El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rússia tanca l’aixeta del gas a Europa fins que s’aixequin les sancions
  • CA

El subministrament de gas rus a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1 estarà interromput fins que la Unió Europea aixequi les sancions imposades a Rússia per la invasió d’Ucraïna. Així, no arribarà gas als països del centre de la Unió Europea a través del gasoducte Nord Stream II. Així s’ha confirmat aquest dilluns després del comunicat de divendres a la tarda de l’empresa russa líder del sector, Gazprom, que va assegurar que no hi haurà flux de gas entre Rússia i Europa per una sèrie de “problemes tècnics” que impossibiliten la seva reobertura. Finalment el govern rus ha reconegut que es tracta d’una represàlia per les sancions i no arribarà gas rus a Europa, que afortunadament s’ha preparat bé per si Rússia tallava l’aixeta i té un 80% de reserves de gas.

Fa un mes i mig el gegant rus ja va paralitzar temporalment el subministrament per raons de manteniment que es fan un cop a l’any, però tothom temia que acabés tallant el flux de forma permanent. Aquest divendres han comunicat que hi ha problemes en l’única turbina que estava en funcionament i això els obliga a interrompre la circulació de gas.

Fuga d’oli a la turbina

En concret, el problema de la turbina és, segons l’empresa, una fuga d’oli. És un problema similar al que es va detectar suposadament en les altres tres turbines, que no funcionen per aquesta mateixa raó. El flux de gas -33 milions de metres cúbics diaris- no es reprendrà aquest dissabte com estava previst i fins a nou avís no arribarà gas rus a Europa, que fins ara en depenia molt. La companyia russa ha compartit en el seu perfil de Telegram una imatge que mostra la suposada fuga d’oli per justificar la seva decisió davant les teories de la conspiració sobre una decisió intencionada per part de Rússia.

En aquest sentit, el president de Gazprom, Alexei Miller, ha assenyalat que les sancions imposades per la comunitat internacional per la invasió russa d’Ucraïna “dificulten les tasques de reparació”, perquè les ha de fer l’alemanya Siemens. Aquesta tarda el cap adjunt del Consell de Seguretat de Rússia, Dimitri Medvedev, ja havia amenaçat amb tallar l’aixeta del gas a Europa en cas que prosperin les iniciatives per a establir un topall en el preu. Precisament això és el que ha plantejat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Alemanya confia en aquest gasoducte per a cobrir la demanda interna del país, ja que el projecte alternatiu, el ‘Nord Stream 2’, està aparcat per l’inici de la invasió russa sobre Ucraïna ara fa més de sis mesos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 03, 2022 | 16:20
    almogaver.cat setembre 03, 2022 | 16:20
    En una partida d'escats, són dos les parts i es té (o es tindria) que preveure altres moviments. Les trampes al solitari, es sols per viure en un Paradís de Babaus. No es Gazprom, qui tanca l'aixeta. Bé sí... però personalment crec, qui talla el gas, realment és l'EU i aquell trio, Sra. Úrsula. Macron i l'inepte diplomàtic del terror Sr. Borrell. Com volen "Unilateralment" abaixar el preu de gas a pagar, si no té, reserves ni per tres quatre mesos? Menysprear Rússia, i sense pla alternatiu "Efectiu i viable". I desguarnir gas a Alemanya el motor més dinàmic de l'EU, Alemanya, ens ha ajudat a i altres països (econòmicament) I ara, la Sra. Úrsula, li donen l'espatlla. No és així com s'enforteix l'EU. L'Objectiu prioritari no és Polònia o Bulgària, que també; però sols secundàriament, per demostrar que ni NATO ni EU els resoldrà el dia a dia, si innecessàriament, s'enfronten amb el seu veí, rus. "La Finalitat Principal" del tall de gas ( per: Motius tècnics...?? ) És contrarestar l'EU el seu suïcida pla, de violentar unilateralment el preu, del gas a pagar. Posant a Alemanya i centre d'Europa en un colossal predicament.
  2. Icona del comentari de: Anònim a setembre 03, 2022 | 20:34
    Anònim setembre 03, 2022 | 20:34
    L'artífex de l'estratègia de la UE per enfonsar la Rússia de Putin és cosa d'en Burruell?
  3. Icona del comentari de: Carmeta indignada amb la UE a setembre 05, 2022 | 20:22
    Carmeta indignada amb la UE setembre 05, 2022 | 20:22
    Que es fotin el gas pel cul, i els cervells "brillants", (es ironia ehh) de la UE, espero que ara es donin compte de que enem tard, molt tard, amb les energies ronvables,

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa