El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una de les empreses que podria produir la vacuna russa refreda les expectatives de Pimec
  • CA

Hipra, una de les empreses catalanes que tindria capacitat per produir la vacuna russa contra la Covid-19, la Sputnik-V, ha refredat les expectatives sobre la possibilitat que Catalunya es convertís en centre de producció d’aquest vaccí en cas que finalment la Unió Europea (UE) donés el vistiplau al seu ús en els països del bloc per accelerar un pla de vacunació alentit per la manca de dosis. Fonts d’aquesta companyia catalana han explicat a EL MÓN que “no hi ha hagut cap tipus de conversa” amb institucions russes i han afegit que a dia d’avui estan concentrats en el desenvolupament d’una vacuna pròpia contra la Covid-19 i “explorant nous projectes” sense deixar de banda la seva activitat principal que és el diagnòstic i prevenció en salut animal. Aquesta vacuna contra la Covid-19 que estan explorant en dues línies de recerca: una de pròpia i l’altra en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona basada en el RNA.

D’aquesta manera es refreden les expectatives aixecades per la patronal Pimec sobre la possibilitat que Catalunya pugui convertir-se en centre de producció de la vacuna si Europa decideix introduir-la en el catàleg de vacunes a fer servir en els plans de vacunació on de moment només en figuren tres: Pfizer-Biontech, Moderna i AstraZeneca. Tot i així, el cap de gabinet i responsable de relacions internacionals de la patronal Pimec, Jacint Soler, ha insistit en declaracions a EL MÓN que es podria explorar la capacitat del teixit industrial català per participar en la producció d’aquest vaccí que permetria accelerar els plans de vacunació. Pimec ha obert converses amb el centre rus Gamaleya que produeix la vacuna i el Fons Rus d’Inversió Directa, que també tindria converses obertes amb empreses de l’estat espanyol, unes sis que podrien fer-ho, segons la patronal catalana, que recorda que a Catalunya també podria produir-la Reig Jofré —tot i que aquesta companyia se centrarà en la producció de la vacuna Janssen— .

Pimec s’ha mostrat disposada a fer pressing a favor de la vacuna russa des de Catalunya. De fet, Soler defensa que davant la preocupació dels endarreriments en els plans de vacunació qualsevol consideració política o geoestratègica s’hauria de deixar de banda en benefici de la salut pública. La patronal confia que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) posi l’accelerador en les revisions que actualment s’estan fent al vaccí rús. El 10 d’abril els experts d’aquesta agència europea viatjaran a Moscou per tal de revisar els assajos clínics de la vacuna, fet que apunta que hi ha disposició per introduir-la en algun moment al catàleg de vacunes en ús en els països europeus.

La ministra Maroto el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, a la seu de Reig Jofre a Sant Joan Despí aquest 26 de març de 2021 / ACN
La ministra Maroto el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, a la seu de Reig Jofre a Sant Joan Despí aquest 26 de març de 2021 / ACN

Els seriosos problemes que han sorgit amb AstraZeneca, un contracte que segons la UE s’està incomplint pel que fa al subministrament, impulsen encara més la idea d’afegir més vacunes als plans de vacunació del bloc europeu. A l’abril, a les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca s’hi afegirà la Janssen, de Johnson & Johnson, en part produïda a la companyia Reig Jofré des de Sant Joan Despí. Més de 5 milions de dosis es destinaran a l’estat espanyol i, d’aquestes, Catalunya n’haurà de rebre 800.000. La particularitat d’aquesta vacuna és que és d’una única dosi, fet que pot accelerar la vacunació i assolir més ràpid l’objectiu de tenir el 70% de la població vacunada a finals d’estiu. Des d’Hipra, tot i que diuen que no hi ha converses amb Rússia, subratllen les seves capacitats: “Les nostres instal·lacions estan autoritzades per fabricar medicaments per a la Unió Europea i per a agències reguladores d’altres països, com els Estats Units. Tenim el know how i instal·lacions necessàries per treballar amb tot tipus de vacunes contra virus, bacteris i paràsits”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa