Diversos grups empresarials han projectat la construcció de quatre parcs eòlics marins al golf de Roses. L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí exigeix que es faci una anàlisi “conjunta” dels projectes plantejats en aquesta zona perquè cal una avaluació ambiental “estratègica” dels plans i programes per “determinar les incompatibilitats i sinergies entre ells”.

La tramitació dels parcs s’està fent “projecte a projecte”, una via que els opositors consideren “errònia” ja que, fins i tot, hi ha “contradiccions” entre la informació aportada pels mateixos promotors, segons han especificat a l’escrit de resposta al tràmit de consulta sobre el parc eòlic Gavina.

Parc amb 1.200 MW de potència

Ara per ara, hi ha projectats quatre parcs. El primer, el Tramuntana, està impulsat per Eòlica Marina-SENER Energy i tindria una potència de 500 MW i 35 molins. Una filial d’Iberdrola hi projecta el parc Gavina, amb la mateixa potència que l’anterior i l’enginyeria basca Saitec en preveu un tercer a 15 quilòmetres del Cap de Creus. Aquest tindria cinc aerogeneradors, batejats amb el nom de Medfloat Pilot Parc, i una potència de 50 MW, que pot produir l’energia equivalent al consum anual de 50.000 llars.

L’últim projecte i el més gran dels quatre que ha entrat al Ministeri per a la Transició Energètica és el CatWind, d’Instal·lacions i Serveis Moscardo III, una societat del grup Cobra. El parc, amb 1.200 megawatts de potència, es troba a l’inici de la tramitació.

Recreació de com es veuran els molins des de l'Estartit / ACN
Recreació de com es veuran els molins des de l’Estartit / ACN

“Alta fragilitat ambiental” de la zona

L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí assegura que la tramitació del projecte Gavina no s’hauria de dur a terme perquè la normativa vigent està suspesa i que segons l’actual POEM, que data del 2009, no es podria situar en aquesta zona.

D’altra banda, demanen que s’apliqui el principi de precaució fins a “tenir un coneixement científic suficient de l’ecosistema”, ja que la zona on es projecta presenta “una alta fragilitat ambiental” i si situen a tocar de zones “protegides”. També creuen que la informació que es dona a projecte, en relació amb la producció d’energia prevista, és “esbiaixada” perquè el recurs eòlic només és aprofitable un “35% de l’any”.

Recreació feta amb ordinador sobre imatges reals de com es veurà el parc des del Cap de Creus / ACN
Recreació feta amb ordinador sobre imatges reals de com es veurà el parc des del Cap de Creus / ACN

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anton a juliol 29, 2022 | 11:17
  Anton juliol 29, 2022 | 11:17
  I un govern permetrà fer aquest disbarat , I el poble no protestaran, una plantació gran de Molins per una misèria de llum .El països moderns giren cap a les mini centrals nuclears de ultima generaciò i usarà el urani ja usat , França en farà 11 , això és visió de futur
 2. Icona del comentari de: Cigaleta a juliol 29, 2022 | 14:08
  Cigaleta juliol 29, 2022 | 14:08
  Doncs jo crec q al Golf de Roses és el millor lloc escollit. Sense cap mena de dubte
 3. Icona del comentari de: Ton a juliol 30, 2022 | 10:42
  Ton juliol 30, 2022 | 10:42
  Jo també crec que el golf de Roses es el millor per fer navegació amb tonvela

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa