El Producte Interior Brut (PIB) espanyol ha crescut un 1,1% en el segon trimestre d’enguany. Aquesta xifra és nou dècimes més alta que la que es va registrar el primer trimestre, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
L’increment es deu, principalment, a l’impuls del consum intern –que va contribuir en l’augment del PIB en 3,6 punts– de la demanda externa, és a dir el turisme i les exportacions –que va aportar 2,6 punts–. Així mateix, la variació interanual del PIB va tenir un creixament del 6,3%, una variació similar a la del primer trimestre.
Millors resultats dels que s’esperaven
El Banc d’Espanya havia pronosticat un creixement del 0,4% entre abril i juny, període influenciat la invasió russa, que ha provocat disrupcions en els mercats internacionals i una alça de preus des del primer trimestre de 2022. Així doncs, en un context d’inflació, l’economia espanyola ha crescut més del que s’esperava gràcies a l’increment del consum i el turisme.
D’altra banda, Estats Units ha entrat en recessió tècnica després d’anunciar una segona caiguda consecutiva del seu PIB en el segon trimestre.
Respecte fa un any, la despesa en consum final de les llars de l’estat espanyol s’ha incrementat un 3,2% en un any, tot i que baixa 1,7 punts en comparació amb el primer trimestre. La formació bruta del capital ha pujat un 10%, la inversió en actius fixos materials un 9,8% i en construcció un 7%. En canvi, la contribució de les administracions públiques han disminuït un 1,4%.

La demanda externa també creix
Les exportacions també van créixer quatre dècimes respecte al trimestre anterior i amb una variació del 18,5% en un any, una acceleració que segons l’INE es produeix per “l’increment de les taxes interanuals d’exportacions de béns”. Les importacions de béns i serveis varien un 10,4% respecte el mateix trimestre del 2021 però amb 1,3 punt menys que al primer trimestre.