccins no poden pas neutralitzar.

Nou comentari