El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La inflació es dispara a nivells històrics i amenaça d’agreujar la crisi
  • CA

L’IPC s’ha disparat a nivells històrics al mes de març i amenaça d’agreujar la crisi econòmica provocada per la tempesta perfecta d’una pandèmia mundial, seguida d’un encariment sostingut dels preus de l’energia i la sacsejada final de la invasió russa d’Ucraïna. Segons l’indicador avançat de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’IPC s’ha situat al març en el 9,8%, la variació anual més alta des de fa gairebé 40 anys. Si es confirma la dada, suposaria un increment de gairebé dos punts respecte a la inflació del febrer (7,6%).

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut al Congrés dels Diputats que la dada de l’IPC és “dolenta”, però s’ha mostrat convençut que el paquet de 16.000 milions d’euros aprovat pel consell de ministres i l’acord amb Brussel·les per limitar els preus del gas “permetrà en els pròxims temps doblegar la corba i estabilitzar el cost de la vida“. Sánchez ha mantingut que la majoria de la inflació és conseqüència directa de l’impacte de la guerra en els preus de l’energia i els aliments no elaborats.

El president espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés / ACN

Els experts alerten que el paquet d’ajudes aprovat pel govern espanyol tindrà un elevat cost per a les arques de l’Estat –6.000 milions en ajudes directes en només tres mesos– i dubten del marge de maniobra que hi haurà si a l’estiu els preus continuen disparats, ja que l’augment de la inflació ja era sostingut i rellevant abans de l’inici de la guerra.

Rècord rere rècord

Segons l’INE, l’increment del 9,8% en l’IPC es deu a un augment “generalitzat” de la majoria dels productes, en especial de l’electricitat, la gasolina i l’alimentació. Pel que fa a la inflació subjacent –que no inclou ni productes energètics ni aliments no elaborats–, s’enfila fins al 3,4%, el valor més elevat des del setembre del 2008 i quatre dècimes per sobre de la dada del febrer. Pel que fa a la taxa mensual, l’IPC del març va registrar un augment un 3% al mes anterior, la més alta des del 2002, quan es va produir un canvi de metodologia per analitzar millor la variació dels preus.

Davant d’aquesta situació, Pedro Sánchez ja s’ha vist obligat a anunciar que allargarà les ajudes més enllà del 30 de juny per mitigar la crisi econòmica. El govern espanyol, molt criticat per la seva resposta lenta a l’augment de preus, està més dividit que mai sobre com afrontar les turbulències econòmiques que vindran en els pròxims mesos i busca a la desesperada una estratègia que li permeti encarar amb garanties el pròxim cicle electoral –abans de final d’any hi haurà eleccions a Andalusia i en un any hi haurà les municipals–.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a març 30, 2022 | 10:56
    Realitat març 30, 2022 | 10:56
    Ja ens podem mentalitzar que la gasolina barata s'ha acabat, i els preus seran molt superiors. L'increment del consum mundial d'un producte limitat i no renovable, porta a un increment de preus inevitable. Una altra cosa és l'electricitat que té uns preus abusius, a causa d'una valoració extremadament favorable a les elèctriques.
    • Icona del comentari de: Reflexionem a març 30, 2022 | 12:51
      Reflexionem març 30, 2022 | 12:51
      Això de que és limitat i no renovable...? I si fos al revès però convé fer creure el que tu dius justament per a xuclar-nos fins la cera de les orelles als comuns dels mortals per part dels que s'inventen aquesta afirmació, les élits mundials dels diners i del poder? També hi havia "armes de destrucció masiva", i la pandèmia s'ha fos al mateix moment que ha esclatat la guerra . Ens fan creure els que els convé. Reflexionem!
      • Icona del comentari de: Realitat a març 30, 2022 | 13:11
        Realitat març 30, 2022 | 13:11
        El seu escrit està ple de bajanades que contradiuen tot el coneixement científic. El petroli triga milions d'anys a formar-se, i la seva qualitat no sempre és la idónea. Que hi ha moviments especulatius és evident, però la realitat és que els combustibles fòssils es venen a preu de saldo, i és una animalada fer-los servir de combustibles.
  2. Icona del comentari de: Grazie a tutti, ERC! a març 30, 2022 | 11:17
    Grazie a tutti, ERC! març 30, 2022 | 11:17
    Quina femt-illa de polític, el Sánchez Castejón. I qué bé que fan de recolzar el Gobierno de España els d' ERC. Què n'arriben a ser de perfectes amb les seves accions els d'erc, començant pel Rufián; ai, com l'admiro a aquest jove per no voler anar a Santa Coloma i continuar a Madrid, amb tant de sacrifici com fa, i tot, tot, per representar Catalunya sacsejant "la humide impresora repubicana" que sap exhibir amb tanta bufonada. Veig que l'amor dels catalans envers el vostre grup polític s'enlaire fins al cel; com aquells de Madrid al cielo. Igualet.
  3. Icona del comentari de: NO PROBLEM! a març 30, 2022 | 11:26
    NO PROBLEM! març 30, 2022 | 11:26
    16Mil Milions, diu! A hores d'ara ja són dins de les afamades butxaques españoles d'aquells que diuen que ens trauran de la crisi. Passa com les mascaretes, que en desapareixien milions i ningú sabia què se n'havia fet!, però mai es van trobar.
  4. Icona del comentari de: Gente con gente. a març 30, 2022 | 12:57
    Gente con gente. març 30, 2022 | 12:57
    El malestar del Sánchez no és per l'empobriment dels españols, és per por de perdre la presidència i passar a l'oposició, tot i que amb ERC té les espatlles ben cobertes tota la legislatura. Ara bé, l'esquena els d'erc no sé com la tenen a Catalunya. Acabo de veure que els mestres vaguistes has assaltat la seu d'erc al crit de " la misèria genera ràbia"! Barbitas del vecino a remojar, beibis!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa