El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Putin talla el gas a Finlàndia i obrirà bases militars per l’amenaça de l’OTAN

Rússia tallarà l’enviament de gas natural a Finlàndia aquest mateix cap de setmana com a resposta a l’anunci del país escandiu de sol·licitar el seu ingrés a l’OTAN. El Kremlin també ha assegurat que té previst obrir noves bases militars a l’oest de Rússia com a resposta a l’ampliació de l’Aliança Atlàntica. Vladímir Putin va envair Ucraïna per evitar que entrés a l’OTAN i al final ha aconseguit que dos països tradicionalment neutres com Suècia i Finlàndia hagin fet el pas com a resposta a les amenaces del Kremlin.

L’empresa pública finlandesa Gasum ha confirmat que Gazprom els ha avisat que tancarà l’aixeta del gas aquest mateix dissabte a les 7.00 del matí. Finlàndia fa dies que esperava l’anunci de Rússia després d’haver-se negat a pagar el gas amb rubles, tal com reclamava Moscou, i ja havia preparat plans de contingència per quan es formalitzés l’amenaça. Putin també ha tallat el gas a Polònia i Bulgària perquè també es van negar a cedir a les pressions de Rússia.

Reunió de l’OTAN amb Finlàndia i Suècia al març / Jan Van De Vel/NATO/DPA

“Finlàndia està preparada per la fi del gas rus”, va assegurar fa uns dies la ministra d’Afers Europeus del país escandinau, Tytti Tuppurainen. Entre el 60% i el 70% del gas natural que consumeix Finlàndia prové de Rússia, però l’impacte del tall del subministrament és relatiu perquè en realitat el gas només suposa el 5% del seu mix energètic, tot i que hi ha indústries que en són molt dependents. No obstant això, Gasum ha avançat que subministrarà gas a través d’un gasoducte que connecta Finlàndia amb Estònia.

Més bases russes a la frontera amb Finlàndia i Suècia

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha anunciat aquest divendres que el Kremlin té previst obrir 10 bases militars a l’oest del país davant “l’augment de les tensions” que suposa l’ingrés de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. “La situació en la direcció estratègica oest es caracteritza per un augment de les amenaces militars a prop de les fronteres russes”, ha explicat Xoigú. “Rússia està portant a terme les contramesures adequades” per respondre a l’ampliació de l’Aliança Atlàntica.

Per la seva banda, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha començat una ronda de contactes amb líders europeus per desbloquejar l’entrada de Finlàndia i Suècia a l’OTAN. Turquia ha amenaçat de vetar-ne l’ingrés perquè ambdós països han acollit molts refugiats Kurds i Erdogan els acusa de fer els ulls grossos amb “organitzacions terroristes” com el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i les Unitats de Protecció Popular (YPG). Turquia critica tant Finlàndia com Suècia bloquegen sistemàticament l’extradició de membres i autoritzen manifestacions de les dues organitzacions. No obstant això, l’OTAN està convençuda que convencerà Erdogan i els dos països podran entrar a l’Aliança Atlàntica aviat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 20, 2022 | 14:44
  Anònim maig 20, 2022 | 14:44
  I que esperàvem? La OTAN dels nassos ens està portant a una guerra mundial. De moment EU ja és el nostre més gran suministrador de gas un 43% mes car que Argèlia i las fàbriques d'armament van sobre rodes. Qui no vegi el negoci, es que es idiota
 2. Icona del comentari de: Varist a maig 20, 2022 | 14:57
  Varist maig 20, 2022 | 14:57
  El problema putin, fins que no el matin no acabarà el problema putin.
 3. Icona del comentari de: X2 a maig 20, 2022 | 15:20
  X2 maig 20, 2022 | 15:20
  El fill de Putin aquest es un boig sanguinari perillós
 4. Icona del comentari de: ( · ) a maig 20, 2022 | 16:52
  ( · ) maig 20, 2022 | 16:52
  Cal parlar tant d'un criminal i sonat ?
 5. Icona del comentari de: El negi a maig 20, 2022 | 22:27
  El negi maig 20, 2022 | 22:27
  Com pot ser que els ciutadans europea estígia tan adormida és que és per""Flipa"" Que no se n'adona la gent que tot això és un pla dels EUA. 1) Per pendre el control d'Europa tan polític com militarment 2) El negoci d'armament (Ja que està aconseguint que els estats europeus li comprin una barbaritat) 3) El negoci amb el petroli i el gas 4) La guerra comercial entre Europa i la Xina (De moment no ho ha aconseguit i espero que no ho aconsegueixin)
 6. Icona del comentari de: Fat boy a maig 21, 2022 | 14:25
  Fat boy maig 21, 2022 | 14:25
  Ha, ha. "El Americano es el culpable!". Quina penya que corre per aqui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa