Espanya no és ni serà el Canadà. Tampoc el Regne Unit, de manera que la via canadenca, i per descomptat l’escocesa, són vies mortes per les quals és impossible transitar acompanyats d’un Estat autoritari on la dissidència política és reprimida. Perquè a Espanya es preocupen de “las cosas importantes, las cosas del comer”, ha descrit molt gràficament la ministra portaveu de Pedro Sánchez. Panem et circenses.

Efectivament, un gruix important de ciutadans espanyols i també catalans es veuen abocats a tenir com a prioritat la supervivència i no pas els drets civils i nacionals, perquè viuen en un Estat governat per unes elits polítiques i econòmiques que empobreixen la societat de manera obscena. I de tant en tant, els llancen “las cosas del comer”, com abonaments de tren gratuïts o una ajuda miserable per al lloguer, per mantenir una certa pau social. Fins que la societat espanyola no es revolti contra aquest autoritarisme polític, econòmic, social i cultural que l’escanya, qualsevol diàleg democràtic en termes d’independència és pura ficció. Com també qualsevol canvi que democratitzi totalment Espanya.

El president Aragonès ha volgut preparar una pista d’aterratge amb els Comuns per si Junts per Catalunya acaba abandonant el Govern, o un flotador per allargar la legislatura si els junters no gosen rebutjar obertament la via canadenca. Però no és una pantalla nova. Ja l’havien posat sobre la taula els Comuns el 2018, i un any després l’aleshores president del Parlament, el republicà Roger Torrent.

En tot cas, i en clau interna de país, la proposta d’Aragonès podria permetre guanyar una mica de temps per mirar de recosir el Govern, o perquè es desfili del tot i ERC tingui un soci alternatiu. Però és evident que ni ERC ni Junts no es creuen que Madrid pugui acceptar les regles del joc democràtiques de la claredat canadenca. Com a mínim durant molts anys.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 27, 2022 | 20:27
  Gonzalo setembre 27, 2022 | 20:27
  En España ya disponemos de unas reglas democráticas y reconocidas por toda la comunidad internacional. La Constitución Española. Y se puede modificar, pero siempre por los cauces legales establecidos.
 2. Icona del comentari de: Ella a setembre 27, 2022 | 22:43
  Ella setembre 27, 2022 | 22:43
  Un Govern que es deixa governar, no és un Govern.
 3. Icona del comentari de: LlunyDeCat a setembre 27, 2022 | 23:14
  LlunyDeCat setembre 27, 2022 | 23:14
  Un altre article que insisteix a parlar de Revolució Democràtica a Espanya. És impossible perquè el problema dels Espanyols (inclosa tota la Coònia Espanyola al Sud dels PPCC) no és pas el tarannà de llurs elits sinó Ells mateixos. La majoria dels Espanyols són així: bàrbars, ignorants, malparlats, sense paraula, vulgars i deshonestos de mena. És una Nació miserable que abaixa el nivell europeu. I al Principat només cal veure'ls i comparar-los amb els Catalans. Però aquests darrers ja s'han contaminat del càncer: català infecte o simplement espanyolitzats, llenguatge sexual copiat de l'Espanyol i seguiment de tot esdeveniment Espanyol oblidant-se que són els Enemics: Ocupants i Colons. Les elits catalanes són com els "Collabos" francesos durant l'Ocupació dels Alemanys (copseu que no parlo pas dels Nazis, sinó dels Alemanys) i aquestes elits no són pas tan diferents del Catalans en general. Cal que abandoneu el marc mental Espanyol: no parlar Espanyol, no llegir en Espanyol, no veure tvs ni sentir ràdios en Espanyol, no tenir relacions amicals amb els Espanyols i no barrejar-s'hi. Els Catalans ja fa anys que han oblidat que són víctimes colonials.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 28, 2022 | 11:48
   Gonzalo setembre 28, 2022 | 11:48
   Y he aquí, amiguitos, un claro ejemplo de pretendida superioridad moral y supremacismo.
 4. Icona del comentari de: fat boy a setembre 28, 2022 | 02:40
  fat boy setembre 28, 2022 | 02:40
  No ho ha entes. Las cosas del comer son el com s'ho farien per fer bullir l'olla sense els 20.000.000.000 d'euros que ens roben als catalans. Aquestes son las cosas del comer i sense elles hi hauria una insurreccio que acabaria amb tota aquesta patuleia i el seu cortijo.
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 28, 2022 | 09:59
   Doctor Strangelove setembre 28, 2022 | 09:59
   A veure, grassonet, a tu no et roben res, car mai en ta miserable vida has treballat. Només ets un gandul vividor! Doc.
   • Icona del comentari de: fat boy a setembre 28, 2022 | 18:19
    fat boy setembre 28, 2022 | 18:19
    Els insults dels feixistes m'honoren.
 5. Icona del comentari de: Català a setembre 28, 2022 | 07:57
  Català setembre 28, 2022 | 07:57
  Doncs jo ho faig, aixó de no llegir ni escoltar res en castellà. Dut¡rant el confinament vaig fer un recompte del llibres que hi han a casa - més de 500- i en vaig separar set que eren en castellà i van anar a parar al triturador de paper.
 6. Icona del comentari de: Ricard a setembre 28, 2022 | 08:15
  Ricard setembre 28, 2022 | 08:15
  No confonguem les coses. És exactament la majoria demogràfica castellana la que promou i consolida el "Estat governat per unes elits polítiques i econòmiques". I el promouen i defensen fins a les darreres conseqüències: agredint als dissidents, que som els catalans. No diguem que una cosa és l'Estat i l'altra els seus ciutadans. Els castellans voten massivament partits que només saben identificar la seva identitat nacional a base de negar la dels demés. És cert que el seu invent té altres conseqüències, com bastir un país on només compta la seva capital administrativa, despreciant la resta del territori i els seus actius en un suïcidi econòmic si no fos per els no castellans. Ja s'ho faran, però no som nosaltres els que ho hem de finançar. Ni molt menys
 7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 28, 2022 | 09:32
  Doctor Strangelove setembre 28, 2022 | 09:32
  A veure "la llei canadenca" que no la "via canadenca" es basa en un referèndum binari on el govern federal decideix el tant per cent dels vots per a que guanyi el sí, i si es dona el cas, llavors, el govern que el convoca té dret a negociar la independència amb el govern federal, cosa que finalment haurà de ser decidida pel govern federal. Aquí no hi ha unilateralitat ni res, només és una consulta per iniciar una negociació, això em sembla que els hiperventilats no ho teniu gens clar. A veure, parlant "en plata", se us pixen a la cara i dieu que plou, sou així de simples i de ximples! Doc.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 28, 2022 | 11:51
   Gonzalo setembre 28, 2022 | 11:51
   Y el mejor punto de esa ley de claridad. Si un territorio del quebec vota a favor de la permanencia en Canadá, permanece en Canadá. A ver lo que hacían en tractorlandia sin Barcelona, Tarragona, y sendas áreas metropolitanas. Jajaja!
 8. Icona del comentari de: Narcís ( el desvergonyiment, descaradura i cinisme n' és el súmmum ! ) a setembre 28, 2022 | 16:43
  Narcís ( el desvergonyiment, descaradura i cinisme n' és el súmmum ! ) setembre 28, 2022 | 16:43
  És obvi que per les coses del menjar entenen els ' diners que ens furten ' ( dit per ells mateixos com aquell Ibarra o Feijóo.. que no permetessin siguem defora el règim comú perquè llavors ells com s'ho farien ! ) ! PD : i ni així gratitud que sí tot el contrari !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa