El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els agents d’intel·ligència dels Mossos asseguren que el DAESH es va “apropiar” del 17A
  • CA

“Apropiar”. Això és el que va fer el DAESH amb els atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils. Aquesta és la conclusió dels agents d’intel·ligència dels Mossos d’Esquadra astor 217 i 230, que han declarat aquest migdia al judici que se celebra a l’Audiència Nacional. Uns testimonis que han ratificat el seu informe 2373/17 de l’Àrea Central d’Analisi de la Comissaria General d’Informació dels Mossos, del 15 de desembre del 2017. Un atestat que s’ha nodrid de “fonts oficials” de l’Estat Islàmic i els textos que els reivindicaven. Ara bé, els agents se n’ha estat prou de vincular els integrants de la cèl·lula directament amb el DAESH i han passat la pilota als instructors del cas. De fet, hi ha hagut poc marge per aclarir la branca jihadista a la qual pertanyien, perquè el president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, no ha donat joc als advocats. Ha estat una riuada de ”pregunta impertinent” i de “protesto” de rèplica.

Els agents han argumentat que la cèl·lula pertanyia al que anomenen un “tercer nivell del jihadisme salafista” i en el “moviment jihadista global”. És a dir, en el primer nivell hi ha el DAESH o Al Qaeda. En un segon escalafó s’hi troben “organitzacions terroristes clàssiques que tenen una doble agenda –local i mundial– amb la voluntat de desenvolupar un califat global”. I el tercer nivell, serien les “xarxes de base o terroristes individuals que sense formar part integral d’una organització assumeixen els objectius del moviment jihadista global”.

Els dos analistes han argüit que, per al jihadisme, Ripoll pertany a al-Àndalus i que l’11M va ser entès com una “fita” en la seva lluita o reivindicació. Ara bé, no han pogut aclarir a quin corrent podien pertànyer quan l’advocat de l’Associació de l’11M, Antonio Garcia, els ha collat sobre l’arquetipus de la seva manera d’actuar. L’entrebanc dels agents ha fet saltar el president del tribunal, que no li ha permès continuar l’interrogatori. Tampoc ha deixat aclarir als agents si la policia és un objectiu pel jihadisme. El reguitzell de protestes dels advocats s’ha deixat sentir.

En qualsevol cas, els Mossos després d’analitzar els comunicats consideren que “es dedueix de forma clara i raonable que el DAESH es va apropiar de l’autoria dels atemptats de Barcelona i Cambrils”. Així, destaquen “la celeritat amb què va aparèixer la primera reivindicació dels atemptats, tot just quatre hores després de l’atropellament massiu de la Rambla de Barcelona, i la quantitat de notes i reivindicacions que es van emetre, posteriorment, en múltiples idiomes, entre els quals l’anglès, l’alemany, l’àrab i l’espanyol”.

A més, els Mossos emfatitzen “l’amplitud de la difusió” i “el pes i la rellevància que es va atorgar als atacs de Barcelona i Cambrils des dels òrgans més importants de l’estructura mediàtica del DAESH com són: la revista Rumiyah o el butlletí informatiu A l’Naba”. “L’amplitud i la rellevància de les plataformes utilitzades en el tractament mediàtic dels atemptats de Barcelona i Cambrils permet inferir que el DAESH considera aquests atacs com un dels més importants comesos per la mateixa organització des dels perpetrats a París el dia 13 de novembre del 2015”, concluen els analistes d’intel·ligència de la policia catalana. De fet, els Mossos utilitzen la paraula “apropiar”, una terminologia diferent a la de “reivindicar”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa