VÍDEO | El volcà de La Palma obliga a desallotjar 10.000 persones

S'havia procedit a desallotjar les persones dependents i amb mobilitat reduïda de les zones més pròximes

Després de dies de terratrèmols a l’illa canària de La Palma finalment el volcà subterrani ha entrat en erupció amb una espectacular columna de fum i explosions de lava i roques piroclàstiques. L’erupció s’ha produït a la coneguda com a Montaña Rajada, al municipi de El Paso. Aquesta erupció al volcà Cumbre Vieja ja s’esperava, per això el govern canari havia procedit a desallotjar les persones dependents i amb mobilitat reduïda de les zones més pròximes al volcà.

A les 15:40 ha començat l’evacuació d’aquestes persones dependents i dels animals de granja per la previsió que es tenia que el volcà comencés l’erupció aquest diumenge. L’evacuació dels barris de Tacande, Todoque, La Bombilla, La Laguna, El Remo i Puerto Naos, dels municipis de El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte s’ha iniciat al vespre. De moment no hi ha cap persona afectada, però ja s’han cremat algunes cases.

La carretera LP-212 ha estat travessada per la lava al barri d’Alcalá i també s’han tallat preventivament les carreteres LP-214, LP-105 i LP-301. La Guàrdia Civil treballa a la zona amb més de 120 efectius de seguretat ciutadana, trànsit, servei marítim, grup caní i altres. La Unitat Militar d’Emergències (UME) es desplegarà a la zona durant les properes hores i també hi acudiran serveis d’emergències d’altres illes canàries. El govern canari ha suspès les classes escolars als tres municipis més afectats almenys per aquest dilluns.

“El volcà ha entrat en erupció a la Palma en una zona forestal. Molta precaució”, ha demanat el president de Canàries, Ángel Víctor Torres.

Aquesta és la zona del volcà de La Palma que ha entrat en erupció aquest diumenge a dos quarts de quatre després dels més de mil sismes que s’han registrat entre aquest dissabte i aquest diumenge:

S’esperava que el volcà Cumbre Vieja de La Palma pogués entrar en erupció, ja que alguns seismes s’estaven registrant a només 100 metres de la superfície. El terratrèmol més proper a la superfície va ser de magnitud 3,2 i es va produir a les 4:26 hores de la matinada a la frontera entre Tazacorte i el Paso. Els veïns dependents d’aquest barri ja han estat desallotjats.

En els últims anys, el volcà ha experimentat deu episodis sísmics, els anys 2017, 2018, 2020 i 2021. L’Institut Vulcanològic de Canàries havia alertat que l’episodi sísmic que es viu aquests dies a l’illa de La Palma és més superficial que els d’anys anteriors, que estaven a 20 i 30 quilòmetres de profunditat.

10 barris del poble van notar aquest terratrèmol amb una intensitat 3. Fins ara i des de l’inici de la sèrie dissabte passat, s’han detectat 5.391 terratrèmols, dels quals 1.102 han sigut localitzats.

Comentaris

    ciutadà 20/09/2021 7:45 am
    A veure si encara diran que es culpa dels independentistes catalans.
    uno que vive en Tabarnia 20/09/2021 3:35 pm
    res, nois el Xanxes ho arrgla tot

Nou comentari