L’EMA aprova la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19

L'Agència Europea de Medicaments recomana la dosi de reforç a persones amb problemes immunitaris

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat el seu vistiplau a l’administració d’una tercera dosi de les vacunes contra la covid-19 de Pfizer i Moderna. Aquesta organització no té constància que existeixi cap inconvenient en què les persones majors de 18 anys rebin un reforç del vaccí un cop hagin passat sis mesos des de l’administració de la segona dosi.

La mateixa agència ha qualificat de “recomanable” l’administració d’una tercera vacuna a persones amb el sistema immunitari debilitat. En aquest cas, l’Agència Europea de Medicaments considera que el reforç de les vacunes de Pfizer i Moderna ha de ser aplicat 28 dies després de la segona dosi.

L’EMA ha explicat per què recomana la tercera vacuna a persones amb problemes immunitaris: “Els estudis mostren que una dosi addicional d’aquestes vacunes augmenta la capacitat de produir anticossos contra la covid-19 en pacients que s’han sotmès a un trasplantament d’òrgans o amb el sistema immunitari debilitat”. Tot i això, l’Agència Europea de Medicaments reconeix que “no hi ha evidència directa que la capacitat de produir anticossos en aquests pacients protegeixi contra la covid-19“.

Aquesta organització ha autoritzat als organismes de salut pública de cada país a “emetre recomanacions oficials sobre l’ús de la dosi de reforç, tenint en compte les dades d’eficàcia i les limitades dades de seguretat”. L’EMA adverteix que “el risc de malalties cardiovasculars i altres efectes secundaris molt estranys després d’una dosi de reforç encara es desconeix i s’està controlant”. Per tant, l’Agència Europea de Medicaments deixa en mans de cada del govern de cada país la decisió sobre l’aplicació d’una dosi de reforç a la seva ciutadania. Mentrestant, l’EMA assegura que continuarà analitzant les dades sobre l’efectivitat i l’eficàcia de la tercera dosi.

Nou comentari