El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Què és la calitja i per què pot ser perillosa?
  • CA

La calitja està en boca de tothom perquè ha estat la conseqüència més visible de la borrasca Cèlia. Es tracta d’un fenòmen atmosfèric totalment natural i al qual els canaris estan molt acostumats, malgrat que a la península ha cridat molt l’atenció. Es produeix quan a l’atmosfera hi ha moltes partícules sòlides en suspensió, el que fa que el cel es tenyeixi de groc o taronja. L’aire adopta un aspecte dens, el que dona un aspecte apocalíptic als paisatges. La calitja, a diferència del que es sol pensar, no té res a veure amb la calor, sinó que és un fenomen que es pot produir en qualsevol època de l’any.

El cel a Mèrida / EP

Quan plou o neva i aquestes partícules en suspensió cauen es forma el fang, ja que les són arrossegades per l’aigua o la neu. Per això els cotxes, el terra i els objectes s’omplen d’una mena de sorra i de fang, el que ha propiciat que les xarxes socials s’hagin omplert de fotografies.

El perill que té la calitja

La calitja no es perillosa per la formació de sang o la menor visibilitat, sinó per la qualitat de l’aire. La pols en suspensió resseca les vies respiratòries, el que pot suposar que empitjorin les afeccions respiratòries o els símptomes relacionats amb aquest tipus de malalties. Si la calitja es manté durant dies i és molt densa poden produir broncoespasmes, és a dir, dificultats serioses per respirar per l’estrenyiment dels bronquis, dolor de pit i asma. La calitja és especialment perillosa per a les persones amb al·lèrgies o altres patologies respiratòries.

El president de la Societat Espanyola de Cardiologia, Julián Pérez-Villacastín, ha advertit que no afecta només les vies respiratòries, sinó que produeix una inflamació a tot el cos que també afecta les arteries. Això també augmenta el risc de patir trombosi o infarts, i descompensa la hipertensió arterial. “La contaminació és dolenta perquè afecta els pulmons, això en part és veritat, però el més important és que a partir dels pulmons es transmet a tot l’organisme”, ha advertit aquest metge en declaracions a l’agència de notícies Europa Press.

En aquest marc, les autoritats sanitàries de l’estat han recomanat protegir-se dels efectes de la calitja tancant les finestres o a partir de l’ús de mascaretes si s’ha de sortir a l’exterior. Per aquest risc cardiològic que ha portat la calitja, els experts i les autoritats recomanen també evitar l’exercici a l’aire lliure i fer esports intensos -encara que la persona en qüestió estigui sana i en forma-, així com ingerir líquids constantment i consultar al metge en cas de començar a desenvolupar símptomes respiratoris o cardíacs.

L’Alhambra de Granada amb calitja / EP

Sanitat ho considera una emergència

Salut Pública considera que la intrusió de pols sahariana i l’episodi de calitja que s’està vivint a molts punts de la península fan que l’índex de qualitat de l’aire sigui ‘extremadament desfavorable’. Per això, ha recomanat a la població minimitzar l’exposició a la mala qualitat de l’aire. Es considera una “condició d’emergència” per la salut pública que pot afectar tota la població, pel que es recomana fer les activitats a l’interior o avaluar la qualitat de l’aire abans de fer-les a l’exterior. Només es recomana fer activitats fora de casa si la qualitat de l’aire és ‘raonablement bona’.

Pel que fa als grups de risc i persones sensibles, les autoritats asseguren que cal evitar de totes totes estar a l’aire lliure, així com seguir el tractament mèdic meticulosament i avisar de qualsevol alteració. Les persones que pateixin alguna malaltia respiratòria crònica no han de sortir al carrer per res mentre duri aquest episodi.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a març 16, 2022 | 20:51
    JordiP març 16, 2022 | 20:51
    L'entrada de pols saharià a la peninsula és un fenòmen freqüent. El vent dit Scirocco (és el nostre Xaloc) aixeca pols i, si les condicions generals són favorables, l'envia sobre el Mediterrani. Un cop aquí els vents usuals el distribueixen aqui i allà. El que rebem a Catalunya son venir del deser de Líbia i després el vent del sudoest (Garbí) l'envia cap aqui. De vegades, la llengua de pols es veu clarament desde el Meteosat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa