Calen foc a monuments en una nova nit d’aldarulls a Xile

Les protestes, que són contra el govern, han estat criticatdes per l'exèrcit del país que tilla els vàndals d'"antixilens"

Una nova jornada de protestes a Santiago de Xile ha deixat al menys 63 manifestants detinguts, set agents de Carrabiners ferits i l’històric monument de l’general Manuel Baquedano en flames aquest divendres. La plaça Baquedano de la capital xilena, coneguda com a Plaça d’Itàlia i ara renombrada pels manifestants com Plaça Dignitat per haver estat el nucli de l’esclat social, ha acollit a centenars de persones en un altre divendres de mobilitzacions contra el Govern de Sebastián Piñera i per l’alliberament de persones arrestades en concentracions anteriors.

Durant la jornada, alguns individus han calat foc a la icònica estàtua de l’general Baquedano, polític i militar xilè, produint un incendi que ha estat apagat per un furgó llança aigües després que les forces de seguretat dispersessin els manifestants. El ministre de Defensa, Baldo Prokurica, ha condemnat “enèrgicament l’afront a l’estàtua del general de l’Exèrcit, Manuel Baquedano”. “La violència i la intolerància no tenen espai en una societat democràtica, i han de ser condemnades i rebutjades amb la força”, ha indicat en un publicació en el seu perfil de Twitter.

Per la seva banda, l’Exèrcit de Xile ha emès un comunicat en el que han qualificat la crema del monument com un “menyspreable atemptat” comès per “covards desadaptats”. “Són antixilens perquè desconeixen la història i, en la seva ignorància, són incapaços de descobrir l’extraordinari aportació del general”, ha apuntat. “En reiterades ocasions l’Exèrcit ha posat en alerta sobre la necessitat de retirar i traslladar el monument per evitar la seva vandalisme. Avui és urgent sotmetre-ho a reparacions”, ha lamentat la institució. Els disturbis també s’han produït en els voltants de la plaça i les autoritats han arribat a comptabilitzar a 600 participants, segons informa el mitjà xilè La Tercera.

Comentaris

    Jaume2 06/03/2021 5:55 pm
    L'estat de Xile pot donar lliçons de democràcia a l'estat espanyol.
    Alerta 06/03/2021 5:00 pm
    Els militars xilens sí que coneixen llur miserable i abominable història. La de l'assassinat del general Prats o la de les tortures de la DINA a les dones fotent ratolins a llurs vagines i cosint-les després. Això va eixir l'any 1974 a la revista Cuadernos para el Dialogo que fou segrestada pel Feixisme Espanyol.

Nou comentari