El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alemanya enceta una nova era amb Olaf Scholz
  • CA

La Cambra Baixa del Parlament alemany, el Bundestag, ha elegit el socialdemòcrata Olaf Scholz com a nou canceller, al capdavant d’una coalició tripartida que també incorpora verds i liberals i que posa fi a 16 anys de poder ininterromput d’Angela Merkel, informa l’agència Europa Press. La coalició ‘semàfor’, com es coneix a l’aliança entre el Partit Socialdemòcrata (SPD), Els Verds i el Partit Democràtic Lliure (FDP) ha sumat aquest dimecres 395 vots a favor al Bundestag, suficients perquè Scholz hagi superat el llindar dels 369 que necessitava per ser designat nou canceller.

Scholz, de 63 anys, assumeix així el principal càrrec del Govern després d’exercir de ‘número dos’ i de ministres de coalició a la ja extinta ‘gran coalició’ amb Merkel, que no va aspirar a la reelecció a les eleccions legislatius del setembre. Scholz es converteix en el novè canceller d’Alemanya des de la Segona Guerra Mundial. Ho ha fet en presència del darrer mandatari socialdemòcrata, Gerhard Schroeder, convidat al Parlament durant la votació.

Entre les principals prioritats a curt termini hi ha la contenció de la pandèmia de Covid-19 i també reptes internacionals com l’escalada de tensions amb Rússia per la seva presència creixent a la frontera d’Ucraïna.

De fet, el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha descartat aquest dimecres acudir als Jocs Olímpics d’Hivern, que se celebraran al febrer a Pequín, una decisió que arriba després que els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda anunciessin un boicot contra la cita esportiva com a senyal de protesta per l’historial de la Xina en matèria de drets humans.

La portaveu de la presidència alemanya, però, no ha fet comentaris en aquest sentit i ha evitat parlar d’un boicot diplomàtic malgrat la insistència dalguns polítics alemanys, que així ho requerien. No obstant això, els Jocs comptaran amb la participació dels atletes dels països esmentats. “No hi ha plans que el president alemany viatgi a Pequín”, ha confirmat la portaveu, que ha matisat que “aquests plans ja no existien abans que els Estats Units anunciessin la seva decisió”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa