El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Nit dels Museus al Caixaforum
  • CA

ing {“level”:3} –>

L’Estrella de Miró. Del 28 de març al 12 de juny de 2022

Després d’un període de restauració en directe, el públic podrà veure el monumental tapís i conèixer la historia que hi ha rere l’estrella mironiana que forma l’emblema de l’entitat.

A la dècada dels anys setanta, Joan Miró i Josep Royo van crear set tapissos monumentals, un dels quals per a ”la Caixa”. La finalitat de l’encàrrec era compondre una obra a partir d’un element icònic que servís d’imatge corporativa de l’entitat. El resultat va ser una estrella de cinc puntes acompanyada de dos astres que, amb un llenguatge etern, universal i dinàmic, representa els valors culturals i socials de l’entitat.

El novembre del 1980, el tapís es va exhibir a l’exposició “Joan Miró. Obra gràfica” al Centre Cultural de la Casa Macaya de Barcelona. A més, el 2 de juny de 1981 es va exposar al públic amb motiu de la inauguració del Museu de la Ciència (actualment CosmoCaixa). Avui, al cap de 41 anys, el tornem a contemplar a CaixaForum Barcelona i en descobrim, per primera vegada, el revés. L’exposició, amb el títol L’Estrella de Miró, revalora la tècnica i el treball de l’equip de col·laboradores de La Farinera, format sobretot per dones, protagonistes desconegudes quan es parla del tapís.

CaixaForum Barcelona se submergeix a la metapintura surrealista de René Magritte

Coorganitzada per la Fundació ”la Caixa” i el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, La Màquina Magritte proposa una immersió a l’univers creatiu i enigmàtic de l’artista belga, que definia la seva pintura com «un art de pensar» capaç de fer visible allò singular mitjançant la paradoxa, i els missatges de la qual segueixen vigents avui.

La mostra destaca el component repetitiu i combinatori en l’obra del pintor, els temes obsessius del qual es repeteixen una vegada i una altra amb innombrables variacions. El seu enginy va donar lloc a una infinitat de composicions audaços i imatges provocatives, capaces d’alterar la nostra percepció, qüestionar-la i suscitar la reflexió.

L’exposició parteix de la hipòtesi que la «Màquina Universal per fer quadres» (inclosa a La Manufacture de Poésie, catàleg de productes imaginaris elaborat per surrealistes el 1950) existeix i està composta per diversos dispositius interconnectats corresponents a conceptes recurrents a l’obra del artista, com el mimetisme i la megalomania.

La Màquina Magritte reuneix 69 pintures úniques, com La cascada, L’alta societat, Temptativa de l’impossible, Deliris de grandesa o el quadre El sentit de les realitats, que només es podrà veure a CaixaForum Barcelona. A més, es completa amb una selecció de fotografies i pel·lícules casolanes realitzades pel mateix artista.    

La Màquina Magritte es podrà visitar fins al 6 de juny del 2022 a CaixaForum Barcelona (Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa