Pandora Papers: revelen els secrets financers de famosos i líders polítics en paradisos fiscals

A la filtració, que a Espanya publiquen 'El País' i La Sexta, apareixen Guardiola i Shakira en una llista de més de 600 persones

Milions de documents filtrats aquest diumenge revelen els secrets financers líders mundials, multimilionaris i famosos que han fet servir paradisos fiscals. Entre aquests hi figuren el català Pep Guardiola i la cantant Shakira. La llista de persones que apareixen en aquesta filtració inclou 600 noms, entre els que hi ha 35 líders internacionals, com ara l’exprimer ministre britànic Tony Blair o el president ucraïnès Volodymyr Zelenskyy. A la llista també hi surten el rei de Jordània i el president de Kènia Uhuru kenyatta, personalitats que han fet servir paradisos fiscals offshore per amagar les seves fortunes.

Els comptes offshore sovint s’utilitzen per gestionar i moure en secret grans quantitats de diners per amagar la veritable riquesa d’una persona. La investigació, duta a terme pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) i un equip de 150 mitjans de comunicació, també ha trobat que més de 330 polítics d’alt nivell i funcionaris públics de tot el món tenen vincles amb comptes offshore.

La filtració a l’estat espanyol recau en El País i La Sexta. Segons el diari madrileny, els periodistes espanyols que han buscat entre els papers filtrats han trobat 700 societats vinculades a Espanya, entre les quals hi destaquen desenes de “personalitats rellevants”. El primer cas que destaca El País és el de Guardiola, que consta en un document del bufet Alemán, Cordero, Galindo y Lee (Alcogal), un dels despatxos que està al centre dels Pandora Papers.

Els milions de documents filtrats examinats per l’associació periodística més gran de la història mostren fins a quin punt les operacions offshore secretes s’emboliquen en la política financera mundial. Tots els ministres de Finances del Pakistan, els Països Baixos i el Brasil tenen vincles amb empreses offshore, així com els ministres de Finances de Malta i França, inclòs l’exdirector del Fons Monetari Internacional Dominique Strauss-Kahn, destaca el mitjà alemanya DW.

Segons ICIJ, els documents de Pandora mostren que aquells que podrien ajudar a posar fi al sistema offshore se’n beneficien, ja que guarden actius en empreses i fideïcomisos encoberts mentre els seus governs fan poc per frenar un flux global de diners il·lícits que enriqueixen criminals i empobreix les nacions.

L’exprimer ministre britànic Tony Blair s’ha pronunciat contra l’evasió fiscal durant dècades, però les filtracions revelen que ell i la seva dona van poder posseir un edifici de 8,8 milions de dòlars (7,6 milions d’euros) quan van comprar una empresa immobiliària offshore de la família del ministre d’Indústria i Turisme de Bahraine, Zayed bin Rashid al-Zayani, informa The Guardian.

Comentaris

  Jordi (Català i Suís) 03/10/2021 9:09 pm
  L'article no explica pas la situació real. Qualsevulla persona/família amb molts calers muntarà una empresa de "bústia" a Panamà, British Virgin Islands, Dubai, etc per eixir de la curiositat i de la fiscalització. I després dels Panama Papters (filtrats pel bureau Fonseca de Genève) la cosa continuà perquè és natural i CAP Govern del Món vol que canvïi res. Reflexioneu: la màfia Borbònica Espanyola utlilitzà i continua utilitzant aquestes vies. I tots els Governs per finançar llurs operacions secretes (cover). Deixem-nos de romanços. Això no canviarà pas. A CH després dels Panama Papers la reforma de la llei que control.la aquest tipus d'activitats (advocats, fiduciaires, bancs) va fracassar. Recordeu en Messi als Panama Papers ? En Messi tenia declarada l'empresa de Panamà i tots els fons relacionats que tenia fora de l'Estat. L'objectiu era mantenir la discreció impossible si l'empresa és a l'Estat Espanyol. Pel que fa a Guardiola hom oblida que resideix a UK i que probablement va declarar l'empresa i els fons al fisc britànic.
   Ramon 04/10/2021 7:41 am
   Totalment cert. El fet que la "notícia" es filtri a El Pais ja és del tot significatiu i sospitós. El Pravda espanyol és l'eina de les clavegueres. Llegiu "Lying for Unity" de Michael Strubell
  Jordi (Català i Suís) 03/10/2021 9:14 pm
  Cal ésser intel.ligents: tard o d'hora enmig del procés de creació de la República Catalana i després amb ella utilitzarem aquestes vies discretes que l'Enemic Espanyol no podrà pas fiscalitzar. El banc 11Onze té llicència bancària fora de la Presó Espanyola per eixir de la control dels Espanyols. Quan encetarem la batalla final contra els Espanyols ens caldran finançaments. Els Catalans haurem d'utilitzar totes les vies per fer fora els Espanyols de la nostra Pàtria.
  Jordi (Català i Suís) 03/10/2021 9:25 pm
  El cas del rei Abdallah de Jordània és paradigmàtic: ha creat al voltant de 30 societats off-shore i ha comprat objectes immobiliaris de luxe als USA i a UK. I la meva pregunta és: als USA i a UK han declarat o els han exigit QUI és l'últim beneficiari d'aquests off-shore que compren els immobles ? Perquè a CH quan obres un compte en un banc a nom d'una empresa estrangera t'exigeixen tots els documents de l'empresa, dels socis i de l'administrador i el més important: el beneficiari últim. Aleshores el problema no és pas l'empresa off-shore sinó els controls a tots els països inclosa tota l'UE, UK i USA. Exemple: una fundació familiar basada a CH i gestionada per un Banc privat suís envia USD 100'000 cap a un compte personal d'algú que resideix a Portugal. Les regles diuen que si aquesta persona no té cap mena de relació amb la fundació, la transferència és sospitosa i el Banc portuguès bloqueja els fons fins que no es presenti tota la documentació. El mateix amb el Brasil on el Banc Central té regles estrictes i molta gent que hi ha volgut invertir ha tingut mesos bloquejats els fons als bancs. Aleshores prou de demagògia.
  Jordi (Català i Suís) 03/10/2021 9:29 pm
  L'ús de les societats off-shore és totalment legal arreu del món. O sigui que tot això és demagògia. L'únic punt és que els polítics i alts càrrecs dels governs en facin ús tot just després que critiquen públicament el mateix.

Nou comentari