Paco Poch: “Que un dictador feixista hagi perseguit el català indica que és una cosa que cal defensar”

El productor de cinema prepara una pel·lícula sobre Lluís Maria Xirinacs

Si algú hagués de fer una llista amb tots els personatges que han passat per Catalunya i que la seva història mereix ser explicada d’alguna manera, Lluís Maria Xirinacs seria ferm candidat a ocupar-ne un lloc. El productor de cinema Paco Poch ha volgut ser l’encarregat de fer una pel·lícula sobre aquest polític, activista, sacerdot i filòsof català. Està elaborant un telefilm basat en la novel·la Sis nits d’agost de Jordi Lara, un llibre que explica com es va produir la mort de Xirinacs.

És un personatge que sempre m’havia interessat molt perquè acostumava a posar el sistema entre les cordes”, explica Poch a El Món. El productor descriu aquest activista com un “outsider”, una persona que “constantment denunciava la democràcia insuficient” de l’Estat espanyol i que “lluitava perquè es fes justícia amb els presos polítics”. “Com a outsider que era no va esperar que el matessin o que la vida el destruís, i va decidir acabar amb tot i morir a la seva manera”, assenyala Poch.

La pel·lícula, de fet, va d’això. “Està basada en el llibre, que explica com una persona de 75 anys arriba a un moment de la seva vida en el què decideix morir dignament, i que escull una bona mort per tal de no morir destrossat i derrotat”, explica el productor, que assenyala que aquesta decisió de Xirinacs li va “impressionar molt”. De fet, considera que Xirinacs “era un visionari” i que “la gent li acabarà donant la raó” pel que fa a la seva “trajectòria ideològica, els seus textos i les seves propostes”.

Per a Paco Poch, una de les raons per les quals s’ha de respectar la figura de Lluís Maria Xirinacs és per la seva lluita per defensar el català: “sempre denunciava l’opressió que pateix aquesta llengua”. “I només pel fet que Francisco Franco, un dictador feixista, hagi perseguit el català ja indica que és una cosa que cal defensar”, explica Poch, que celebra que l’activista no donés per acabada la seva lluita pel català un cop el dictador ja havia mort: “Ell insistia que tot i l’arribada de la democràcia el català continuava patint un problema i que Catalunya era una nació oprimida”.

L’escriptor de la novel·la, Jordi Lara, ha escrit el guió de la pel·lícula amb Ventura Durall, que serà l’encarregat de dirigir el film. Durall va ser el director de L’Ofrena (2020), i Poch es va interessar especialment en ell per dirigir aquesta obra sobre Xirinacs. Va animar Durall a llegir-se el llibre de Lara i així és com va convèncer el cineasta per tirar endavant aquest nou projecte.

La trajectòria de Paco Poch

Les parets del lloc on treballa Poch són un recorregut en la seva trajectòria professional. Estan plenes de pòsters de pel·lícules en les quals ha treballat, tant com de productor com de distribuidor. Les oficines de Mallerich Films, la seva productora, són una mica caòtiques: tot està força desordenat, com la vida d’aquest mateix cinèfil. Es va endinsar en el món de la producció quan era molt jove, però anteriorment havia treballat com a fotògraf i com a ajudant de càmera.

Mai no he sentit que estigui fent allò que es diu ‘la feina de la meva vida’”, reconeix Poch a aquest diari, tot i haver-se convertit en un dels productors més respectats no només de Catalunya, sinó de tot l’Estat espanyol. “El cas és que em sentia bé fent-ho perquè aquesta feina m’ha permès sempre estar en contacte amb molta gent: et trobes amb guionistes, productors, vas al laboratori, a rodatges… el que sí he tingut clar sempre és que no soc una persona de tancar-me a casa”, afirma. 

Poch va haver d’endinsar-se en aquest món quan la figura del productor encara no estava tan reconeguda fins ara: no hi havia estudis específics i es va veure obligat a estudiar Empresarials . “Abans enlloc t’ensenyaven a produir, i jo necessitava tenir alguns coneixements sobre empreses. Abans no hi havia escoles, no hi havia res. Això com a mínim em va donar una mica d’eines de treball”. Potser ha estat aquesta manca d’educació específica la que va empènyer Poch a crear un màster de Producció. “N’estic molt orgullós perquè he aconseguit que vinguin professors de tot Europa que són productors i distribuïdors en actiu i importants”, explica, a més d’afegir que ara aquests alumnes “poden fer pràctiques i rebre un seguiment”. “Això a la meva època no era així”, assegura.

La trajectòria de Poch està molt ben explicada a un llibre que li ha dedicat la Gabriela Zea. Fa un repàs del currículum del productor i distribuidor alhora que serveix per explicar com funciona el món cinematogràfic des de les empreses i els impulsors que hi ha al darrere. Poch, però, diu que “la gent té més bons ulls cap a mi que jo cap a mi mateix”. Assegura que té “tendència a recordar els fracassos, les misèries i els errors”. “A vegades penso que hauria d’anar al psicòleg per explicar-li que a mi cada nit em venen al cap memòries de moments en els quals he fallat a moltes persones”, afegeix.

Comentaris

  fat boy 29/08/2021 7:45 pm
  Que un dictador feixista hagi perseguit el catala es anecdotic, tambe l'han perseguit republicans espanyols i francesos i aqui es on rau el conflicte, no en l'eix esquerres i dretes, ni tan sols en l'eix democracia i dictadura, sino en l'eix nacional catalans i estrangers. A veure si ens vol fer creure que l'enemic dels catalans es el feixisme en lloc dels invasors, feixistes o no.
  MHP 29/08/2021 7:47 pm
  Es podrie dir el mateix dels de plataforma per la llengua, que es dediquen a perseguir el castellà?
   uyuyui 29/08/2021 9:55 pm
   Ahi la has clavado...
   No cola 29/08/2021 11:42 pm
   Dir tonteries, es habitual en tu, ò t'hi has d'esforçar? Ningú persegueix el castellà, el castellà s'imposa allà on va i mata tot el q es troba al davant.
    MHP 31/08/2021 9:27 am
    Mira noi, per dir veritats no cal esforçar-se, només constatar realitats. Apa, quew tonguis un bon dia, babau.
   fat boy 30/08/2021 2:49 am
   No, no es pot dir, primer perque no el persegueixen, no tenen els mitjans coercitius de l'estat per fer-ho, segon perque l'estatus del castella, que com diu el seu nom es una llengua estrangera, es un privil.legi sostingut amb les armes i el dret de conquesta i mai un dret, i tercer perque perseguir un idioma nomes ho fan els invasors de territoris estrangers, ningu persegueis la llengua propia i molt menys a casa seva com es pot veure clarament amb el que fan els invassors espanyols i francesos. Ruc!.
  Maria 29/08/2021 8:56 pm
  Si és rigurós a la película, un que ha de sortir malparat és Maragall i l'altre, Pujol. Plourà clatellades!
  Maria 29/08/2021 9:02 pm
  Si és rigurós a la película, un que ha de sortir malparat és Maragall i l'altre, Pujol. Plourà clatellades! A mi, encara m'impacta ara el que li van fer.
  Lluís Maria Xirinacs era un imbècil 29/08/2021 9:06 pm
  Però et compro la idea Paco Poch: em faré jueu, maçó, comunista i homosexual perquè a Franco no li agradava. També em faré del Royal Madrit perquè Franco era del Barça.
  blup 29/08/2021 9:07 pm
  Pobra gent els de la Plataforma de la llengua, amb prou feines treuen cèntims per continuar. L'ARAGONÉS, LES CONSSELLERIES CORRESPONENTS, la sumsum corda són els OBLIGATS, PER MANDAT a defensar la nostra llengua a la nostra patria i arreu del món. Però a aquests tèrbols l'aigua de VICHI els hi pirra massa.Vergonya!
  Octubrista 29/08/2021 9:18 pm
  El català, els poders castellans l'han perseguit des de sempre, feixistes, republicans, de dreta i d'esquerra, obertament o de forma més dissimulada però l'objectiu ha estat sempre el mateix: imposar la seva llengua com ho van fer als pobles d'Amèrica, Àfrica o a Andalusia. A Catalunya han comptat amb l'ajuda de una legió de botiflers al seu servei. Ara mateix, per increïble que sembli hi ha una campanya encoberta de castellanització de Catalunya, d'alguns sectors que es diuen independentistes "per eixamplar la base" diuen ells, amb una especial incidència a la radio-televisió pública
  Pere IV 29/08/2021 9:41 pm
  La grandesa d'una persona es mesura a casa nostra pels esforços que la classe política catalana dedica a colgar-la sota una llosa de silenci i oblit programats. Benvinguda doncs la iniciativa d'en Paco Poch com a reivindicació de la figura, obra i memòria de Lluís Maria Xirinacs, que un dia viurà en el cor del seu poble. I si volen que l'ignorem és perquè, des del primer a l'últim, se saben pigmeus al seu costat.
  Luisnomeacuerdo 29/08/2021 11:31 pm
  Por eso los atapuercanos defenderemos con todas nuestras fuerzas la unidad del reino de España de los ataques de los fascistas independentistas que abundan por la repugblica de tractoria.
  ernst 30/08/2021 12:29 am
  Franco no era un dictador feixista. ERA UN MILITAR CRIMINAL, GENOCIDA
  LlunyDeCat 30/08/2021 2:39 am
  Hom fa una anàlisi errònia des de fa molts anys. No existeix pas cap persecució contra la llengua catalana. La persecució és contra els Catalans. Totes les agressions i humiliacions no són pas fetes "a la llengua catalana", sinó a la "Llengua dels Catalans, als Catalans". I no fou pas en Franco el primer. I no fou pas perquè era feixista o admirador del Feixisme. La persecució dels Catalans dels Països Catalans va començar a finals del segle XVII al Nord de Catalunya i van encetar-ho els Ocupants Francesos (LLuís XIV) prohibint l'ús del Català a tot document oficial després d'haver massacrat els darrers 1'000 patriotes Miquelets al Castell de Rià i d'haver arrasat el Castall del Comte Guifré. Els del FN encara trenquen la placa commemorativa. I després continuà al PV el 1707 per continuar al Principat el 1714. Com deia l'Aracil: no hi ha pas guerres entre llengües sinó guerres entre les Nacions que les parlen. L'Enemic i Ocupant són els Espanyols inclosos tots els Guàrdia Civils, PN, Exèrcit, Marina, Aire, jutges i funcionaris públics enviats des d'Espanya. Som una Colònia dels Espanyols i la llengua és el darrer que ens resta. I Ells - L'Enemic - ho saben. Per això ataquen. I és vergonyós el comportament de l'Aragonès, en Junqueras i la resta. Col.laboren amb l'Enemic.
  Per què dieu mentides, nacionalistes catalanets?. Franco no va perseguir la llengua catalana 30/08/2021 12:23 pm
  Resum de Premis literaris en llengua catalana creats en el franquisme: Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (1953); Premi Lletra d'Or (1956); Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (1963); Premi Josep Pla (1968); Premi Prudenci Bertrana (1968); Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1969). El 1970 comença la publicació de l'Enciclopèdia Catalana. Potser Franco va prohibir altres usos d'el català, però la literatura no, i això és "llengua catalana" per definició. Aclariu vos.
  Doctor Strangelove 30/08/2021 2:20 pm
  A veure trossos de soca, Franco mai va ser feixista. El feixisme neix dels socialisme utòpic, encarnat en un dirigent del partit socialista italià anomenat B. Mussolini, i que va tenir la seva màxima expressió a la "piel de toro" en l'afusellat José Antonio Primo de Rivera, enterrat al Valle i a qui la indigent mental MIreia Boya li va otorgar el títol de dictador, quan tots sabem que era son pare. Ras i curt, com diu el retardat d'en Narcís, en mai i mai, va voler un sistema vertical on , en contraposició al comunisme, fos la classe mitjana la que fes la revolució! Franco era un classista i les revolucions venen de règims d'esquerres, però és clar, la història l'escriuen els guanyadors amb l'ajut dels idiotes que se la creuen! Doc.
  Votador 31/08/2021 4:16 pm
  Les xarxes socials, tv's, diaris, contractes, escriptures, on el castellà hi es majoritari, està fent més que el franquisme per arraconar el català i sense fer remor. Però d'això en en parla poc.

Nou comentari