El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans convoca una vaga contra la ‘llei Castells’

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga pel dijous 16 de desembre als instituts i universitats com a rebuig a la ‘llei Castells’, que veuen com una “greu amenaça” per al sistema públic. El sindicat considera que la llei, impulsada pel ministre Manuel Castells, es presenta com a “progressista, moderna i adaptada als canvis” de la societat, però que a la pràctica concep l’educació com una “mercaderia” i “facilita les cotes de poder de les empreses dins de la universitat”, segons explica la portaveu de l’organització, Marta Daviu. La portaveu del sindicat espera que la convocatòria d’aturada acadèmica sigui un “èxit”, ja que la llei també ha comptat amb les crítiques de professors i rectors.

El SEPC té previst organitzar una manifestació unitària a Barcelona pel dia 16 i diverses mobilitzacions al territori, així com altres protestes durant les setmanes prèvies a l’aturada. El SEPC considera que la Llei Orgànica del Sistema Universitari, que el ministre va presentar a l’agost i que ha de substituir la del 2001, retalla “enormement la representativitat i el poder de decisió de les estudiants” i assegura que “omet qüestions tan importants com la llengua, les pràctiques remunerades o l’accés a la universitat“.

El sindicat critica també la llei de convivència universitària, que la Comissió d’Universitats del Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta setmana i adverteix que és un “intent directe de desarticular” el moviment estudiantil i “criminalitzar-ne” els mecanismes de protesta. L’organització creu que aquesta llei “amenaça amb la vulneració de drets tan importants com la llibertat d’expressió, d’associació i de manifestació”.

Consideren que aquesta llei “s’ha construït i es pretén tirar endavant sense tenir en compte la opinió del conjunt de la comunitat universitària” i la titllen d'”amenaça” al sistema d’educació públic. El sindicat conclou assegurant que “som la pública i sortirem a defensar-la”.

Nou comentari