El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Inquietud al Brasil per la variant de la Covid-19 que mata més nens que en cap altre país

Experts de tot el món estudien amb preocupació la situaciuó de la Covid-19 al Brasil on s’ha detectat que hi ha una mortalitat infantil relacionada amb el virus molt més elevada que en cap altre país. La premsa internacional ha posat les darreres setmanes el focus en aquest aspecte. El diari The New York Times assenyala que segons les dades oficials del Ministeri de Salut de Brasil haurien mort des dels inicis de la pandèmia 832 nens menors de 5 anys a causa de la Covid-19. La xifra, però, no és completa. El diari francès Le Monde també ha informat sobre aquesta situació al Brasil i ha indicat que han mort en realitat 2.800 nens, segons dades de la ONG Vital Strategies. Aquesta xifra s’aproxima a una altra dada alternativa que apareix a The New York Times que parla de la mort de 2.200 nens menors de 5 anys, incloent-hi més de 1.600 bebès de menys d’un any. Aquesta dada l’aporta Fátima Marinho, epidemiòloga de la Universitat de São Paulo, i contrasta amb la mortalitat infantil als Estats Units en relació a la Covid-19: a EUA, que té una població més gran que Brasil i un número de mort per Covid més elevat, han mort 139 nens menors de 4 anys.

A més a més, a l’hora de fer càlculs, les dades de Brasil no són fiables. Els experts indiquen que el número oficial de morts infantils a Brasil molt probablement sigui un recompte substancialment inerior, ja que la manca de proves generalitzades implica que molts casos no són diagnosticats, segons explica l’epidemiòloga Fátima Marinho. Aquesta experta dirigeix un estudi sobre la mortalitat infantil.

Alguns experts creuen que la variant P.1, estesa àmpliament al Barsil, sembla conduir a taxes de mortalitat entre dones embarassades més elevades. Algunes dones amb Covid donen a llum amb nens morts o bebès ja infectats, segons ha determinat un estudi fet per l’epidemiòleg de la Facultat de Medicina São Leopoldo Mandic a Campinas, André Ricardo Ribas Freitas. “Ja podem afirmar que la vriant P.1 té efectes molt més greus en dones embarassades”, ha dit Ribas Freitas. “I amb freqüència, si la dona embarassada té el virus, és possible que el bebè no sobrevisqui o que els dos morin”.

Alguns dels nens que han mort pel virus ja tenien problemes de salut que els van fer més vulnerables. No obstant això, Marinho va calcular que aquests casos amb prou feines representen poc més d’una quarta part dels morts entre nens menors de 10 anys. Aquest suggereix que els nens sans també semblen estar en risc major en contraure el virus al Brasil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa