El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Científics britànics, contra les restriccions: “És hora que la gent recuperi el control de la seva vida”
  • CA

El distanciament social hauria d’abolir-se al juny per permetre a la gent a “recuperar el control de la seva vida”, diu una carta oberta firmada per 22 científics i acadèmics del Regne Unit dirigida al govern de Boris Johnson, informa el diari The Telegraph. La missiva assegura que “una bona societat no es pot crear posant el focus obsessiu sobre una única causa de mala salut” i fa una crida per aixecar totes les restriccions el 21 de juny, la data final del full de ruta per a la desescalada de Johnson. Fer tests comunitaris massius també és necessari, diuen els signants, que aposten per una aproximació més precisa a més d’encoratjar a continuar amb les mesures d’higiene de mans i la neteja de superfícies.

Els signants també demanen al govern britànic eliminar els passaports de vacunació en la mesura que la Covid “no requereix mesures excepcions de control de la vida quotidiana”. Posar fi al distanciament social permetrà els membres de les famílies de diferents domicilis trobar-se i donar als avis i àvies l’oportunitat d’abraçar els néts per primera vegada després de molts mesos.

Els científics britànics, d’una àmplia gamma d’especialitats i de totes les opcions de l’espectre polític, insisteixen en que el “risc teòric” de les soques immunològiques de la vacuna o un nou augment del virus no haurien de pesar més que els danys causats per les normes de confinament, inclosos els danys en l’educació dels nens i la salut mental del país.

La carta es fa pública després que la meitat de la població del Regne Unit ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra la Covid-19. Les dades del món real recollides al Regne Unit han demostrar l’èxit extraordinari de les vacunes, que barren la infecció i també és probable que redueixin la transmissió del virus.

Científics que assessoren el govern britànic han firmat la carta, entre els quals Robert Dingwall, professor de sociologia a la Nottingham Trent University, membre del Grup Assessor d’Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents. Altres signants són el professor Carl Heneghan, director del Centre per la Medicina Basada en Evidències de la Universitat d’Oxford, i el professor Anthony Brookes, genetista i científic de dades de salut de la Universitat de Leicester.

Punt i final a la mascareta

Els científics diuen que les mascaretes no haurien de ser obligatòries a partir del 21 de juny i que la recomanació de cobrir la cara dels infants a les escoles no s’hauria d’haver allargat després de Setmana Santa. Fan una crida per acabar amb l’ús de mascaretes a les classes el proper 17 de maig i adverteixen que els danys a la societat seran massa grans si les mesures actuals de control de la Covid continuen fins a la tardor. Els experts han advertit que els confinaments i restriccions repetides han conduït a una crisis de salut mental, especialment entre la gent jove.

La crida d’aquests experts arriba després que científics que treballen pel govern britànic hagin dit que potser no caldran mascaretes a l’estiu gràcies a l’èxit de la vacuna i als nivells d’immunitat de ramat que s’ha assolit. L’optimisme arriba malgrat els pronunciaments d’algunes figures de la salut pública que restriccions de nivell inferior, com les mascaretes, poden durar anys.

La carta oberta afirma: “Ens diuen simultàniament que tenim vacunes reeixides i que les restriccions importants en la vida quotidiana han de continuar indefinidament. Ambdues proposicions no poden ser certes. Hem de donar més pes a les dades sobre l’èxit real de les vacunes i menys als riscos teòrics de fugida i/o augment de la vacuna en una població en gran part vacunada”.

Citant dades oficials, la carta diu que el programa de vacunes eliminarà gairebé totalment les morts i hospitalitzacions per coronavirus i esdevindrà “de forma demostrable menys mortal que els virus de la grip estacional”.

Afegeix: “Podem estar molt segurs que [les vacunes] reduiran les morts per Covid al voltant del 98% i les malalties greus en un 80-85%” un cop finalitzada l’administració de la vacuna entre grups vulnerables en les properes setmanes”.

Es diu que els escolars ja no haurien de portar mascareta després del 17 de maig i que “totes les mesures excepcionals per controlar el virus haurien de finalitzar com a màxim el 21 de juny”, perquè els beneficis no demostrats són compensats pel “dany a la salut mental, l’educació dels nens i els joves, a les persones amb discapacitat, als nous treballadors i a les connexions personals espontànies d’on sorgeixen la innovació i l’empresa”.

La carta afegeix: “Qualsevol consideració sobre documentació sobre la immunitat hauria d’acabar”. I conclou: “És hora de reconèixer que, en la nostra població substancialment vacunada, la Covid-19 ocuparà el seu lloc entre la trentena de malalties virals respiratòries amb les quals els humans han co-existit”.

Per a la majoria de persones vacunades i d’altres de baix risc, la Covid-19 és ara una infecció endèmica lleu, que pot repetir-se en onades estacionals que renoven la immunitat sense estressar significativament el sistema sanitari. Després d’haver patit els estralls del 2020, les coses són molt diferents a mesura que entrem a la primavera del 2021. Ja és hora que la gent recuperi el control de la seva vida”, acaba la missiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa