El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Macron tanca la porta al Midcat: “Un tercer gasoducte no té sentit”
  • CA

El president de França, Emmanuel Macron, ha acabat d’enterrar el Midcat aquest dilluns. “Un tercer gasoducte entre França i Espanya no té sentit”, ha dit Macron abans de fer referència als 200 quilòmetres que encara estan per construir. El passat dimarts el seu ministre de Transició Ecològica ja el va descartar per ser molt costós i perquè tardaria molts anys en poder estar operatiu. En canvi, el govern espanyol el veia amb bons ulls. França s’havia obert a considerar-ho després de la reunió entre Pedro Sánchez i el canciller alemany Olaf Scholz on el dirigent alemany li va donar el seu suport, però finalment Macron l’ha acabat d’enterrar. Aquest dilluns el president francès ha apostat per reforçar l’eix franco-alemany després d’una trobada amb el canciller alemany.

A banda de tancar la porta al Midcat, Macron ha admès aquest dilluns que França necessita la “solidaritat europea” amb l’electricitat. França és un dels països que tenen més problemes en quant a l’energia perquè la meitat dels reactors nuclears del país estan aturats per qüestions tècniques i Rússia ha tallat l’aixeta al gas cap a Europa. Per això el president francès ha dit que està a favor d’una reforma del mercat europeu de l’electricitat -la mateixa aposta que va fer la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ara fa una setmana- que desvinculi la factura del preu del gas. Macron ha demanat que els preus es fixin “de forma coherent” i en consonància amb “els preus de producció”.

França, a favor d’un topall al preu del gas per a tota Europa

A banda, el president francès, en roda de premsa després d’una videoconferència amb Berlin per tractar qüestions sobre l’energia, ha assegurat que França està a favor de les compres comunes de gas a nivell europeu i també de fixar topalls al preu del gas rus que s’exportava cap a Europa a través del Nord Stream II, ara aturat fins a nou avís com a represàlia de Rússia per les sancions europees per la invasió d’Ucraïna.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaume a setembre 05, 2022 | 19:25
    Jaume setembre 05, 2022 | 19:25
    És vergonyós i impresentable aquest ganatxo.
  2. Icona del comentari de: Algú te ganes de sucar-hi els dits a setembre 05, 2022 | 19:39
    Algú te ganes de sucar-hi els dits setembre 05, 2022 | 19:39
    Sembla que França es mes entenimentada que espanya. Aquests mils de milions que s'invertirian amb aquest mastodòntic gaseoducte, s'haurien de invertir en subvencionar energies renovables, en contes de solidificar l'aportació de energies contaminants.
    • Icona del comentari de: Manel a setembre 05, 2022 | 20:25
      Manel setembre 05, 2022 | 20:25
      Tens tota la rao, espanya nomes vol les obres perque els 4 amiguets de sempre puguin sucar.
  3. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 05, 2022 | 21:44
    almogaver.cat setembre 05, 2022 | 21:44
    El Sr. Macron està crea'n un problema més a Alemanya dels que ja té. I de retruc tot el centre i est d'Europa. El pla d'aconseguir una altra alternativa al gas de l'est, és evitar futures perilloses dependències si la conjuntura és hostil a Alemanya. El centre i est d'Europa. No és tan important el cost (que també) sinó evitar paralitzar un important motor de l'economia. I ho sento Monsieur Macron, França no pot liderar l'economia de l'EU. Si ho té al cap, que ho posi als peus, la seva economia és fràgil per aquesta colossal escomesa. Què hem fet malament Srs.? On és la Gran Europa d'Adenauer i Billy Brant; Churchill i Gral. Degaulle? Que volaren com Dragons? I no com incompetent/es i temeroses gallinetes que tenim avui de liders? Que hem fet malament? Alemanya, el centre i est d'Europa precise la nostra ajuda, i els hi donarem OK?
  4. Icona del comentari de: Català a setembre 06, 2022 | 07:35
    Català setembre 06, 2022 | 07:35
    Ja ho crec que en té, de sentit!. Imagineu les comissions que haguessin cobrat el polítics promotors?.
  5. Icona del comentari de: George a setembre 06, 2022 | 09:47
    George setembre 06, 2022 | 09:47
    França no acceptarà res que suposi que depenguin el més mínim d'Espanya......per a ells Africa comença en els pirineus, i això ho tenen molt interioritzat.
  6. Icona del comentari de: Ferran a setembre 06, 2022 | 12:09
    Ferran setembre 06, 2022 | 12:09
    Así que tú eres el presidente de la republica monàrquica francesa a la que le importa un pimiento la UE...
  7. Icona del comentari de: Tècnic a setembre 06, 2022 | 13:04
    Tècnic setembre 06, 2022 | 13:04
    Gràcies Sr Macron, vostes ja saben quin interes te Ñ , ERC i JxCat, per fer aquesta obra, cobrar comisions, i donar el negoci a florentino.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa