El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vídeos | Deu nadales en català per escoltar amb els més petits
  • CA

La música en català sap vestir-se de Nadal. De fet, hi ha nadales molt escoltades fins i en la música pop. Però si les nadales tenen un terreny que els és favorable és entre els més petits. Es combinen les nadales clàssiques amb cançons més modernes però amb el mateix to festiu i de celebració. Una de les cançons noves que han adoptat els més petits és A la nit de Nadal, del grup infantil El Ruc Català. Aquesta cançó de Nadal parla de les tradicions de la nit de Nadal, entre elles cantar aquesta cançó i fer cagar el tió. 

  • Tió de Nadal del grup infantil El Pot Petit també és una de les cançons de moda en aquestes dates pels més petits. Explica la tradició nadalenca per excel·lència a les llars catalanes a partir de la història d’un tronc que acaba sent un tió.
  • El mateix grup musical té altres nadales molt populars, com ara El Nadal ja és aquí, una cançó per explicar als més petits totes les tradicions catalanes en aquestes dates assenyalades. 

A banda de les nadales més modernes, segueixen tenint força entre els més petits les cançons tradicionals, com ara el El 25 de desembre (Fum, fum, fum), que segons alguns historiadors, data del segle XVI. Els més petits entonen el “ha nascut un minyonet ros i blanquet fill de la Verge Maria és nat en una establia, fum fum fum” millor que ningú.

  • Un hit de cada Nadal és la cançó tradicional El noi de la mare. “Què li darem en el noi de la mare, què li darem que li sàpiga bo?” és una de les frases que més es repeteixen durant els festivals de Nadal dels nens a les escoles. 
  • Fer cagar el tió és una tradició del segle XVIII que es va estendre de les zones més rurals cap a les ciutats. El tió ha donat també per fer moltes nadales. Una d’elles, molt popular, es titula Caga Tió
  • A Betlem me’n vull anar també es troba al rànquing de les nadales més populars i tradicionals. La cançó explica tot el que li portaran a Jesús a l’establia on ha nascut i el seu ritme la fa irresistible per a tots els públics.
  • La nadala M’agrada el Nadal recull totes les tradicions catalanes durant les festes amb una melodia molt fàcil de recordar i una tornada que no et pots treure del cap. La versió de Dàmaris Gelabert és una de les més populars.
  • Un camell d’orient, de Manel, és també tot un èxit en aquestes dates. En aquest cas fa referència a la festivitat dels Reis d’Orient i explica el recorregut que fa un camell fins a portar els sacs plens de regals a tots els nens.
  • Tancant la llista, en els darrers anys s’ha popularitzat molt als col·legis la nadala Quan somrius, una cançó moderna que és també una història d’amor ambientada al Nadal. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa