L’hora dels hipoventilats

"S'obre un dilema estratègic entre la col·laboració i la ruptura, ambdues, teòricament, amb el mateix objectiu final. Per dalt o per baix, amb Madrid o contra Madrid"

Al Madrid diplomàtic i judicial es palpa la inquietud. La coincidència de l’informe del Consell d’Europa, demolidor, que reclama “alliberar els presos independentistes, retirar les euroordres dels exiliats i reformar els delictes de sedició i rebel·lió” i denuncia que la justícia espanyola s’inventi “interpretacions innovadores, com la noció de ‘violència sense violència’“, d’una banda, i la recuperació de la immunitat parlamentària que el Tribunal de Luxemburg ha concedit a Puigdemont, Comin i Ponsatí, de l’altra, anticipa un probable col·lapse de les actuacions judicials espanyoles en les instàncies europees. I encara queda la votació al plenari dels dies 21-24 d’aquest mateix mes de juny sobre l’informe. Un tràngol desesperant per a Madrid que s’afegirà a la dotzena de decisions contràries a les demandes internacionals del sistema judicial espanyol.

Encara és aviat, però l’exili català ha jugat extraordinàriament bé les cartes i pot guanyar la partida. És això -sumat a les reiterades victòries electorals de l’independentisme- el que ha forçat el govern del PSOE a anticipar-se i anunciar els indults. Òbviament, és millor excarcerar com a concessió graciable que com a obligació humiliant a causa d’una derrota internacional. Som en aquest punt, exactament. 

A partir d’aquí caben dues estratègies divergents, però no necessàriament incompatibles. La via Junqueras sembla optar per la col·laboració amb el govern del PSOE, escenificant una negociació que permeti recuperar una part del prestigi perdut per la democràcia espanyola. Un procés a la inversa, per entendre’ns, amb els independentistes retornant al reconeixement de la legitimitat del règim espanyol. A canvi, la taula de negociació inclourà -se suposa- alguna contrapartida política. Hem d’entendre que el límit temporal són els dos anys del pacte ERC-CUP. I com que el paral·lel que ERC cita constantment és la “via escocesa” cal pressuposar que al final del trajecte hi haurà un calendari per a un referèndum acordat. Tot plegat, un gir de 180 graus del règim espanyol, que mentrestant continua reprimint i incrementant els tres milers de represaliats actuals. Impossible? Impossible no és un terme polític.

L’altra opció és esprémer a fons les victòries de l’exili i aprofitar la deslegitimació internacional del règim espanyol, que el Consell d’Europa ja fiscalitza al costat de les institucions turques. Una derrota judicial definitiva de Madrid, que inclogués un retorn dels exiliats a prova de llarenas i marchenas, equivaldria a un momentum amb molta més consciència i possibilitats. Una desobediència massiva i ben preparada, amb una direcció clandestina o fora de les fronteres espanyoles, podria escurçar el camí cap a la institucionalització de Catalunya.
He escrit que ambdues vies són compatibles. I ho són perquè la proposta de Junqueras té la legitimitat de la victòria d’ERC entre les forces independentistes, però també un límit temporal autofixat en els dos anys. Un període que permetrà comprovar l’evolució de la lluita juridicopolítica de l’exili i, alhora, calibrar els hipotètics avenços de la mesa negociadora, així com la força reaccionària de l’immobilisme del deep state i de la dreta espanyola, que comença en les estructures clàssiques del PSOE i acaba més enllà de Vox, passant per casernes i jutjats.

L’independentisme, com el dinosaure de Monterroso, és més que un malson per a l’Estat espanyol, que ha patit una transformació com la de Gregor Samsa a ulls de les democràcies europees. I ara s’obre un dilema estratègic entre la col·laboració i la ruptura, ambdues, teòricament, amb el mateix objectiu final. Per dalt o per baix, amb Madrid o contra Madrid. 

És cert que la hiperventilació té riscos; produeix agitació i vertigen. Però també ho és que els hipoventilats acostumen a caure en la somnolència. En qualsevol cas, ara és la seva hora. Respectem-la.

Comentaris

  Ara toca anar a per els Nostres Traïdors 09/06/2021 9:53 pm
  Que els protegeixi el seu estafo, que és qui els paga.
  Oblidem-nos d’ERC, ara hem d’anar per feina 09/06/2021 9:32 pm
  Oblidem-nos d’ERC, però no ens oblidem que dins d’ERC hi ha militants que són independentistes que encara no han obert els ulls i que també hi ha votants en la mateixa situació. Aquests no són enemics nostres, són futurs aliats i no ens convé insultar-los ni ofendre’ls de cap manera. Ja ho veurem si quan obrin els ulls foten una puntada de peu al cul de la direcció actual o marxen cap un altre partit. Això pot trigar, trigarà més del que volem, però mentrestant, anem per feina cal donar tot el suport possible al Consell per a la República, el nucli organitzat més potent que tenim ara per ara i el meu parer és que cal crear un partit nacionalista sense complexos (amb el nom que sigui, el nom PNC ja se’n ha apropiat la Marta Pascal i de nacionalista català en té poc), on hi càpiguen totes les tendències de l’arc dreta-esquerra però radicalment identitàri, tant és si no guanya les primeres eleccions que es presenti, no el volem per guanyar eleccions, el volem per aconseguir la independència i acabar amb el malson que dura fa 500 anys.
  Narcís 09/06/2021 5:30 pm
  Només cal esperar, i no gaire, què d' independentista és ERC . . i deixi d' amagar-se en ximpleries humanitàries de tota falsedat ( tots som humans, humanistes i humanitaris que no pas contistes ! ) ..no som lliures així no som rics ! PD : ara que tenen JxC com companys de viatge pro la independència .. demostri ERC allò que han estat dient sempre pro sa materialitzaciò !
  Cot, deixa les drogues 09/06/2021 12:03 pm
  Junqueras és qui s'ha d'asseure a la "taula de negociació" en nom de Catalunya? L'oferta espanyola pot ser la següent: Vosaltres renuncieu a la independència, al corredor mediterrani, al concert econòmic, a tv3 i el castellà llengua única a l'escola i nosaltres t'assegurem que no et petaran el cul a la dutxa. Ja pots signar aquí baix.
  Fa trampes Sr. Cot 09/06/2021 10:02 am
  En lloc de posar un enllaç al presumpte "informe del Consell d'Europa" perquè el lector pugui decidir pel seu compte si l'informe és demolidor o no, posa un enllaç a un article que no és sinó una de les innombrables parides d'en Quico Sallés. Li sembla qu'aquesta forma d'actuar, Sr. Cot, es bon periodisme?.
  24
  12
  Respon
   En Patufet astronauta 09/06/2021 8:02 pm
   Es que el Sr. Cot parla d'oïda, no s'ha llegit res del que comenta. Objectiu: mantenir desinformada a la clientela i crear un fals entorn de victoria. De pena. Com diuen a les Españas, se os ve el plumero.
   10
   13
   Respon
  Miren 09/06/2021 8:39 am
  A Georgiana: Molt bona definició de la unilateralitat de Junqueras-
  Ex- votant d`' ERC. 09/06/2021 8:00 am
  Amb aquest personal no es pot abnar enlloc; només els importes els càrrecs i prebendes. El Pais i els ciutadans se'ls en fot. Jo ja fa un parell d'ans que vaig estripar les cartes
  Ex- votant d`' ERC. 09/06/2021 8:00 am
  Amb aquest personal no es pot abnar enlloc; només els importes els càrrecs i prebendes. El Pais i els ciutadans se'ls en fot. Jo ja fa un parell d'ans que vaig estripar les cartes
  Pep 09/06/2021 7:15 am
  ERC=Ñ
   Doctor Strangelove 09/06/2021 7:34 am
   Article lamentable, al nivell de la indumentaria d,aquest hiperventilat! Doc.
   45
   43
   Respon
  Luisnomeacuerdo 09/06/2021 12:28 am
  Zzzzzzzzzzz zzzzzzzzzzzz zzzzzzzzzzzzzz uffff que bajón me ha dado intentado leer algo de Salvador de tractoria, habrá quedado a gusto soltando las patochada, te mereces una buena copa a la salud de los lazinazis.
  12
  60
  Respon
  BondiaCatalunya 08/06/2021 10:52 pm
  Res a dir que és provi la via negociada durant dos anys. Sempre i quan es prepari l'escenari per si falla, que és el més probable. Seria imperdonable que el 2023 és certifiqui la inutilitat de la via del diàleg i el més calent sigui a l'aigüera.
  74
  28
  Respon
  Georgiana 08/06/2021 10:09 pm
  Quin frau, el món al reves. Quina contradicció. Vet aqui que, qui no vol l'unilateralitat "per indesitjable" la practica. El convicte decidint unilateralment en nom d'un poble lliure. Del poble que el/els vol lliures i els pot fer lliures. El presoner fent de carceller. El presoner, empresonant-nos! No Sr. Cot, en Junqueras ha estat inhabilitat, no ha estat votat, no és la seva hora, jo no la respeto, és immoral i obscè el que diu! Jo veig les declaracions del Sr. Junqueras molt contradictories i per tant el veig molt innestable. Ell que es historiador, per a mi la més grossa va ser la que va dir al gener "que cap país no s’ha independentitzat amb la meitat de la població en contra" quan compta quanta gent hi ha a favor, no quanta gent hi ha en contra. Apart de capgirat em fa sospitar quina mena d'historiador és. No el voldria ni de professor.
  171
  2
  Respon
   "decidint unilateralment en nom d'un poble lliure" 09/06/2021 9:57 am
   Això és lo normal a l'entorn nacionalista-independentista: decidir per tots els altres els agradi o no, considerar-se "els catalans" o els representants de "Catalunya", ser "nosaltres" i tots els que no pensen igual "ells", etc. . Tu també ets així @Georgiana segons es desprèn dels teus comentaris. A la fin Junqueras (que a mi no m'agrada personalment) és segons ell independentista des del bressol, no com els adoctrinats per l'escola catalana.
   425
   24
   Respon
    Psoe.psc, reventos de Franco, cierre ya!!! 09/06/2021 5:54 pm
    Au feixista, marxa a españa amb l'iceta.155, el braguero de Franco
    Anònim 09/06/2021 5:01 pm
    T'equivoques molt. A mi qui m'ha adoctrinat és la puta Espanya nacionalista i filofranquista del PSOE. Vull marxar d'aquest Estat putrefacte catalanòfob i repugnant. Fàstic i odi infinit a Espanya i als espanyolistes
    Au, marxa a epaña, estranger dement 09/06/2021 4:32 pm
    Adoctrinat al franquisme com la hitleriana.franquista Arrimadita a la coliflor, com tu, franquista sotanero.cope y eus ratas
  Deixem-nos d'eufemismes estults 08/06/2021 8:23 pm
  La traduiria no és hipoventilació. És forçar el país a una respiració assistida, i això no ho pot blanquejar cap equidistant de conveniència per molt que el mitjà necessiti la subvenció.
   Ramon 08/06/2021 8:57 pm
   Necessitem com l'aire que respirem un mitjà netament independentista que Espanya no pugui amenaçar-lo ni directament ni indirecta.
  Ramon 08/06/2021 7:57 pm
  ERC sempre insulta molt el seu discurs immediatament interior. I insulta moltíssim l'anterior de l'anterior.
  Junqueiros cagats, indults de vergonya espanyolista 08/06/2021 7:45 pm
  Junqueras va regalar un gobierno als espanyols i ara ha regalat una Cataluña cagada al psoe.espanyolisme. Ni vox ha fet tant per españa.una com el mediocre i vulgar Junqueras d'españa.155
  139
  1
  Respon

Nou comentari