El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Eloi Vila aplaudeix a TV3 el paper de les dones durant la Guerra Civil

Beth Rodergas ha estat la convidada a la segona entrega del Quanta guerra! de l’Eloi Vila, que ha tornat a emocionar els teleespectadors de TV3. Dimecres tenien competència amb l’estrena d’una nova edició de La isla de las tentaciones, però han aconseguit empatar amb un 16,6% de share que demostra el poder del programa de la televisió pública catalana.

Després de la investigació sobre l’avi anarquista d’Andreu Buenafuente la setmana passada, ara era el torn d’esbrinar què havia passat amb el besavi de la cantant i d’analitzar com havia buscat l’àvia la Guerra Civil tota sola com a cap de família amb només catorze anys. El més interessant ha estat precisament això, centrar la vista en el paper de les dones que es quedaven a casa mentre els homes anaven a lluitar.

El programa s’ha centrat en l’àvia Aurora, dona que vivia a Súria cap al final de la guerra quan la mare va morir i la va deixar sola a càrrec dels germans amb només 13 anys. El pare havia desaparegut i l’exèrcit franquista estava a punt d’entrar al poble, així que la dona va decidir fugir a peu per intentar arribar a casa d’uns parents que vivien lluny. Gràcies a la investigació de l’Eloi van poder saber que l’avi havia estat empresonat en un camp de concentració franquista, uns terrenys que han convertit en un centre comercial.

Els teleespectadors de TV3 destaquen el valor d’aquest programa

Els teleespectadors han tornat a omplir Twitter d’aplaudiments cap a la feina que fa el programa en treure a la llum testimonis tan potents sobre la Guerra Civil, un exercici de memòria històrica que emociona i que agrada moltíssim: “Per fi un documental que parla de les experiències de les dones durant la guerra lluny del front”, “Uf, quantes dones silenciades. Què poc sabem“, “Quin programàs“, “Gran programa. Divulgatiu, colpidor, excel·lentment documentat i explicant una realitat que la famosa transició “modèlica” va mirar d’amagar ignominiosament. Un servei públic en aquest cas de primera. Felicitats!“, “A totes les guerres sempre ho paga qui menys culpa té” o “Quin bon programa, Eloi. Et felicito”.

Més notícies
Andreu Buenafuente parla dels avis a TV3

Andreu Buenafuente descobreix el passat anarquista de l’avi a TV3

Notícia: Andreu Buenafuente descobreix el passat anarquista de l’avi a TV3
Comparteix
Eloi Vila triomfa amb l’estrena de ‘Quanta guerra!’, programa que ha mostrat un Andreu Buenafuente molt emocionat
Notícia: Andreu Buenafuente descobreix el passat anarquista de l’avi a TV3 - Mobile
Ricard Ustrell estrena 'Col·lapse' a TV3

Ricard Ustrell trenca els esquemes de TV3 amb un ‘Col·lapse’ molt arriscat

Notícia: Ricard Ustrell trenca els esquemes de TV3 amb un ‘Col·lapse’ molt arriscat
Comparteix
Jordi González ha demanat un programa propi a TV3 en el millor moment de l'estrena
Notícia: Ricard Ustrell trenca els esquemes de TV3 amb un ‘Col·lapse’ molt arriscat - Mobile
Quim Masferrer, encantat en el segon capítol d'El Foraster - TV3

‘El Foraster’ entra a la casa del Mag Lari en un programa molt divertit

Notícia: ‘El Foraster’ entra a la casa del Mag Lari en un programa molt divertit
Comparteix
Quim Masferrer ha rigut com mai en una nova entrega de l'estimat programa de TV3, que ha visitat Castellserà
Notícia: ‘El Foraster’ entra a la casa del Mag Lari en un programa molt divertit - Mobile
Agnès Marquès, lesionada d'un braç - TV3

Agnès Marquès, a l’hospital després de trencar-se el canell

Notícia: Agnès Marquès, a l’hospital després de trencar-se el canell
Comparteix
La presentadora ha hagut de sotmetre's a una petita intervenció, per la qual cosa no ha pogut presentar el 'Planta Baixa'
Notícia: Agnès Marquès, a l’hospital després de trencar-se el canell - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: JordiP a setembre 22, 2022 | 17:22
  JordiP setembre 22, 2022 | 17:22
  No fa gaire, amb ocasió del casament d'una neboda-neta de la meva dona, vaig conèixer una senyora de 92 anys, extremenya, que el 1936, amb 13 anys, en apropar-se la columna Yagüe (i les bandes de señoritos assassins a cavall) al seu poble va agafar la seva germaneta de 8 anys i va fugir a amagar-se a les montanyes. La fuga va acabar a Barcelona un parell d'anys més tard, amb la germaneta, ambdues indemnes. La seva família va patir força a Extremadura; alla va aconseguir passar inadvertida a Santa Coloma de Gramanet i aquí ha viscut des de llavors, es va casar, va tenir diversos fills i se sent catalana, tot i que no parla català. Coses de la postguerra incivil. Una aventura descomunal. Com deu haver moltes, sens dubte.
 2. Icona del comentari de: Anònim a setembre 22, 2022 | 17:51
  Anònim setembre 22, 2022 | 17:51
  Tothom tenim història familiar relacionada amb la guerra civil, els seus prolegòmens i les seves seqüel·les. De fet, les generacions que tenen menys de 60 anys solen ignorar absolutament aquestes vivències: qui va patir aquells tsunamis de sang i odi han evitat compartir els seus records amb els joves. La Beth Rodergas és un bon exemple. El meu avi i una seva filla es van exiliar a França-Mèxic; dos meus oncles van passar a França amb les seves unitats en retirada i van ser internats a Canet i Sant Cebrià. Un d'ells va tornar, va passar per camp de concentració, judici, mili i al final va quedar lliure (però vigilat). L'altre es va quedar a França (Vichy), va escapar dels nazis i va morir de la tuberculosi contreta a Sant Cebrià. El pare va passar molt de temps al front d'Aragó, va caure presoner i el va treure del camp de presoners el seu germà, capità d'enginyers franquista. A casa només van quedar dones: l'àvia, la mare i una tieta. Com veieu, tots tenim història.
 3. Icona del comentari de: Papitu nas de Mico a setembre 22, 2022 | 18:07
  Papitu nas de Mico setembre 22, 2022 | 18:07
  No entenc com una tele pública com TV3 faci un programa a mida de cinc persones properes. Si ve la TV3 al meu poble i grata 150 anys enrrera potse trobara al meu rebasavi fumant i parlant a la plaça del poble. I a qui interssaria això???? Jo cóc client de TV3 però, darrerament gasten molts diners injustificadament. Desprès el Govern els farà una transferència i au, tira milles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa