El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
FOTOS | La borrasca Cèlia tenyeix el cel de color taronja
  • CA

La borrasca Cèlia ha tenyit el cel del sud-est d’Espanya de color taronja. Alacant, Múrcia i Almeria ha viscut aquests dies un fenòmen meteorològic poc habitual que sembla tret d’una pe·lícula postapocalíptica. La calitja –que simplement és un núvol de pols, cendra, argila, sorra o sal– procedent del desert del Sàhara s’acosta cap a Catalunya i, barrejat amb la previsió de pluges intenses, augura tempestes de fang per allà on passi, segons ha alertat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Molts usuaris de Twitter s’han sorprès per la intensitat del color del cel i ha publicat imatges i vídeos espectaculars. “Hi ha un colo de cel tan estrany, tan taronja brutal, que no ho havia vist mai”, diu un veí de Guardamar del Segura, al País Valencià. “Mires el cel i els veus de color sorra intens”. Un altre comentari habitual és que les imatges “no tenen cap filtre”, com avisa un altre veí d’Alacant, ja que les imatges són tan espectaculars que fan pensar que han estat editades. “Acollonant, el cel literalment taronja”.

“Ja arriba la pols en suspensió procedent del nord d’Àfrica a la Península i les Balears”, avisa l’Aemet. “La intrusió continuarà els pròxims dies i serà significativa. Donarà lloc a calitja, pluges de fang i un empitjorament de la qualitat de l’aire”. L’agència explica que la calitja consisteix en “la disminució de la visibilitat per la presència de partícules seques –en contraposició amb la bruma o la boira, formades per partícules aquoses– i deixa el cel amb tons ocres”. L’Aemet ha vaticinat que hi haurà més tempestes de fang –que tècnicament es coneixen com una “deposició humida de pols”–.

La calitja arribarà a Catalunya? La previsió de l’Aemet és que acabi arribant a Catalunya, però el que segur que hi haurà és una nova tongada de pluges, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. El temps empitjorarà a mesura que avanci la setmana, però s’espera que el pitjor arribi el cap de setmana. El Baix i l’Alt Empordà, la Conca de Barberà, el Tarragonès, el Baix Camp, el Priorat, el Baix Penedès i l’Alt Camp seran les comarques més afectades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa